Wat is een
WA autoverzekering?

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Je mag zonder een autoverzekering niet deelnemen aan het verkeer.

Je moet minimaal een WA autoverzekering hebben. Je sluit deze af op het moment dat de auto op naam staat.

De WA verzekering vergoedt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. Het is de goedkoopste dekking. Je eigen auto is ook te verzekeren met een uitgebreidere dekking.

Lees nu alles over de WA verzekering en het kiezen van een dekking…

Wat dekt een WA verzekering?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Als jij met jouw auto schade toebrengt aan een ander, krijgt deze de schade vergoedt via jouw WA verzekering.

Wanneer je passagiers in de auto hebt zitten én jij veroorzaakt een ongeluk, dan kunnen deze passagiers hun schade ook verhalen op jouw WA verzekering. Je eigen auto is niet verzekerd. Je kunt hiervoor een WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering afsluiten.

Voorbeelden

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij de WA autoverzekering dekking biedt. De verzekeraar betaalt alle de schade aan de ander uit.

  • Je rijdt iemand aan (verzekeraar betaalt slachtoffer)
  • Je botst tegen een lantaarnpaal (verzekeraar betaalt de gemeente)
  • Je botst tegen een andere auto (verzekeraar betaalt schade aan de andere auto)

Aanhanger en caravan

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook de schade die je met je aanhanger of caravan toebrengt aan anderen. Daarnaast is het verzekerd als er spullen van je aanhanger vallen en deze schade veroorzaken bij iemand anders.

Verzekerde bedragen

De verzekerde bedragen zijn wettelijk geregeld. Verzekeraars moeten minimale verzekerde bedragen hebben van €6.070.000 voor schade aan personen (letselschade) en €1.220.000 voor schade aan objecten (materiële schade).

Sommige verzekeraars hebben hogere verzekerde bedragen, bijvoorbeeld €2.500.000 voor materiële schade.

Waarom is een WA autoverzekering verplicht?

Het is in Nederland verplicht om ten minste een WA verzekering af te sluiten. Het is verplicht volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM).

Hierdoor worden alle slachtoffers van een verkeersongeluk beschermd. Deze slachtoffers kunnen enorme materiële én immateriële schade oplopen.

De veroorzaker van deze schade, moet deze vergoeden. Het kan gaan om zo’n hoge schadevergoedingen, dat niemand die zelf kan betalen. Dankzij de WA autoverzekering krijgt het slachtoffer, via de autoverzekeraar, altijd een schadevergoeding.

Vanaf welk moment moet de auto verzekerd zijn?

Je moet een autoverzekering afsluiten, nadat je je auto op naam hebt gezet. Je bent vanaf dat officieel eigenaar van de auto. Daarmee gaat de verzekeringsplicht in.

Sluit direct een autoverzekering af om een hoge boete te voorkomen. Wanneer je geen autoverzekering afsluit kan dit vervelende gevolgen hebben, waaronder een hoge boete van de RDW.

Beste en goedkoopste WA autoverzekeringen

De premie van autoverzekeringen zijn voor iedereen anders. Je weet alleen wat de voordeligste autoverzekering is door autoverzekeringen te vergelijken.

Het is wel mogelijk om te zeggen welke autoverzekeringen over het algemeen goedkoop zijn. Jaarlijks onderzoekt MoneyView wat de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Daarnaast kijkt het onderzoekscentrum welke autoverzekeringen de beste polisvoorwaarden hebben.

Hieronder staan de resultaten van het onderzoek uit 2016 en 2017:

Goedkoopste WA verzekering 2016

Beste WA verzekering 2016

Goedkoopste WA verzekering 2017

Beste WA verzekering 2017

Het betekent niet dat deze verzekeraars altijd de laagste premie hebben. Je moet een vergelijking maken om erachter te komen welke verzekeraar het voordeligste is. 

Hulp bij het kiezen van een dekking

Misschien twijfel je hoe je je auto moet verzekeren. Bij het kiezen van een dekking kun je kijken naar de leeftijd van de auto. Hieronder staan de richtlijnen voor het kiezen van een autoverzekering:

Richtlijnen

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA beperkt casco voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud
  • WA volledig casco voor auto’s tussen de 0 en 5 jaar oud

Afwijken van de richtlijnen

Dit zijn slechts richtlijnen. Soms is het slim om af te wijken van deze richtlijnen. Hieronder staat een voorbeeld waarbij het slim kan zijn om een oudere auto toch WA volledig casco te verzekeren.

Voorbeeld

Je hebt een Audi A4 van 11 jaar oud die in goede staat is en weinig kilometers heeft gereden. Deze auto heeft € 5.000,- gekost. Je hebt op dit moment geen spaargeld en hebt de auto nodig voor je werk.

Wanneer deze auto total los zou zijn heb jij een groot probleem. Je hebt immers geen geld voor het kopen van een nieuwe auto. Omdat je wel een redelijk inkomen hebt, kun je makkelijk een volledig casco premie betalen.

In dit kan het slimmer zijn om toch een WA volledig casco verzekering af te sluiten, ondanks dat de auto ouder dan 11 jaar is.

Verschillende dekkingen van de autoverzekering

Hieronder staan de 3 verschillende autoverzekeringen in een overzichtelijk overzicht:

Vergelijk autoverzekeringen

Alle autoverzekeringen zijn binnen 1 minuut te vergelijken. Maak nu een vergelijking tussen alle autoverzekeringen en ontdek wat de voordeligste autoverzekering is.

Kies een autoverzekering en sluit deze rechtstreeks bij de verzekeraar af. Je betaalt hierdoor géén provisie én dat is te zien aan de lage premie: