Kenteken schorsen
en autoverzekering opschorten

Wanneer je je auto een paar maanden of langer niet gaat gebruiken, kun je het kenteken schorsen. Je bent dan niet meer verplicht om wegenbelasting te betalen, om de auto te verzekeren én de auto te laten keuren.

Je auto moet wel op eigen terrein staan én mag dus niet meer op de openbare weg staan, dus ook niet de parkeerplaats voor je deur.

Hieronder staat alles over het schorsen van het kenteken. Je leest stap voor stap hoe je de auto schorst en wat de kosten zijn. Daarnaast vertellen we hoe je de schorsing kunt opheffen of verlengen en wat je kunt doen met je autoverzekering.

Het kenteken schorsen bij de RDW

Je kunt de auto online schorsen óf dit regelen via een RDW loket, zoals de PostNL. Je leest hieronder hoe je de auto kunt schorsen:

Kenteken online schorsen

Je kunt het kenteken van de auto online schorsen. Je hebt hiervoor een DigiD, het tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het overschrijvingsbewijs of kentekencard nodig.

Doorloop deze stappen:

  • Ga naar de RDW
  • Klik op ”Schorsing aanvragen en verlengen”
  • Vul de gegevens in en vraag de schorsing aan
  • Betaal de kosten via iDEAL

Je kenteken is nu geschorst. Je ontvangt direct een e-mail met de schorsingsbevestiging. In de bevestiging staat de einddatum van de schorsing.

Kenteken schorsen via een loket

Je kunt het kenteken ook schorsen door naar een loket van de RDW te gaan. Hier vallen bijvoorbeeld de kantoren van PostNL onder. Je hebt het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs óf de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Neem daarnaast een geldig legitimatiebewijs mee.

Je kunt de auto nu laten schorsen. Je betaalt de kosten en ontvangt direct een schorsingsbewijs.

Hoe duur is schorsen?

De RDW heeft 2 verschillende tarieven voor het schorsen van kenteken. Dit is het ”normaal tarief” en het ”laag tarief”.

Het normaal tarief is €73. Je betaalt dit voor personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s lichter dan 3500 kg én tot 15 jaar oud. Je betaalt €120 als je je auto binnen een jaar 2 keer wilt schorsen.

Voor alle andere voertuigen, bijvoorbeeld auto’s die 20 jaar oud zijn, geldt het ”laag tarief”. Het laag tarief is €24.

Hoe lang duurt een schorsing?

De schorsing loopt vanaf de datum dat je het kenteken schorst, tot en met dezelfde datum 1 jaar later. Wanneer je de auto dus op 2 november 2017 schorst, loopt deze tot 2 november 2018.

De schorsing opheffen óf verlengen

Je kunt de schorsing binnen het jaar kosteloos opheffen. Dit kan via de website van de RDW. Je bent na het opheffen van de schorsing weer verplicht om wegenbelasting te betalen én om de auto te verzekeren. Je kunt anders een enorme boete krijgen!  Sinds oktober 2017 stuurt de RDW waarschuwingsbrieven, wanneer de schorsing bijna afloopt. Hiermee worden zo’n 15.000 boetes voorkomen.

Na 1 jaar verloopt de schorsing. Wanneer je de auto nog steeds niet gebruikt, kun je deze verlengen. Je kunt de schorsing vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum pas verlengen.

De nieuwe schorsingsdatum is hetzelfde als de oude schorsingsdatum plus 1 jaar. Wanneer de schorsing tot 2 november 2018 liep en je verlengt deze op 16 oktober 2018, dan is de schorsing verlengt tot 2 november 2019.

Je kunt de schorsing online verlengen of langs een RDW loket gaan, bijvoorbeeld van PostNL. De kosten voor het verlengen van de schorsing is €24. Om de schorsing te verlengen heb je opnieuw een tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs óf de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Uiteraard moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen.

WA autoverzekering opschorten

Stuur het schorsingsbewijs door naar de verzekeraar. Geef daarbij aan dat je de polis wilt opschorten. Opschorten is een ander woord voor stopzetten. Je polis wordt als het ware gepauzeerd. Je betaalt geen premie meer en je hebt geen dekking meer. Zodra de auto weer uit de schorsing is, kan de verzekering worden hervat.

Auto toch beperkt of volledig casco verzekeren

Wanneer je auto op eigen terrein staat, kun je met de auto geen schade meer toebrengen aan anderen. Je hebt daarom geen WA autoverzekering meer nodig. Je auto kan nog wel schade oplopen door bijvoorbeeld brand, diefstal of ruitschade.

Je kunt er daarom voor kiezen om alleen de WA verzekering op te schorten en de beperkt casco dekking door te laten lopen. Je bent met een beperkt casco verzekering onder andere verzekerd voor brand, diefstal, ruitschade en stormschade.

Je kunt zelfs een volledig casco verzekering laten doorlopen. Je hebt geen kans meer op een aanrijding, maar zelfs als de auto op het eigen terrein staat, kan deze ten prooi vallen aan vandalen. De volledig casco verzekering dekt schade door vandalisme.

In de meeste gevallen zal de beperkt casco dekking voldoende zekerheid bieden.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: