Auto gestolen, wat nu?

Je staat op het punt om te vertekken en komt erachter dat je auto gestolen is. Wat moet je nu doen?

Blij rustig. Jaarlijks worden er zo’n 100.000 auto’s gestolen. In Nederland zijn vele instanties actief, die zich inzetten voor het terugvinden van gestolen auto’s. Daarnaast bieden veel autoverzekeringen dekking voor diefstal.

Je moet zelf wel actie ondernemen. Hieronder staat wat je moet doen nu je auto gestolen is. Daarnaast vertellen we wanneer de diefstal verzekerd is, hoe hoog de schadevergoeding zal zijn én wat er gebeurd als de auto wordt teruggevonden.

De diefstal melden bij de politie

Bel direct met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (071 – 364 1777) om de diefstal te melden. Binnen deze instantie werken de politie en verzekeraars samen met het opsporen van gestolen auto’s.

Door snel te bellen, wordt de kans groter dat de auto wordt teruggevonden. Houd bij het melden van de diefstal het kentekenbewijs, de meldcode én de groene kaart bij de hand.

De diefstal melden bij de autoverzekeraar

Meld de diefstal nu bij de autoverzekeraar. De verzekeraar meldt het kenteken af bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Daarnaast wordt de dekking opgeschort, waardoor je geen premie meer hoeft te betalen.

Je hebt misschien recht op vervangend vervoer. Vervangend vervoer kan aangeboden worden bij een WA beperkt– of volledig casco verzekering. Vraag de verzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt.

Verzekeraars wachten 30 dagen met het behandelen van de schade. Binnen deze 30 dagen is de kans het grootst dat de auto nog wordt teruggevonden.

Met welke dekkingen is diefstal verzekerd?

Autodiefstal is niet verzekerd binnen de WA autoverzekering. Alleen de WA beperkt casco én de WA volledig casco verzekering biedt dekking voor diefstal.

Hoeveel betaalt de verzekeraar uit na de diefstal van de auto?

Je bent misschien benieuwd hoeveel je terug krijgt van de verzekeraar. Dit is afhankelijk van het type autoverzekering. Heb je een nieuwe auto verzekerd met een geldige nieuwwaarderegeling, dan krijg je de nieuwwaarde van de auto terug.

Heb je een tweedehands auto met een geldige aanschafwaarderegeling dan ontvang je het aankoopbedrag van de auto terug.

Wanneer je geen speciale regeling hebt, ontvang je de dagwaarde van de auto terug. Dit is de waarde van de auto op het moment dat deze gestolen is.

Hoeveel betaalt de verzekeraar uit na de diefstal van de auto?

Het kan zijn dat de auto wordt teruggevonden. Alle instantie zetten zich hier voor in. Wanneer de auto wordt teruggevonden, wordt deze aan je overgedragen.

Je melding van diefstal vervalt uit het register van de RDW. Je bent weer verplicht om de auto te verzekeren en om wegenbelasting te betalen. Je moet bij de verzekeraar melden dat de auto is teruggevonden.

Wanneer je een schade-uitkering hebt ontvangen, moet je deze aan de verzekeraar terugbetalen. Wanneer de auto beschadigd is teruggevonden, krijg je deze schade vergoedt, mits je een WA beperkt casco- of WA volledig casco verzekering hebt.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: