Uitsluitingen van een autoverzekering, wat zijn dat?

Geschreven op: 31 May 2018

Je kunt een uitgebreide autoverzekering afsluiten voor schade aan anderen én aan je eigen auto, maar zelfs deze uitgebreidere autoverzekeringen verzekeren niet alles.

Wat niet verzekerd is wordt door autoverzekeraars opgenomen in de polisvoorwaarden onder ”uitsluitingen”.

Hieronder staan 5 standaard uitsluitingen van de dekking van een autoverzekering

Opzet

Uiteraard is schade die met opzet is toegebracht niet verzekerd. Het is dus niet verzekerd als iemand expres schade toebrengt aan de eigen auto om verzekeringsgeld op te strijken. Het is ook niet verzekerd als iemand opzettelijk schade toebrengt aan iemand anders.

Alcohol en drugs

Schades die zijn ontstaan doordat de bestuurder onder invloed is van alcohol of drugs zijn standaard uitgesloten.

Iemand die dus te veel gedronken heeft óf drugs heeft gebruikt en hierdoor een aanrijding veroorzaakt, moet zelf opdraaien voor de kosten!

Rijden zonder rijbewijs

Autoverzekeraars keren geen schades uit als iemand rijdt zonder rijbewijs óf zonder geldig rijbewijs.

Schades die ontstaan door een bestuurder die niet bevoegd is om te rijden zijn dus uitgesloten.

Beroepsmatig vervoeren van personen of goederen

De privé autoverzekering sluit schades uit die zijn ontstaan tijdens het beroepsmatig vervoeren van personen of goederen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om taxi’s en koeriersdiensten.

Taxichauffeurs en koeriersdiensten moeten een speciale, zakelijke autoverzekering afsluiten. De autoverzekering die privé is afgesloten, sluit alle schades uit die zijn ontstaan tijdens het vervoeren van personen of goederen. 

De taxi of koeriersdienst is dus niet meeverzekerd op een privé autoverzekering.

Snelheidswedstrijden

De autoverzekering sluit alle schades uit die zijn ontstaan tijdens snelheidswedstrijden, zoals straatraces en autorally’s. Deze uitsluiting geld ook voor ritten, waarbij allerlei gevaarlijke manoeuvres worden uitgevoerd.

Gewapende conflicten

Schades die ontstaan door molest zijn uitgesloten. Het zijn schades die bijvoorbeeld ontstaan tijdens gewapende conflicten, zoals een burgeroorlog.

Wanneer er een burgeroorlog zou ontstaan, kan de schade zó hoog oplopen dat verzekeraars direct failliet zouden gaan als ze alle schades moeten uitbetalen.

Daarom zijn schades door gewapende conflicten uitgesloten.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp