WA beperkt casco, wat is dat?

Je auto moet minimaal een WA verzekering hebben, maar is ook uitgebreider te verzekeren. De WA beperkt casco verzekering is zo’n uitgebreidere autoverzekering. De WA beperkt casco biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto.

Autoverzekeraars noemen de WA beperkt casco verzekering ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco.

Lees nu alles over deze dekking: Wat is gedekt en wat is niet gedekt? Lees alles over de dekking voor inbraak, diefstal en ruitschade. Check vervolgens welke verzekeraars de beste en goedkoopste beperkt casco verzekering hebben. Lees daarnaast meer over het kiezen van een dekking…

Dekking WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering bestaat uit twee delen: WA én beperkt casco. De WA verzekering is verplicht en biedt dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA verzekering vergoedt de schade aan anderen, wanneer jij deze met je auto toebrengt.

De beperkt casco verzekering biedt voor een deel dekking voor de schade aan de eigen auto. De beperkt casco verzekering biedt dekking voor:

 

Wat is niet gedekt?

De WA beperkt casco verzekering biedt slechts deels dekking voor schade aan de eigen auto. De beperkt casco verzekering biedt géén dekking voor schade door vandalisme en schade door eigen schuld, bijvoorbeeld door botsen en omslaan.

Je kunt schade door vandalisme en eigen schuld verzekeren met een WA volledig casco verzekering.

Inbraak en diefstal

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor schade door inbraak en diefstal. De verzekeraar kan echter wel eisen dat de auto een beveiligingssysteem heeft. Anders zou de verzekeraar ervoor kunnen kiezen om geen dekking te bieden bij inbraak of diefstal óf om het eigen risico bij schade te verhogen.

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen de polisvoorwaarden bekijken om te zien welke eisen een verzekeraar stelt aan de beveiliging van de auto.

Ruitschade

Ruitschade is een veelvoorkomende schade, die kan worden geclaimd op de WA beperkt casco verzekering. Op ruitschades zit vaak een eigen risico. Veel verzekeraars laten het eigen risico vervallen wanneer de schade wordt herstelt door een aangesloten hersteller. Hiermee doen veel verzekeraars dus aan schadesturing.

Wanneer er een ster in de ruit zit, is deze vaak te repareren met een harsinjectie. Veel verzekeraars hanteren geen eigen risico wanneer de ster wordt gerepareerd door een aangesloten hersteller. Wanneer je de schade laat repareren door een niet-aangesloten hersteller kan er een eigen risico gelden.

Wanneer de complete ruit moet worden vervangen, zit er vaak standaard een eigen risico op. Wanneer je deze ruit laat vervangen door een niet-aangesloten hersteller kan de verzekeraar het eigen risico verhogen óf een lagere schadevergoeding betalen.

Lees meer over ruitschade

Beste en goedkoopste WA beperkt casco verzekeringen

De premies van autoverzekeringen zijn voor iedereen anders én veranderen continu. De goedkoopste autoverzekering is alleen te vinden door autoverzekeringen te vergelijken. Wel worden er onderzoeken gedaan naar welke autoverzekeringen over het algeem goedkoop en goed zijn.

Jaarlijks doet MoneyView onderzoek naar de premies en polisvoorwaarden van autoverzekeringen. Hieronder staat welke WA beperkt casco verzekeringen in 2016 én 2017 het beste én goedkoopste waren volgens het onderzoek van MoneyView:

Goedkoopste beperkt casco verzekeringen 2016

Beste beperkt casco verzekeringen 2016

Goedkoopste beperkt casco verzekeringen 2017

Beste beperkt casco verzekeringen 2017

Lees meer over onderzoek van MoneyView uit 2017

Hulp bij het kiezen van een dekking

Je twijfelt misschien tussen een WA of een WA beperkt casco verzekering óf tussen een WA beperkt casco en een WA volledig casco verzekering. Het kiezen van een dekking kan soms lastig zijn. Daarom geven we graag richtlijnen voor het kiezen van een autoverzekering:

Richtlijnen

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA beperkt casco voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud
  • WA volledig casco voor auto’s tussen de 0 en 5 jaar oud

Afwijken van de richtlijnen

Het zijn slechts richtlijnen. Je kunt een auto die 7 jaar oud is ook beperkt casco verzekeren. Wanneer je je auto dagelijks nodig hebt én je geen spaargeld hebt, dan kan het verstandig zijn om voor een uitgebreidere dekking te kiezen.

Je kunt bij schade namelijk niet zomaar een andere auto kopen, maar hebt de auto wel nodig om naar het werk te gaan. Je kunt dan beter iedere maand iets meer premie betalen voor een betere autoverzekering.

Verschillende dekkingen van de autoverzekering

Hieronder staan de 3 verschillende autoverzekeringen in een overzichtelijk overzicht. Het grootste verschil met de WA volledig casco verzekering is dat deze ook dekking biedt voor vandalismeschade en schade door eigen schuld.

Hieronder staan alle verschillen:

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk WA beperkt casco verzekeringen

Zet nu de premies en voorwaarden van alle WA beperkt casco verzekeringen op een rij. Sluit de beste of voordeligste vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar af…