Eigen risico van een autoverzekering, wat is dat?

Je kunt met het eigen risico te maken krijgen bij een schadeclaim. Het eigen risico is een gedeelte van de schadevergoeding dat je zelf moet betalen.

Het standaard eigen risico is vaak ongeveer 150 euro, maar er zijn ook autoverzekeringen met een hoger eigen risico óf autoverzekeringen zonder eigen risico.

Het eigen risico kan per schadegeval anders zijn. Zo is het eigen risico op ruitschades vaak lager. Je hebt soms zelf invloed op de hoogte van het eigen risico, door bijvoorbeeld te kiezen voor een aangesloten hersteller.

Hieronder staat alle informatie over het eigen risico. Je leest op welke dekkingen het van toepassing is én hoe hoog het eigen risico is.

We vertellen waarom verzekeraars een eigen risico hebben, wat schadesturing is én waarom beginners een hoger eigen risico hebben. Verder gaan we in op het eigen risico op schades aan een carbriokap…

Voor welke dekkingen geldt een eigen risico?

Het eigen risico is alleen van toepassing op schades aan je eigen auto. De WA autoverzekering vergoedt alleen schades aan anderen en kent géén eigen risico.

De WA beperkt casco- én WA volledig casco verzekering vergoedt wel schades aan je eigen auto. Deze dekkingen kunnen wel een eigen risico hebben.

Het eigen risico, uitgelegd met een voorbeeld

Stel, je hebt een aanrijding gehad met een paaltje. Je hebt €900 schade. Je hebt een WA volledig casco verzekering afgesloten en bent dus verzekerd voor deze schade. Het eigen risico is 150 euro. De verzekeraar betaalt dan 750 euro uit (900 euro schade min 150 euro eigen risico).

Waarom hebben autoverzekeringen een eigen risico?

Dankzij het eigen risico betalen verzekeraars met hoge schadebedragen uit. Daarnaast hoeven verzekeraars geen kleine schades onder de 150 euro af te handelen. Dit scheelt een hoop administratie én kosten.

Door het eigen risico, gaan mensen voorzichtiger rijden. Ze moeten bij een schade namelijk een deels zelf betalen.

Dankzij het eigen risico kunnen verzekeraars de premies van autoverzekeringen lager houden.

Hoe hoog is het eigen risico?

Het standaard eigen risico is vaak 150 euro, maar er zijn ook verzekeraars zonder eigen risico. Het eigen risico ligt vaak tussen de 150 en 750 euro. Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen de hoogte van het eigen risico zien.

Het eigen risico en ruitschade

Op ruitschades zit meestal een lager óf zelfs géén eigen risico. Op het vervangen van een ruit zit meestal een lager eigen risico. Op de reparatie van een ruit zit meestal geen eigen risico. Bijna alle verzekeraars eisen wel dat de ruitschade wordt hersteld door een aangesloten hersteller (meestal Carglass of Autototaalglass). Anders brengen ze meestal wél een eigen risico in rekening.

Het eigen risico verlagen door naar een aangesloten hersteller te gaan

Het is de norm geworden dat verzekeraars doen aan ”schadesturing”. Dit betekent dat verzekeraars je doorverwijzen naar een reparateur waar ze mee samenwerken. Vaak beloont de verzekeraar je met een lager óf geen eigen risico. Dit is een positieve prikkel.

Soms gebruiken verzekeraars ook negatieve prikkels om je door te verwijzen naar een aangesloten hersteller. Ze verhogen het eigen risico als je naar een niet-aangesloten hersteller gaat óf weigeren de schade te vergoeden!

Lees meer over schadesturing

Jongeren tot 24 hebben soms een hoger eigen risico

Beginnende bestuurders tot 24 betalen niet alleen een hogere premie, maar hebben meestal ook een hoger eigen risico. Volgens de statistieken van de verzekeraars veroorzaken ze meer schades. Daarom hebben ze een extra eigen risico.

Bij veel verzekeraars betalen bestuurders onder de 24 jaar 250 euro extra eigen risico. Met het standaard eigen risico erbij, is het totale eigen risico voor beginners dus 400 euro.

Het eigen risico voor schades aan een cabriokap

In de kleine lettertjes van sommige verzekeraars staat dat op schades aan een cabriokap een hoger eigen risico zit. Het eigen risico op een carbiokap kan zo’n 450 euro hoger zijn. Sommige verzekeraars sluiten schade aan een cabriokap zelfs helemaal uit!

Lees alles over het verzekeren van een cabrio

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen. Bij het vergelijken van de WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekeringen staat het eigen risico vermeld. Je ziet per verzekeraar hoe hoog dit is. Sluit na het vergelijken een nieuwe autoverzekering af: