WA Autoverzekering: Wat is dat?

Geschreven op 06-07-15
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De WA verzekering is de meest eenvoudige én voordeligste autoverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid.

Deze autoverzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA autoverzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto. Het is in Nederland verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Je moet deze WA verzekering afsluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat.

Check de video of lees alles over deze dekking:

Wat dekt de WA autoverzekering?

De WA autoverzekering dekt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen als je daar wettelijk gezien voor verantwoordelijk bent.

De WA verzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto. Je kunt hier een WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering voor afsluiten.

Voorbeelden

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij de WA autoverzekering dekking biedt…

  • Je hebt een ongeluk veroorzaakt en de passagiers lopen schade op. Je passagiers kunnen de schades verhalen op je WA autoverzekering
  • Je rijdt een fietser aan (verzekeraar betaalt het slachtoffer)
  • Je botst tegen een lantaarnpaal aan (verzekeraar betaalt de gemeente)
  • Je botst tegen een andere auto aan (verzekeraar betaalt de schade aan de andere auto)

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Vroeger werd de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) ook WA verzekering genoemd. Dit is een andere verzekering dan de autoverzekering.

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Verzekerde bedragen

De WA verzekering vergoedt schade tot maximale verzekerde bedragen. De hoogte van de verzekerde bedragen is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) bepaald.

De WA autoverzekering moet dekking bieden voor minimaal 6.070.000 voor letselschade en 1.220.000 euro voor materiële schade.

Sommige verzekeraars hebben hogere verzekerde bedragen, bijvoorbeeld 2.500.000 euro voor materiële schade.

Waarom is een WA autoverzekering verplicht?

Het is in Nederland volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht om ten minste een WA verzekering af te sluiten.

Omdat het verplicht is om een autoverzekering af te sluiten, worden slachtoffers van een verkeersongeluk beschermd. Deze slachtoffers kunnen namelijk enorme materiële én immateriële schade oplopen.

De veroorzaker van het verkeersongeluk moet de schade vergoeden. Het kan om zo’n hoge bedragen gaan, dat bijna niemand die zelf kan betalen.

Dankzij de verplichting om een WA verzekering af te sluiten krijgt het slachtoffer, via de verzekeraar, altijd een schadevergoeding.

Lees alles over de verplichting om een auto te verzekeren

Wanneer moet je een WA verzekering afsluiten?

Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat. Vanaf het moment dat de auto op naam staat ben je officieel eigenaar.

Hierdoor gaat de verzekeringsplicht in. Je bent daarnaast verplicht om wegenbelasting te betalen en om de auto te laten keuren volgens de Apk-keuring. Het maakt niet uit of je wel of niet in de auto gaat rijden.

Sluit direct een autoverzekering af om problemen te voorkomen. Wanneer je geen autoverzekering afsluit kan dit vervelende gevolgen hebben, waaronder een hoge boete van de RDW.

Dekking voor een aanhanger en caravan

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook de schade die je met je aanhanger of caravan toebrengt aan anderen.

Daarnaast is het verzekerd als er spullen van je aanhanger vallen en deze schade veroorzaken bij iemand anders.

De schade aan je eigen aanhanger of caravan is niet gedekt op de WA verzekering. Je kunt daar een caravanverzekering voor afsluiten.

Welke autoverzekering kiezen?

Hieronder staat waar je naar kunt kijken bij het kiezen van een dekking:

Leeftijd van de auto

Het kiezen van een dekking kan lastig zijn. Daarom zijn er algemene richtlijnen voor het kiezen van een autoverzekering. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van een auto.

Volgens de richtlijnen wordt de WA autoverzekering afgesloten voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn. Voor nieuwere auto’s wordt de WA beperkt casco of de WA volledig casco verzekering afgesloten.

Het zijn echter slechts richtlijnen. Dit betekent dat een oudere auto niet perse een WA verzekering moet hebben, maar ook uitgebreider kan worden verzekerd.

Redenen om een ruimere dekking te kiezen

Soms wordt een oudere auto uitgebreider verzekerd, bijvoorbeeld met een WA beperkt casco of een WA volledig casco verzekering.

Hieronder staan redenen om een oudere auto toch uitgebreider te verzekeren:

  • Je moet iedere dag met de auto naar het werk
  • Je hebt geen geld om na een schade een andere auto te kopen
  • Je hebt de auto gekocht met geleend geld
  • De ruimere dekking is slechts iets duurder dan de WA verzekering

Voorbeeld: oude auto all risk verzekeren

Hieronder staat een voorbeeld, waarbij iemand ervoor kan kiezen om zijn oude auto toch uitgebreider te verzekeren:

Pieter is eigenaar van een Volkswagen Golf met een dagwaarde van 4.000 euro. De auto komt uit 2004 en zou daarom volgens de richtlijnen een WA verzekering moet hebben.

Omdat Pieter de auto iedere dag nodig heeft om naar zijn werk te rijden, kan hij de auto écht niet missen. Pieter is net verhuisd en heeft daardoor al zijn spaargeld opgemaakt aan een verbouwing. Wel heeft hij een prima maandinkomen.

Pieter kiest ervoor om zijn oudere auto toch uitgebreider te verzekeren. Omdat hij een goed salaris heeft, betaalt hij liever wat meer premie dan het risico zijn baan te verliezen als zijn auto total loss raakt.

Oudere auto all risk verzekeren, kan dat?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]