WA Autoverzekering: Wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 6-7-2015 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 6-7-2015 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 6-7-2015
Leestijd: 3 min.

De WA verzekering is de meest eenvoudige én voordeligste autoverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid.

Deze autoverzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA autoverzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto. Het is in Nederland verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Je moet deze WA verzekering afsluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat.

Check de video of lees alles over deze dekking:

Wat dekt de WA autoverzekering?

De WA autoverzekering dekt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen als je daar wettelijk gezien voor verantwoordelijk bent.

De WA verzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto. Je kunt hier een WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering voor afsluiten.

Voorbeelden

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij de WA autoverzekering dekking biedt…

  • Je hebt een ongeluk veroorzaakt en de passagiers lopen schade op. Je passagiers kunnen de schades verhalen op je WA autoverzekering
  • Je rijdt een fietser aan (verzekeraar betaalt het slachtoffer)
  • Je botst tegen een lantaarnpaal aan (verzekeraar betaalt de gemeente)
  • Je botst tegen een andere auto aan (verzekeraar betaalt de schade aan de andere auto)

Aansprakelijkheidsverzekering

Vroeger werd de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) ook WA verzekering genoemd. Dit is een andere verzekering dan de autoverzekering.

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Verzekerde bedragen

De WA verzekering vergoedt schade tot maximale verzekerde bedragen. De hoogte van de verzekerde bedragen is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) bepaald.

De WA autoverzekering moet dekking bieden voor minimaal 6.070.000 voor letselschade en 1.220.000 euro voor materiële schade.

Sommige verzekeraars hebben hogere verzekerde bedragen, bijvoorbeeld 2.500.000 euro voor materiële schade.

Waarom is een WA autoverzekering verplicht?

Het is in Nederland volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht om ten minste een WA verzekering af te sluiten.

Omdat het verplicht is om een autoverzekering af te sluiten, worden slachtoffers van een verkeersongeluk beschermd. Deze slachtoffers kunnen namelijk enorme materiële én immateriële schade oplopen.

De veroorzaker van het verkeersongeluk moet de schade vergoeden. Het kan om zo’n hoge bedragen gaan, dat bijna niemand die zelf kan betalen.

Dankzij de verplichting om een WA verzekering af te sluiten krijgt het slachtoffer, via de verzekeraar, altijd een schadevergoeding.

Lees alles over de verplichting om een auto te verzekeren

Wanneer moet je een WA verzekering afsluiten?

Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat. Vanaf het moment dat de auto op naam staat ben je officieel eigenaar.

Hierdoor gaat de verzekeringsplicht in. Je bent daarnaast verplicht om wegenbelasting te betalen en om de auto te laten keuren volgens de Apk-keuring. Het maakt niet uit of je wel of niet in de auto gaat rijden.

Sluit direct een autoverzekering af om problemen te voorkomen. Wanneer je geen autoverzekering afsluit kan dit vervelende gevolgen hebben, waaronder een hoge boete van de RDW.

Dekking voor een aanhanger en caravan

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook de schade die je met je aanhanger of caravan toebrengt aan anderen.

Daarnaast is het verzekerd als er spullen van je aanhanger vallen en deze schade veroorzaken bij iemand anders.

De schade aan je eigen aanhanger of caravan is niet gedekt op de WA verzekering. Je kunt daar een caravanverzekering voor afsluiten.

Welke autoverzekering kiezen?

Hieronder staat waar je naar kunt kijken bij het kiezen van een dekking:

Leeftijd van de auto

Het kiezen van een dekking kan lastig zijn. Daarom zijn er algemene richtlijnen voor het kiezen van een autoverzekering. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van een auto.

Volgens de richtlijnen wordt de WA autoverzekering afgesloten voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn. Voor nieuwere auto’s wordt de WA beperkt casco of de WA volledig casco verzekering afgesloten.

Het zijn echter slechts richtlijnen. Dit betekent dat een oudere auto niet perse een WA verzekering moet hebben, maar ook uitgebreider kan worden verzekerd.

Redenen om een ruimere dekking te kiezen

Soms wordt een oudere auto uitgebreider verzekerd, bijvoorbeeld met een WA beperkt casco of een WA volledig casco verzekering.

Hieronder staan redenen om een oudere auto toch uitgebreider te verzekeren:

  • Je moet iedere dag met de auto naar het werk
  • Je hebt geen geld om na een schade een andere auto te kopen
  • Je hebt de auto gekocht met geleend geld
  • De ruimere dekking is slechts iets duurder dan de WA verzekering

Voorbeeld: oude auto all risk verzekeren

Hieronder staat een voorbeeld, waarbij iemand ervoor kan kiezen om zijn oude auto toch uitgebreider te verzekeren:

Pieter is eigenaar van een Volkswagen Golf met een dagwaarde van 4.000 euro. De auto komt uit 2004 en zou daarom volgens de richtlijnen een WA verzekering moet hebben.

Omdat Pieter de auto iedere dag nodig heeft om naar zijn werk te rijden, kan hij de auto écht niet missen. Pieter is net verhuisd en heeft daardoor al zijn spaargeld opgemaakt aan een verbouwing. Wel heeft hij een prima maandinkomen.

Pieter kiest ervoor om zijn oudere auto toch uitgebreider te verzekeren. Omdat hij een goed salaris heeft, betaalt hij liever wat meer premie dan het risico zijn baan te verliezen als zijn auto total loss raakt.

Oudere auto all risk verzekeren, kan dat?

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: