Polis (autoverzekering) wat is dat?

Geschreven op 28-02-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De verzekeringspolis, of gewoon polis, is het bewijs van de verzekeringsovereenkomst.

Je ontvangt de polis nadat de autoverzekering geaccepteerd is. De verzekeraar is verplicht om deze zo snel mogelijk op te sturen. Je kunt de polis per post of e-mail ontvangen. Sommige verzekeraars hebben een digitale omgeving. Je kunt de polis dan online inzien.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik welke informatie verzekeraars vaak op een polis zetten:

Gegevens van de verzekeringnemer

Op de polis staan de gegevens van de verzekeringnemer (en eventueel die van de regelmatige bestuurder). De verzekeringnemer is degene die de autoverzekering heeft afgesloten.

Verder staat er een polisnummer (en relatienummer) op de polis. Als je je polisnummer doorgeeft aan de verzekeraar kan die meteen om welke verzekering het gaat.

Wie is de autoverzekeraar (risicodrager)

Uiteraard staat er op de polis wie de autoverzekeraar is.

Verder staan alle gegevens van deze verzekeraar op de polis, zoals de adresgegevens, contactgegevens en betalingsgegevens.

Vaak staat ook het KvK-nummer het AFM-nummer van de verzekeraar op de polis.

Als je je autoverzekering via een tussenpersoon hebt afgesloten, dan staan de gegevens van deze tussenpersoon doorgaans ook op de polis.

Als je je autoverzekering (via een tussenpersoon) bij een serviceprovider of volmachtbedrijf hebt afgesloten, staat er bij welke verzekeraar(s) de auto verzekerd is (risicodrager).

Contractgegevens

Verzekeraars zetten de contractgegevens op de polis.

Je kunt zien wat de ingangsdatum, contractduur, contractvervaldatum en de opzegtermijn is. Je kunt dus precies zien vanaf welk moment de autoverzekering loopt en wanneer die te beëindigen is.

Steeds meer autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar.

Premie van de autoverzekering

Op de polis staat ook hoe duur de autoverzekering is. Verzekeraars specificeren de premie vaak op de volgende manier:

Vervolgens komt daar een totaalbedrag uit. Vaak staat hier of je de premie per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar betaalt.

Pakketkorting

Als de autoverzekering onderdeel is van een verzekeringspakket met meerdere verzekeringen, dan wordt er vaak pakketkorting gegeven, bijvoorbeeld 2% per verzekering.

Op de polis staat hoeveel pakketkorting er wordt gegeven. Sommige (traditionele) verzekeraars spreken hier van ”pakketkorting per rubriek”.

Verzekerde auto

Uiteraard staat er op de polis van de autoverzekering welke auto verzekerd is.

Verzekeraars kunnen allerlei gegevens van de auto op de polis zetten. Denk hierbij aan het kenteken, de meldcode, het merk en type, het bouwjaar, het ledig gewicht en de cataloguswaarde.

Schadevrije jaren en no-claimkorting

Sinds 1 januari 2014 zijn verzekeraars verplicht om minimaal één keer per jaar door te geven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Verzekeraars geven dit vaak door via de verzekeringspolis. Daarom staat op de polis hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Daarbij staat vaak op welke trede van de bonus malus-ladder je staat én hoeveel no-claimkorting je daardoor krijgt.

Gebruik van de auto

Sommige verzekeraars zetten op de polis of de auto particulier of zakelijk wordt gebruikt. Verder geven verzekeraars vaak aan hoeveel kilometer per jaar je rijdt (kilometrage).

Dekkingen

Op de polis staat de basisdekking van de autoverzekering en de eventuele aanvullende verzekeringen.

Je moet ten minste een WA autoverzekering hebben. Deze verzekering biedt dekking voor de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Je kunt uiteraard ook een verzekering hebben voor schade aan de eigen auto.

Vaak zetten de verzekeraars de dekkingen onder elkaar. Op de polis staat bijvoorbeeld niet WA volledig casco met schadeverzekering inzittenden en rechtsbijstand, maar:

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)
  • Casco
  • Schadeverzekering inzittenden
  • Rechtsbijstand

Verzekerde bedragen

Achter de dekkingen staan vaak de verzekerde bedragen.

Bij de WA verzekering staan er verzekerde bedragen voor materiële- en immateriële schade.

Volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) moet de verzekeraar minimaal dekking bieden voor €6.070.000 per gebeurtenis voor schade aan personen en €1.220.000 per gebeurtenis voor schade aan zaken.

Bij de schadeverzekering inzittenden is het verzekerde bedrag vaak €1.000.000 per gebeurtenissen.

Het eigen risico

Op de WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering (all risk) zit vaak een standaard eigen risico.

Het eigen risico is het deel van de schade die je voor eigen rekening moet nemen. Vaak zetten verzekeraars achter de dekking hoe hoog het eigen risico van de autoverzekering is.

Dekkingsgebied

Sommige verzekeraars verwijzen op de polis naar het dekkingsgebied volgens de IVB (Internationaal Verzekeringsbewijs), dat beter bekent staat als de groene kaart.

Op deze groene kaart staat precies in welke landen de autoverzekering geldig is.

Welke polisvoorwaarden van toepassing zijn

De polis is het bewijs van de verzekeringsovereenkomst. Vaak wordt daarin verwezen naar polisvoorwaarden die van toepassing zijn op de autoverzekering.

In deze voorwaarden staat uitgebreid beschreven wat de rechten en plichten van de verzekeringnemer en verzekeraar zijn.

Ontdek nu wat de belangrijkste onderdelen van de polisvoorwaarden zijn.

Bijlagen

Als je je verzekeringspolis ontvangt, dan zitten daar vaak bijlagen bij.

Je ontvangt vaak op hetzelfde moment de groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) en de polisvoorwaarden met eventuele clausules.

Poliskosten

Veel verzekeraars brengen kosten in rekening om een polis op te maken.

Verzekeraars vragen voor het opmaken van een polis doorgaans tussen de 6 en 15 euro, maar er zijn ook verzekeraar die geen kosten in rekening brengen.

Op 8 november 2016 stelde Minister Dijsselbloem van Financiën Kamervragen over de hoge én verborgen kosten die verzekeraars in rekening brengen voor het opmaken van een polis en het verwerken van allerlei wijzigingen.

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen op Lastenvrij precies zien welke kosten verzekeraars in rekening brengen.

Bedenktijd na ontvangst van de polis

Op autoverzekeringen zit doorgaans een bedenktijd van 14 dagen.

Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je de polis ontvangt. Je kunt de autoverzekering annuleren door de polis terug te sturen (of door dit op een andere manier te laten weten).

Je moet na het annuleren van de autoverzekering een nieuwe autoverzekering afsluiten. Je loopt anders het risico om een boete van de RDW te ontvangen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]