Auto gestolen wat nu?

Geschreven op 27-10-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je staat op het punt om te vertrekken en komt erachter dat je auto gestolen is, wat doe je nu?

Blijf vooral rustig. Je bent niet de enige die hier mee te maken heeft. In 2017 werd er volgens het CBS 8.670 keer aangifte gedaan van autodiefstal.

Gelukkig zijn er in Nederland organisaties actief, die zich inzetten voor het terugvinden van gestolen auto’s. Daarnaast kan een autoverzekering dekking bieden voor diefstal.

Je moet zelf wel actie ondernemen na het ontdekken van de diefstal. Hieronder staan de stappen die je kunt nemen.

We vertellen daarnaast wanneer de autoverzekering dekking biedt voor autodiefstal én wat er gebeurd als de auto teruggevonden wordt:

De diefstal melden bij de politie

Bel direct met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (071 – 364 1777) om de diefstal te melden.

Binnen deze instantie werken de politie en verzekeraars samen met het opsporen van gestolen auto’s. Door snel te bellen, wordt de kans groter dat de auto wordt teruggevonden.

Houd bij het melden van de diefstal het kentekenbewijs, de meldcode én de groene kaart bij de hand.

De diefstal melden bij de autoverzekeraar

Meld de diefstal nu bij de autoverzekeraar. De verzekeraar meldt het kenteken af bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Daarnaast wordt de dekking opgeschort, waardoor je geen premie meer hoeft te betalen.

Je hebt misschien recht op vervangend vervoer. Vervangend vervoer kan aangeboden worden bij een WA beperkt– of volledig casco verzekering. Vraag de verzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt.

Verzekeraars wachten 30 dagen met het behandelen van de schade. Binnen deze 30 dagen is de kans het grootst dat de auto nog wordt teruggevonden.

Welke autoverzekering biedt dekking voor diefstal?

Autodiefstal is niet verzekerd binnen de WA autoverzekering.

Alleen de WA beperkt casco én de WA volledig casco verzekering biedt dekking voor diefstal. Deze bieden overigens ook dekking voor schade door inbraak en joyriding.

Hoeveel betaalt de autoverzekeraar na diefstal van de auto?

Je bent misschien benieuwd hoeveel je terug krijgt van de verzekeraar. Dit is afhankelijk van het type autoverzekering.

Nieuwwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde

Heb je een nieuwe auto verzekerd met een geldige nieuwwaarderegeling, dan krijg je de nieuwwaarde van de auto terug.

Heb je een tweedehands auto met een geldige aanschafwaarderegeling dan ontvang je het aankoopbedrag van de auto terug.

Wanneer je geen speciale regeling hebt, ontvang je de dagwaarde van de auto terug. Dit is de waarde van de auto op het moment dat deze gestolen is.

Wat als de gestolen auto wordt teruggevonden?

Het kan zijn dat de auto wordt teruggevonden. Alle instantie zetten zich hier voor in. Wanneer de auto wordt teruggevonden, wordt deze aan je overgedragen.

Weer verplicht om de auto te verzekeren

Je melding van diefstal vervalt uit het register van de RDW. Je bent weer verplicht om de auto te verzekeren en om wegenbelasting te betalen.

Je moet bij de verzekeraar melden dat de auto is teruggevonden.

Schadevergoeding terugbetalen

Wanneer je een schade-uitkering hebt ontvangen, moet je deze (deels) aan de verzekeraar terugbetalen.

Wanneer de auto beschadigd is teruggevonden, krijg je deze schade vergoedt, mits je een WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering hebt.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]