Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Gepubliceerd op: 6 juli 2015 geschreven door Joost van Herpen

Je hebt in Nederland drie soorten autoverzekeringen. Je auto moet minimaal een WA autoverzekering hebben.

Deze biedt dekking voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Je eigen auto is te verzekeren met een WA beperkt casco- of WA volledig casco verzekering.

De ”standaard” autoverzekering is uit te breiden met één of meerdere aanvullende autoverzekeringen. Deze aanvullende autoverzekeringen bieden extra zekerheid en gemak. Denk hierbij aan een schadeverzekering inzittendenrechtsbijstand en pechhulp.

Hieronder staan alle soorten autoverzekeringen. Lees alles over deze autoverzekeringen en ontdek wat de verschillen zijn.

Daarnaast geven we informatie over het kiezen van een autoverzekering met daarbij een voorbeeld. 

Verder beantwoorden veelgestelde vragen over de verschillende dekkingen…

Welke dekkingen zijn er allemaal?

Hieronder staan de drie standaard autoverzekeringen:

WA autoverzekering

De WA autoverzekering is de meest eenvoudige én voordeligste autoverzekering.

Deze autoverzekering biedt dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering vergoedt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

Het is in Nederland verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Je moet deze afsluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat.

Omdat het verplicht is om deze autoverzekering af te sluiten worden slachtoffers van een aanrijding met een auto beschermd. Door de verplichting kunnen ze namelijk rekenen op een schadevergoeding.

Algemene richtlijn: voor auto’s van tien jaar en ouder.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt, net als de WA verzekering, dekking voor aansprakelijkheid. De schade die je met je auto toebrengt aan anderen wordt dus vergoedt door met de WA beperkt casco verzekering.

De WA beperkt casco biedt daarnaast deels dekking voor schade aan je eigen auto. Deze autoverzekering biedt dekking voor door brandschade, schade door diefstal en inbraak, ruitschade, schade door aanrijding met wild en stormschade.

Schades die gedekt zijn op de beperkt casco verzekering, bijvoorbeeld schade door een aanrijding met loslopend wild, zorgen doorgaans niet voor een verlies van schadevrije jaren. Hierdoor verlies je na een beperkt casco-schade geen no-claimkorting.

Algemene richtlijn: voor auto’s tussen de vijf en tien jaar oud.

WA volledig casco (all risk)

De WA volledig casco verzekering (all risk) is de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Deze biedt dekking voor aansprakelijkheid én alle schades die zijn gedekt op de beperkt casco verzekering.

Daarnaast biedt de all risk verzekering dekking voor schade door vandalisme én eigen schuld, bijvoorbeeld wanneer je ergens tegenaan rijdt.

Algemene richtlijn: voor auto’s tot vijf jaar oud.

Aanvullende autoverzekeringen

Deze drie ”standaard” autoverzekeringen zijn eventueel uit te breiden met één of meerdere aanvullende autoverzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar bieden extra zekerheid en gemak.

In totaal zijn er zes verschillende aanvullende verzekeringen, maar niet iedere verzekeraar biedt alle aanvullende verzekeringen aan.

Lees nu alles over deze aanvullende autoverzekeringen:

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden biedt dekking voor letselschade na een aanrijding.

Als de bestuurder of de inzittenden letselschade oplopen na een aanrijding, kunnen ze deze verhalen op de schadeverzekering inzittenden. Verder biedt deze verzekering dekking voor schade aan bagage en kleding.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de werkelijk geleden schade, vaak tot een maximum van 1.000.000 euro per gebeurtenis.

Daarbij wordt de materiële, maar ook immateriële schade vergoed. Denk hierbij aan een compensatie voor het inkomensverlies, kosten voor aanpassingen aan de woning én smartengeld.

Lees alles over de schadeverzekering inzittenden

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden kan een alternatief of aanvulling zijn op de schadeverzekering inzittenden.

De ongevallenverzekering inzittenden is, anders dan de schadeverzekering inzittenden, geen schadeverzekering maar een sommenverzekering.

Hierdoor vergoedt de ongevallenverzekering inzittenden niet de werkelijke schade, maar een vast bedrag. Dit kan bijvoorbeeld 20.000 euro zijn bij overlijden en 50.000 euro bij blijvende invaliditeit.

Daarmee biedt de ongevallenverzekering inzittenden een beperktere dekking. Deze aanvullende autoverzekering is dan ook iets goedkoper dan de schadeverzekering inzittenden.

Lees alles over de ongevallenverzekering inzittenden

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij allerlei conflicten die je als eigenaar van een auto kunt krijgen.

Deze aanvullende verzekering biedt hulp bij het verhalen van een schade óf als je zelf aansprakelijk wordt gesteld voor een schade.

Verder kan de verzekering hulp bieden als je een straf opgelegd krijgt na een verkeersongeval en als je een conflict hebt met een BOVAG-garage.

Lees alles over de rechtsbijstandverzekering

Verhaalsbijstand

De verhaalsbijstand kan worden gezien als een minder uitgebreid alternatief van de rechtsbijstand. De verhaalsbijstand biedt ook juridische hulp, maar dan alleen bij het verhalen van een schade op de tegenpartij.

Lees alles over de verhaalsbijstandverzekering

No-claimbeschermer

De no-claimbeschermer of bonusbeschermer is een aanvullende autoverzekering die de no-claimkorting ”beschermt”.

Je kunt met een no-claimbeschermer één (schuld)schade per jaar claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Je verliest wel gewoon schadevrije jaren na een schadeclaim, maar gaat niet meer premie betalen.

De meeste verzekeraars bieden inmiddels geen no-claimbeschermer meer aan.

Lees meer over de no-claimbeschermer

Pechhulp

De pechhulpverzekering biedt dekking voor hulp bij pech onderweg. Je kunt dankzij pechhulp rekenen op professionele hulp van de wegenwacht. De pechhulp ken kentekengebonden of persoonsgebonden zijn.

Deze aanvullende verzekering is af te sluiten voor dekking met of zonder dekking in de eigen woonplaats, in het buitenland en voor een caravan of aanhanger.

Daarnaast zijn er keuzemogelijkheden voor dekking voor vervangend vervoer bij pech.

Lees alles over pechhulp

Autoverzekering kiezen

Hieronder staat waar je op kunt letten bij het kiezen van een dekking:

Leeftijd van de auto

Omdat het kiezen van een autoverzekering kan moeilijk zijn. Daarom zijn er algemene richtlijnen opgesteld voor het kiezen van een dekking. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van de auto.

De WA verzekering is er voor oudere auto’s die ouder dan tien jaar zijn. De WA beperkt casco verzekering is er voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud. De WA volledig casco verzekering is er voor nieuwe auto’s tot vijf jaar oud.

Onthoud wel dat het slechts richtlijnen zijn. Het betekent dus niet dat een oudere auto geen uitgebreidere autoverzekering kan hebben óf dat een nieuwere auto perse een WA volledig casco verzekering moet hebben.

Redenen om een ruimere dekking te kiezen

Soms kan er een reden zijn om een oudere auto WA volledig casco– of WA beperkt casco te verzekeren. Hieronder staan redenen om een oudere auto toch uitgebreider te verzekeren:

  • Je hebt de auto iedere dag nodig voor het werk
  • Je hebt na een schade geen spaargeld om meteen een andere auto te kopen
  • Je hebt de auto gekocht met een lening
  • Het premieverschil tussen een minder ruime dekking en de ruimere dekking is minimaal

Redenen om een beperktere dekking te kiezen

Andersom kan het ook voorkomen dat er voor een nieuwere auto alleen een WA verzekering wordt afgesloten. Hieronder staan een aantal redenen om voor een beperktere dekking te kiezen:

  • Je hebt veel geld en kunt het risico makkelijk zelf dragen
  • Je wilt zo weinig mogelijk vaste lasten hebben en kiest daarom voor de allergoedkoopste autoverzekering

Voorbeeld: oude auto all risk verzekeren

Graag geven we een voorbeeld waarbij iemand ervoor kan kiezen om een oudere auto toch uitgebreidere te verzekeren:

Willen is eigenaar van een Audi A3 met een dagwaarde van 5.000 euro. Omdat de auto uit 2005 komt zou deze volgens de algemene richtlijnen een WA dekking moeten hebben.

Willem heeft de auto echter iedere dag nodig om naar zijn werk te gaan. Hij heeft een prima inkomen, maar hij heeft helemaal geen spaargeld.

Wanneer er een schade ontstaan kan hij niet zomaar een nieuwe auto kopen. Wel heeft hij de auto iedere dag nodig, waardoor zijn baan in gevaar komt als hij zijn auto total lossrijdt.

Hij betaalt daarom liever iedere maand iets meer premie, dan het risico te lopen om na een aanrijding zijn baan te verliezen. Zijn maandelijks inkomen is namelijk prima, waardoor hij die extra premie makkelijk kan betalen.

Oudere auto all risk verzekeren, kan dat?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp