Hoe kun je je autoverzekering opzeggen?

Opzeggen AutoverzekeringJe autoverzekering opzeggen? Het beëindigen van een autoverzekering is steeds makkelijker geworden. Autoverzekeringen zijn steeds vaker dagelijks opzegbaar. Je kunt daardoor al vaak binnen 1 verzekeringsjaar opzeggen.

Daarbij is een autoverzekering tegenwoordig vaak online of per e-mail op te zeggen, zonder opzegbrief.

Overstappen van verzekeraar kan wanneer de contractstermijn is verlopen, maar er zijn ook andere redenen om op te zeggen. Overstappen kan bijvoorbeeld bij de verkoop van een auto of een collectieve premieverhoging.

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering…

Alle informatie over het opzeggen…

Autoverzekering opzeggen

Hoe is een autoverzekering op te zeggen?

Je autoverzekering is op verschillende manieren op te zeggen.

Sluit jij een nieuwe autoverzekering af? Soms wil de nieuwe verzekeraar je oude autoverzekering opzeggen. Informeer hiernaar.

Je kunt een autoverzekering ook zelf opzeggen. Dit kan door een opzegging te sturen naar de verzekeraar. Dit kan met behulp van een opzegbrief of per e-mail. Sommige verzekeraars bieden een online opzegservice aan op hun website.

Je autoverzekering meteen opzeggen

Je autoverzekering is uiteraard op te zeggen wanneer de contractsduur is verlopen. Maar er zijn meer mogelijkheden om een autoverzekering te beeindigen en over te stappen.

Je autoverzekering is in 3 situaties meteen op te zeggen. Je hebt dan geen opzegtermijn. Deze situaties zijn:

1. Je auto is verkocht

Je hebt natuurlijk geen autoverzekering meer nodig als je auto verkocht is. De verkoop van een auto is reden 1 om een autoverzekering per direct te beëindigen

Bij het overschrijven van de auto op het postkantoor krijg jij een vrijwaringsbewijs. Stuur dit vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar om de autoverzekering te beëindigen. Stuur dit vrijwaringsbewijs meteen op. Je voorkom zo dat de verzekeraar moeilijk doet over het terugbetalen van de premie (premierestitutie)

2. Je auto is gesloopt

Als je auto naar de sloop is gebracht, omdat die bijvoorbeeld total los is, heb je geen autoverzekering meer nodig. De sloop van een auto is reden 2 om een autoverzekering meteen op te zeggen.

Je ontvangt van het sloopbedrijf ook een vrijwaringsbewijs. Stuur deze naar de verzekeraar om de autoverzekering op te zeggen. Doe dit meteen om te voorkomen dat de verzekeraar moeilijk doet over de premierestitutie.

3. Collectieve wijziging van premie of polisvoorwaarden

Reden 3 om een autoverzekering meteen op te zeggen is een collectieve wijziging van de premie of een nadelige wijziging in de polisvoorwaarden. Dit betekent dat de autoverzekeraar de premie verhoogt voor alle verzekerde of polisvoorwaarden voor alle verzekerde slechter worden.

Je hebt bij een collectieve wijziging 30 dagen de tijd om je autoverzekering op te zeggen.

Wanneer alleen jouw premie wordt verhoogd, omdat je bijvoorbeeld terugvalt in schadevrije jaren, dan kan je jouw autoverzekering niet meteen opzeggen.

Opzeggen en schadevrije jaren

Je bouwt een schadevrij jaar op bij ieder schadevrij verzekeringsjaar. Door een autoverzekering na een paar maanden op te zeggen en een nieuwe afsluit, gaat de teller opnieuw lopen. Je moet dan 1 jaar bij de nieuwe verzekeraar blijven om een nieuw schadevrij jaar op te bouwen.

Het kan zonde zijn om over te stappen, wanneer je autoverzekering al 8 maanden loopt. Dan kan het slimmer zijn om nog een aantal maanden te wachten en dan over te stappen. Sommige verzekeraars, willen als jij bijvoorbeeld 9 of 10 maanden verzekerd bent geweest en geen schade hebt gereden, al 1 schadevrij jaar geven bij het overstappen.

Bij het opzeggen van je autoverzekering worden je schadevrije jaren in Roy-data gezet. Dit is een landelijk systeem waarin alle verzekeraars kunnen nakijken hoeveel schadevrije jaren mensen hebben opgebouwd. Je nieuwe verzekeraar kan vervolgens makkelijk je opgebouwde jaren opvragen en gebruiken op voor je nieuwe autoverzekering.

Voorbeeldbrief: Opzeggen autoverzekering

Opzoek naar een voorbeeldbrief om een autoverzekering mee op te zeggen? Plaats deze gegevens in een brief:

  • Je persoonsgegevens
  • Je adresgegevens
  • Het polisnummer
  • Het kenteken van de autoverzekering die moet worden beëindigd
  • De reden van beëindiging (eventueel)
  • Ondertekening (eventueel)

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Vergelijk na het opzeggen autoverzekeringen en sluit een nieuwe af. Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan binnen enkele minuten.

 Nieuwe Autoverzekering AfsluitenNieuwe Autoverzekering Afsluiten