Meldcode, wat is dat & waar te vinden?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 18-2-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 18-2-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 18-2-2017
Leestijd: 3 min.

De 4 laatste cijfers van het chassisnummer zijn samen de meldcode. Je moet deze meldcode invullen bij het afsluiten van een autoverzekering. Samen met het kenteken van de auto zorgt deze meldcode voor een unieke combinatie, waaraan het RDW de auto kan herkennen.

De meldcode is niet alleen te vinden via het chassisnummer, maar staat ook op het kentekenbewijs. Je kunt de meldcode ook opvragen door in te loggen via DigiD.

Ik ben Joost van ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de meldcode:

Autoverzekering afsluiten zonder meldcode

Je hebt de auto op naam gezet en bent nu officieel eigenaar van de auto. Je bent nu wettelijk verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten.

Je bent hiermee verzekerd voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Je kunt autoverzekeringen vergelijken zonder kenteken en meldcode, maar voor het afsluiten van de autoverzekering heb je de meldcode nodig.

Waarom wil de verzekeraar de meldcode weten?

De verzekeraar moet deze meldcode hebben om de auto aan te kunnen melden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De RDW moet controleren of alle auto’s die op naam staan een autoverzekering hebben.

De verzekeraar moet het kenteken van een verzekerde auto binnen 28 dagen aanmelden via het Centrale Verzekeringsregister WAM (CRWAM) van de RDW. Je kunt na het aanmelden van het kenteken zelf controleren of de auto verzekerd is.

De verzekeraar kan het kenteken niet aanmelden zonder meldcode. Daarom is het onmogelijk om een auto te verzekeren zonder meldcode.

Waar is de meldcode te vinden?

Je kunt de meldcode op drie verschillende manieren vinden:

1. Laatste 4 cijfers van het chassisnummer

Je kunt de meldcode dus vinden via het chassisnummer. Het chassisnummer is een code van 17 cijfers en letters. De laatste 4 vier cijfers van dit chassisnummer is de meldcode.

Het chassisnummer (framenummer of voertuigidentificatienummer) is vaak ingeslagen in het frame (chassis) van de auto.

Het nummer kan op verschillende plaatsen te vinden zijn:

  • Onder de motorkap (op een sticker op de veerpoot)
  • Op een sticker onder de laadvloer
  • Onder de deurstijl van de auto
  • In de voorruit van de auto

Omdat het chassisnummer is ingeslagen in de auto, verandert deze niet. De meldcode blijft daardoor hetzelfde, ook na het verkopen van de auto.

2. Op het kentekenbewijs (kentekencard)

Je kunt de meldcode waarschijnlijk sneller (en makkelijker) vinden door op het kentekenbewijs (kentekencard) te kijken.

De meldcode staat namelijk ook op de kentekencard. Deze meldcode staat linksboven in de hoek onder het kenteken. 

De meldcode staat ook op deel 1 van het oude kentekenbewijs (die voor 2014 is uitgegeven).

3. Online via DigiD (mijn voertuigen)

Als je je auto op naam hebt staan, dan kun je de meldcode ook online inzien. Je moet daarvoor inloggen via DigiD.

Je kunt inloggen met de DigiD app of met een gebruikersnaam en wachtwoord. Je gaat vervolgens naar ”mijn voertuigen bekijken”. Je ziet vervolgens de auto’s die op jouw naam staan.

Je ziet hier vervolgens allerlei autogegevens staan, zoals het kenteken en de meldcode van de auto.

Inloggen met DigiD

Verkeerde meldcode doorgegeven

Als je je autoverzekering online afsluit, dan zit er bij veel verzekeraars een controle op de combinatie van het kenteken en de meldcode.

Als je de verkeerde meldcode doorgeeft, dan krijg je meteen een melding dat de combinatie van het kenteken en de meldcode niet klopt. Je kunt dan alsnog de goede meldcode invullen.

Je kunt vaak niet verder voor de correcte meldcode is ingevuld.

Als deze controle niet in de afsluitmodule van de verzekeraar zit (of je sluit de autoverzekering af via een tussenpersoon), dan wordt je na het afsluiten van de verzekering vaak benaderd door de verzekeraar dat de combinatie van het kenteken en de meldcode niet klopt.

Je kunt dan alsnog de goede meldcode doorgeven. Vervolgens kan de verzekeraar de auto alsnog aanmelden bij de RDW. Geef de goede meldcode direct door om te voorkomen dat de RDW een waarschuwingsbrief of boete verstuurd!

Is een meldcode hetzelfde als de tenaamstellingscode?

Nee, de tenaamstellingscode is iets anders. De tenaamstellingscode is een code die bewijst dat jij de eigenaar van de auto bent.

De meldcode is een code waarmee het Rijksdienst voor Wegverkeer de auto kan herkennen (in combinatie met het kenteken).

Wat is een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen met ieder een eigen code.

Je hebt beide codes nodig bij het verkopen, inruilen, schorsen, slopen en exporteren van de auto. Je kunt hier namelijk mee aantonen dat je de eigenaar van de auto bent.

Je ontvangt het eerste deel (5 cijfers) van de tenaamstellingscode bij het overschrijven van de auto (op naam zetten). Je ontvangt het tweede deel (4 cijfers) vervolgens per post van de RDW. Het tweede deel zit bij de kentekencard.

Samen zorgen de twee delen voor een code van 9 cijfers, de tenaamstellingscode.

Wat nog meer nodig om een autoverzekering af te sluiten?

Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering niet alleen een meldcode hebben. Je moet ook andere gegevens hebben. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel schadevrije jaren je hebt en alle informatie hebben om de acceptatievragen te kunnen beantwoorden.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: