Is mijn auto verzekerd?

Je hebt een autoverzekering afgesloten en wilt er zeker van zijn dat de auto daadwerkelijk verzekerd is. Dit is eenvoudig te controleren met de WAM verzekeringscheck van de RDW. Je kunt op basis van het kenteken controleren of de auto een geldige verzekering heeft.

Het komt soms voor dat de auto als niet-verzekerd staat geregistreerd, terwijl je wel een autoverzekering hebt afgesloten. Hier zijn verschillende redenen voor. Achterhaal zo snel mogelijk wat de reden is. Ga hier serieus mee om en voorkom een hoge boete van de RDW.

Hieronder staat hoe je controleert of de auto verzekerd is. Daarnaast staat er wat je kunt doen als de RDW aangeeft dat de auto niet verzekerd is.

Controleer daarnaast of je wel een goedkope autoverzekering hebt. Je kunt de autoverzekering na het afsluiten namelijk binnen 14 dagen alsnog annuleren. Maak voor alle zekerheid even een vergelijking om te ontdekken of je niet te veel betaalt…

Verzekeringscheck bij de RDW

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren.  De Rijksdienst voor Wegverkeer controleert of alle auto’s in Nederland een autoverzekering hebben.

Alle auto’s met een autoverzekering worden geregistreerd. Je kunt daardoor makkelijk zien of de auto een geldige verzekering heeft. Controleert dit door naar de site van de RDW te gaan.

Voer een verzekeringscheck uit door deze stappen te doorlopen:

  • Ga naar de site van de RDW
  • Vul het kenteken in
  • Klik op ”Gegevens opvragen”
  • Ga naar ”Status van het voertuig”
  • Kijk bij ”WAM Verzekerd” of deze op ”Ja” staat

Wanneer er staat dat de auto ”WAM verzekerd” is heeft de auto meestal een geldige autoverzekering. Je kunt voor alle zekerheid nog even contact opnemen met de verzekeraar om te vragen of de auto een geldige verzekering heeft.

Je kunt via de RDW niet zien wáár de auto verzekerd is. Waar een auto verzekerd is staat op de groene kaart óf is te zien op je bankafschriften.

 

Mijn auto is volgens het RDW niet verzekerd, wat nu?

Het kan voorkomen dat er staat dat de auto niet ”WAM verzekerd” is, maar dat deze toch een geldige autoverzekering heeft. Dit kan de volgende redenen hebben:

  • De autoverzekering is net afgesloten en nog niet verwerkt in het systeem van de RDW
  • De verzekeraar is vergeten het kenteken aan te melden bij het RDW
  • Je hebt een betalingsachterstand en de verzekeraar heeft het kenteken afgemeld

Ga hier serieus mee om. Bel de verzekeraar om te informeren naar de reden dat de auto als niet-verzekerd staat geregistreerd. Wanneer het kenteken is afgemeld door een betalingsachterstand kan er een hoge boete worden opgelegd!

Boete voor een onverzekerde auto

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Wanneer je auto géén WA autoverzekering heeft, riskeert je een hoge boete. Je ontvangt eerst een waarschuwingsbrief. Daarna volgt een hoge boete.

Wanneer je op de peildatum van de RDW geen geldige autoverzekering had, is het alleen op te lossen door de boete te betalen.

Het kan ook zijn dat de verzekeraar is vergeten het kenteken aan te melden bij de RDW. Je kunt de boete alsnog voorkomen door een Artikel 34 WAM-verklaring op te vragen.

Boete door een fout van de verzekeraar

Verzekeraars maken soms een fout. Daardoor komt het voor dat mensen onterecht een boete van de RDW ontvangen.

Wanneer je op tijd een autoverzekering hebt afgesloten én de premie netjes hebt betaald, kan het zijn dat de verzekeraar een fout heeft gemaakt. Je hebt hierdoor mogelijk onterecht een boete van de RDW ontvangen.

Met een ”Artikel 34 WAM-verklaring” kun je aantonen dat de verzekeraar een fout heeft gemaakt. Je kunt deze verklaring opvragen bij de verzekeraar. Stuur de ”Artikel 34 WAM-verklaring” vervolgens naar de RDW, die de boete eventueel kan intrekken.

Je krijgt uiteraard alleen een Artikel 34-verklaring als de verzekeraar daadwerkelijk een fout heeft gemaakt. Wanneer je een betalingsachterstand hebt, geeft de verzekeraar geen Artikel 34 WAM-verklaring af.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: