Pechhulpverzekering: wat is dat?

Veel autoverzekeraars bieden een pechhulp aan. Deze aanvullende autoverzekering is met een paar klikken toe te voegen aan een autoverzekering.

Hieronder staat alles over deze verzekering: Wat is het precies en waarom zou je deze afsluiten? Welke soorten dekkingen zijn er?

Wat zijn de voor- en nadelen van een kenteken en een persoonsgebonden Pechhulp Verzekering? Wat is het verschil tussen Pechhulp met een lidmaatschap of prepaid Pechhulp? Bekijk vervolgens welke verzekeraars alleen Pechhulp aanbieden.

Start daarna met het vergelijken van autoverzekeringen en ontdek welke autoverzekering het goedkoopste is:

Waarom een pechhulpverzekering afsluiten?

Het is vervelend om met pech langs de weg te slaan. Je wilt dan natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom is bij een autoverzekering een Pechhulp Verzekering af te sluiten.

Je hebt met deze verzekering recht op professionele hulp bij pech. Bij pech komt er een medewerker van de wegenwacht kijken. Deze probeert de pech te verhelpen. Wanneer de pech niet te verhelpen is, sleept de wegenwacht je auto naar huis of naar een garage.

Soorten pechhulp

De Pechhulp Verzekering is er in alle soorten en maten. Verzekeraars bieden verschillende verzekeringen aan met verschillende soorten dekkingen.

Hieronder staan de keuzemogelijkheden:

Inclusief of exclusief woonplaats

Je kunt Pechhulp afsluiten inclusief óf exclusief woonplaats. Met een Pechhulp inclusief woonplaats wordt je ook geholpen bij pech binnen je eigen woonplaats. Veel pech ontstaat binnen de eigen woonplaats, bijvoorbeeld omdat de auto niet wil starten. De verzekering inclusief woonplaats is iets duurder dan de verzekering exclusief woonplaats.

Inclusief of exclusief het buitenland

Hetzelfde geldt voor de buitenlanddekking. De Pechhulp Verzekering is af te sluiten inclusief of exclusief buitenlanddekking. Veel mensen hebben voldoende aan dekking binnen Nederland, omdat ze nooit in het buitenland rijden.

Voor mensen die vaak op buitenlandse wegen rijden, kan de buitenlanddekking prettig zijn. Dankzij deze dekking staat de wegenwacht ook in het buitenland voor je klaar voor pech. Een verzekering met buitenlanddekking is natuurlijk iets duurder.

Caravan of aanhanger

De verzekering is ook aan te vragen met óf zonder dekking voor caravans en aanhanger. Wanneer je rijdt met een caravan of aanhanger is de kans op pech groten.

Standaard wordt er meestal geen dekking geboden voor pech onderweg met een caravan of aanhanger. Deze dekking is extra toe te voegen aan de Pechhulp Verzekering. De premie wordt hierdoor wel iets hoger.

Vervangend vervoer bij pech

Wanneer je met pech langs de weg staat, probeert de wegenwacht de auto weer te maken. Kleine reparaties kan de wegenwacht zelf uitvoeren. Wanneer het niet lukt om de auto op weg te helpen, sleept de wegenwacht de auto naar je huis óf naar een garage.

Wanneer de auto bij de garage staat voor een reparatie, heb je even geen auto. Sommige Pechhulp Verzekeringen bieden daarom vervangend vervoer gedurende de reparatie. Uiteraard betaal je hier wel extra premie voor.

Kenteken of persoonsgebonden pechhulp?

Naast de verschillende dekkingen, is er ook onderscheid te maken tussen een kenteken of persoonsgebonden pechhulp. Hieronder staat het verschil tussen beide verzekeringen:

Kentekengebonden Pechhulp

Zoals de naam als zegt biedt de kentekengebonden Pechhulp alleen dekking voor het opgegeven kenteken. Het maakt daarbij niet uit wie de bestuurder dan de auto is.

De kentekengebonden verzekering heeft als voordeel dat er meerdere mensen in de auto kunnen rijden. Zo kunnen een vader, moeder, broer en zus samen een Pechhulp Verzekering delen. Dit kan makkelijk zijn wanneer er een gezinsauto is.

Bijvoorbeeld de Pechhulp Verzekering van Alliance Global Assistance is een kentekengebonden verzekering.

Persoonsgebonden Pechhulp

Bij de persoonsgebonden verzekering is slechts 1 persoon verzekerd voor Pechhulp. Deze persoon is verzekerd ongeacht in welke auto die rijdt (vaak maximaal 2 kentekens).

De persoonsgebonden Pechhulp zou voor een gezin met een gezinsauto veel duurder zijn. Dan moet ieder gezinslid namelijk een eigen Verzekering afsluiten. De persoonsgebonden verzekering is wel voordelig voor iemand die 2 auto’s heeft.

De ANWB heeft een persoonsgebonden verzekering (behalve voor de Pechhulp met Europadekking).

Pechhulp met lidmaatschap of On Demand?

Vroeger bestond er alleen Pechhulp met lidmaatschap. Je betaalde dan iedere maand een beetje premie en kon bij hulp rekenen op hulp van de wegenwacht.

Nu zijn er ook verzekeraars die On Demand Pechhulp aanbieden. Bij deze vormen van Pechhulp betaal je alleen als je pech hebt. De verzekeraars vragen standaard bedragen voor bijvoorbeeld een reparatie of het slepen naar een autogarage.

Bij een lidmaatschap betaal je iedere maand een laag bedrag, ook als je nooit met pech te maken hebt. Bij de On Demand Pechhulp betaal je een hoger bedrag als je daadwerkelijk pech hebt. Welke goedkoper is hangt af van het aantal keren dat je pech hebt.

Welke verzekeraar bieden pechhulp aan?

Na het vergelijken van autoverzekering is eenvoudig een Pechhulp Verzekering af te sluiten. De Verzekering is ook los af te sluiten. Daarnaast zijn er dus ook verzekeraars die On Demand Pechhulp aanbieden.

Hieronder staan de bekende aanbieders van de verschillende Pechhulp Verzekeringen:

 

Bij een autoverzekering

Losse Pechhulp

On Demand Pechhulp

  • Allsecur
  • RoadGuard (Centraal Beheer Achmea)

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: