Accuproblemen
De meest voorkomende vorm van autopech is accuproblemen:
Vergeten radio of verlichting uit te zetten
Vaak vergeten mensen hun radio of buiten- en binnenverlichting uit te zetten.
Accu’s laden zichzelf op tijdens het rijden. Wanneer de auto stilstaat met brandende lampen, dan raakt de accu leeg. Hierdoor kan het zijn dat de auto niet meer wil starten.
Accuproblemen voorkomen
Accuproblemen zijn eenvoudig te voorkomen door de radio en de verlichting uit te zetten, als de auto niet meer rijdt. Sommige auto’s geven een waarschuwing als de verlichting nog aanstaat, waardoor je niet vergeet om de verlichting uit te zetten.
Accu’s hebben een beperkte levensduur. Soms kan een accu ook gewoon op zijn. Wanneer een auto voor een langere periode niet wordt gebruikt, kan de levensduur worden verminderd. De levensduur van de accu is te verlengen door de klemmen op de accu schoon te houden.
Klapband
Het hebben van een klapband komt ook regelmatig voor.
Het is niet alleen vervelend, maar het kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om een klapband zoveel mogelijk te voorkomen.
Lage bandenspanning
Veruit de meeste klapbanden ontstaan door een te lage bandenspanning. Verder zijn versleten banden, overbelasting én hitte een bekende oorzaak van een klapband.
Je kunt ook een klapband krijgen door stoepranden te raken of het snelheidslimiet van de banden te overschrijden.
Klapband voorkomen
Voorkom een klapband door goede banden én een goede bandenspanning. Blijf onder het maximale laadgewicht én snelheidslimiet van de banden.
Raak geen stoepranden en controleer banden zo nu en dan op spijkers en glas. Het is daarnaast aan te raden om de banden af te laten koelen bij een lange autorit.
Lees alles over de klapband en het voorkomen daarvan
Sleutel verloren
Regelmatig ontvangt de wegenwacht een oproep doordat iemand de autosleutel verloren is.
Reservesleutel
De beste oplossing is zoeken naar de reservesleutel. Wanneer je deze gevonden hebt, laat dan meteen een nieuwe sleutel bijmaken. Je voorkomt hiermee problemen in de toekomst.
Pechhulp
Wanneer er geen reservesleutel meer is, dan kan de wegenwacht misschien helpen met het openen van de auto. Wanneer je pechhulp hebt, kun je vragen om hulp.
Wanneer de wegenwacht niet kan helpen, kan deze de auto naar de autodealer slepen. Deze kan de auto mogelijk wél openen.
Kapotte startmotor
Na het omdraaien van de sleutel, wil de auto niet starten. Het is een veelvoorkomende vorm van autopech.
De oorzaak kan een kapotte startmotor zijn. Onderhoud de auto regelmatig om problemen met de startmotor te voorkomen.
Verkeerde brandstof
Het tanken van de verkeerde brandstof zorgt voor autopech. Wanneer je benzine in een dieselauto stopt of andersom, dan kan dit zorgen oor serieuze schade aan het brandstofsysteem.
Grotere kans op verkeerde brandstof in het buitenland
In het buitenland is de kans op het tanken van de verkeerde brandstof groter, bijvoorbeeld door de taalbarrière. Vraag daarom bij twijfel om hulp bij het tanken.
Verder tanken mensen de verkeerde brandstof omdat ze vermoeid zijn. We hebben tips om wakker te blijven bij het rijden, die zeker ook helpen bij het tegengaan van het tanken van de verkeerde brandstof.
Verkeerde brandstof getankt: wat dekt de autoverzekering?
Pechhulp
Door rekening te houden met deze 5 veelvoorkomende vormen van pech, is de kans op autopech kleiner.
Uiteraard is pech nooit helemaal te voorkomen. Daarom hebben verzekeraar een pechhulpverzekering. Deze aanvullende verzekering is bij een autoverzekering af te sluiten óf los aan te vragen.
Verschillende soorten pechhulp
Verzekeraars bieden allerlei soorten pechhulp aan. Pechhulp is bijvoorbeeld af te sluiten inclusief óf exclusief dekking in de eigen woonplaats, inclusief óf exclusief dekking in het buitenland en met óf zonder vervangend vervoer.
Daarnaast bestaat er kentekengebonden pechhulp en persoonsgebonden pechhulp. Veel pechhulp verzekeringen zijn gebaseerd op een lidmaatschap, maar vandaag de dag zijn er ook prepaid pechhulp verzekeringen.