Schadesturing, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Wanneer je de schade aan je auto wilt repareren, verwijzen verzekeraars je meestal door naar aangesloten herstellers. Dit noemen we schadesturing.

Het is voor de autoverzekeraar gunstig als je de schade laat repareren door een aangesloten hersteller. De verzekeraar heeft namelijk prijsafspraken met deze hersteller, waardoor de schade voordelig te repareren is.

Hieronder staat alles over de schadesturing bij het repareren van een autoschade…

Schadesturing is de norm geworden

Sinds 2013 omarmen steeds meer verzekeraars schadesturing. In 2017 is het de norm dat schades worden hersteld door een aangesloten hersteller.

Lagere kosten

Verzekeraars kunnen goede deals sluiten, door reparateurs veel klanten te beloven. Hierdoor dalen de reparatietarieven én daarmee de kosten voor de verzekeraar.

Geen eigen risico

Vaak vergoeden verzekeraars 100% van de schade die wordt gerepareerd door een aangesloten hersteller, doordat het eigen risico [PLAY ▶️] komt te vervallen.

Dit is een positieve prikkel om klanten naar een aangesloten hersteller te sturen.

Straffen bij keuze voor andere hersteller

Sommige verzekeraars gebruiken een negatieve prikken. Ze straffen klanten die naar een niet-aangesloten hersteller gaan, door een extra eigen risico in rekening te brengen.

Bij sommige verzekeraars kan het eigen risico oplopen tot 700 euro! Sommige verzekeraars gaan zó ver in hun schadesturing, dat ze de schade helemaal niet vergoeden.

Wat zijn de voor- en nadelen van schadesturing?

Voordelen

Door te sturen bij schadeherstel kunnen verzekeraars de kosten lager houden. Hierdoor kunnen ze goedkope autoverzekeringen aanbieden.

Daarnaast is het eigen risico lager en zeggen ze de kwaliteit van schadeherstel te waarborgen.

Nadelen

Schadesturing heeft ook een aantal nadelen. Veel herstellers voelen zich uitgeknepen, omdat ze onder de kostprijs moeten werken.

Dit kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van de reparaties. Daarbij zijn er herstellers die niet repareren met de originele onderdelen.

Informatie over schadesturing staat in de polisvoorwaarden of op de groene kaart

Kijk voor je de schade laat herstellen in de polisvoorwaarden of op de groene kaart of je keuzevrijheid hebt.

Wanneer je naar een hersteller gaat én je geeft direct opdracht om de schade te herstellen, kun je later te maken krijgen met een enorme tegenvaller.

Het kan dan zijn dat de verzekeraar een hoger eigen risico in rekening brengt óf de schade slechts deels of zelfs helemaal niet vergoedt!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen