Polisvoorwaarden van een autoverzekering, wat zijn dat?

Geschreven op 11-09-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De polisvoorwaarden zijn de voorwaarden die bij de autoverzekering horen. In deze voorwaarden staan de rechten en plichten van de verzekeraar en de verzekeringnemer.

Niemand gaat alle polisvoorwaarden doorlezen, daarom geven we graag aan wat de belangrijkste onderdelen zijn. Lees wat de belangrijkste onderdelen zijn óf vergelijk direct alle premies én polisvoorwaarden...

De dekking

In de polisvoorwaarden staat welke dekking de auto heeft.

Je auto kan verzekerd zijn met een WA, WA beperkt casco verzekering óf een WA volledig casco verzekering.

Daarnaast staan de afgesloten aanvullende autoverzekeringen in de polisvoorwaarden vermeld.

Welke autoverzekeringen zijn er allemaal?

Het eigen risico

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van de autoverzekering.

Het eigen risico geldt alleen voor schade aan je eigen auto. Daarom is het alleen van toepassing op WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering.

In de polisvoorwaarden staat de hoogte van het standaard eigen risico. Sommige verzekeraars hebben géén eigen risico, andere hebben een standaard eigen risico van bijvoorbeeld 135 of 150 euro.

Voor ruitschades geldt vaak een lager of zelfs géén eigen risico. Vaak krijgen beginners een extra eigen risico. Beginners veroorzaken namelijk meer schades.

Lees alles over het eigen risico

Keuzevrijheid schadehersteller

In de polisvoorwaarden staat ook of de verzekeraar gebruik maakt van schadesturing. Dit betekent dat de verzekeraar aangeeft waar je je auto moet laten repareren.

Wanneer je naar een aangesloten hersteller gaat, valt vaak het eigen risico óf krijg je gratis vervangend vervoer.

Vaak is de keuzevrijheid bij ruitschades beperkt. Verzekeraars willen dat meestal dat je naar Carglass of Autotaalglass gaat.

Sommige verzekeraars vergoeden de schade wel, wanneer je naar een niet-aangesloten hersteller gaat, maar vaak is het eigen risico dan extra hoog.

Lees alles over schadesturing

Aanschafwaarderegeling

Auto’s die tweedehands zijn gekocht kunnen soms worden verzekerd met een aanschafwaarderegeling. Wanneer je je auto bijvoorbeeld total-loss rijdt, krijg je het aankoopbedrag terug.

Deze aanschafwaarderegeling geldt meestal één, twee of drie jaar.

Lees meer over de aanschafwaarderegeling

Nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling is een regeling voor splinternieuwe auto’s. Wanneer je je nieuwe auto total-loss rijdt óf deze wordt gestolen, kun je weer een nieuwe auto kopen.

De nieuwwaarderegeling is vaak één jaar geldig, maar kan ook iets langer geldig zijn.

Lees meer over de nieuwwaarderegeling

Dagwaarde van de auto

De dagwaarde van de auto is het bedrag dat de auto vandaag de dag waard is. Bij een schade kijk de verzekeraar wat de auto nét voor de schade waard was.

De verzekeraar bepaalt de dagwaarde door bijvoorbeeld naar de leeftijd en kilometerstand van de auto te kijken.

Lees alles over de dagwaarde

Opzegtermijn

In de polisvoorwaarden staat ook alles over het opzeggen van de autoverzekering. Veel autoverzekeringen hebben een looptijd van één jaar.

De autoverzekering is na één verzekeringsjaar dagelijks opzegbaar, vaak met een opzegtermijn van één maand.

Gelukkig zijn er ook steeds meer autoverzekeraars die een autoverzekering aanbieden zonder opzegtermijn. Deze autoverzekeringen zijn gewoon direct opzegbaar.

Wanneer je je auto verkoopt is je autoverzekering direct opzegbaar.

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering

Uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn ook alle uitsluitingen opgenomen. Dit zijn de omstandigheden waaronder een autoverzekering nooit dekking biedt.

Rijden met alcohol is een voorbeeld van een standaard uitsluiting. In de polisvoorwaarden staat duidelijk beschreven dat je alles zelf moet betalen, wanneer je onder invloed van alcohol een schade veroorzaakt.

Wanneer je schade veroorzaakt bij een ander, betaalt de verzekeraar deze eerst uit. Daarna ontvangt jij de rekening en moet je alles terugbetalen!

Bekijk alle standaard uitsluitingen

Borgstelling

Het onderdeel borgstelling is van toepassing voor mensen die in het buitenland rijden.

Wanneer je in het buitenland betrokken raakt bij een ernstig ongeval, kan je auto of rijbewijs in beslag worden genomen. In het ergste geval kom je in de gevangenis terecht.

Om alles terug te krijgen én om uit de gevangenis te komen, wordt er een waarborgsom gevraagd. De verzekeraar kan dit geldbedrag voorschieten.

Lees alles over borgstelling

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: