Is mijn auto verzekerd? Doe nu de gratis WAM verzekeringscheck…

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt een autoverzekering afgesloten en wilt er 100% zeker van zijn dat de auto ook écht verzekerd is.

Slim…

Want je kunt voor een onverzekerde auto 3 boetes van 400 euro van de RDW ontvangen!

Bij een aanhouding door de politie is de boete in 2019 zo’n 550 euro!

Goed om dus even te checken of de auto verzekerd is. Je kunt dit gratis en binnen 30 seconden controleren via de WAM verzekeringscheck van de RDW.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik precies hoe je kunt zien óf je auto verzekerd is.

Ik vertel daarnaast wat je kunt doen als de RDW aangeeft dat je auto niet verzekerd is én als je onterecht een boete hebt ontvangen.

Ik vertel ook wat de 6 manieren zijn om te zien waar én hoe je auto verzekerd is

Wat is WAM precies?

WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Je moet volgens deze wet een WA verzekering (tegen Wettelijke Aansprakelijkheid) afsluiten.

De WA verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Je moet deze autoverzekering hebben vanaf het moment dat de auto op naam staat

Centrale register WAM

Als je een autoverzekering afsluit én bent geaccepteerd, dan moet de verzekeraar je kenteken binnen 28 dagen aanmelden bij het Centrale Register WAM (CRWAM) van de RDW.

De RDW controleert regelmatig of alle auto’s in Nederland ”WAM verzekerd” zijn.

WAM verzekeringscheck in 5 stappen

Je kunt zelf geen auto aanmelden bij de RDW, maar je kunt wel zelf controleren of jouw auto een geldige autoverzekering heeft met de WAM verzekeringscheck.

Check binnen 30 seconden of je auto verzekerd is door deze stappen te doorlopen:

 1. Ga naar de site van de RDW
 2. Vul het kenteken van de auto in
 3. Klik op ”Gegevens opvragen”
 4. Ga naar ”Status van het voertuig”
 5. Kijk bij ”WAM Verzekerd” of deze op ”Ja” staat

Als je volgens de RDW een geldige autoverzekering hebt, ziet dit er als volgt uit:

Status van het voertuig RDW verzekeringscheck

 Positief resultaat van de WAM verzekeringscheck

Let op! Verzekeringscheck geef géén 100% zekerheid

De RDW neemt géén verantwoordelijkheid voor de resultaten van de WAM verzekeringscheck.

De gegevens worden namelijk aangeleverd door de verzekeraar. De verzekeraar bepaalt of je een geldige autoverzekering hebt en niet de RDW.

Dit betekent dat je géén 100% zekerheid hebt als de RDW aangeeft dat je auto ”WAM verzekerd” is.

Hieronder staat wanneer er zou kunnen staan dat de auto verzekerd is, terwijl dat eigenlijk niet zo is:

Registratie van de vorige autoverzekering is niet beëindigd

Wanneer je je auto net hebt gekocht, dan kan het zijn dat de verzekeraar van de vorige eigenaar het kenteken nog niet heeft afgemeld bij de RDW.

De WAM-check zegt dan dat de auto verzekerd is, maar als je géén autoverzekering hebt afgesloten, dan heb je géén geldige autoverzekering.

Je hebt een betalingsachterstand

Als je een betalingsachterstand van meer dan 30 dagen hebt, dan kan de verzekeraar de dekking van de autoverzekering ”opschorten”. Je hebt dan nog steeds een autoverzekering, maar deze biedt geen dekking meer!

Bij de kentekencheck kan staan dat je wél een autoverzekering hebt, maar deze biedt geen dekking meer door de betalingsachterstand!

Pas na meerdere betalingsherinneringen, wordt de autoverezkering door de verzekeraar beëindigd en afgemeld bij de RDW. Daarna komt er pas bij de check te staan dat de auto niet verzekerd is.

Mijn auto is volgens het RDW niet verzekerd, wat nu?

Wanneer het RDW aangeeft dat je auto niet verzekerd is, raak dan niet meteen in paniek – maar onderneem wel actie. Je riskeert namelijk meerdere boetes van 400 euro!

WAM verzekerd ''nee''

Negatief resultaat WAM verzekering check

Hieronder staat waarom je auto bij WAM verzekerd op ”Nee” staat. Ik vertel daarnaast wat je kunt doen om het probleem op te lossen…

Je bent vergeten een autoverzekering af te sluiten

De simpelste verklaring dat ”WAM verzekerd” op ”Nee” staat, is omdat je zelf vergeten bent om een autoverzekering af te sluiten.

Je bent wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten, vanaf het moment dat je auto op naam staat.

Het kan ook zijn dat je een autoverzekering hebt aangevraagd, maar bent afgewezen. Je hebt deze afwijzing misschien over het hoofd gezien, waardoor je denkt dat je een autoverzekering hebt.

Het kenteken is nog niet aangemeld

Wanneer je een aantal dagen geleden een autoverzekering hebt afgesloten en nu een verzekeringscheck doet, dan kan het zijn dat er staat dat je auto niet verzekerd is.

Vaak komt dit omdat de verzekeraar het kenteken nog moet aanmelden bij de RDW. Je hebt dan misschien toch een geldige autoverzekering, maar het kenteken staat nog niet in het register van de RDW.

Verzekeraar is vergeten het kenteken aan te melden

Een medewerker van de verzekeraar moet je kenteken handmatig aanmelden in het CRWAM-register van de RDW.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Het kan daarom zijn dat de verzekeraar vergeten is om het kenteken aan te melden, waardoor deze bij de RDW als ”niet verzekerd” geregistereerd staat.

Je hebt een betalingsachterstand

Als je de premie een keer vergeet te betalen, wordt je kenteken niet meteen afgemeld bij de RDW.

Als je de betalingsachterstand na een paar betalingsherinneringen nog niet hebt voldaan, dan kan de verzekeraar de autoverzekering beëindigen wegens wanbetaling.

Je hebt dan géén autoverzekering meer. De verzekeraar zal het kenteken afmelden bij de RDW, waardoor je géén autoverzekering meer hebt.

Boete voor een onverzekerde auto

In 2019 is de boete voor het op naam hebben staan van een onverzekerde auto 400 euro.

De RDW kan deze boete, via het Justitieel Incasso Bureau, maximaal 3 keer opleggen. Je riskeert dus in totaal een boete van 1.200 euro!

Wanneer je gaat rijden met een onverzekerde auto en je wordt aangehouden door de politie, dan kan deze een boete van 550 euro opleggen!

Hoe controleert de RDW?

Het RDW controleert iedere dag én maakt ten minste iedere vier maanden een complete vergelijking tussen het kentekenregister én het verzekeringsregister.

Dit betekent dat er wordt gekeken welke auto’s allemaal op naam staan én of deze allemaal een WA verzekering hebben.

Als je op dat moment (de zogenaamde peildatum) géén WA autoverzekering hebt, dan ontvang je eerst een waarschuwing en daarna een boete.

In 2017 werden er voor zo’n 422 miljoen euro’s aan boetes opgelegd voor onverzekerde auto’s!

Ik een boete ontvangen door een fout van de verzekeraar, wat nu?

Het kan ook voorkomen dat je onterecht een waarschuwingsbrief of boete van de RDW ontvangt. 

De verzekeraar is bijvoorbeeld vergeten om je auto aan te melden bij het register van de RDW, waardoor de RDW denkt dat je geen autoverzekering hebt.

Het gevolg is dat je onterecht een boete van 400 euro ontvangt. Wanneer je gewoon een autoverzekering hebt afgesloten én de premie netjes betaald, dan kun je een Artikel 34-verklaring opvragen.

Artikel 34-verklaring om de boete te ontlopen

Als je auto op de controle datum van de RDW wél een autoverzekering had, dan kun je de Artikel 34 WAM-verklaring gebruiken om dit te bewijzen.

Je vraagt deze verklaring bij de verzekeraar op. In 2019 kan de verzekeraar deze Artikel 34-verklaring digitaal naar de RDW verzenden (via de webapplicatie CRWAM). Het RDW kan het kenteken dat direct aanmelden en de boete intrekken.

Je krijgt uiteraard alleen een Artikel 34-verklaring als de verzekeraar daadwerkelijk een fout heeft gemaakt. Wanneer je een betalingsachterstand hebt, geeft de verzekeraar géén Artikel 34 WAM-verklaring af.

WAAR en HOE is mijn auto verzekerd?

Je hebt gecheckt óf je auto verzekerd is, maar je wil ook weten wáár én hoe je auto verzekerd is.

Dit is niet online te controleren bij de RDW, omdat die informatie privacygevoelig is. 

Gelukkig zijn er 6 andere manieren om dit snel en eenvoudig te zien:

1. De polis

Je polis is een officieel verzekeringsbewijs. Je ontvangt deze na het afsluiten van de autoverzekering. Je ontvangt deze vaak per post of per e-mail.

Op de polis staat de naam van de verzekeringsmaatschappij. Wanneer je je auto via een tussenpersoon hebt verzekerd, staat de naam van deze tussenpersoon ook op de polis.

Je kunt op de polis ook zien op welke manier de auto verzekerd is. Op de polis staat de basisdekking en de eventuele aanvullende autoverzekeringen.

2. De groene kaart

Je ontvangt bij een polis ook een groene kaart. Op deze groene kaart staat (vaak bij punt 10) ”deze groene kaart is afgegeven door:”. Daaronder staat de naam van je verzekeraar.

Als je je auto via een tussenpersoon verzekerd hebt, staat vaak de naam van de tussenpersoon ook op de groene kaart.

3. Bankafschriften

Je kunt op je bankafschriften zien wie de premie van de autoverzekering afschrijft. Je kunt zo zien waar de autoverzekering loopt.

4. Je email controleren

Als je je autoverzekering online hebt afgesloten, maar niet meer weet waar de auto verzekerd is, kun je je e-mailbox checken.

Als je je autoverzekering online hebt aangevraagd, heb je ook een bevestiging per e-mail ontvangen. In deze bevestiging staat de naam van de verzekeraar (of tussenpersoon).

Vaak staat in de e-mail ook welke autoverzekering je hebt afgesloten..

5. RDW bellen

De RDW weet ook waar je auto verzekerd is, maar laat dit via de verzekeringscheck niet zien.

Je kunt eenvoudig opvragen waar de auto verzekerd. Bel met de RDW via 0900 – 9739 (€0,10 per minuut). Geef in het keuzemenu aan dat je een medewerker wilt spreken.

Je moet vervolgens het kenteken, je volledige naam en adresgegevens én de laatste 4 cijfers van je rijbewijsnummer doorgeven. Vervolgens vertelt het RDW bij welke verzekeraar je autoverzekering loopt.

6. Je tussenpersoon bellen

Als je je auto hebt verzekerd via een tussenpersoon, maar niet meer weet bij welke verzekeraar die auto verzekerd is, kun je dit navragen bij je tussenpersoon.

Uiteraard kan de tussenpersoon ook vertellen hoe je auto verzekerd is.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

7 Comments

 1. Oomens

  Krijg een melding van de verzekering dat erbij rdw staat dat de auto op twee plaatsen is verzekerd maar we betalen maar aan een en snappen er niks van

  Reply
  • Joost

   Ik zou de verzekeraar even bellen om te vragen hoe het precies zit. De verzekeraar weet misschien hoe het kan dat de auto bij twee verzekeraars verzekerd is.

   Misschien is de auto nog verzekerd op naam van de vorige eigenaar, die vergeten is om door te geven dat de auto verkocht is.

   Ik ben zelf wel heel benieuwd wat de reden is. Zou je mij dit nog even kunnen laten weten in een reactie?

   Succes.

   Reply
 2. Bob Janssen

  Hallo, ik heb onlangs de auto van mijn broer verkocht, vanwege een zware hersen bloeding, Wil zijn verzekering opzeggen maar kan niks van zijn Peugeot 107 vinden. Kenteken is 90-RZK-5

  Reply
  • Joost

   Bob, sterkte met de situatie.

   Bel even met de RDW (0900 – 9739). Die kunnen nagaan bij welke verzekeraar de autoverzekering loopt. Je kunt vervolgens aan die verzekeraar vragen of ze de autoverzekering willen beëindigen.

   Succes.

   Reply
 3. Ilias

  Beste,

  Ik heb sinds een maand geleden een nieuwe auto. Ik heb toen de verzekering van me oude auto stopgezet en heb deze op een privé terrein gezet, mij was niet duidelijk dat deze geschorst moest zijn. Ik heb de auto twee dagen geleden geschorst toen iemand het tegen mij zei. Kan ik nu nog een boete verwachten? Ik heb begrepen dat RDW dit automatisch controleert maar dan had ik toch al veel eerder een boete moeten krijgen.

  Reply
  • Joost

   Hey Ilias,

   Volgens mij krijg je na 28 dagen nadat je je auto op naam hebt gezet eerst een waarschuwingsbrief. De RDW zegt dan dat je je auto moet verzekeren óf schorsen.

   Wanneer je je auto daarna niet verzekerd (of schorst) dan geeft de RDW een boete.

   Ik denk dat je geen boete ontvangt of je moet net pech hebben dan je een paar dagen te laat bent met schorsen.

   Je kunt hier alles lezen over de boete van de RDW: https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/faq/rdw-boete-voor-onverzekerde-auto/

   Reply
 4. sebastiaan tan

  Hoe kom ik erachter waar mijn scooter verzekerd is? Ik kan de afschrijving niet vinden in mijn bankafschriften.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *