De eigenaar moet de auto verzekeren
Voor het afsluiten van een autoverzekering geldt een eenvoudige regel: De eigenaar van de auto moet de auto verzekeren.
Vaak is de eigenaar ook de regelmatige bestuurder.
Redenen om een auto op naam van iemand anders te verzekeren
De eigenaar van de auto moet de auto dus verzekeren, maar we begrijpen dat er situaties denkbaar zijn, waarbij je een auto wil verzekeren op naam van iemand anders.
Bijvoorbeeld omdat:
- Ouders een goedkope autoverzekering willen afsluiten voor hun kind
- Iemand anders door schulden geen auto mag bezitten
- Iemand anders zelf geen normale autoverzekering kan afsluiten, bijvoorbeeld door:
- een rijontzegging in het verleden
- een alcohol verleden
- een strafblad
- verleden als wanbetaler
- een verleden als fraudeur (zwarte lijst)
- Iemand anders geen auto kan verzekeren zonder rijbewijs
Niet mogelijk
Op een paar uitzonderingen na is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van iemand anders.
Hier denken alle verzekeraars hetzelfde over.
Of het nu gaat om een het afsluiten van een autoverzekering voor iemand met schulden, iemand met een strafblad of voor een wanbetaler.
Het kan niet.
Wanneer kan het wel?
Het is in een aantal gevallen wel mogelijk om de auto op naam van iemand anders te verzekeren. Hieronder staat wanneer dat wel mogelijk is:
Autoverzekering op naam van partner
Bij de meeste verzekeraar is het wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van een partner. De voorwaarden is dat beide partners op hetzelfde adres wonen.
Geef bij het afsluiten van de autoverzekering op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Zo ontstaat er bij een eventuele schade geen discussie.
Wanneer de autoverzekering door een partner wordt afgesloten, dan bouwt alleen deze partner schadevrije jaren op.
Let op!
Uiteraard is deze constructie niet mogelijk als een partner zelf geen autoverzekering kan afsluiten, bijvoorbeeld omdat die een strafblad heeft.
Wanneer je samen met je partner een autoverzekering gaat afsluiten, dan stelt de verzekeraar acceptatievragen. Deze acceptatievragen gelden voor jullie allebei.
Wanneer de partner zelf geen autoverzekering kan afsluiten, bijvoorbeeld omdat die een strafblad heeft, dan kan de verzekeraar de aanvraag weigeren.
De auto verzekeren op naam van één partner is dus geen oplossing voor het feit dat de partner zelf geen autoverzekering meer kan afsluiten. De aanvraag zal opnieuw worden afgewezen.
Je moet eerlijk aangeven wie de bestuurders van de auto worden. Daarnaast is het verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.
Vooraf aangeven dat iemand anders de bestuurder is
Wanneer je vooraf aangeeft dat de eigenaar van de auto iemand anders is dan degene die de autoverzekering aanvraagt, dan kan de verzekeraar een uitzondering maken.
De verzekeraar weet dan wie de regelmatige bestuurder van de auto is en kan de premie daarop baseren. Daarnaast kan de verzekeraar er weloverwogen voor kiezen om een andere bestuurder te accepteren of niet.
Uiteraard is het belangrijk om dit vóóraf met de verzekeraar te bespreken.
Hieronder geven we twee voorbeelden waarbij de verzekeraar ervoor zou kunnen kiezen om de auto te verzekeren met een andere bestuurder:
Voorbeeld 1
Willem’s gezondheid laat het niet toe om zelf te rijden, maar hij wel om de twee weken naar het ziekenhuis. Hij wil dat zijn zoon hem naar het ziekenhuis brengt.
Omdat hij zijn zoon niet wil laten opdraaien voor de kosten koopt hij een kleine auto. Willen is zelf eigenaar van de auto, maar kan zelf niet met de auto rijden.
Daarom sluit hij in overleg met de autoverzekeraar een autoverzekering af met zijn zoon als regelmatige bestuurder. De verzekeraar bepaalt de hoogte van de premie met de gegevens van Willem’s zoon.
Voorbeeld 2
Joop heeft een auto gekocht voor zijn zoon Lars. Lars mag ”de auto hebben” maar op papier wil Joop wel de eigenaar van de auto blijven. Daarom wil hij de auto op zijn eigen naam zetten en niet op naam van Lars.
Omdat Lars wel de bestuurder van de auto wordt, wil Joop een autoverzekering afsluiten voor zijn zoon. Joop geeft aan dat zijn zoon de bestuurder is, zodat de verzekeraar de premie hierop kan baseren. Omdat Lars een beginnend bestuurder is, betaalt hij meer premie, dan zijn vader zou betalen.
Omdat Joop alles eerlijk heeft uitgelegd aan de verzekeraar, kan deze toch een autoverzekering aanbieden, ondanks dat de eigenaar van de auto en de bestuurder niet dezelfde persoon zijn.
Auto toch verzekeren op naam van iemand anders
Vaak is het dus niet mogelijk om een auto te verzekeren op naam van een ander. Wanneer je toch een autoverzekering afsluiten voor iemand anders, bijvoorbeeld voor een zoon of dochter die anders een duurdere autoverzekering moet afsluiten, dan kan dit vergaande gevolgen hebben.
Verzekeringsfraude
Wanneer de verzekeraar dit ontdekt kan deze de autoverzekering beëindigen. Je komt voor zo’n 8 jaar op een zwarte lijst te staan. Daarnaast kan de verzekeraar een CIS-melding plaatsen. Hierdoor wordt het in de toekomst bijna onmogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
Wanneer je er toch aan denkt om een auto te verzekeren op naam van iemand anders, dan moet je dit écht even lezen: wat zijn de gevolgen van verzekeringsfraude?
Aanrijding
Wanneer de verzekeraar erachter komt dat er iemand anders in de auto rijdt, dan wordt dit gezien als verzekeringsfraude. Vaak komt een verzekeraar hierachter na een aanrijding, bijvoorbeeld door het politieonderzoek.
De verzekeraar kan er vervolgens voor kiezen om de schade niet te vergoeden! Wanneer er letselschade is toegebracht bij een aanrijding, dan kan het om gigantische schadebedragen gaan.
Hier moet je vervolgens zelf voor opdraaien!
De auto van je kind verzekeren?
Sommige ouders denken dat het slim is om een autoverzekering af te sluiten voor hun kind. Beginnende bestuurders betalen namelijk meer premie en op deze manier kunnen ze profiteren van de schadevrije jaren van de ouders.
Dit is niet mogelijk en wordt gezien als fraude! Daarbij krijgt de kind uiteindelijk de rekening gepresenteerd!
Het kind bouwt namelijk zelf geen schadevrije jaren op, waardoor die alsnog de hoofdprijs moet betalen als die uiteindelijk zelf een autoverzekering moet afsluiten. Je zoon of dochter moet ooit toch zelf een autoverzekering afsluiten.
Lees alles over het afsluiten van een autoverzekering voor een kind