WA beperkt casco verzekering, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 19-7-2015 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 19-7-2015 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 19-7-2015
Leestijd: 3 min.

Je auto moet minimaal een WA verzekering hebben, maar is ook uitgebreider te verzekeren. De WA beperkt casco verzekering is zo’n uitgebreidere autoverzekering. De WA beperkt casco biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto.

Autoverzekeraars noemen de WA beperkt casco verzekering ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco.

Lees nu alles over de beperkt casco verzekering en ontdek wat deze autoverzekering dekt:

Wat dekt de WA beperkt casco verzekering?

De WA beperkt casco verzekering bestaat uit twee delen: de WA verzekering en de beperkt casco verzekering.

De WA verzekering is verplicht en biedt dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat de WA verzekering schade vergoedt die jij met je auto toebrengt aan anderen.

De beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan je eigen auto. De beperkt casco verzekering biedt dekking voor:

Voorbeelden

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij de WA beperkt casco verzekering dekking biedt…

  • Je hebt een ster in de ruit door een opspringend steentje
  • Je auto wordt gestolen
  • Dieven hebben ingebroken in de auto
  • Je hebt een aanrijding gehad met een wild hert

Vandalisme en schade door eigen schuld

De WA beperkt casco is niet de meest uitgebreide autoverzekering en biedt slechts voor een deel dekking voor schade aan de eigen auto.

De WA beperkt casco biedt géén dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld, bijvoorbeeld door een botsing of het omslaan van de auto.

Deze schades zijn wel gedekt op WA volledig casco verzekering. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering.

Opmerking

sommige WA beperkt casco verzekeringen bieden tegenwoordig wél dekking voor schade door vandalisme.

Beveiligingseisen voor diefstal en inbraak

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor schade door inbraak en diefstal. De verzekeraar kan echter wel eisen dat de auto een beveiligingssysteem heeft.

Anders kan de verzekeraar ervoor kiezen om geen dekking te bieden bij inbraak of diefstal óf om het eigen risico bij schade te verhogen.

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen de polisvoorwaarden bekijken om te zien welke eisen een verzekeraar stelt aan de beveiliging van de auto.

Lees alles over de beveiligingssystemen

Ruitschade

Ruitschade is een veelvoorkomende schade, die kan worden geclaimd op de WA beperkt casco verzekering.

Schadesturing en eigen risico

Op ruitschades zit vaak een eigen risico. Veel verzekeraars laten het eigen risico vervallen wanneer de schade wordt herstelt door een aangesloten hersteller. Hiermee doen veel verzekeraars dus aan schadesturing.

Wanneer er een ster in de ruit zit, is deze vaak te repareren met een harsinjectie. Veel verzekeraars hanteren geen eigen risico wanneer de ster wordt gerepareerd door een aangesloten hersteller.

Wanneer de complete ruit moet worden vervangen, heb je vaak wél een eigen risico, zelfs als je naar een aangesloten-hersteller gaat.

Wanneer je deze ruit laat vervangen door een niet-aangesloten hersteller kan de verzekeraar het eigen risico verhogen óf een lagere schadevergoeding betalen!

Lees meer over ruitschade

Autoverzekering kiezen

Vaak wordt er bij het kiezen van een autoverzekering gekeken naar de leeftijd van de auto, maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden:

Leeftijd van de auto

Je bent misschien aan het twijfelen tussen een WA verzekering en een WA beperkt casco verzekering óf tussen een WA beperkt casco verzekering en een WA volledig casco verzekering.

Het kiezen van een dekking kan moeilijk zijn. Daarom zijn er algemene richtlijnen die helpen bij het kiezen van een dekking. Deze algemene richtlijnen zijn opgesteld door te kijken naar de leeftijd van de auto.

Volgens deze richtlijnen past de WA beperkt casco verzekering bij auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud. Onthoud wel dat het slechts richtlijnen zijn.

Hieronder staan redenen om voor een ruimere of minder ruime dekking te kiezen:

Ruimere dekking kiezen

  • Je hebt de auto iedere dag nodig om naar het werk te rijden
  • Je hebt na een schade geen geld om een andere auto te kopen
  • Je hebt de auto gekocht op afbetaling
  • Het prijsverschil tussen een minder ruime en een ruime dekking is minimaal

Minder ruime dekking kiezen

  • Je hebt veel geld en kunt het risico op schade zelf dragen
  • Je wilt de vaste lasten zo laag mogelijk houden

Voorbeeld: oudere auto uitgebreider verzekeren

Hieronder staat een voorbeeld van iemand die een oudere auto toch uitgebreider wil verzekeren:

Ruud is eigenaar van een Fiat Grande Punt die een dagwaarde van 3.500 euro heeft. Omdat de auto uit 2007 komt zou deze volgens de richtlijnen een WA verzekering hebben.

Ruud heeft zijn auto iedere dag nodig om naar zijn werk te gaan. Daarnaast heeft hij op dit moment slechts 500 euro spaargeld.

Wanneer iemand zijn auto zou stelen, zou hij een probleem hebben. Hij heeft zijn auto namelijk iedere dag nodig en kan bij schade niet zomaar een andere auto kopen.

Omdat hij wel voldoende inkomen heeft kiest hij niet voor een WA verzekering, maar voor een WA beperkt casco verzekering. Hij kan de extra premie makkelijk betalen en heeft daardoor iets meer zekerheid.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: