Wat is een polis?

De polis is een officieel verzekeringsbewijs. Je krijgt deze verzekeringspolis na het afsluiten van een autoverzekering. De verzekeraar stuurt de polis op, nadat de verzekering definitief is geaccepteerd.

De ene autoverzekeraar stuurt de polis per post, terwijl de andere deze per e-mail stuurt. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om in te loggen en de polis online in te zien.

Lees hieronder wat er op een polis staat, welke documenten er bij zitten en wat verzekeraars in rekening brengen aan poliskosten.

Wat staat er op een polis?

Op de polis van een autoverzekering staan standaard deze gegevens:

 

 

Wat zit er bij een polis?

Bij een polis zitten polisvoorwaarden en eventuele clausules. Daarbij zit bij een nieuwe polis een groene kaart.

Poliskosten van verzekeraars

Autoverzekeraars brengen meestal kosten in rekening om een polis op te maken. Verzekeraars vragen voor het opmaken van een polis tussen de 6 en 15 euro.

Zogenaamde direct writers, zoals bijvoorbeeld Centraal Beheer, Ditzo, Inshared, Univé en FBTO brengen geen poliskosten in rekening.

Op 8 november 2016 stelde Minister Dijsselbloem van Financiën Kamervragen over de hoge én verborgen kosten die verzekeraars in rekening brengen voor het opmaken van een polis en het verwerken van allerlei wijzigingen.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk binnen één minuut de premies en polisvoorwaarden van vele verzekeraars: