Polisvoorwaarden, wat zijn dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 11-9-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-9-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-9-2017
Leestijd: 2 min.

De polisvoorwaarden zijn de voorwaarden die bij de autoverzekering horen. In deze voorwaarden staan de rechten en plichten van de verzekeraar en de verzekeringnemer.

Niemand gaat alle polisvoorwaarden doorlezen, daarom geven we graag aan wat de belangrijkste onderdelen zijn:

De dekking

In de polisvoorwaarden staat welke dekking de auto heeft.

Je auto kan verzekerd zijn met een WA, WA beperkt casco verzekering óf een WA volledig casco verzekering.

Daarnaast staan de afgesloten aanvullende autoverzekeringen in de polisvoorwaarden vermeld.

Welke autoverzekeringen zijn er allemaal?

Het eigen risico

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van de autoverzekering.

Het eigen risico geldt alleen voor schade aan je eigen auto. Daarom is het alleen van toepassing op WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering.

In de polisvoorwaarden staat de hoogte van het standaard eigen risico. Sommige verzekeraars hebben géén eigen risico, andere hebben een standaard eigen risico van bijvoorbeeld 135 of 150 euro.

Voor ruitschades geldt vaak een lager of zelfs géén eigen risico. Vaak krijgen beginners een extra eigen risico. Beginners veroorzaken namelijk meer schades.

Lees alles over het eigen risico

Keuzevrijheid schadehersteller

In de polisvoorwaarden staat ook of de verzekeraar gebruik maakt van schadesturing. Dit betekent dat de verzekeraar aangeeft waar je je auto moet laten repareren.

Wanneer je naar een aangesloten hersteller gaat, valt vaak het eigen risico óf krijg je gratis vervangend vervoer.

Vaak is de keuzevrijheid bij ruitschades beperkt. Verzekeraars willen dat meestal dat je naar Carglass of Autotaalglass gaat.

Sommige verzekeraars vergoeden de schade wel, wanneer je naar een niet-aangesloten hersteller gaat, maar vaak is het eigen risico dan extra hoog.

Lees alles over schadesturing

Aanschafwaarderegeling

Auto’s die tweedehands zijn gekocht kunnen soms worden verzekerd met een aanschafwaarderegeling. Wanneer je je auto bijvoorbeeld total-loss rijdt, krijg je het aankoopbedrag terug.

Deze aanschafwaarderegeling geldt meestal één, twee of drie jaar.

Lees meer over de aanschafwaarderegeling

Nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling is een regeling voor splinternieuwe auto’s. Wanneer je je nieuwe auto total-loss rijdt óf deze wordt gestolen, kun je weer een nieuwe auto kopen.

De nieuwwaarderegeling is vaak één jaar geldig, maar kan ook iets langer geldig zijn.

Lees meer over de nieuwwaarderegeling

Dagwaarde van de auto

De dagwaarde van de auto is het bedrag dat de auto vandaag de dag waard is. Bij een schade kijk de verzekeraar wat de auto nét voor de schade waard was.

De verzekeraar bepaalt de dagwaarde door bijvoorbeeld naar de leeftijd en kilometerstand van de auto te kijken.

Lees alles over de dagwaarde

Opzegtermijn

In de polisvoorwaarden staat ook alles over het opzeggen van de autoverzekering. Veel autoverzekeringen hebben een looptijd van één jaar.

De autoverzekering is na één verzekeringsjaar dagelijks opzegbaar, vaak met een opzegtermijn van één maand.

Gelukkig zijn er ook steeds meer autoverzekeraars die een autoverzekering aanbieden zonder opzegtermijn. Deze autoverzekeringen zijn gewoon direct opzegbaar.

Wanneer je je auto verkoopt is je autoverzekering direct opzegbaar.

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering

Uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn ook alle uitsluitingen opgenomen. Dit zijn de omstandigheden waaronder een autoverzekering nooit dekking biedt.

Rijden met alcohol is een voorbeeld van een standaard uitsluiting. In de polisvoorwaarden staat duidelijk beschreven dat je alles zelf moet betalen, wanneer je onder invloed van alcohol een schade veroorzaakt.

Wanneer je schade veroorzaakt bij een ander, betaalt de verzekeraar deze eerst uit. Daarna ontvangt jij de rekening en moet je alles terugbetalen!

Bekijk alle standaard uitsluitingen

Borgstelling

Het onderdeel borgstelling is van toepassing voor mensen die in het buitenland rijden.

Wanneer je in het buitenland betrokken raakt bij een ernstig ongeval, kan je auto of rijbewijs in beslag worden genomen. In het ergste geval kom je in de gevangenis terecht.

Om alles terug te krijgen én om uit de gevangenis te komen, wordt er een waarborgsom gevraagd. De verzekeraar kan dit geldbedrag voorschieten.

Lees alles over borgstelling

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: