Auto schorsen en autoverzekering stopzetten, hoe doe je dat?

Geschreven op 02-11-17
Leestijd: 6 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je je auto een paar maanden niet gebruikt, kun je je auto schorsen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Wanneer je je auto schorst stopt de wegenbelasting automatisch. Daarnaast ben je niet meer verplicht om de auto te laten keuren. De autoverzekering stopt niet automatisch, die moet je zelf stopzetten.

Je auto mag alleen niet meer op de openbare weg staan én dus ook niet op een openbare parkeerplaats voor je huis.

Lees nu alles over het schorsen van een auto.

Daarnaast vertellen we alles over het stopzetten van de autoverzekering, zodat je geen premie hoeft te betalen gedurende de schorsing.

We vertellen ook hoe je je auto uit de schorsing kunt halen óf de schorsing kunt verlengen...

Hoe schors je het kenteken bij de RDW?

Het kenteken van de auto is op meerdere manieren te schorsen. Hieronder staat waar je je auto kunt schorsen:

Auto online schorsen

De snelste en makkelijkste manier om een auto te schorsen is door dit online te doen. De auto is online te schorsen door in te loggen met DigiD. Wanneer je nog geen DigiD hebt, kun je deze online aanvragen.

Na het inloggen via DigiD wordt je doorverwezen naar het platform van de RDW. Hier kies je het kenteken van de auto die je wilt schorsen. De auto is te schorsen voor een periode van één, twee of drie jaar.

Je betaalt de schorsing via iDEAL.

Wanneer je een tweede e-mail van de RDW hebt ontvangen, met daarin een bevestiging van de schorsing en de einddatum van de schorsing, dan is de auto geschorst. Wanneer je een berichtenbox van de overheid hebt, dan ontvang je de bevestiging van deze schorsing ook hier.

Auto schorsen via een kentekenloket

Het is ook mogelijk om een auto te schorsen via het kentekenloket van de PostNL of kentekenloket.nl.

Wat heb je nodig?

Bij het online schorsen van de auto heb je alleen een DigiD nodig. Wanneer je je auto laat schorsen bij een kentekenloket heb je het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs óf de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig.

Daarnaast heb je uiteraard een geldig legitimatiebewijs nodig. Onder geldige legitimatiebewijzen vallen de volgende documenten:

  • Nederlands rijbewijs (of uit EU of EVA-land)
  • Nederlands paspoort
  • Nederlandse identiteitskaart (of uit EU of EVA-land)
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlandse reisdocument voor vreemdelingen of vluchtelingen
  • Dienstpaspoort (buitenlands)

Let op! Wanneer je een buitenlands legitimatiebewijs hebt, bijvoorbeeld een paspoort uit Duitsland of een identiteitskaart uit Frankrijk, dan kun je je auto alleen schorsen bij een RDW-balie of een RDW-keuringsstation.

Het is niet mogelijk om de auto met een buitenlands legitimatiebewijs te schorsen bij een kentekenloket van PostNL of Kentekenloket.nl.

Hoe duur is het schorsen van een auto?

Voor het schorsen van een auto kent het RDW een laag tarief en een normaal tarief. Daarnaast bepaalt de periode van de schorsing hoe duur het schorsen is.

Wanneer je de schorsing wilt verlengen, kost dit ook geld.

Verschillende tarieven

Het normaal tarief is het tarief voor personenauto’s tot 15 jaar. Het laag tarief is het tarief voor personenauto’s van 15 jaar en ouder.

Hieronder staat hoe duur het in 2019 is om een auto te schorsen en om de schorsing te verlengen (bedragen in euro’s):

1 jaar 2 jaar 3 jaar
Normaal 73,10 97,20 121,30
Laag 24,10 48,20 72,30
Verlengen 24,10 48,20 72,30

Auto meerdere keren schorsen

Wanneer je je auto binnen één jaar meerdere keren laat schorsen, bijvoorbeeld omdat je twee lange reizen gaat maken, dan rekent het RDW een extra hoog tarief voor het schorsen van de auto. Je betaalt de tweede keer dan namelijk 120 euro.

Geen geld terug

Wanneer je je auto bijvoorbeeld voor drie jaar laat schorsen, maar je wil je auto na één jaar toch gebruiken, geeft de RDW géén geld terug.

Auto schorsen of niet?

Wanneer je je auto wilt schorsen, zet dan eerst de kosten van het schorsen af tegen de kosten van de autoverzekering én wegenbelasting. Soms is het makkelijker en goedkoper om de auto niet te schorsen.

Voorbeeld

Stel je hebt een lichte auto, waarvoor je 20 euro per maand aan wegenbelasting betaalt. Je hebt daarnaast een goedkope WA autoverzekering die ook 20 euro per maand kost.

Wanneer je twee maanden op reis gaat, dan zou je de auto kunnen schorsen, maar dit kost 73,10 euro. Wanneer je de auto niet zou schorsen zou je 80 euro betalen voor twee maanden autoverzekering en wegenbelasting.

 Je mag de auto dan wel op de parkeerplaats voor je huis laten staan en hoeft geen garage te regelen of te huren. 

Wanneer je zes maanden op wereldreis gaat, dan is het uiteraard voordeliger om de auto wel te schorsen.

Autoverzekering opschorten

Het schorsen van een auto die lang niet wordt gebruikt, levert een besparing op. Je betaalt namelijk geen wegenbelasting én premie voor de WA autoverzekering gedurende de schorsingsperiode.

Je kunt de autoverzekering ”pauzeren” gedurende de schorsingsperiode. Dit noemen we ”opschorten”.

Wanneer je je autoverzekering wilt opschorten stuur je het schorsingsbewijs naar de verzekeraar. Je ontvangt deze na het schorsen van de auto. Geef daarbij aan dat je de polis wilt opschorten.

Je betaalt geen premie meer, maar hebt ook geen dekking meer. Wanneer de auto uit de schorsing wordt gehaald kan de autoverzekering eenvoudig worden hervat.

Auto alleen verzekeren tegen brand en diefstal

Wanneer je auto op eigen terrein staat, dan kun je geen schade meer toebrengen aan anderen. Hierdoor heb je geen WA autoverzekering meer nodig, die dekking biedt tegen Wettelijke Aansprakelijkheid.

Als je auto op eigen terrein staat kan de deze nog steeds schade oplopen, bijvoorbeeld door brand. Daarnaast kunnen vandalen de auto beschadigen óf kunnen dieven de auto stelen.

Daarom is het mogelijk om alleen de WA autoverzekering stop te zetten. De beperkt casco– óf volledig casco verzekering (all risk) kan vervolgens gewoon doorlopen. Je betaalt dan alleen premie voor deze dekking.

Hoe lang kun je een auto schorsen?

De schorsing gaat in op het moment dat je de auto laat schorsen. Vervolgens loopt de schorsing voor een periode van één, twee of drie jaar.

Als je je auto bijvoorbeeld op 2 november 2019 laat schorsen – voor een periode van één jaar – dan wordt de schorsing op 2 november 2020 automatisch opgeheven.

Let op! De schorsing loopt automatisch af

De schorsingsperiode loopt automatisch af. Voorheen werd er niet gewaarschuwd bij een verlopen schorsing, waardoor vele duizenden mensen een boete kregen, omdat ze niet voldeden aan de verzekeringsplicht.

Sinds november 2017 stuurt het RDW een waarschuwingsbrief vóórdat de schorsing verloopt.

Waar parkeer je een geschorste auto?

De geschorste auto mag niet meer op de openbare weg staan. Een openbare weg is een weg waar iedereen ten alle tijden gebruik van kan maken. Zo mag de auto dus niet op een openbare parkeerplaats voor de deur staan.

De schorste auto moet op je eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een eigen garage of loods.

De schorsing weer opheffen

De schorsing kan worden opgeheven doordat de schorsingsperiode verloopt. Daarnaast kun je je auto zelf weer uit de schorsing halen, door de schorsing op te heffen.

De schorsing is eenvoudig online op te heffen door in te loggen met DigiD. Vervolgens hef je de schorsing met een paar klikken.

Daarna ontvang je een bevestiging per e-mail met daarin de einddatum van de schorsing.

Daarnaast is de schorsing te beëindigen via een kentekenloket van de PostNL of kentekenloket.nl, via een RDW-keuringsstation of een RDW-balie.

Wat heb je nodig?

Als je de schorsing online opheft heb je alleen een DigiD nodig.

Wanneer je de schorsing op een andere wilt beëindigen heb je het volgende nodig: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en legitimatiebewijs óf de kentekencard, de tenaamstellingscode en een legitimatiebewijs.

Opheffen binnen één maand

Als je je auto schorst, dan wordt ook de wegenbelasting geschorst. Dit betekent dat je géén wegenbelasting hoeft te betalen gedurende de schorsing. De Belastingdienst ken echter een uitzondering.

Wanneer de schorsing binnen één maand na de schorsing weer wordt opgeheven, dan moet je wegenbelasting betalen over de gehele schorsingsperiode. De Belastingdienst stuurt dan een naheffingsaanslag.

Wegenbelasting

Wanneer je je auto uit de schorsing haalt, ben je weer verplicht om wegenbelasting te betalen. De Belastingdienst incasseert de wegenbelasting op dezelfde manier als vóór de schorsing.

Wanneer je voor de schorsing bijvoorbeeld via automatische incasso betaalde, dan schrijft de Belastingdienst het geld automatisch af.

Wanneer de schorsing eindigt voordat de maand voorbij is, dan moet je wegenbelasting betalen over de gehele maand.

Wanneer de schorsing bijvoorbeeld op 25 februari eindigt, dan betaal je wegenbelasting over de hele maand februari. De Belastingdienst stuurt hiervoor een naheffingsaanslag.

Verzekeringsplicht

Als de schorsing van het kenteken wordt opgeheven, dan gaat de verzekeringsplicht weer in. Vanaf dat moment ben je dus weer verplicht om een autoverzekering te hebben, die dekking biedt tegen Wettelijke Aansprakelijkheid.

Laat de verzekeraar daarom weten dat je je auto uit de schorsing hebt gehaald, zodat de verzekeraar de autoverzekering weer ”op actief kan zetten”.

Zorg ervoor dat de auto weer verzekerd wordt, anders kun je een boete ontvangen van de RDW. In 2019 is de hoogte van deze boete 400 euro. De RDW kan deze boete meerdere keren opleggen!

APK keuring

Wanneer je je auto laat schorsen, dan verplaatst de datum van de Apk-keuring niet. Wanneer je je auto ieder jaar moet keuren en je schorst de auto voor één jaar, dan bestaat de kans dat je je auto direct moet laten keuren nadat deze auto de schorsing wordt gehaald.

De auto moet daarvoor gekeurd worden bij een keuringsstation van de RDW. Het is alleen niet toegestaan om met een auto zonder Apk-keuring op de openbare weg te rijden.

Gelukkig is het wel mogelijk om op de dag van de keuring, met de auto naar RDW Erkend keuringsstation te rijden. Je moet dan wel een WA autoverzekering én een afspraakbevestiging hebben met daarop de datum en de tijd van de afspraak. Wanneer je wordt aangehouden door de politie kun je deze afspraakbevestiging laten zien.

Je mag alleen rechtstreeks van je woonadres naar het keuringsstation rijden om de keuring uit te laten voeren. Het is dus niet toegestaan om tussendoor even boodschappen te doen bij de supermarkt.

De WA autoverzekering biedt doorgaans dekking, behalve als je een aanrijding veroorzaakt door een technisch mankement, zoals gladde banden, een kapotte rem of een slechte verlichting.

Hoe verleng je de schorsing?

Wanneer je je auto bijvoorbeeld voor één jaar hebt geschorst, omdat je een wereldreis maakt óf de auto laat repareren en dit loopt uit, dan kun je de schorsing zelf verlengen.

Het verlengen van de schorsing kan maximaal zes weken vóór de einddatum van de schorsing. De nieuwe einddatum van de schorsing is hetzelfde als de vorige einddatum, maar dan plus één jaar.

Wanneer de schorsing eigenlijk op 2 november 2020 automatisch zou stoppen én je laat deze op 16 oktober verlengen met één jaar, dan stopt de schorsing op 2 november 2021 en niet op 16 oktober 2021.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template