Wat is een
Meldcode?

De meldcode is een code waarmee de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) een auto kan identificeren. De meldcode zorgt samen met het kenteken voor een unieke combinatie.

Je moet de meldcode doorgeven bij het afsluiten van een autoverzekering. Met het kenteken én de meldcode kan de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) controleren of de auto verzekerd is.

Waar staat de meldcode?

De meldcode zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van een auto. We noemen dit chassisnummer ook wel framenummer. Het chassisnummer is ingeslagen of gemonteerd op iedere voertuig in Nederland. Het chassisnummer staat vaak onder de motorkap.

De meldcode staat ook op het kentekenbewijs deel 1B. Je kunt de code ook opvragen door met je DigiD in te loggen bij de RDW. Je auto moet dan wel al op naam staan.

Autoverzekering afsluiten zonder meldcode

Je kunt via Lastenvrij alle autoverzekeringen vergelijken zónder meldcode. Na het vinden van een autoverzekering wordt je doorverwezen naar de verzekeraar om de verzekering af te sluiten. Weet je de meldcode niet, vul dan ”0000” in. Ga vervolgens na wat de meldocde is en bel de verzekeraar later om deze door te geven.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: