Autoverzekering: welke soorten dekkingen zijn er?

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Je auto moet minimaal een WA autoverzekering hebben. Het is mogelijk om de auto uitgebreider te verzekeren met een WA beperkt– of WA volledig casco verzekering.

Naast deze ”standaard” dekkingen zijn er een aantal aanvullende dekkingen, waaronder de Schadeverzekering InzittendenRechtsbijstand en Pechhulp. Deze aanvullende dekkingen zorgen voor extra zekerheid of gemak.

Je leest hieronder alles over de dekkingen van een autoverzekering. We helpen met het kiezen van een goede dekking en geven tips voor het tussentijds wijzigen van de dekking…

Welke dekkingen zijn er?

WA autoverzekering

De WA autoverzekering is de laagste en goedkoopste dekking. Deze autoverzekering biedt dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering vergoedt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

Het is in Nederland verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Je moet deze afsluiten nadat de auto op naam staat. Omdat het verplicht is om deze autoverzekering af te sluiten worden slachtoffers van een aanrijding met een auto beschermd. Door de verplichting kunnen ze namelijk rekenen op een schadevergoeding.

Het is een algemene richtlijn dat de WA verzekering wordt afgesloten voor auto’s van tien jaar en ouder.

Lees alles over de WA autoverzekering

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt net als de WA verzekering dekking voor aansprakelijkheid. De schade die je met je auto toebrengt aan anderen, wordt dus vergoedt door de verzekeraar.

De WA beperkt casco biedt daarnaast deels dekking voor schade aan je eigen auto. Deze autoverzekering biedt dekking voor door brandschade, schade door diefstal en inbraak, ruitschade, schade door aanrijding met wild en stormschade.

Schades die gedekt zijn op de WA beperkt casco verzekering, bijvoorbeeld schade door een aanrijding met loslopend wild, zorgen doorgaans niet voor een verlies van schadevrije jaren. Hierdoor verlies je na een beperkt casco-schade geen no-claimkorting.

Het is een algemene richtlijn dat de WA beperkt casco verzekering wordt afgesloten voor auto’s tussen de vijf en tien jaar oud.

Lees alles over de WA beperkt casco verzekering

WA volledig casco (all risk)

De WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze dekking wordt ook wel ”all risk” genoemd.

Deze biedt dekking voor aansprakelijkheid en alle schades die zijn gedekt op de WA beperkt casco verzekering. Daarbij biedt de volledig casco verzekering dekking voor schade door vandalisme én door eigen schuld, bijvoorbeeld wanneer je ergens tegenaan rijdt.

Het is een algemene richtlijn dat de WA volledig casco verzekering wordt afgesloten voor auto’s tot vijf jaar oud.

Lees alles over de WA volledig casco verzekering

De 3 dekkingen in een overzicht

Hieronder staat in een overzicht welke standaard autoverzekeringen er zijn:

Aanvullende autoverzekeringen

Deze drie standaarddekkingen zijn uit te breiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Ze bieden wat extra zekerheid of gemak.

In totaal zijn er zes verschillende aanvullende verzekeringen, maar niet iedere verzekeraar biedt alle aanvullende verzekeringen aan. Hieronder staan alle aanvullende autoverzekeringen:

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden biedt vooral dekking voor letselschade na een aanrijding. Als de bestuurder of de inzittenden letselschade oplopen na een aanrijding, dan kunnen ze deze verhalen op de schadeverzekering inzittenden. Verder biedt deze aanvulling dekking voor schade aan bagage en kleding.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de werkelijk geleden schade, vaak tot een maximum van 1.000.000 euro per gebeurtenis.

Daarbij wordt de materiële, maar ook immateriële schade vergoed. Denk hierbij aan een compensatie voor het inkomensverlies, kosten voor aanpassingen aan de woning én smartengeld.

Lees alles over de schadeverzekering inzittenden

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden kan een alternatief of aanvulling zijn op de schadeverzekering inzittenden.

De ongevallenverzekering inzittenden is, anders dan de schadeverzekering inzittenden, geen schadeverzekering maar een sommenverzekering. Hierdoor vergoedt de ongevallenverzekering inzittenden niet de werkelijke schade, maar een vast bedrag. Dit kan bijvoorbeeld 20.000 euro zijn bij overlijden en 50.000 euro bij blijvende invaliditeit.

Daarmee biedt de ongevallenverzekering inzittenden een beperktere dekking. Deze aanvullende autoverzekering is dan ook goedkoper dan de schadeverzekering inzittenden.

Lees alles over de ongevallenverzekering inzittenden

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij allerlei conflicten die een eigenaar van een auto kan krijgen.

Deze aanvullende verzekering biedt hulp bij het verhalen van een schade óf als je zelf aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Verder kan de verzekering hulp bieden als je een straf opgelegd krijgt na een verkeersongeval en als je een conflict hebt met een BOVAG-garage.

Lees alles over de rechtsbijstandverzekering

Verhaalsbijstand

De verhaalsbijstand kan gezien worden als een minder uitgebreid alternatief van de rechtsbijstand. De verhaalsbijstand biedt ook juridische hulp, maar dan alleen bij het verhalen van een schade op de tegenpartij.

Lees alles over de verhaalsbijstandverzekering

No-claimbeschermer

De no-claimbeschermer of bonusbeschermer is een aanvullende autoverzekering die de no-claimkorting ”kan beschermen”. Je kunt met een no-claimbeschermer één (schuld)schade per jaar claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Je verliest wel gewoon schadevrije jaren na een schadeclaim, maar gaat niet meer premie betalen. De meeste verzekeraars bieden geen no-claimbeschermer meer aan.

Lees meer over de no-claimbeschermer

Pechhulp

De pechhulpverzekering biedt dekking voor hulp bij pech onderweg. Je kunt dankzij pechhulp rekenen op professionele hulp van de wegenwacht.

De pechhulp ken kentekengebonden of persoonsgebonden zijn.

Deze aanvullende verzekering is af te sluiten voor dekking met of zonder dekking in de eigen woonplaats, in het buitenland en voor een caravan of aanhanger. Daarnaast zijn er keuzemogelijkheden voor dekking voor vervangend vervoer bij pech.

Lees alles over pechhulp

Welke dekking kiezen?

Het is misschien lastig om een dekking te kiezen. Daarom helpen we graag bij het kiezen van een dekking. Voor het kiezen van een dekking zijn richtlijnen opgesteld, door te kijken naar de leeftijd van de auto. Hieronder staan deze richtlijnen:

Auto’s ouder dan 10 jaarWA
Auto’s van 6 – 10 jaarWA beperkt casco
Auto’s van 0 – 5 jaarWA volledig casco

Het betekent niet dat alle auto’s die ouder dan 10 jaar zijn een WA verzekering nodig hebben of dat alle auto’s die nieuw zijn een WA volledig casco verzekering nodig hebben.

Redenen om te kiezen voor een ruimere dekking

  • Je hebt de auto iedere dag nodig
  • Je hebt na een schade geen geld om direct een andere auto te kopen
  • Je hebt een lening op de auto
  • Het premieverschil tussen de minder ruime en de ruime dekking is heel klein

Redenen om te kiezen voor een minder ruimere dekking

  • Je wil gewoon de goedkoopste autoverzekering
  • Je hebt genoeg spaargeld om zelf een andere auto te kopen

Voorbeeld waarbij het slim is om af te wijken van deze richtlijnen

Graag lichten we met een voorbeeld toe waarom het soms slim is om af te wijken van deze richtlijnen. Stel je hebt een Audi A3 van 11 jaar oud en een dagwaarde van €5.000. Je hebt de auto iedere dag nodig voor het werk. Je hebt daarnaast géén spaargeld en kunt bij schade geen andere auto kopen.

Volgens de richtlijnen is een WA verzekering voldoende. De auto is namelijk ouder dan 10 jaar. Toch kan het slimmer zijn om voor een WA beperkt casco of zelfs een WA volledig casco verzekering te kiezen. Je hebt namelijk een probleem als je geen auto hebt. Je hebt de auto nodig om te werken en hebt géén spaargeld om een andere te kopen. Omdat je een maandelijks inkomen hebt, kun je best iets meer premie betalen.

Vragen over de dekking

Hieronder staan veelgestelde vragen over de verschillende dekkingen van een autoverzekering….

Voorlopige dekking, wat is dat?

Je hebt een autoverzekering afgesloten en ontvangt vervolgens voorlopige dekking, wat is dat precies?

Naar het antwoord

Wanneer de dekking verlagen naar WA?

Je hebt een beperkt casco verzekering en wilt besparen op de premie. Je zit eraan te denken om de dekking te verlagen naar WA, maar wanneer zou je dat kunnen overwegen?

Naar het antwoord

Dekking tussentijds wijzigen, kan dat?

Je hebt WA verzekering die je toch liever WA beperkt casco wilt verzekeren, kun je de dekking zomaar wijzigen?

Naar het antwoord

Schadeverzekering- of ongevallenverzekering inzittenden?

Je bent aan het twijfelen tussen de schadeverzekering inzittenden of de ongevallenverzekering inzittenden, maar wat zijn de verschillen?

Naar het antwoord

Oudere auto all risk verzekeren, kan dat?

Je hebt een oudere auto en wil deze tegen de algemene richtlijnen in toch all risk verzekeren, kan dat?

Naar het antwoord

Je hebt misschien een andere vraag over autoverzekeringen. We hebben een antwoord op alle veelgestelde vragen:

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Check binnen één minuut welke autoverzekering nu het voordeligst is. Sluit deze vervolgens meteen af…