Meest voorkomende autopech en tips om deze te voorkomen

Geschreven op 11-12-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Autopech is vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klapband op de snelweg, die voor serieuze ongelukken kan zorgen.

Autopech komt altijd ongelegen, zeker wanneer je een autoverzekering zonder pechhulpverzekering hebt. Gelukkig is de meest voorkomende autopech eenvoudig te voorkomen.

Hieronder staan de meestvoorkomende oorzaken van autopech met daarbij een aantal tips om deze pech te voorkomen.

We vertellen daarnaast meer over de pechhulpverzekering. Lees alles over dit onderwerp en vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Accuproblemen

De meest voorkomende vorm van autopech is accuproblemen:

Vergeten radio of verlichting uit te zetten

Vaak vergeten mensen hun radio of buiten- en binnenverlichting uit te zetten.

Accu’s laden zichzelf op tijdens het rijden. Wanneer de auto stilstaat met brandende lampen, dan raakt de accu leeg. Hierdoor kan het zijn dat de auto niet meer wil starten.

Accuproblemen voorkomen

Accuproblemen zijn eenvoudig te voorkomen door de radio en de verlichting uit te zetten, als de auto niet meer rijdt. Sommige auto’s geven een waarschuwing als de verlichting nog aanstaat, waardoor je niet vergeet om de verlichting uit te zetten.

Accu’s hebben een beperkte levensduur. Soms kan een accu ook gewoon op zijn. Wanneer een auto voor een langere periode niet wordt gebruikt, kan de levensduur worden verminderd. De levensduur van de accu is te verlengen door de klemmen op de accu schoon te houden.

Klapband

Het hebben van een klapband komt ook regelmatig voor.

Het is niet alleen vervelend, maar het kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om een klapband zoveel mogelijk te voorkomen.

Lage bandenspanning

Veruit de meeste klapbanden ontstaan door een te lage bandenspanning. Verder zijn versleten banden, overbelasting én hitte een bekende oorzaak van een klapband.

Je kunt ook een klapband krijgen door stoepranden te raken of het snelheidslimiet van de banden te overschrijden.

Klapband voorkomen

Voorkom een klapband door goede banden én een goede bandenspanning. Blijf onder het maximale laadgewicht én snelheidslimiet van de banden.

Raak geen stoepranden en controleer banden zo nu en dan op spijkers en glas. Het is daarnaast aan te raden om de banden af te laten koelen bij een lange autorit.

Lees alles over de klapband en het voorkomen daarvan

Sleutel verloren

Regelmatig ontvangt de wegenwacht een oproep doordat iemand de autosleutel verloren is.

Reservesleutel

De beste oplossing is zoeken naar de reservesleutel. Wanneer je deze gevonden hebt, laat dan meteen een nieuwe sleutel bijmaken. Je voorkomt hiermee problemen in de toekomst.

Pechhulp

Wanneer er geen reservesleutel meer is, dan kan de wegenwacht misschien helpen met het openen van de auto. Wanneer je pechhulp hebt, kun je vragen om hulp.

Wanneer de wegenwacht niet kan helpen, kan deze de auto naar de autodealer slepen. Deze kan de auto mogelijk wél openen.

Kapotte startmotor

Na het omdraaien van de sleutel, wil de auto niet starten. Het is een veelvoorkomende vorm van autopech.

De oorzaak kan een kapotte startmotor zijn. Onderhoud de auto regelmatig om problemen met de startmotor te voorkomen.

Verkeerde brandstof

Het tanken van de verkeerde brandstof zorgt voor autopech. Wanneer je benzine in een dieselauto stopt of andersom, dan kan dit zorgen oor serieuze schade aan het brandstofsysteem.

Grotere kans op verkeerde brandstof in het buitenland

In het buitenland is de kans op het tanken van de verkeerde brandstof groter, bijvoorbeeld door de taalbarrière. Vraag daarom bij twijfel om hulp bij het tanken.

Verder tanken mensen de verkeerde brandstof omdat ze vermoeid zijn. We hebben tips om wakker te blijven bij het rijden, die zeker ook helpen bij het tegengaan van het tanken van de verkeerde brandstof.

Verkeerde brandstof getankt: wat dekt de autoverzekering?

Pechhulp

Door rekening te houden met deze 5 veelvoorkomende vormen van pech, is de kans op autopech kleiner.

Uiteraard is pech nooit helemaal te voorkomen. Daarom hebben verzekeraar een pechhulpverzekering. Deze aanvullende verzekering is bij een autoverzekering af te sluiten óf los aan te vragen.

Verschillende soorten pechhulp

Verzekeraars bieden allerlei soorten pechhulp aan. Pechhulp is bijvoorbeeld af te sluiten inclusief óf exclusief dekking in de eigen woonplaats, inclusief óf exclusief dekking in het buitenland en met óf zonder vervangend vervoer.

Daarnaast bestaat er kentekengebonden pechhulp en persoonsgebonden pechhulp. Veel pechhulp verzekeringen zijn gebaseerd op een lidmaatschap, maar vandaag de dag zijn er ook prepaid pechhulp verzekeringen.

Lees nu alles over de pechhulpverzekering

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]