Het rijbewijs
Uiteraard moet je een rijbewijs hebben om een auto te kunnen besturen, maar je moet het rijbewijs ook bij hebben als je auto rijdt. Dit is beschreven in de Wegenverkeerswet.
Wanneer je wordt aangehouden door de politie moet je het rijbewijs laten zien. Wanneer je geen rijbewijs kunt laten zien, kan de politie een straf opleggen. In 2019 is de boete voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs 95 euro.
Je moet het originele rijbewijs kunnen tonen, een kopie is niet voldoende. Verder moet het rijbewijs goed leesbaar zijn, anders kun je een boete van 95 euro krijgen voor een ”niet behoorlijk leesbaar rijbewijs”.
Het kentekenbewijs
Het kentekenbewijs is een identificatiemiddel van een auto. Het kentekenbewijs is onderdeel van het kenteken van de auto.
Het papieren kentekenbewijs is op 1 januari 2014 omgezet naar een kentekencard. Voor 2014 bestond het kentekenbewijs uit deel 1a, deel 1b én deel 2. Vanaf 2014 bestaat het kentekenbewijs uit een kentekencard en een tenaamstellingscode.
Op het kentekenbewijs staan persoonsgegevens én gegevens van de auto, zoals het kenteken en de meldcode.
In 2019 is de boete voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs 45 euro.
Is een kopie van het kentekenbewijs voldoende?
Het is volgens de wet verplicht om het originele kentekenbewijs bij te hebben. Je moet dus het originele document bij hebben.
Zoals bij het rijbewijs, kan de politie ook een boete geven als het kenteken ”niet behoorlijk leesbaar is”. Deze boete is in 2019 ook 45 euro.
Het kentekenbewijs in de auto bewaren of niet?
Het misschien makkelijk om het kentekenbewijs ergens in de auto te bewaren, maar is dit verstandig?
Het is toegestaan, maar het is slimmer om deze bijvoorbeeld in je portemonnee te bewaren. De kentekencard is eenvoudig te bewaren, omdat deze het formaat van een bankpas heeft. Je neemt de auto dan mee als je de auto verlaat.
Wanneer je auto wordt gestolen en je hebt je kentekenbewijs zelf op zak. Hierdoor is het makkelijker om aangifte te doen. Daarnaast maakt dit het afhandelen van de schade eenvoudiger.
Nadat de verzekeraar de schade heeft uitbetaald, moet je het kentekenbewijs overdragen. Wanneer je deze niet meer hebt, betalen sommige verzekeraars een lagere vergoeding uit.
Welke documenten bewaar je thuis?
Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben.
Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.
Schadeformulier, groene kaart én APK-keuringsrapport
Het is dus verplicht om het rijbewijs en het kentekenbewijs deel 1a of 1b óf de kentekencard bij te hebben. Maar er zijn ook documenten die niet verplicht zijn om bij te hebben, maar wel handig zijn.
Schadeformulier
Het is verstandig om een Europees Schadeformulier bij te hebben. Wanneer je een aanrijding hebt, kun je deze direct met de tegenpartij invullen.
Groene kaart
Daarnaast is het slim om een groene kaart in de auto te hebben liggen. Op de groene kaart staan belangrijke verzekeringsgegevens, zoals een contactgegevens van hulpverleners.
In sommige landen, zoals Marokko of Turkije, is het wel verplicht om een groene kaart bij te hebben.
APK-keuringsrapport
Het Apk-keuringsrapport is in Nederland niet verplicht om bij te hebben. In het buitenland kan deze wel verplicht zijn, leg deze daarom voor alle zekerheid in de auto.