WA autoverzekering, wat is dat?

De WA autoverzekering is de meest eenvoudige én voordeligste dekking. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze autoverzekering dekt schade die jij met je auto toebrengt aan anderen.

Het is in Nederland verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Je moet deze WA verzekering afsluiten nadat de auto op naam is gezet.

Lees nu alles over deze dekking

Dekking WA autoverzekering

De WA autoverzekering dekt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen, als je daar wettelijk gezien voor verantwoordelijk bent.

De WA verzekering biedt géén dekking voor schade aan je eigen auto. Je kunt hier een WA beperkt casco– of WA volledig casco verzekering voor afsluiten.

Voorbeelden

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij de WA autoverzekering dekking biedt…

  • Je hebt een ongeluk veroorzaakt en de passagiers lopen schade op. Je passagiers kunnen de schades verhalen op je WA autoverzekering
  • Je rijdt een fietser aan (verzekeraar betaalt het slachtoffer)
  • Je botst tegen een lantaarnpaal aan (verzekeraar betaalt de gemeente)
  • Je botst tegen een andere auto aan (verzekeraar betaalt de schade aan de andere auto)

Aansprakelijkheidsverzekering

Vroeger werd de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) ook WA verzekering genoemd. Dit is een andere verzekering dan de autoverzekering. De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Aanhanger en caravan

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook de schade die je met je aanhanger of caravan toebrengt aan anderen. Daarnaast is het verzekerd als er spullen van je aanhanger vallen en deze schade veroorzaken bij iemand anders.

De schade aan je eigen aanhanger of caravan is niet gedekt op de WA verzekering. Je kunt daar een caravanverzekering voor afsluiten.

Verzekerde bedragen

De WA verzekering vergoedt schade tot maximale verzekerde bedragen. De hoogte van de verzekerde bedragen is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) bepaald.

De WA autoverzekering moet dekking bieden voor minimaal 6.070.000 voor letselschade en 1.220.000 euro voor materiële schade. Sommige verzekeraars hebben hogere verzekerde bedragen, bijvoorbeeld 2.500.000 euro voor materiële schade.

Waarom is een WA autoverzekering verplicht?

Het is in Nederland, volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), verplicht om ten minste een WA verzekering af te sluiten.

Omdat het verplicht is om een autoverzekering af te sluiten, worden slachtoffers van een verkeersongeluk beschermd. Deze slachtoffers kunnen namelijk enorme materiële én immateriële schade oplopen.

De veroorzaken van het verkeersongeluk, moet de schade vergoeden. Het kan om zo’n hoge bedragen gaan, dat bijna niemand die zelf kan betalen. Dankzij de verplichting om een WA verzekering af te sluiten krijgt het slachtoffer, via de verzekeraar, altijd een schadevergoeding.

Lees alles over de verplichting om een auto te verzekeren

Vanaf welk moment moet je een WA verzekering afsluiten?

Je moet een autoverzekering afsluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat. Je bent vanaf dat moment namelijk officieel eigenaar van de auto, waardoor de verzekeringsplicht ingaat. Het maakt niet uit of je wel of niet met de auto gaat rijden.

Sluit direct een autoverzekering af om een hoge boete te voorkomen. Wanneer je geen autoverzekering afsluit kan dit vervelende gevolgen hebben, waaronder een hoge boete van de RDW.

Beste en goedkoopste WA autoverzekeringen

De premie van autoverzekeringen zijn voor iedereen anders. Je weet alleen wat de voordeligste autoverzekering is door autoverzekeringen te vergelijken.

Het is wel mogelijk om te zeggen welke autoverzekeringen over het algemeen goedkoop zijn. Jaarlijks onderzoekt MoneyView wat de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Daarnaast kijkt het onderzoekscentrum welke autoverzekeringen de beste polisvoorwaarden hebben.

Hieronder staan de resultaten van het onderzoek uit 2016 en 2017:

Goedkoopste WA verzekering 2016

Beste WA verzekering 2016

Goedkoopste WA verzekering 2017

Beste WA verzekering 2017

Het betekent niet dat deze verzekeraars altijd de laagste premie hebben. Je moet een vergelijking maken om erachter te komen welke verzekeraar het voordeligste is. 

Hulp bij het kiezen van een dekking

Misschien twijfel je hoe je je auto moet verzekeren. Bij het kiezen van een dekking kun je kijken naar de leeftijd van de auto. Hieronder staan de richtlijnen voor het kiezen van een autoverzekering:

Richtlijnen

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA beperkt casco voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud
  • WA volledig casco voor auto’s tussen de 0 en 5 jaar oud

Afwijken van de richtlijnen

Dit zijn slechts richtlijnen. Soms is het slim om af te wijken van deze richtlijnen. Hieronder staat een voorbeeld waarbij het slim kan zijn om een oudere auto toch WA volledig casco te verzekeren.

Voorbeeld

Je hebt een Audi A4 van 11 jaar oud die in goede staat is en weinig kilometers heeft gereden. Deze auto heeft € 5.000,- gekost. Je hebt op dit moment geen spaargeld en hebt de auto nodig voor je werk.

Wanneer deze auto total los zou zijn heb jij een groot probleem. Je hebt immers geen geld voor het kopen van een nieuwe auto. Omdat je wel een redelijk inkomen hebt, kun je makkelijk een volledig casco premie betalen.

In dit geval kan het slimmer zijn om toch een WA volledig casco verzekering af te sluiten, ondanks dat de auto ouder dan 11 jaar is.

Verschillende dekkingen van de autoverzekering

Hieronder staan de 3 verschillende autoverzekeringen in een overzichtelijk overzicht:

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk WA autoverzekeringen

Alle autoverzekeringen zijn binnen 1 minuut te vergelijken. Maak nu een vergelijking tussen alle autoverzekeringen en ontdek wat de voordeligste autoverzekering is.

Kies een autoverzekering en sluit deze rechtstreeks bij de verzekeraar af. Je betaalt hierdoor géén provisie én dat is te zien aan de lage premie: