Autoverzekering:

Welke soorten dekkingen zijn er?

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Je auto moet minimaal een WA autoverzekering hebben. Het is mogelijk om de auto uitgebreider te verzekeren met een WA beperkt– of WA volledig casco verzekering.

Naast deze ”standaard” dekkingen zijn er een aantal aanvullende dekkingen, waaronder de Schadeverzekering InzittendenRechtsbijstand en Pechhulp. Deze aanvullende dekkingen zorgen voor extra zekerheid of gemak.

Je leest hieronder alles over de dekkingen van een autoverzekering. We helpen met het kiezen van een goede dekking en geven tips voor het tussentijds wijzigen van de dekking…

Welke dekkingen zijn er?

Je kunt kiezen tussen 3 soorten autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. De voordeligste autoverzekering is de WA Autoverzekering. Deze vergoedt alleen schade die je met je auto aan anderen toebrengt.

De WA beperkt casco en volledig casco verzekering bieden een uitgebreidere dekking. Je eigen auto is namelijk ook (deels) verzekerd voor schade. Hieronder staat precies wat de verschillen zijn tussen deze 3 dekkingen:

Welke aanvullende autoverzekeringen zijn er?

Deze ”standaard” dekingen zijn uit te breiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Ze bieden wat extra zekerheid of gemak.

Hieronder staan de 6 aanvullende dekkingen. Niet iedere verzekeraar biedt alle dekkingen aan.

 

Hulp bij het kiezen van een dekking

Het is misschien lastig om een dekking te kiezen. Daarom helpen we graag bij het kiezen van een dekking. Voor het kiezen van een dekking zijn richtlijnen opgesteld, door te kijken naar de leeftijd van de auto. Hieronder staan deze richtlijnen:

Auto’s ouder dan 10 jaarWA
Auto’s van 6 – 10 jaarWA beperkt casco
Auto’s van 0 – 5 jaarWA volledig casco

Het betekent niet dat alle auto’s die ouder dan 10 jaar zijn een WA verzekering nodig hebben of dat alle auto’s die nieuw zijn een WA volledig casco verzekering nodig hebben.

Redenen om te kiezen voor een ruimere dekking

  • Je hebt de auto iedere dag nodig
  • Je hebt na een schade geen geld om direct een andere auto te kopen
  • Je hebt een lening op de auto
  • Het premieverschil tussen de minder ruime en de ruime dekking is heel klein

Redenen om te kiezen voor een minder ruimere dekking

  • Je wil gewoon de goedkoopste autoverzekering
  • Je hebt genoeg spaargeld om zelf een andere auto te kopen

Voorbeeld waarbij het slim is om af te wijken van deze richtlijnen

Graag lichten we met een voorbeeld toe waarom het soms slim is om af te wijken van deze richtlijnen. Stel je hebt een Audi A3 van 11 jaar oud en een dagwaarde van €5.000. Je hebt de auto iedere dag nodig voor het werk. Je hebt daarnaast géén spaargeld en kunt bij schade geen andere auto kopen.

Volgens de richtlijnen is een WA verzekering voldoende. De auto is namelijk ouder dan 10 jaar. Toch kan het slimmer zijn om voor een WA beperkt casco of zelfs een WA volledig casco verzekering te kiezen. Je hebt namelijk een probleem als je geen auto hebt. Je hebt de auto nodig om te werken en hebt géén spaargeld om een andere te kopen. Omdat je een maandelijks inkomen hebt, kun je best iets meer premie betalen.

 

De dekking tussentijds wijzigen

Het kan natuurlijk zijn dat je de dekking van je autoverzekering tussentijds wilt wijzigen. Het is altijd mogelijk om direct van een minder ruime dekking naar een ruimere dekking te gaan. Je betaalt dan uiteraard meer premie.

Het is niet altijd mogelijk op per direct van een ruime dekking naar een minder ruimere dekking te gaan. Bij sommige verzekeraars kan dit alleen aan het einde van de contractsperiode. Alleen bij verzekeraars die géén opzegtermijn hebben is de dekking per direct te verlagen.

Wanneer je van plan bent om de dekking te wijzigen. Is het slim om een nieuwe vergelijking te maken. Misschien heeft een andere verzekeraar een betere premie voor deze andere dekking!

Veelgestelde vragen over de dekking van een autoverzekering

Hieronder staan veelgestelde vragen over de dekking:

 

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: