Andere auto gekocht, wat te doen met de autoverzekering?

Je hebt een andere auto gekocht en bent verplicht om deze meteen te verzekeren.

Je kunt dezelfde autoverzekering houden en alleen de auto wijzigen. Je kunt ook een compleet nieuwe autoverzekering afsluiten en de oude autoverzekering opzeggen. We vertellen wat het slimste is.

Onderneem in ieder geval direct actie. Je loopt anders het risico om een hoge boete te ontvangen…

Begin met vergelijken

Je hebt de oude auto verkocht en kunt daardoor de huidige autoverzekering beëindigen. Het is namelijk een reden om een autoverzekering direct op te zeggen.

Je bent vrij om eventueel voor en nieuwe verzekeraar te kiezen. Misschien heeft een andere autoverzekeraar, voor de nieuwe auto, betere polisvoorwaarden óf een lagere premie.

Zet de nieuwe auto daarom niet zomaar over op de huidige autoverzekering. Vergelijk eerst alle autoverzekeringen en kijk welke verzekeraar het beste is.

Huidige autoverzekering is nog steeds de beste

Wanneer de huidige autoverzekeraar nog steeds de beste autoverzekering aanbiedt, kun je bij deze verzekeraar blijven. Je kunt een autowijziging doorgeven. Dit betekent dat er een nieuwe auto op de polis komt te staan. De autoverzekering loopt dus gewoon door, maar met een andere verzekerde auto.

Neem contact op met de verzekeraar om de gegevens van de nieuwe auto door te geven. Je moet het kenteken en de meldcode (laatste 4 cijfers van het chassisnummer) doorgeven.

De dekking

Je hebt misschien een nieuwere auto gekocht. Misschien heeft deze nieuwere auto een uitgebreidere dekking nodig. Check daarom of de dekking nog steeds voldoende is. Je kunt de dekking eventueel uitbreiden, zodat ook de nieuwe auto goed verzekerd is.

Lees alles over de dekking van een autoverzekering

Andere verzekeraar is beter

Wanneer een andere verzekeraar betere voorwaarden óf een lagere premie aanbiedt, is het slim om over te stappen.

Je kunt de huidige autoverzekering opzeggen. Je hebt na het verkopen van de vorige auto een vrijwaringsbewijs ontvangen. Hiermee kun je de auto meteen beëindigen.

Je hoeft in dit geval geen auto over te zetten, maar kunt een geheel nieuwe autoverzekering aanvragen.

Wachten tot je een nieuw Schadevrij jaar hebt

Let op! Soms is het verstandiger om toch bij de huidige verzekeraar te blijven. Je bouwt iedere jaar dat je verzekerd bent een nieuw schadevrij jaar op. Je krijgt deze normaal gesproken alleen bij een volledig verzekeringsjaar.

Wanneer je bijvoorbeeld 8 maanden bij de huidige verzekeraar zit, kun je misschien beter een paar maanden langer bij de huidige verzekeraar blijven. Het verzekeringsjaar begint namelijk weer opnieuw als je overstapt naar een andere verzekeraar. Je hebt dan pas na 12 maanden een nieuw schadevrij jaar.

Vraag aan de huidige verzekeraar, na hoeveel maanden je een nieuw schadevrij jaar krijgt. Heb je bijvoorbeeld al 9 maanden een autoverzekering, dan is het misschien toch mogelijk om een nieuw schadevrij jaar te ontvangen én over te stappen.

Bel met de nieuwe verzekeraar en vraag of ze voor deze 9 maanden een schadevrij jaar willen geven. Je hebt dan toch een schadevrij jaar én kunt overstappen naar een betere of goedkopere verzekeraar!

Oude auto nog niet verkocht?

Je hebt de oude auto misschien nog niet verkocht, maar wel al een nieuwe auto gekocht. Je moet deze nieuwe auto minimaal WA verzekeren. Maak een vergelijking om te kijken of de huidige verzekeraar nog steeds de beste is.

Wanneer de huidige verzekeraar ook voor deze nieuwe auto de beste verzekering heeft, kun je de auto overzetten. De oude auto blijft vervolgens 14 dagen gratis meeverzekerd. Je hebt dus 14 dagen de tijd om de auto te verkopen.

Wanneer de auto na 14 dagen nog niet verkocht is, geef je dit door aan de verzekeraar. De verzekeraar maakt dan een nieuwe polis op. Je moet dan wel betalen voor 2 auto’s, maar het is verplicht om een auto te verzekeren, tenzij deze geschorst is.

Vergelijk autoverzekeringen

Je autoverzekering kan goedkoper. Op Lastenvrij staan alleen maar provisievrije verzekeringen. Vergelijk nu en bespaar: