Goedkope autoverzekering voor de beginnend bestuurder

Geschreven op 13-05-17
Leestijd: 9 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Autoverzekeringen zijn voor beginnende bestuurders duurder, maar het betekent niet dat er geen goedkopere autoverzekeringen voor beginners zijn. In 2023 is de goedkoopste autoverzekering voor beginners namelijk slechts 32,21 per maand inclusief 21% assurantiebelasting.

Ik ben Joost van Lastenvrij en ik weet veel van autoverzekeringen. Ik vertel hieronder wat een ''beginnend bestuurders'' precies is en waarom autoverzekeringen voor beginners iets duurder zijn. Daarnaast vertel ik hoe beginners toch een goedkope autoverzekering kunnen afsluiten.

Direct een goedkope autoverzekering nodig? Vergelijk dan meteen alle premies en voorwaarden. Ontdek binnen 30 seconden welke verzekeraars de voordeligste autoverzekeringen aanbieden:

Wat is een beginnend bestuurder precies?

Een beginnend bestuurder is iemand die net een rijbewijs heeft gehaald en dus net is begonnen met rijden.

Beginner volgens de wet

Wat een beginnend bestuurder precies is, is volgens de wet iets anders dan volgende de verzekeraar.

Je bent volgens de wet namelijk een beginnend bestuurder als je je rijbewijs minder dan 5 jaar hebt. Je krijgt de eerste 5 jaar namelijk een ”beginnersrijbewijs”. Je kunt dus als 18-jarige, maar ook als 30-jarige of zelfs 60-jarige een beginnend bestuurder zijn volgens de wet.

Beginner volgens de autoverzekeraar

Voor de verzekeraar ben je een beginnend bestuurder als je jonger dan 25 jaar bent. Je kunt dus 6 of 7 jaar je rijbewijs hebben, maar nog steeds worden gezien als een beginnend bestuurder.

Iemand die op zijn 60e een rijbewijs heeft gehaald is dus volgens de wet een beginnend bestuurder, maar wordt door de verzekeraar niet als beginnend bestuurder gezien, omdat deze boven de 25 jaar is.

Gevolgen beginnend bestuurder voor de wet

Je krijgt als beginnend bestuurder dus de eerste 5 jaar een beginners rijbewijs.

Dit heeft de volgende gevolgen:

 • Je kunt met een beginners rijbewijs strafpunten krijgen na het begaan van zware verkeersovertredingen
 • Je verliest jouw rijbewijs na 3 strafpunten (en kunt deze terugkrijgen na een praktisch of theoretisch rijbewijs)
 • Je mag met een beginners rijbewijs niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed

 

Het beginnersrijbewijs is iets anders dan het puntenrijbewijs. Een beginnersrijbewijs is er voor bestuurders die minder dan 5 jaar een rijbewijs hebben. Sinds 2011 heeft iedereen een puntenrijbewijs, dus ook ervaren bestuurders. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan

Beginnende bestuurders betalen meer premie

Je betaalt als beginnend bestuurder – dus als iemand jonger dan 25 jaar – meer verzekeringspremie voor een autoverzekering, maar waarom is dat?

Bestuurders jonger dan 25 jaar worden door de verzekeraar gezien als een groter risico. De premie van een autoverzekering wordt bepaalt door het risico dat de verzekeraar loopt. Wanneer een verzekeraar veel risico loopt is de verzekeringspremie hoger, als een verzekeraar minder risico loopt, is de premie lager.

Volgens de schadecijfers van verzekeraars veroorzaken bestuurders onder de 25 jaar meer schades dan ervaren bestuurders die ouder dan 25 jaar zijn.

Omdat de verzekeraar een groter risico loopt om een schade te moeten vergoeden, wordt een beginnend bestuurder als een groter risico gezien én is de autoverzekering dus iets duurder.

Hoe duur is een autoverzekering voor beginners?

Beginnende bestuurders betalen dus meer premie, maar hoe duur is een autoverzekering voor een beginner? Onze specialisten vergelijken elke dag autoverzekeringen en weten daarom welke verzekeraars het goedkoopste zijn voor beginners. Alle premies zijn inclusief 21% assurantiebelasting.

In maart 2023 is de goedkoopste WA autoverzekering voor beginners van FBTO met een premie van €32,21 per maand. Univé is daarna het voordeligste met een premie van €32,56 per maand gevolgd door Centraal Beheer Achmea met een premie van €33,07 per maand.

De goedkoopste beperkt casco verzekering is ook van FBTO en kost €36,37 per maand en de goedkoopste WA volledig casco verzekering is van Centraal Beheer Achmea met een premie van €59,57 per maand.

De goedkoopste verzekeraars voor beginnende bestuurders zijn FBTO, Centraal Beheer en Univé.

Onze specialisten hebben een uitgebreide berekening gemaakt op 16-03-2023 om 08.30 met de volgende gegevens: Toyota Yaris uit 2017 voor een bestuurder uit Jelsum (postcode 9057 RD) met geboortedatum 13-09-2000 en 4 schadevrije jaren. De bestuurder rijdt tot 7.500 kilometer per jaar.

Beginnende bestuurders kunnen moeilijker een snelle auto verzekeren

Je betaalt als beginner niet alleen meer premie, maar kunt ook moeilijker een snelle auto verzekeren. Beginners veroorzaken meer schade en met snelle auto’s worden ook meer schades veroorzaakt.

De combinatie van een beginner met een snelle auto is vaak dus veel te risicovol voor de verzekeraar. De verzekeraar zal daarom weigeren om een beginnende bestuurders met een snelle auto te verzekeren, maar wat is een snelle auto precies?

Wat is een snelle auto?

Volgens de verzekeraar is een snelle auto een auto die meer dan 85 kW hebben. Dit komt neer op 115 pk. De verzekeraar kijkt echter niet alleen naar het vermogen van de auto, maar ook naar de combinatie met het gewicht van de auto.

Een lichte auto met veel vermogen is nog moeilijker te verzekeren, omdat deze nog sneller is.

Geen auto kopen die niet te verzekeren is

Houd hier dus rekening mee met het kopen van een auto. Als je als beginner een te snelle auto koopt dan kun je deze misschien nergens verzekeren, behalve bij De Vereende – een autoverzekeraar die véél duurder (onbetaalbaar) is!

Is het goedkoper om de auto op naam van ouders te verzekeren?

Je denkt misschien dat het beter is om de auto op naam van jouw ouders te verzekeren (of de auto van jouw kind te verzekeren). Het klopt dat de autoverzekering dan goedkoper wordt, maar het mag niet! Het wordt zelfs gezien als verzekeringsfraude.

Wanneer de verzekeraar achter verzekeringsfraude komt, kan dit de volgende gevolgen hebben:

 • Je krijgt een boete van 553 euro
 • Bij schade kan de verzekeraar weigeren om uit te keren
 • Je kunt op een zwarte lijst worden gezet en kan daarom geen nieuwe autoverzekering afsluiten

Boete voor verzekeringsfraude

Betrapt wordt op verzekeringsfraude kan hele vervelende gevolgen hebben. De verzekeraar kan een hoge boete opleggen van verzekeringsfraude, namelijk van 532 euro!

Deze boete is hoog, maar dit is niet het grootste risico van een verzekeren op naam van ouders.

Weigeren om schade uit te keren

Wanneer de beginner een schade veroorzaakt, dan ontstaat er pas écht een groot risico. Vaak ontdekken verzekeraars zelfs pas bij schade dat de auto van de beginner op naam van de ouders verzekerd is – en er dus verzekeringsfraude is gepleegd.

Bij de schade rijdt het kind namelijk in de auto, terwijl is opgegeven dat één van de ouders de regelmatige bestuurder is. Wanneer een expert dan vragen stelt, kan die er op dat moment achter komen dat het kind meestal in de auto rijdt en dus eigenlijk de regelmatige bestuurder is.

De verzekeraar kan vervolgens weigeren om de schade uit te keren en dat kan voor hele grote financiële problemen zorgen. Het kan gaan om tienduizenden auto’s bij materiële schade, bijvoorbeeld kapotte auto’s, maar het kan om honderdduizenden euro’s gaan wanneer iemand letselschade heeft opgelopen!

Zwarte lijst

Vervolgens worden de betrokkenen op een zwarte lijst gezet voor verzekeringsfraude. Alle verzekeraars hebben toegang tot deze zwarte lijst. Omdat jij nu bekend staat als fraudeur is het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Het is dan vaak alleen nog mogelijk om een autoverzekering af te sluiten bij de Vereende. Deze autoverzekeraar is véél duurder en heeft strengere voorwaarden.

Autoverzekering wordt goedkoper door schadevrije jaren op te bouwen

Als je je auto op naam van je ouders verzekert, dan heeft dit nog een groot nadeel. Je bouwt dan namelijk geen schadevrije jaren op. Wil je dat je autoverzekering snel goedkoper wordt, dan moet je zo snel mogelijk schadevrije jaren opbouwen. Schadevrije jaren zorgen namelijk voor korting op de verzekeringspremie.

Rekenvoorbeeld

Om te laten zien hoeveel effect het opbouwen van schadevrije jaren op de verzekeringspremie heeft, heb ik een voorbeeld berekening gemaakt.

Gegevens

Gemaakte berekening

 • 70,42 euro met 0 schadevrije jaren
 • 52,82 euro met 2 schadevrije jaren
 • 44,01 euro met 4 schadevrije jaren

Veel goedkoper na 2 jaar

Je ziet in de voorbeeldberekening dus dat de autoverzekering na twee jaar al zo’n 25% goedkoper is. De premie is na 4 jaar al zo’n 37% lager.

Je betaalt dus als beginnend bestuurder vooral in de eerste 2 jaar een hogere premie. Daarna is de autoverzekering al een heel stuk goedkoper. Je moet natuurlijk wel schadevrij rijden om schadevrije jaren op te bouwen.

Hoe kunnen beginners wél een goedkope autoverzekering afsluiten?

Je hebt als beginners de leeftijd niet mee als het gaat om de verzekeringspremie van een autoverzekering. Gelukkig is de leeftijd slechts één van de factoren die bepaalt hoe duur een autoverzekering is. De prijs van een autoverzekering wordt over het algemeen namelijk bepaalt door 7 facturen.

Deze factoren zijn:

 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Auto
 • Schadevrije jaren
 • De dekking van de autoverzekering
 • Kilometrage
 • Het eigen risico

 

Leeftijd

Je leeftijd is slechts één van de factoren die bepalen hoe duur een autoverzekering is.

Emile Ratelband probeerde in 2018 zijn leeftijd te veranderen omdat hij zich jonger voelde, maar de rechter ging daar niet in mee. Je moet het voorlopig dus doen met jouw leeftijd, maar hebt wel invloed op de andere factoren.

Door slimme keuzes te maken kunnen die andere factoren in jouw voordeel werken – en kun jij zelfs als beginner dus een goedkope autoverzekering afsluiten!

Woonplaats

Je woonplaats heeft ook invloed op de hoogte van de premie. Voor inwoners van grotere steden is het duurder om een auto te verzekeren, omdat er meer auto’s rijden en er vaker auto’s worden gestolen. Je gaat natuurlijk niet verhuizen voor de autoverzekering, dus hier heb je ook weinig invloed op.

Auto

Je hebt wél veel invloed op de auto die je koopt en welke auto jij wilt verzekeren bepaalt voor een groot deel hoe duur de autoverzekering wordt. De premie van de WA Autoverzekering – dus de autoverzekering die altijd verplicht is – wordt grotendeels bepaalt door het gewicht en de snelheid van de auto.

Zwaardere auto’s zorgen bij een aanrijding voor meer schade en met snelle auto’s is het makkelijker om een aanrijding te veroorzaken. Je kunt veel geld besparen door een lichte auto met een minimaal vermogen te kopen.

De premie van de WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering (all risk) wordt bepaalt door de dagwaarde– en cataloguswaarde van de auto en de diefstalgevoeligheid. Je kunt dus besparen door een goedkope auto te kopen die niet diefstal gevoelig is. Je kunt dus beter geen Volkswagen Golf en BMW 3-serie kopen, omdat deze diefstalgevoelig zijn. Voor de WA verzekering maakt dit niks uit, maar voor de beperkt- en volledig casco verzekering wel.

Ik snap dat je het liefste een mooie, snelle auto rijdt. Alleen is autorijden enorm duur, zeker als beginner. Je kunt dus beter de eerste paar jaar een kleinere en lichtere auto rijden. Je hebt dan een veel goedkopere autoverzekering én betaalt minder voor benzine en aan wegenbelasting.

Schadevrije jaren

Zoals ik heb aangegeven, zorgen schadevrije jaren voor veel korting op de premie van een autoverzekering. Je wilt daarom als beginnend bestuurder snel schadevrije jaren opbouwen, omdat de autoverzekering daarvan dus goedkoper wordt.

Je kunt dit doen door de auto op eigen naam te verzekeren en vervolgens schadevrij te rijden.

Mocht je ooit schade rijden, onderzoek dan of het slimmer is om deze voor eigen rekening te nemen. Je betaalt de schade dan zelf, maar verliest geen schadevrije jaren.

Verder bestaat er een manier om sneller schadevrije jaren op te bouwen, waarvan de meeste mensen niet op de hoogte zijn. Omdat de eerste paar schadevrije jaren relatief voor de meeste korting zorgen, profiteren beginnende bestuurders veel van het sneller opbouwen van schadevrije jaren.

Dekking van de autoverzekering

De goedkoopste autoverzekering is de WA autoverzekering. Deze autoverzekering is verplicht en dekt schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Beginners die een zo laag mogelijke premie willen betalen kopen een oude auto met weinig waarde en sluiten alleen een WA verzekering af, eventueel met Schadeverzekering inzittenden.

De WA beperkt casco en WA volledig casco verzekeringen bieden een uitgebreidere dekking, omdat ze ook (deels) schade aan de eigen auto vergoeden. Deze autoverzekeringen zijn daarom natuurlijk ook duurder.

Kilometrage

De kilometrage is het aantal kilometers dat er per jaar met de auto gereden worden. Je moet eerlijk opgeven hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden, maar een lager aantal kilometers zorgt voor een lagere premie. Dat is logisch, want hoe meer jij rijdt, hoe groter de kans op schade is.

Het zorgt vaak voor een minimale korting, maar een autoverzekering op basis van 10.000 kilometer per jaar is vaak wel wat goedkoper dan een autoverzekering op basis van 25.000 kilometer per jaar.

Je kunt misschien vaker de fiets pakken en zo besparen op een autoverzekering (en brandstof).

Het eigen risico

Wanneer je een WA beperkt casco of volledig casco verzekering afsluit, dan heb je vaak een eigen risico. Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen.

Veel verzekeraars verhogen dit standaard eigen risico voor beginners. Je hebt als beginner dus daarom vaak een standaard én extra eigen risico, bijvoorbeeld van 250 euro.

Als het standaard eigen risico 150 euro is en het extra eigen risico is 400 euro, dan is de hoogte van het totale eigen risico 400 euro. Wanneer jij een schade aan jouw auto hebt van 1.000 euro, dan moet je dus 600 euro voor eigen rekening nemen.

Je kunt er bij sommige verzekeraars voor kiezen om zelf de hoogte van het eigen risico te kiezen. Je krijgt dan korting op de verzekeringspremie, waardoor de autoverzekering goedkoper wordt, maar moet bij schade wel een groter deel van de schade voor eigen rekening nemen.

Belangrijk om betalingsachterstanden te voorkomen

Slimme keuzes maken bij het kopen van de auto en het kiezen van de dekking kunnen zorgen voor lagere kosten. Verkeerde keuzes maken, zoals het krijgen van betalingsachterstanden, maken de autoverzekering nog duurder.

Volgens onderzoek kunnen jongeren (MBO-ers) moeilijker met geld omgaan.

Iedereen vergeet wel eens een rekening te betalen, maar een betalingsachterstand op de autoverzekering kan dit vergaande gevolgen hebben!

Je verliest geld omdat de verzekeraar incassokosten in rekening kan brengen. Bij hoog oplopende betalingsachterstanden kan een verzekeraar de autoverzekering beëindigen. Je kunt daarna hele hoge boetes van de RDW ontvangen!

Voorkom daarom betalingsachterstanden.

Autoverzekeringen vergelijken

Dan is er nog één hele belangrijke manieren om aan een goedkope autoverzekering te komen. Je moet een goede vergelijking maken tussen de autoverzekeringen van de goedkoopste verzekeraars.

Je betaalt als beginnend bestuurder onder de 24 jaar meer premie, dan een ervaren bestuurder. Het betekent echter niet dat er geen goedkope autoverzekeringen voor beginners zijn. Op Lastenvrij staan namelijk de voordeligste autoverzekeringen van Nederland.

We zijn de enige vergelijkingssite die niet in handen is van een tussenpersoon of verzekeraar. We hebben 38 autoverzekeringen in één vergelijker gezet. Het zijn traditionele verzekeraars en direct writers, die vaak een hele laag prijs aanbieden.

Je vergelijkt binnen 30 seconden alle premies en kunt de autoverzekering daarna rechtstreeks bij de verzekeraar aanvragen. Je betaalt hierdoor niet iedere maand 20% provisie aan een tussenpersoon en dat is te zien aan de lage premie.

Ontdek nu wat de goedkoopste autoverzekering is. Vergelijk nu alle premies.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]