Dekking

Geschreven op 06-07-15
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Verzekeraars bieden 3 soorten ”standaard autoverzekeringen” aan: De WA verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering (all risk).

Deze autoverzekeringen zijn uit te breiden met 6 aanvullende autoverzekeringen: de schadeverzekering inzittenden, ongevallenverzekering inzittenden, rechtsbijstand, Verhaalsbijstand, no-claimbeschermer én pechhulp.

Aanvullende autoverzekeringen zijn niet verplicht, maar zorgen voor meer zekerheid en gemak. Ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen en vertel hieronder alles over de verschillende soorten autoverzekeringen:

WA autoverzekering

De WA autoverzekering vergoedt de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen (Wettelijke Aansprakelijkheid). De WA-verzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto! De WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering die er is, omdat deze alleen de schade vergoedt die je met jouw auto toebrengt aan anderen.

Je bent verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten vanaf het moment dat je je auto op naam hebt staan. Doordat het verplicht is om een WA-verzekering af te sluiten, kunnen alle slachtoffers van een aanrijding met een auto erop vertrouwen dat ze hun schade vergoedt krijgen.

Waarschuwing: Sluit ten minste een WA autoverzekering af vanaf het moment dat je je auto op naam hebt staan. Je loopt anders het risico om een enorm hoge boete te ontvangen van de RDW! Deze boete kan oplopen tot 1.200 euro!

Lees alles over de WA autoverzekering

WA beperkt casco verzekering

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking tegen Wettelijke Aansprakelijkheid. Daarnaast biedt deze deels dekking tegen schade aan je eigen auto. Deze autoverzekering biedt dekking tegen:

 • Brandschade
 • Schade door diefstal en inbraak
 • Ruitschade
 • Schade door een aanrijding met wild
 • Stormschade

De meeste beperkt casco verzekeringen bieden géén dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld, maar sommige verzekeraars hebben een beperkt casco verzekering mét dekking tegen vandalisme. Verzekeraars noemen de beperkt casco verzekering ook wel: WA Plus (WA+) en WA mini-casco genoemd.

Goed om te weten: de schades die gedekt zijn op de WA beperkt casco verzekeringen zorgen vaak niet voor een terugval in schadevrije jaren.

Lees alles over de WA beperkt casco verzekering

WA volledig casco verzekering

De WA volledig casco verzekering (all risk) biedt dekking tegen Wettelijke Aansprakelijkheid. Daarnaast biedt deze autoverzekering een uitgebreide dekking voor schade aan je eigen auto.

Deze autoverzekering biedt – net zoals de beperkt casco verzekering – dekking tegen:

 • Brandschade
 • Schade door diefstal en inbraak
 • Ruitschade
 • Schade door een aanrijding met wild
 • Stormschade

 

Daarnaast biedt de WA volledig casco verzekering dekking tegen schade door:

 • Vandalisme
 • Eigen schuld (botsen, slippen, omslaan)

 

Verzekeraars noemen de volledig casco verzekering ook wel: All risk.

Goed om te weten: Uiteraard hebben de WA volledig casco verzekeringen verschillende premies. Daarnaast hebben ze verschillende polisvoorwaarden met verschillende eigen risico’s, regels over schadesturing en nieuwwaarderegelingen. Let hierop bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Lees alles over de WA volledig casco verzekering

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden is een aanvullende autoverzekering voor de bestuurder én de inzittenden van de auto. Deze aanvullende autoverzekering biedt dekking tegen letselschade na een verkeersongeluk. De schadeverzekering inzittenden biedt de volgende dekking:

 • Letselschade
 • Inkomensverlies
 • Smartengeld
 • Kosten voor levensonderhoud
 • Uitvaartkosten
 • Schade aan spullen in de auto en kleding

Verzekeraars korten schadeverzekering inzittenden vaak af als SVI. Daarnaast noemen ze deze verzekering ook wel Inzittendenverzekering.

Goed om te weten: de schadeverzekering inzittenden keert de daadwerkelijk geleden schade uit, vaak tot 1.000.000 euro voor alle inzittenden samen. Het maakt daarbij niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. Als de bestuurder zelf aansprakelijk is voor het ongeluk, kan die vaak gewoon aanspraak maken op de schadeverzekering inzittenden.

Lees alles over de Schadeverzekering inzittenden

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden biedt ook dekking tegen letselschade voor de bestuurder én de inzittenden. In tegenstelling tot de schadeverzekering inzittenden keert de ongevallenverzekering inzittenden vaste bedragen uit én niet de daadwerkelijk geleden schade. De ongevallenverzekering inzittenden is een sommenverzekering en géén schadeverzekering. Dit betekent dat deze verzekering vaste bedragen uitkeert als de bestuurder of de inzittenden:

 • Blijvend invalide raken
 • Komen te overlijden

Deze vaste bedragen bijvoorbeeld 30.000 euro bij blijvende invaliditeit en 20.000 euro bij overlijden. Omdat de ongevallenverzekering inzittenden niet de daadwerkelijk geleden schade uitkeert maar vaste bedragen, kan het zijn dat je na de schade-uitkering met financiële schade blijft zitten.

Goed om te weten: Wanneer je een ongevallenverzekering inzittenden hebt en je raakt invalide door een aanrijding, dan wordt er gekeken voor hoeveel % je invalide bent. Als het vaste schadebedrag 50.000 euro is en je bent voor 30% invalide, dan wordt er doorgaans 15.000 euro uitgekeerd (30% van 50.000 euro).

Lees alles over de Ongevallenverzekering inzittenden

Rechtsbijstand

De Rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij allerlei juridische conflicten die je als autobezitter kunt krijgen. De rechtsbijstandverzekering beidt dekking voor juridische hulp:

 • Bij het verhalen van een schade
 • Bij het verdedigen van onschuld na een aanrijding
 • Als de officier van justitie een straf wil opleggen na een verkeersovertreding
 • Bij conflicten met een autogarage (alleen met BOVAG- of FOCWA dealer)

Omdat verzekeraars allerlei soorten rechtsbijstandverzekeringen aanbieden, is het aan te raden om de voorwaarden goed te vergelijken.

Waarschuwing: Als je bij een bank of verzekeraar een rechtsbijstandverzekering voor particulieren met de module verkeer hebt, dan kan deze een vergelijkbare dekking hebben. Als je dan een autoverzekering met rechtsbijstand afsluit, dan betaal je twee keer voor een vergelijkbare dekking.

Lees alles over de rechtsbijstandverzekering

Verhaalsbijstand

Verhaalsbijstand is goedkoper dan rechtsbijstand, omdat deze alleen hulp biedt bij het verhalen van schade. De rechtsbijstandverzekering beidt dekking voor:

Het komt voor dat een verzekeraar alleen helpt bij het verhalen van materiële schade, zoals schade aan de auto, bagage en kleding en spullen in de auto.

Als je je autoverzekering via een tussenpersoon afsluit, dan betaal je iedere maand zo’n 20% van de premie aan deze tussenpersoon. In ruil voor deze vergoeding kan de tussenpersoon helpen bij het verhalen van de schade.

Helaas zijn er tussenpersonen die dit alleen doen als je ook nog eens rechtsbijstand of Verhaalsbijstand afsluit. Vraag daarom vóór het afsluiten van een autoverzekering na of de tussenpersoon helpt met het verhalen van schades.

Let op! Bijna alle vergelijkingssites zijn van tussenpersonen. Je kunt uiteraard ook voor een goedkopere autoverzekering zonder doorlopende provisie kiezen. Je sluit deze af via Lastenvrij.

Lees alles over de verhaalsbijstandverzekering

No-claimbeschermer

De no-claimbeschermer ”beschermt” je no-claimkorting na een (schuld)schade. Vaak verlies je na een (schuld)schade schadevrije jaren én no-claimkorting. Wanneer je een no-claimbeschermer hebt verlies je nog steeds schadevrije jaren, maar géén no-claimkorting.

Hierdoor wordt de autoverzekering niet duurder. Helaas bieden de meeste verzekeraars geen no-claimbeschermer meer aan, die vooral populair was bij beginnende bestuurders.

Waarschuwing: Als je een no-claimbeschermer hebt en vervolgens een (schuld)schade veroorzaakt, dan verlies je géén no-claimkorting maar wel schadevrije jaren. Je kunt hierdoor (zonder dat je het merkt) een malusregistratie krijgen. Wanneer je je autoverzekering vervolgens opzegt met een malusregistratie, kan het zijn dat je nergens meer een autoverzekering kunt afsluiten!

Lees alles over de no-claimbeschermer

Pechhulp

Pechhulp biedt professionele hulp van de wegenwacht bij pech onderweg. De pechhulpverzekering biedt dekking voor allerlei soorten pech. Denk hierbij aan pech door:

 • lege brandstoftank
 • Lege of kapotte accu
 • Kapotte startmotor
 • Lekke band (door klapband)
 • Oververhitte motor
 • Beschadigde auto na een aanrijding
 • Defecten door achterstallig onderhoud

 

Wanneer je pech hebt dan zal de wegenwacht doorgaans proberen om kleinere problemen direct te verhelpen. Als dit niet lukt, dan kan de wegenwacht de auto naar een garage of naar huis slepen.

Waarschuwing: Verzekeraars bieden allerlei soorten pechhulp aan. Denk hierbij aan pechhulp met óf zonder dekking in de eigen woonplaats, met óf zonder dekking in het buitenland, met óf zonder dekking voor de caravan en aanhanger en met óf zonder vervangend vervoer. Daarnaast is er kenteken- of persoonsgebonden pechhulp én pechhulp met lidmaatschap of on demand. Maak daarom voor het afsluiten een goede vergelijking.

Lees alles over pechhulp

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]