Welke documenten moet je in je auto hebben?

Het is verplicht om bepaalde documenten in de auto te bewaren. Je mag bijvoorbeeld niet rijden zonder een geldig rijbewijs op zak. Daarnaast zijn er nog een paar documenten die je bij moet hebben. Verder zijn er documenten die niet verplicht zijn, maar wel handig…

Het rijbewijs 

Je bent verplicht om tijdens het rijden een rijbewijs bij te hebben. Bij een aanhouding moet je deze kunnen laten zien aan de politie. Je moet het originele rijbewijs bij hebben, een kopie is niet voldoende.

Het kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is een identificatiemiddel van een auto. Het kentekenbewijs is onderdeel van het kenteken van de auto.

Het papieren kentekenbewijs is op 1 januari 2014 omgezet naar een kentekencard.  Voor 2014 bestond het kentekenbewijs uit deel 1a, deel 1b én deel 2. Vanaf 2014 bestaat het kentekenbewijs uit een kentekencard en een tenaamstellingscode.

Op het kentekenbewijs staan persoonsgegevens én gegevens van de auto, zoals het kenteken en de meldcode. Je moet het originele kentekenbewijs bij hebben, een kopie is niet voldoende.

Het kentekenbewijs in de auto bewaren?

Het misschien makkelijk om het kentekenbewijs ergens in de auto te bewaren, maar is dit verstandig? Het is toegestaan, maar het is slimmer om deze bijvoorbeeld in je portemonee te bewaren. De kentekencard is eenvoudig te bewaren, omdat deze het formaat van een bankpas heeft.

Wanneer je auto wordt gestolen en je hebt je kentekenbewijs bij de hand, kun je eenvoudiger aangifte doen. Daarnaast maakt dit het afhandelen van de schade eenvoudiger. Nadat de verzekeraar de schade heeft uitbetaald, moet je het kentekenbewijs overdragen. Wanneer je deze niet meer hebt, betalen sommige verzekeraars een lagere vergoeding uit.

Welke documenten bewaar je thuis?

Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben. Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.

Schadeformulier, groene kaart en APK-keuringsrapport

Het is dus verplicht om het rijbewijs en het kentekenbewijs deel 1a of 1b óf de kentekencard bij te hebben. Maar er zijn ook documenten die niet verplicht zijn om bij te hebben, maar wel handig zijn.

Het is verstandig om een Europees Schadeformulier bij te hebben. Wanneer je een aanrijding hebt, kun je deze direct met de tegenpartij invullen.

Daarnaast is het slim om een groene kaart in de auto te hebben liggen. Op de groene kaart staan belangrijke verzekeringsgegevens, zoals een contactgegevens van hulpverleners. In sommige landen, zoals Marokko of Turkije, is het wel verplicht om een groene kaart bij te hebben.

Het APK-keuringsrapport is in Nederland niet verplicht om bij te hebben. In het buitenland kan deze wel verplicht zijn, leg deze daarom voor alle zekerheid in de auto.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: