Eigen risico van een autoverzekering, wat is dat?

Gepubliceerd op: 25 oktober 2017 geschreven door Joost van Herpen

Het eigen risico van een autoverzekering is het deel van de schade die je zelf moet betalen. Het eigen risico wordt dus in mindering gebracht op de schadevergoeding van de verzekeraar.

Vaak zit er een standaard eigen risico van 150 euro op een autoverzekering, maar er zijn ook autoverzekeringen zonder eigen risico óf met een hoger eigen risico. Soms is het mogelijk om zelf het eigen risico te kiezen.

Verder kan de hoogte van het eigen risico anders zijn bij verschillende schadegebeurtenissen. Zo zit er vaak een lager eigen risico op ruitschades, als deze wordt hersteld door een aangesloten hersteller.

Lees nu alles over het eigen risico op een autoverzekering…

Hoe werkt het eigen risico?

Hoe het eigen risico werkt, leggen we uit met onderstaande voorbeeld:

Voorbeeld

Stel, je bent tegen een paal aangereden. Je hebt een WA volledig casco verzekering, waardoor de schade door eigen schuld te verhalen is op de verzekering.

De schade aan de auto is 1100 euro. Het eigen risico op de afgesloten verzekering is 150 euro. De autoverzekeraar zal daarom 950 euro uitkeren.

Dit is de 1100 euro schade minus het eigen risico van 150 euro.

Schade claimen of zelf betalen?

Het eigen risico per dekking

Hoe hoog is het eigen risico?

Vaak is het standaard eigen risico tussen de 150 euro en 750 euro.

Bij veel verzekeraars is het niet mogelijk om het standaard eigen risico af te kopen. Sommige verzekeraars bieden wél de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen in ruil voor een hogere premie. Verder zijn er verzekeraars die een autoverzekering zonder standaard eigen risico aanbieden.

WA autoverzekering

Het is verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. De WA verzekering dekt schade die met je auto wordt toegebracht aan anderen. De WA verzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto.

Op een WA autoverzekering zit géén eigen risico. Dit betekent dat de verzekeraar de volledige schade vergoedt, die wordt toegebracht aan anderen.

Op een autoverzekering van De Vereende zit wél een eigen risico op WA schade, maar daar vertellen we zo meteen meer over.

WA beperkt- en volledig casco

De WA beperkt casco– en volledig casco verzekering biedt dekking voor schade die met de auto wordt toegebracht aan anderen én (deels) voor schade aan de eigen auto.

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor brand, inbraak en diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade. De WA volledig casco biedt daarnaast dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld.

Verder kan de hoogte van het eigen risico verschillen per schadegebeurtenis. Hieronder vertellen we meer over het eigen risico voor de verschillende soorten schades…

Hoe hoog is het eigen risico bij inbraak en diefstal?

De beperkt- en volledig casco verzekering biedt dekking voor inbraak en diefstal.

Wanneer de auto bijvoorbeeld een hoge cataloguswaarde of dagwaarde heeft, kan de verzekeraar extra beveiligingsmaatregelen eisen.

Anders betaalt de verzekeraar geen schade uit als gevolg van inbraak en diefstal óf geldt er een eigen risico, dat hoger is dan het standaard eigen risico voor inbraak en diefstal.

Lees meer over beveiligingssystemen

Hoe hoog is het eigen risico bij ruitschade?

Op ruitschades zit meestal een lager of zelfs géén eigen risico. Het verschilt alleen per ruitschade én waar de schade wordt gerepareerd.

Ster in de ruit

Wanneer er een ster in de ruit zit én de schade kan worden gerepareerd met een harsinjectie, dan komt het eigen risico vaak te vervallen. De schade moet dan wel gerepareerd worden door een aangesloten herstellen, vaak Carglass of Autotaalglass.

Lees meer over ruitschade

Barst in de ruit

Wanneer er een barst in de voorruit zit, dan moet deze meestal helemaal vervangen worden. Vaak zit er wél een eigen risico op het vervangen van de complete ruit.

Sommige verzekeraars hebben een eigen risico van 200 euro en anderen van 400 euro. Veel verzekeraars halveren het eigen risico als de ruit wordt vervangen door een aangesloten hersteller. Sommige verzekeraars laten het eigen risico helemaal vervallen.

Lees meer over ruitschade

Aangesloten ruitschadeherstelbedrijf

Bijna alle verzekeraars doen aan schadesturing bij ruitschade. Wanneer de schade wordt gerepareerd door een aangesloten hersteller, wordt het eigen risico lager of komt deze helemaal te vervallen. Wanneer de schade door een niet-aangesloten hersteller wordt gerepareerd, dan geldt er vaak wél een eigen risico.

Je kunt in de polisvoorwaarden van de autoverzekering (en vaak ook op de groene kaart) zien of er voorwaarden zijn verbonden aan het herstellen van de ruitschade. Kijk dit goed na, want er zijn ook verzekeraars die helemaal niks uitkeren als de schade door een niet-aangesloten hersteller wordt gerepareerd!

Lees meer over schadesturing

Waarom hebben autoverzekeringen een eigen risico?

Dankzij het eigen risico hoeven verzekeraars minder hoge schadebedragen uit te keren. De schade-uitkeringen worden namelijk doorgaans 150 euro minder.

Kleine schades zelf betalen

Verder is het zo dat dankzij het eigen risico kleinere schades niet hoeven te worden uitbetaald, bijvoorbeeld alle schades onder de 150 euro.

Hiermee besparen verzekeraars veel geld, omdat het afhandelen van schades administratie- en personeelskosten met zich meebrengt.

Bewuster rijgedrag

Daarnaast gaan mensen veiliger en voorzichtiger rijden door het eigen risico. Ze lopen namelijk een financieel risico, ondanks dat ze een autoverzekering hebben.

Want als ze een schade claimen kan het zijn dat ze een deel van de schade zelf moeten betalen.

Lagere premies

De laatste reden waarom er een eigen risico op autoverzekeringen zit, is omdat verzekeraars op deze manier autoverzekeringen met lagere premies kunnen aanbieden.

Beginnende bestuurder tot 24 jaar hebben vaak een extra eigen risico

Beginnende bestuurders hebben vaak naast het standaard eigen risico, een verhoogd eigen risico. Dit betekent dat ze dus een extra eigen risico hebben.

Beginners hebben vaak een extra eigen risico, omdat ze volgens de statistieken van verzekeraars de meeste schades veroorzaken. Daarom betalen ze niet alleen meer premie, maar hebben ze ook een eigen risico bij schade.

Bij veel verzekeraars hebben bestuurders onder de 24 jaar een extra eigen risico van 250 euro.

Wanneer het standaard eigen risico 150 euro is, komt het totale eigen risico voor beginnende bestuurders dus uit op 400 euro.

Het eigen risico voor schades aan een cabriokap

De autoverzekering van een cabriolet kan ook een extra eigen risico hebben. Wanneer het een dure, exclusieve auto is kunnen er eisen worden gesteld aan diefstalpreventie.

Anders kan er een verzekeraar weigeren om de  schade uit te keren bij een inbraak of diefstal óf een hoger eigen risico in rekening brengen.

Daarnaast staat vaak in de polisvoorwaarden dat er een hoger eigen risico zit op schades aan de carbiokap.

Het eigen risico voor schade aan een cabriokap kan zomaar worden verhoogd met 450 euro. Daarnaast zijn er zelfs verzekeraars die schade aan een cabriokap helemaal uitsluiten. Hiermee komt de schade volledig voor eigen risico!

Bij het vergelijken van autoverzekeringen voor een cabrio is het dus aan te raden om de polisvoorwaarden naast elkaar te leggen.

Het eigen risico van een Autoverzekering van De Vereende

De Vereende is een speciale verzekeraar, waar je terecht kunt als je nergens anders een autoverzekering kunt afsluiten, bijvoorbeeld omdat je een strafblad of een alcohol verleden hebt.

De Vereende accepteert iedereen, maar is wel veel duurder dan andere verzekeraars. Daarnaast stelt deze verzekeraar aanvullende voorwaarden.

In tegenstelling tot een autoverzekering bij een normale verzekeraar, zit er bij De Vereende wel een eigen risico op WA schades.

Dit betekent dat je dus ook een eigen risico hebt voor schades die je toebrengt aan anderen.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp