Pechhulp bij een autoverzekering: wat is dat?

Geschreven op 06-07-15
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De pechhulpverzekering biedt dekking voor hulp bij pech onderweg. Automobilisten met een pechhulpverzekering kunnen rekenen op hulp van de wegenwacht.

De wegenwacht kan kleine problemen verhelpen óf de auto naar huis of een garage slepen. Pechhulpverzekeringen kunnen vele verschillende dekkingen hebben. Denk hierbij aan dekking binnen de eigen woonplaats of in het buitenland. Daarnaast kan pechhulp kentekengebonden of persoonsgebonden zijn.

Je kunt pechhulp afsluiten met een lidmaatschap of bij een autoverzekering. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van pechhulp on demand, zonder lidmaatschap of verzekering.

Lees nu alles over pechhulp:

Voorbeelden van autopech

 • Geen brandstof meer
 • Lege of kapotte accu
 • Kapotte startmotor
 • Lekke band
 • Klapband
 • Oververhitte motor
 • Beschadigd voertuig door een aanrijding
 • Defecten door achterstallig onderhoud

 

Vaak ontstaat autopech door achterstallig onderhoud aan de auto. Check nu wat de meestvoorkomende oorzaken van autopech zijn én hoe je deze kunt voorkomen.

Pechhulp afsluiten bij een autoverzekering

Voor 2011 was een pechhulpverzekering niet bij een autoverzekering af te sluiten. Het was toen alleen mogelijk om lid te worden van een hulpverleningsdienst als de ANWB en Route Mobiel.

Aanvullende autoverzekering

Sinds 2011 bieden veel autoverzekeraars ook pechhulpverzekeringen aan. Hiermee is pechhulp een aanvullende autoverzekering geworden. Daardoor is pechhulp eenvoudig toe te voegen aan de dekking van een autoverzekering.

Het voordeel is dat de autoverzekering en de pechhulp bij dezelfde verzekeraar lopen.

Na het vergelijken van autoverzekeringen sluit je een autoverzekering af. Je kiest hierbij eerst een standaarddekking en voegt daar vervolgens één of meerdere aanvullende verzekeringen aan toe.

Wanneer de gekozen verzekeraar pechhulp aanbiedt, is deze met één muisklik toe te voegen aan de autoverzekering.

Waarom een pechhulpverzekering afsluiten?

Autopech komt nooit geleden. Niemand wil met pech langs de weg staan. Wanneer je pech hebt wil je je weg zo snel mogelijk weer kunnen vervolgen.

Je wilt daarom iemand kunnen inschakelen die komt helpen. Dit is de reden om een pechhulpverzekering af te sluiten.

Professionele hulp

Je hebt met een pechhulpverzekering namelijk recht op professionele hulp bij pech. Bij pech komt er een medewerker van de wegenwacht kijken. Deze is vaak binnen 30 minuten aanwezig.

Deze probeert de pech te verhelpen, zodat je je weg kan vervolgen. Wanneer dit niet mogelijk is zal deze de auto naar huis óf naar de garage slepen, zodat de auto kan worden gerepareerd.

Hoge kosten bij pech voorkomen

Wanneer je géén pechhulp hebt en de kosten voor het wegslepen van de auto zelf moet betalen, dan komt dit neer op zo’n 250 euro.

Sinds 2016 is er pechhulp on demand, waardoor hulp bij pech zonder lidmaatschap voordeliger is geworden.

Welke verschillende soorten pechhulp zijn er?

Verzekeraars bieden verschillende soorten pechhulpverzekeringen aan. Bij het afsluiten van pechhulp kun je vaak kiezen tussen een aantal opties.

Hieronder staan de verschillende mogelijkheden:

Woonplaats

Veel pech ontstaat binnen de eigen woonplaats, bijvoorbeeld omdat de auto niet wil starten. Het is goedkoper om een pechhulpverzekering zonder dekking binnen de eigen woonplaats af te sluiten.

Wanneer je kiest voor een pechhulpverzekering mét dekking binnen de eigen woonplaats, wordt je ook geholpen als de pech binnen de eigen woonplaats ontstaat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto die voor de deur staat en niet wil starten. De wegenwacht kan de auto mogelijk starten met behulp van startkabels óf naar de garage slepen.

Nederland en buitenland

Hetzelfde geldt voor de buitenlanddekking. Het is goedkoper om pechhulp zonder buitenlanddekking af te sluiten. Veel automobilisten hebben voldoende aan dekking binnen Nederland, omdat ze nooit in het buitenland rijden.

Voor automobilisten die regelmatig in het buitenland rijden, kan de buitenlanddekking wel aan te raden zijn. Wanneer ze in het buitenland met pech langs de weg staan, kunnen ze rekenen op professionele hulp.

Caravan of aanhanger

Verder is pechhulp aan te vragen met óf zonder dekking voor een caravan en aanhanger.

Wanneer er een caravan of aanhanger achter de auto hangt wordt de kans op pech groter. Hierdoor is een pechhulpverzekering met dekking voor een caravan en aanhanger duurder.

Vervangend vervoer

Wanneer je met pech langs de weg staat, probeert de wegenwacht de auto te repareren. Kleine reparaties kan de wegenwacht zelf uitvoeren. Wanneer het niet lukt om de auto op weg te helpen, sleept de wegenwacht de auto naar je huis óf naar een garage.

Wanneer de auto bij de garage staat voor een reparatie, heb je even geen auto. Sommige pechhulpverzekeringen bieden daarom vervangend vervoer gedurende de reparatie.

Je betaalt hier vaak wel extra premie voor.

Kentekengebonden of persoonsgebonden pechhulp?

Naast de verschillende dekkingen, zit er een verschil tussen kentekengebonden pechhulp en persoonsgebonden pechhulp. Hieronder staan de verschillen:

Kentekengebonden

Kentekengebonden pechhulp biedt dekking bij pech voor het opgegeven kenteken. Het maakt daarbij niet uit wie de bestuurder van de auto is.

Het voordeel van de kentekengebonden pechhulp is dat meerdere mensen in de auto kunnen rijden én kunnen rekenen op hulp bij pech.

Zo kan een vader, moeder, dochter en zoon allemaal gebruik maken van pechhulp, wanneer ze in dezelfde gezinsauto rijden.

Verzekeraars met kentekengebonden pechhulp: Alliance Global Assistance en Route Mobiel.

Persoonsgebonden

Persoonsgebonden pechhulp biedt dekking voor hulp bij pech, aan slechts één persoon. Deze persoon kan vervolgens in meerdere auto’s rijden, vaak met een maximum van twee verschillende kentekens.

De persoonsgebonden pechhulpverzekering zou voor een gezinsauto dus veel duurder zijn. Ieder gezinslid zou dan een pechhulpverzekering moeten afsluiten.

Voor iemand die in twee auto’s rijdt is de persoonsgebonden pechhulpverzekering voordeliger, omdat die slechts één pechhulpverzekering hoeft af te sluiten.

Verzekeraars met persoonsgebonden pechhulp: ANWB.

Pechhulp met lidmaatschap of On Demand?

Vroeger bestond er alleen pechhulp met lidmaatschap. Vooral de ANWB stond hierom bekend. Sinds 2016 is er pechhulp on demand via Centraal Beheer’s RoadGuard en via autoverzekeraar Allsecur (tegenwoordig Allianz Direct)

Hieronder staat wat de verschillen zijn:

Lidmaatschap

Wanneer je pechhulp met lidmaatschap hebt, betaal je iedere maand premie. Wanneer je vervolgens pech hebt, kun je rekenen op hulp van de wegenwacht.

Het voordeel van een lidmaatschap is dat je slechts een klein bedrag per maand betaalt en niet ineens een groter bedrag bij pech.

Voor automobilisten die regelmatig pech hebben is pechhulp met een lidmaatschap goedkoper.

On demand

Begin 2016 introduceerde Centraal Beheer RoadGuard, de eerste pechhulp on demand service van Nederland. In september 2016 lanceerde ook Allsecur pechhulp on demand.

Het voordeel van pechhulp on demand zijn dat je niet vast zit aan een lidmaatschap en géén maandelijkse lidmaatschapskosten betaalt.

Je moet wel een smartphone hebben met een internetverbinding om pechhulp in te kunnen schakelen.

RoadGuard en Allsecur rekenen standaard bedragen voor de geboden hulp. In 2019 vraagt RoadGuard 70 euro voor hulp bij een gele accu, 125 euro voor het tanken van de verkeerde brandstof en 125 euro voor het wegslepen van de auto. Voor hulp in het buitenland rekent zowel RoardGuard en Allsecur in 225 euro.

Pechhulp on demand is alleen voordeliger voor automobilisten die bijna nooit pech hebben.

Welke verzekering hebben een pechhulpverzekering?

De pechhulp is af te sluiten middels een lidmaatschap óf bij een autoverzekering. Verder zijn er verzekeraar die dus een on demand pechhulp aanbieden, die is in te schakelen bij pech.

Hieronder staan alle bekende aanbieders van pechhulp:

Lidmaatschap

 

Autoverzekering met pechhulp

 

On Demand

 • Allsecur (Allianz Direct)
 • RoadGuard (Centraal Beheer Achmea)

 

Pechhulpverzekeringen vergelijken

Omdat er in Nederland zoveel verschillende soorten pechhulpverzekeringen zijn, is het aan te raden om een goede vergelijking te maken.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wil je dekking binnen de woonplaats?
 • Wil je dekking in het Buitenland?
 • Wil je dekking wanneer je met een caravan of aanhanger rijdt?
 • Wil je vervangend vervoer bij pech?
 • Sluit je pechhulp voor een gezinsauto van meerdere mensen
 • Sluit je pechhulp alleen voor jezelf af voor meerdere auto’s
 • Wil je een lidmaatschap of wil je absoluut nergens aan vast zitten
 • Wil je de autoverzekering en pechhulp samen afsluiten?

Autoverzekeringen met pechhulp vergelijken

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]