Autoverzekering afsluiten voor iemand anders

Geschreven op 28-10-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je wilt een autoverzekering afsluiten voor iemand anders. Je wilt bijvoorbeeld als ouder een autoverzekering afsluiten voor een zoon of dochter. Of je wilt een autoverzekering afsluiten voor een vriend, die door schulden geen auto mag hebben.

Maar mag dat wel?

De regel is eenvoudig: degene die de auto op naam heeft staan moet een autoverzekering afsluiten. Vaak is de eigenaar van de auto ook de regelmatige bestuurder. Hierdoor is het dus bijna nooit mogelijk om een auto te verzekeren voor iemand anders.

De autoverzekering is wél af te sluiten op naam van iemand anders als het om een partner gaat die op hetzelfde adres woont. Daarnaast zijn er nog een paar uitzonderingen. Lees hieronder alles over het verzekeren van iemand anders auto...

De eigenaar moet de auto verzekeren

Voor het afsluiten van een autoverzekering geldt een eenvoudige regel: De eigenaar van de auto moet de auto verzekeren.

Vaak is de eigenaar ook de regelmatige bestuurder.

Redenen om een auto op naam van iemand anders te verzekeren

De eigenaar van de auto moet de auto dus verzekeren, maar we begrijpen dat er situaties denkbaar zijn, waarbij je een auto wil verzekeren op naam van iemand anders.

Bijvoorbeeld omdat:

 

Niet mogelijk

Op een paar uitzonderingen na is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van iemand anders.

Hier denken alle verzekeraars hetzelfde over.

Of het nu gaat om een het afsluiten van een autoverzekering voor iemand met schulden, iemand met een strafblad of voor een wanbetaler.

Het kan niet.

Wanneer kan het wel?

Het is in een aantal gevallen wel mogelijk om de auto op naam van iemand anders te verzekeren. Hieronder staat wanneer dat wel mogelijk is:

Autoverzekering op naam van partner

Bij de meeste verzekeraar is het wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van een partner. De voorwaarden is dat beide partners op hetzelfde adres wonen.

Geef bij het afsluiten van de autoverzekering op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Zo ontstaat er bij een eventuele schade geen discussie.

Wanneer de autoverzekering door een partner wordt afgesloten, dan bouwt alleen deze partner schadevrije jaren op.

Let op!

Uiteraard is deze constructie niet mogelijk als een partner zelf geen autoverzekering kan afsluiten, bijvoorbeeld omdat die een strafblad heeft.

Wanneer je samen met je partner een autoverzekering gaat afsluiten, dan stelt de verzekeraar acceptatievragen. Deze acceptatievragen gelden voor jullie allebei.

Wanneer de partner zelf geen autoverzekering kan afsluiten, bijvoorbeeld omdat die een strafblad heeft, dan kan de verzekeraar de aanvraag weigeren.

De auto verzekeren op naam van één partner is dus geen oplossing voor het feit dat de partner zelf geen autoverzekering meer kan afsluiten. De aanvraag zal opnieuw worden afgewezen.

Je moet eerlijk aangeven wie de bestuurders van de auto worden. Daarnaast is het verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

Vooraf aangeven dat iemand anders de bestuurder is

Wanneer je vooraf aangeeft dat de eigenaar van de auto iemand anders is dan degene die de autoverzekering aanvraagt, dan kan de verzekeraar een uitzondering maken.

De verzekeraar weet dan wie de regelmatige bestuurder van de auto is en kan de premie daarop baseren. Daarnaast kan de verzekeraar er weloverwogen voor kiezen om een andere bestuurder te accepteren of niet.

Uiteraard is het belangrijk om dit vóóraf met de verzekeraar te bespreken.

Hieronder geven we twee voorbeelden waarbij de verzekeraar ervoor zou kunnen kiezen om de auto te verzekeren met een andere bestuurder:

Voorbeeld 1

Willem’s gezondheid laat het niet toe om zelf te rijden, maar hij wel om de twee weken naar het ziekenhuis. Hij wil dat zijn zoon hem naar het ziekenhuis brengt.

Omdat hij zijn zoon niet wil laten opdraaien voor de kosten koopt hij een kleine auto. Willen is zelf eigenaar van de auto, maar kan zelf niet met de auto rijden.

Daarom sluit hij in overleg met de autoverzekeraar een autoverzekering af met zijn zoon als regelmatige bestuurder. De verzekeraar bepaalt de hoogte van de premie met de gegevens van Willem’s zoon.

Voorbeeld 2

Joop heeft een auto gekocht voor zijn zoon Lars. Lars mag ”de auto hebben” maar op papier wil Joop wel de eigenaar van de auto blijven. Daarom wil hij de auto op zijn eigen naam zetten en niet op naam van Lars.

Omdat Lars wel de bestuurder van de auto wordt, wil Joop een autoverzekering afsluiten voor zijn zoon. Joop geeft aan dat zijn zoon de bestuurder is, zodat de verzekeraar de premie hierop kan baseren. Omdat Lars een beginnend bestuurder is, betaalt hij meer premie, dan zijn vader zou betalen.

Omdat Joop alles eerlijk heeft uitgelegd aan de verzekeraar, kan deze toch een autoverzekering aanbieden, ondanks dat de eigenaar van de auto en de bestuurder niet dezelfde persoon zijn.

Auto toch verzekeren op naam van iemand anders

Vaak is het dus niet mogelijk om een auto te verzekeren op naam van een ander. Wanneer je toch een autoverzekering afsluiten voor iemand anders, bijvoorbeeld voor een zoon of dochter die anders een duurdere autoverzekering moet afsluiten, dan kan dit vergaande gevolgen hebben.

Verzekeringsfraude

Wanneer de verzekeraar dit ontdekt kan deze de autoverzekering beëindigen. Je komt voor zo’n 8 jaar op een zwarte lijst te staan. Daarnaast kan de verzekeraar een CIS-melding plaatsen. Hierdoor wordt het in de toekomst bijna onmogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Wanneer je er toch aan denkt om een auto te verzekeren op naam van iemand anders, dan moet je dit écht even lezenwat zijn de gevolgen van verzekeringsfraude?

Aanrijding

Wanneer de verzekeraar erachter komt dat er iemand anders in de auto rijdt, dan wordt dit gezien als verzekeringsfraude. Vaak komt een verzekeraar hierachter na een aanrijding, bijvoorbeeld door het politieonderzoek.

De verzekeraar kan er vervolgens voor kiezen om de schade niet te vergoeden! Wanneer er letselschade is toegebracht bij een aanrijding, dan kan het om gigantische schadebedragen gaan.

Hier moet je vervolgens zelf voor opdraaien!

De auto van je kind verzekeren?

Sommige ouders denken dat het slim is om een autoverzekering af te sluiten voor hun kind. Beginnende bestuurders betalen namelijk meer premie en op deze manier kunnen ze profiteren van de schadevrije jaren van de ouders.
Dit is niet mogelijk en wordt gezien als fraude! Daarbij krijgt de kind uiteindelijk de rekening gepresenteerd!

Het kind bouwt namelijk zelf geen schadevrije jaren op, waardoor die alsnog de hoofdprijs moet betalen als die uiteindelijk zelf een autoverzekering moet afsluiten. Je zoon of dochter moet ooit toch zelf een autoverzekering afsluiten.

Lees alles over het afsluiten van een autoverzekering voor een kind

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]