Is een autoverzekering verplicht?

Geschreven op 08-11-16
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het is in Nederland, volgens art. 2 Lid 2 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je moet ten minste een WA autoverzekering afsluiten. Je moet deze autoverzekering hebben vanaf het moment dat de auto op naam staat.

De officiële wettekst zegt het volgende:

‘’De bezitter van een motorrijtuig en degene op wiens naam dit in het kentekenregister is ingeschreven, zijn verplicht voor het motorrijtuig een verzekering te sluiten.’’

Lees nu alles over de verzekeringsplicht. Als je wilt weten of je auto verzekerd is kun je dit eenvoudig even controleren:

Welke autoverzekering is verplicht?

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen:

  • WA autoverzekering
  • WA beperkt casco verzekering
  • WA volledig casco verzekering (all risk).

Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen moet er een ”verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen” worden afgestolen.

Alleen de WA autoverzekering is verplicht, want deze biedt dekking tegen ”’Wettelijke Aansprakelijkheid”.

Dit betekent dat de WA verzekering dekking biedt voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De schade aan je eigen auto is niet gedekt.

Welke autoverzekeringen zijn niet verplicht?

Het is dus niet verplicht om een beperkt casco of volledig casco verzekering af te sluiten. Deze autoverzekeringen bieden dekking tegen schade aan de eigen auto. Het is ook niet verplicht om aanvullende autoverzekeringen af te sluiten. Aanvullende autoverzekeringen bieden extra gemak of zekerheid, maar zijn vrijwillig af te sluiten.

Waarom is het verplicht om een auto te verzekeren?

Als eigenaar van een auto kun je enorme schade toebrengen aan anderen, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Het slachtoffer van de aanrijding kan hierdoor materiële- en immateriële schade oplopen.

Omdat jij aansprakelijk bent voor de schade, moet jij de schade vergoeden. Omdat de schade zó hoog kan zijn, bijvoorbeeld bij letselschade, kunnen de meeste mensen deze niet zelf vergoeden.

Slachtoffers beschermen

Daarom is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hierdoor hebben alle slachtoffers – die schade oplopen door een motorvoertuig – de garantie dat deze schade wordt vergoed via de autoverzekering van degene die aansprakelijk is.

Hierdoor blijven slachtoffers nooit met financiële schade zitten.

Verplichte verzekerde bedragen voor schade aan personen en spullen

Volgens artikel 2 van het “Besluit bedragen aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen” moet de autoverzekering in 2019 ten minste dekking bieden voor:

  • 6.070.000 euro per gebeurtenis voor schade aan personen
  • 1.220.000 euro per gebeurtenis voor schade aan spullen

Sommige verzekeraars hanteren hogere bedragen voor schade aan personen en spullen, bijvoorbeeld 6.100.000 voor schade aan personen en 2.500.000 voor schade aan spullen.

Sommige verzekeraars, waaronder Allsecur (nu Allianz Direct), zeggen daar het volgende bij:

”Als wij volgens de wet een hoger bedrag moeten betalen, dan betalen wij dat bedrag.”

De hoogte van de verzekerde bedragen van een autoverzekeraar zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Vanaf wanneer moet je je auto verzekeren?

Volgens artikel 2 van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen moet de auto een autoverzekering hebben ”indien het motorrijtuig in het kentekenregister is ingeschreven en tenaamgesteld is”.

Dit betekent dat je je auto moet verzekeren vanaf het moment dat je je auto op naam hebt gezet bij de RDW. Je bent vanaf dat moment namelijk officieel eigenaar van de auto én dus verplicht om een autoverzekering af te sluiten, wegenbelasting te betalen en te voldoen aan de Apk-verplichting.

Het maakt niet uit of je met de auto gaat rijden of niet. Wanneer de auto op naam staat, moet je een autoverzekering hebben! De enige manier om aan de verzekeringsplicht te ontkomen, is door de auto te schorsen. Hier vertel ik zo meer over.

Wie moet een autoverzekering afsluiten?

De eigenaar van de auto moet een autoverzekering afsluiten. De eigenaar van de auto is degene die de auto op naam heeft gezet. Vaak is de eigenaar van de auto ook de regelmatige bestuurder.

Het is dus niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van iemand anders dan de eigenaar, behalve als het om een partner die op hetzelfde adres woont gaat.

Wat gebeurd er als je geen autoverzekering afsluit?

Volgens berekeningen van het Openbaar Ministerie zijn er zo’n 90.000 onverzekerde voertuigen, die volgens de wet wél verplicht zijn om een autoverzekering te hebben.

Wanneer je een auto op naam hebt gezet, maar géén autoverzekering hebt afgesloten, kan dit vergaande gevolgen hebben.

Boete van het RDW

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) voert regelmatig controles uit om te kijken of alle auto’s een autoverzekering hebben. Wanneer je géén autoverzekering hebt, stuurt het RDW eerst een waarschuwingsbrief.

Als je daarna nog geen autoverzekering afsluit, legt de RDW een boete op!

In 2023 is dit een boete van 400 euro! De RDW kan deze boete maximaal drie keer opleggen, wat neerkomt op maximaal 1.200 euro!

Onverzekerd rijden

Wanneer je gaat rijden met een onverzekerde auto, kunnen de problemen nóg veel groter worden. De politie kan je staande houden en een boete geven. In 2023 is de hoogte van deze boete 600 euro!

Onverzekerd rijden wordt weliswaar gezien als een overtreding, maar je kunt er volgens de Justitiële Informatiedienst wel een strafblad van krijgen:

”Bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, vuilnis te vroeg buiten zetten, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op uw strafblad.”

Schade met een onverzekerde auto! Let op! Ga nooit rijden met een onverzekerde auto. Als je schade aanricht, dan kun je écht diep in de problemen komen. Als je letsel toebrengt bij iemand anders, dan kunnen de schadebedragen zó hoog zijn, dat je persoonlijk failliet kunt gaan!

Autoverzekering afsluiten

Gelukkig zijn deze problemen allemaal te voorkomen door een autoverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een autoverzekering is eenvoudig en duurt niet lang.

Vaak kun je na het afsluiten van de autoverzekering meteen met de auto rijden.

Op Lastenvrij staan vele goedkope autoverzekeringen. Je berekent de premie binnen één minuut en kunt vervolgens de premies en voorwaarden vergelijken. Goede en goedkope autoverzekering gevonden? Sluit deze dan direct af.

Wat heb je nodig voor het afsluiten van een autoverzekering?

Aan de verzekeringsplicht ontkomen door de auto te schorsen

De enige manier om te ontkomen aan de verzekeringsplicht is door de auto te schorsen (of via de vrijstelling voor gemoedsbezwaarden).

Het schorsen van een auto betekent dat je aangeeft dat je je auto voor een langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat of de auto bij de garage staat voor een langdurige reparatie.

Verzekeringsplicht vervalt

Wanneer je je auto hebt geschorst, vervalt de plicht om een autoverzekering af te sluiten. Daarnaast ben je niet meer verplicht om wegenbelasting te betalen.

Je mag niet met de auto rijden én de auto mag niet op de openbare weg staan, dus ook niet op een openbare parkeerplaats voor de deur.

Wanneer je de auto uit de schorsing haalt, ben je weer verplicht om een WA verzekering te hebben, wegenbelasting te betalen én te voldoen aan de APK-verplichting.

Hoe schors je een auto?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]