Andere auto gekocht, wat te doen?

Geschreven op 28-11-17
Leestijd: 6 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een (andere) auto gekocht en wilt hier zo snel mogelijk mee rijden. Vóór je met de auto mag rijden, moet je een aantal dingen regelen.

Je moet de nieuwe auto eerst op naam zetten. Vervolgens ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten, wegenbelasting te betalen én te voldoen aan de APK-verplichting.

Lees nu precies wat je moet doen na het kopen van een nieuwe auto. Voorkom een hoge gedoe en hoge boetes én kom erachter hoe je een goede én goedkope autoverzekering kunt afsluiten:

De nieuwe auto op naam zetten

Wanneer je een andere auto hebt gekocht, moet je eerst het kenteken op naam zetten. Dit noemen we overschrijven. In 2019 kost het overschrijven van de auto 10,10 euro.

Je bent na het overschrijven, officieel eigenaar van de auto.

De auto is op verschillende manieren op naam te zetten. Doe dit (samen met de eigenaar van de auto) bij:

Wat heb je nodig om een auto op naam te zetten?

Wanneer je een auto hebt gekocht ontvang je van de verkoper een kentekencard (kentekenbewijs) met een vijfcijferige code.

Je ontvangt daarnaast een tenaamstellingsverslag met een viercijferige code, de zogenaamde meldcode. De code op de kentekencard en de meldcode vormen samen de tenaamstellingscode.

Bij het overschrijven van de auto wordt de kentekencard en de tenaamstellingscode ingenomen. Je ontvangt vervolgens het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode krijg je thuisgestuurd.

Je ontvangt ook het vrijwaringsbewijs van de auto. Geef bij het in ontvangst nemen van de auto het vrijwaringsbewijs van de auto.

Lees alles over het overschrijven van een auto

Verplicht om een autoverzekering af te sluiten

Je bent na het overschrijven van de auto officieel eigenaar. Je bent nu, volgens art. 2 Lid 2 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Welke autoverzekering is verplicht?

Je moet een autoverzekering afsluiten die dekking biedt tegen ”Wettelijke Aansprakelijkheid”. De WA autoverzekering biedt deze dekking. De WA verzekering biedt namelijk dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Vanaf welk moment moet je je auto verzekeren?

Je moet een autoverzekering afsluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat.

Wanneer je geen autoverzekering afsluit, kun je een waarschuwingsbrief en een boete ontvangen van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). In 2019 is de hoogte van deze boete 400 euro. De RDW kan deze boete meerdere keren opleggen!

Wanneer je gaat rijden met een onverzekerde auto en je wordt aangehouden door de politie, dan kan deze in 2019 een boete van 600 euro opleggen!

Lees alles over de verzekeringsplicht

Autoverzekering omzetten óf een nieuwe afsluiten?

Of je nu al een autoverzekering hebt of niet, je begint met het vergelijken van autoverzekeringen. Dit is de enige manier om een goede én goedkope autoverzekeringen te vinden.

Hieronder staat alle over het afsluiten van een autoverzekering na een kopen van een auto:

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Wanneer je nog geen autoverzekering hebt, kun je na de vergelijking een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Het afsluiten van een autoverzekering duurt slechts een paar minuten. Na het afsluiten van de autoverzekering, ontvang je vaak direct dekking. Hierdoor kun je direct met de nieuwe auto rijden. Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je bepaalde gegevens nodig.

Bestaande autoverzekering omzetten

Wanneer je al een autoverzekering hebt, dan zijn er twee mogelijkheden:

Je kunt de bestaande autoverzekering omzetten op de nieuwe auto óf de bestaande autoverzekering opzeggen en een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Bij het maken van de vergelijking kun je zien of de bestaande autoverzekering ook voor de nieuwe auto goed én voordelig is. Wanneer dat zo is, dan kun je een zogenaamde autowijziging doorgeven aan de huidige verzekeraar.

Je neemt hiervoor contact op met de verzekeraar om de autoverzekering om te zetten op de nieuwe auto. Je hebt hiervoor de meldcode van de nieuwe auto nodig.

Bestaande autoverzekering opzeggen en nieuwe autoverzekering afsluiten

Wanneer een andere verzekeraar een betere of goedkopere autoverzekering aanbiedt voor de nieuwe auto, dan kun je je huidige autoverzekering opzeggen. Je zegt de huidige autoverzekering op door het vrijwaringsbewijs van de oude auto op te sturen.

Vervolgens sluit je een nieuwe autoverzekering af voor de nieuwe auto. Zet de ingangsdatum van de verzekering gelijk met de datum dat de auto op naam staat.

Extra autoverzekering afsluiten

Het kan ook zijn dat je een andere auto hebt gekocht én de oude auto gewoon blijft rijden. Je hebt dan twee auto’s in plaats van één. Je hebt hierdoor ook twee autoverzekeringen nodig.

Begin met het vergelijken van autoverzekeringen.

Vraag vervolgens bij de huidige verzekeraar of deze een tweede gezinsautoregeling aanbiedt. Dankzij een tweede gezinsautoregeling kun je de tweede auto verzekeren met dezelfde no-claimkorting als de eerste auto.

Vervolgens is het eenvoudig te bepalen of het voordeliger is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar óf om de nieuwe auto bij de huidige verzekeraar te verzekeren.

Lees alles over de tweede gezinsautoregeling

Dezelfde dekking óf een andere dekking?

Wanneer je een andere auto hebt gekocht en ervoor kiest om de autoverzekering over te zetten, dan wil je de dekking van de autoverzekering misschien wijzigen óf aanvullende verzekeringen toevoegen.

Je had misschien voorheen een oudere auto met een lage dagwaarde. Je nieuwe auto is misschien nieuwer en heeft een hogere dagwaarde. Je wilt de dekking van de autoverzekering daarom misschien uitbreiden.

Verhoog de dekking van de huidige autoverzekering niet zomaar, zonder eerst de premie van vele autoverzekeringen te vergelijken.

De huidige verzekeraar heeft misschien een goedkope WA autoverzekering, maar een relatief dure WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering (all risk). Je komt dit alleen te weten door eerst alle autoverzekeringen te vergelijken.

Lees alles over de dekking van een autoverzekering

Wachten met overstappen voor een extra schadevrij jaar

Vaak ontdek je dat een nieuwe verzekeraar voordeliger is voor de nieuwe auto. Wanneer het prijsverschil klein is, kan het toch slimmer zijn om bij de bestaande verzekeraar te blijven.

Als je te snel overstapt kun je namelijk een schadevrij jaar verliezen.

Schadevrije jaren

Je bouwt ieder jaar dat je een autoverzekering hebt – én geen schade veroorzaakt of claimt -een schadevrij jaar op. Veel verzekeraars geven een nieuwe schadevrij jaar, wanneer je minimaal 185 dagen verzekerd bent.

Wanneer je bijna een nieuw schadevrij jaar krijgt, dan kan het slimmer zijn om nog even bij de huidige verzekeraar te blijven, ondanks dat deze iets duurder is.

Schadevrije jaren zorgen namelijk voor een korting op de premie. Ze zijn daarnaast mee te nemen van de ene naar de andere verzekeraar.

Voorbeeld

Stel dat de verzekeraar na 185 dagen een nieuw schadevrij jaar geeft (vraag dit even na) en je bent al 155 dagen verzekerd. Dan moet je nog maar één maand bij de huidige verzekeraar blijven, om een nieuw schadevrij jaar te ontvangen.

Als je je autoverzekering nu opzegt én een nieuwe autoverzekering afsluit, dan ontvang je geen schadevrij jaar. De nieuwe verzekeraar begint vervolgens opnieuw met tellen. Het duurt daarna weer minimaal 185 dagen voor je een nieuw schadevrij jaar opbouwt.

Wanneer je bij de huidige verzekeraar blijft én deze geeft na 185 dagen een nieuw schadevrije jaar, dan ontvang je na 30 dagen dus een nieuw schadevrij jaar.

Wanneer de huidige verzekeraar geen opzegtermijn heeft, dan kun je na die 30 dagen de autoverzekering opzeggen en overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

Je hebt hierdoor sneller een nieuw schadevrij jaar opgebouwd én een goedkopere autoverzekering voor de nieuwe auto.

Oude auto nog niet verkocht, wat nu?

Wanneer je een andere auto hebt gekocht, maar je huidige auto nog niet verkocht hebt, dan heb je twee auto’s die allebei een autoverzekering moeten hebben.

De huidige auto moet namelijk nog steeds een WA autoverzekering hebben, ook als je niet meer met de auto rijdt (behalve als je de auto laat schorsen)

14 dagen gratis meeverzekeren bij huidige verzekeraar

Wanneer je je huidige autoverzekering omzet naar de nieuwe auto, dan biedt deze verzekering vaak nog 14 dagen gratis dekking voor de oude auto. Je hebt dan dus 14 dagen om je oude auto te verkopen.

Wanneer de auto na 14 dagen niet verkocht is, dan kan de verzekeraar een nieuwe polis opmaken. Je betaalt dan wel premie voor twee auto’s, maar de boete voor het niet hebben van een autoverzekering is veel hoger.

Bestaande autoverzekering door laten lopen

Wanneer je je nieuwe auto bij een andere verzekeraar laat verzekeren, dan kun je je huidige autoverzekering door laten lopen tot de autoverzekering verkocht is.

Wanneer de oude auto verkocht is, stuur je het vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar. Die kan de autoverzekering dan beëindigen.

Je ontvangt de eventueel te veel betaalde premie terug.

Wegenbelasting

Je bent na het overschrijven niet alleen verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar allerlei belastingen te betalen.

Wegenbelasting is zo’n autobelasting. Dit is een belasting voor het bezitten van een auto.

De Belastingdienst stuurt automatisch een rekening, nadat de auto op naam is gezet. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de provincie waar je woont, de brandstof waarop de auto rijdt en het gewicht van de auto.

Lees alles over wegenbelasting

APK-verplichting

Je bent als eigenaar van een auto ook verplicht om te voldoen aan de APK-verplichting. Dit is een veiligheids- en milieu keuring voor alle auto’s. Nieuwe benzine auto’s moet na vier jaar ieder jaar worden gekeurd.

Nieuwe diesel en LPG-auto’s moeten na drie jaar ieder jaar worden gekeurd. Wanneer je dus een tweedehandse auto hebt gekocht, van bijvoorbeeld zes jaar oud, dan moet je deze ieder jaar laten keuren.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) stuurt zes weken voor het verlopen van de APK-plicht een brief met het verzoek om de auto te laten keuren. Niet alleen de overheid eist deze Apk-keuring, maar autoverzekeraars ook. Je hebt een geldige APK nodig om een autoverzekering af te kunnen sluiten.

Wanneer je auto geen geldige APK heeft kun je een afspraak maken bij een RDW erkend APK-bedrijf. Je ontvangt na het keuren een keuringsrapport. In Nederland is het niet verplicht om het APK-keuringsrapport bij te hebben, maar in andere Europese landen kan het nog wel verplicht zijn.

Welke documenten moet je in je auto hebben?

Wanneer je de auto op naam hebt gezet, een autoverzekering hebt afgesloten en voor een geldige Apk-keuring hebt gezorgd, kun je met de auto rijden.

Wanneer je een nieuwe autoverzekering heb afgesloten én je hebt nog geen polis ontvangen, dan kun je voor alle zekerheid een bewijs van de voorlopige dekking meenemen. Vraag deze na het afsluiten van de autoverzekering, als deze niet automatisch wordt toegestuurd.

Wanneer je wordt aangehouden door de politie, wil je zeker weten dat je alle benodigde documenten in de auto hebt liggen. De volgende documenten zijn verplicht om bij te hebben:

  • Rijbewijs
  • Het kentekenbewijs

Daarnaast zijn er documenten die niet verplicht zijn, maar wel heel handig:

Het is in Nederland niet verplicht om een groene kaart bij te hebben, maar in sommige Europese landen is dit wel verplicht.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: