Wat is een klapband en wat dekt de autoverzekering?

Geschreven op 27-11-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het is de schrik van iedere bestuurder: een klapband. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slappe banden of hitte. Wanneer een band klapt tijdens het rijden kan het voor veel gevaar zorgen.

We vertellen graag waardoor een klapband veroorzaakt wordt én wat je kunt doen om het te voorkomen.

Omdat een klapband nooit helemaal te voorkomen is, vertellen we hoe je kunt reageren als een band klapt tijdens het rijden. Met deze tips kun je de auto veilig tot stilstand brengen.

Vervolgens vertellen we welke schade door een klapband is verzekerd op welke autoverzekering.

Lees nu alles over een klapband en vergelijk even alle autoverzekeringen...

Hoe wordt een klapband veroorzaakt?

Een klapband ontstaat onverwachts, waardoor je als bestuurder plotseling je best moet doen om de auto onder controle te houden.

Het klappen van de banden is vaak te voorkomen door regelmatig onderhoud, maar een klapband kan ook ontstaan door externe omstandigheden, zoals slecht weer of glas op de weg.

Hieronder staan de veelvoorkomende oorzaken van een klapband:

Slappe banden

De meeste klapbanden ontstaan door een te lage bandenspanning. Slappe banden kunnen eerder oververhit raken, waardoor een klapband kan ontstaan. Zorg daarom voor een correcte bandenspanning.

Versleten banden

Wanneer je banden versleten zijn, neemt de kans op een klapband toe. Beschadigde banden kunnen scheuren of bobbels bevatten.

Check daarom regelmatig de status van de banden. Kijk zo nu en dan of er glas of spijkers in de banden zitten. Deze vergroten de kans op een klapband.

Wanneer de banden kaal zijn, worden ze eenvoudiger doorboord door glas of een spijker, waardoor een klapband kan ontstaan. Wanneer je dit wilt voorkomen, zorg dan voor een goede profieldiepte van alle banden.

Overbelasting

Wanneer de auto te zwaar wordt belast door de passagiers en de bagage, wordt het risico op een klapband groter. Blijf onder het laadvermogen van de banden, om een klapband door overbelasting te voorkomen. Het is daarom aan te raden om alle onnodige spullen uit de auto te halen.

Stoepranden

Een klapband kan ontstaan wanneer je met de auto tegen een stoeprand rijdt. Daarnaast is het mogelijk om een klapband te krijgen, wanneer je te lomp over verkeersdrempels of andere hobbels rijdt.

Snelheidsindex

Rij niet harder dan de maximale snelheidswaarde van de banden. Check de snelheidsindex aan de zijkant van de banden. Deze geeft aan hoe snel je met je banden kunt rijden.

Rij niet harder dan het snelheidslimiet van de banden. Anders zullen de banden sneller slijten, waardoor de kans op een klapband toeneemt.

Continu rijden op een hoge snelheid

Rij niet continu op hoge snelheid, omdat de banden dan te veel opwarmen. Je kunt te warme banden voorkomen door om de paar uur even een pauze te nemen, om de banden af te laten koelen.

Hitte

Wanneer het warm weer is, wordt het risico op een klapband groter. Door de hitte wordt het rubber van de banden namelijk zachter.

Vervolgens kunnen er eerder scheuren in de banden ontstaan, wat kan zorgen voor een klapband.

Hoe reageer je op een klapband?

Het idee dat een band klapt tijdens het rijden is een nachtmerrie, maar toch kan het gebeuren. Het is dan goed om te weten hoe je met een klapband om moet gaan.

Het is allereerst belangrijk om rustig te blijven. Hieronder staan manieren om de auto veilig aan de kant te krijgen na een klapband:

  • Houd beide handen aan het stuur
  • Blijf rustig en vermijd het maken van plotselinge, abrupte bewegingen met het stuur
  • Haal de voet langzaam van het gaspedaal
  • Druk het rempedaal niet in. Door te remmen kan de auto naar de zijkant worden getrokken
  • Wanneer je weer controle hebt over de auto, probeer dan langzaam snelheid te minderen. Het is mogelijk om rustig te remmen bij een snelheid die lager is dan 40 – 50 kilometer per uur
  • Zet de auto vervolgens op een veilige plaats langs de weg

 

Hoe kun je een klapband voorkomen?

Een klapband is nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn voldoende manieren om de kans op de klapband te verkleinen.

Hieronder staan tips de kans zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg voor een correcte bandenspanning
  • Zorg voor goede banden
  • Het maximale laadgewicht van de banden niet overschrijden
  • Geen stoepranden raken en voorzichtig over hobbels rijden
  • Rij niet harder dan het snelheidslimiet van de banden
  • Banden laten afkoelen na lang rijden op hoge snelheid
  • Banden regelmatig even controleren op glas, spijkers en schroeven
  • Zoveel mogelijk binnen de lijnen rijden, om rotzooi op de weg te vermijden

 

Hoe kun je een klapband voorkomen?

Als je aan het rijden bent en een band klapt, kan dit voor veel gevaar zorgen. Wanneer het lukt om de auto veilig tot stilstand te brengen, moet je alleen een nieuwe band kopen. Het kan helaas ook voorkomen dat je door de klapband een ongeluk veroorzaakt.

WA

De schade die je veroorzaakt aan andere weggebruikers wordt vergoedt op je WA autoverzekering.

Deze biedt namelijk dekking tegen aansprakelijkheid én jij bent aansprakelijk als je een ongeluk veroorzaakt door een klapband.

Wanneer de verzekeraar de schade aan andere weggebruikers moet vergoeden, kun je schadevrije jaren verliezen. Hierdoor wordt de no-claimkorting lager en de premie hoger.

WA volledig casco (all risk)

Wanneer je eigen auto beschadigd raakt door een klapband, dan biedt de autoverzekering alleen dekking als je een WA volledig casco verzekering hebt.

De WA verzekering en de WA beperkt casco verzekering bieden geen dekking voor schade aan de eigen auto.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template