Auto verzekeren: is dat verplicht?

Ja, het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM), die in 1963 is ingevoerd, is het verplicht om een auto te verzekeren.

Je moet volgens deze wet een autoverzekering afsluiten die dekking biedt voor aansprakelijkheid. De WA autoverzekering biedt dekking voor aansprakelijkheid.

Lees nu alles over de verplichting om een auto te verzekeren…

Waarom is het verplicht om een auto te verzekeren?

Het is verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. WA staat voor ”Wettelijke Aansprakelijkheid”. Dit betekent dat je verzekerd bent voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Het is verplicht om deze autoverzekering af te sluiten, omdat de overheid verkeersslachtoffers wil beschermen. Door deze verzekeringsplicht hebben alle verkeersslachtoffer de garantie dat ze hun schade vergoedt krijgen. Ze blijven dus nooit met financiële schade zitten.

In Nederland kunnen slachtoffers van een ongeluk direct contact opnemen met de verzekeraar van de veroorzaker van de schade, om een schadevergoeding te vragen.

Wanneer je twijfelt of je auto een verzekering heeft, kun je dit eenvoudig controleren.

Vanaf welk moment moet ik een autoverzekering afsluiten?

Je bent officieel eigenaar van een auto als deze op naam is gezet bij de RDW. Je bent vanaf dat moment volgens de wet verplicht om de auto te verzekeren. Het maakt niet uit of je met de auto gaat rijden of niet. Als de auto op naam staat, moet je een autoverzekering afsluiten.

Wat als ik géén autoverzekering afsluit?

Wanneer je geen autoverzekering afsluit kan dit vergaande gevolgen hebben. Je kunt hoge boetes ontvangen van de RDW. Wanneer je gaat rijden met een onverzekerde auto én je veroorzaakt een schade, moet je deze misschien wel zelf betalen!

De schade kan bestaat uit ”slechts” een paar duizend euro, maar wanneer het slachtoffer letsel oploopt, kan de schade oplopen tot honderdduizenden óf zelfs miljoenen euro’s! Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je je hele leven moet werken voor het terugbetalen van de schade!

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Sluit nu een autoverzekering af om problemen te voorkomen. Maak een vergelijking tussen vele goedkope autoverzekeringen en sluit de verzekering af: