Autoverzekering afsluiten met terugwerkende kracht, kan dat?

Geschreven op 23-11-16
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een andere auto gekocht en hebt deze op naam gezet. Vanaf dat moment is het verplicht om een autoverzekering te hebben.

Je bent alleen vergeten om een autoverzekering af te sluiten en wil deze daarom met terugwerkende kracht afsluiten, maar kan dat wel?

Het antwoord is ”nee”.

Het is niet mogelijk om een autoverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten. Vaak is het wel mogelijk om per vandaag een autoverzekering af te sluiten.

Onderneem nu actie om hoge boetes te voorkomen. Hieronder staat alles over het verzekeren van de auto:

Het is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Mottorijtuigen verplicht om een autoverzekering af te sluiten tegen aansprakelijkheid.

Je auto moet daarom minimaal een WA verzekering hebben. Deze biedt dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Je moet de autoverzekering afsluiten op het moment dat de auto op naam staat.

Waarschuwingen en boetes van de RDW

Wanneer je vergeet om meteen een autoverzekering af te sluiten, ontvang je een waarschuwingsbrief van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De RDW wil dat je je auto meteen laat verzekeren,  anders kun je een boete ontvangen.

In 2019 in de hoogte van deze boete 400 euro. De RDW kan deze boete meerdere keren opleggen.

Wanneer je niet zeker weet of je een autoverzekering hebt afgesloten, kun je eenvoudig controleren of de auto verzekerd is.

Rijden met een onverzekerde auto

Ga absoluut niet rijden met een onverzekerde auto.

Wanneer je wordt aangehouden door de politie, kun je in 2019 een boete van 600 euro krijgen! Wanneer je een schade veroorzaakt met een onverzekerde auto, dan moet je hier zelf voor opdraaien!

Meer weten over de verzekeringsplicht? Bekijk onderstaande video of lees alles over de verzekeringsplicht

Geen autoverzekering met terugwerkende kracht, maar wel per vandaag

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je je auto met terugwerkende kracht wil verzekeren.

Je bent na het overschrijven van de auto misschien helemaal vergeten om een autoverzekering af te sluiten. Of misschien is de vorige autoverzekering door de verzekeraar beëindigd, bijvoorbeeld door betalingsproblemen.

Je komt er nu pas achter dat je een autoverzekering moet hebben, omdat je een waarschuwingsbrief van de RDW hebt ontvangen. Je wilt daarom zo snel mogelijk een autoverzekering afsluiten

Autoverzekering met terugwerkende kracht

Autoverzekeraars bieden géén autoverzekering aan met terugwerkende kracht, omdat ze geen risico willen lopen voor een schade die tijdens de onverzekerde periode is ontstaan.

Het hele idee van een verzekering is dat er premie wordt betaald voor schade die in de toekomst kan ontstaan.

Wanneer je nu bijvoorbeeld ruitschade hebt én per vandaag een autoverzekering afsluit die dekking biedt voor ruitschade, dan is het niet mogelijk om deze ruitschade te claimen op de nieuwe autoverzekering. De schade is namelijk in het verleden ontstaan.

Autoverzekering per vandaag

Wanneer je vergeten bent om een autoverzekering af te sluiten én je hebt niet met de auto gereden én geen schade veroorzaakt, dan zijn er verzekeraars die alsnog een autoverzekering willen aanbieden, maar alleen per vandaag.

Hoe langer de auto onverzekerd op naam staat, hoe kleiner de kans dat een verzekeraar nog een autoverzekering wil aanbieden. Verzekeraars zijn namelijk niet verplicht om iemand te accepteren en kunnen een aanvraag dus afwijzen.

Probeer meerdere verzekeraars

Omdat iedere verzekeraar anders omgaat met het verzekeren van auto’s die al lang onverzekerd op naam staan, is het aan te raden om contact op te nemen met meerdere verzekeraars.

Geef vooral de reden aan waarom de auto niet eerder verzekerd is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je niet wist dat je een autoverzekering moet afsluiten óf dat de auto nog in de garage stond voor een reparatie.

Sommige verzekeraars kunnen hier begrip voor opbrengen en bieden alsnog een verzekering aan, niet met terugwerkende kracht, maar per vandaag. Vaak kun je direct met de auto rijden.

Boete van de RDW

Wanneer je een boete hebt ontvangen van de RDW, dan moet je deze alsnog betalen. Je had namelijk op de peildatum van de RDW géén autoverzekering.

Wanneer je per vandaag een autoverzekering hebt afgesloten voldoe je wel weer aan de verzekeringsplicht. Hierdoor kun je geen nieuwe boete van de RDW verwachten.

Let op! De RDW kan deze boete meerdere keren opleggen, sluit dus zo snel mogelijk een autoverzekering af.

Vergelijk alle autoverzekeringen om te zien wat de goedkoopste is.

Niet met terugwerkende kracht én niet per vandaag…

Het kan voorkomen dat er geen autoverzekeraar te vinden is, die een autoverzekering wil aanbieden, ook niet per vandaag.

Dit komt voor als je je auto al lang onverzekerd op naam hebt staan óf wanneer er nog andere bijzonderheden zijn.

Denk hierbij aan een onverzekerde auto op naam in combinatie met een wanbetaling in het verledeneen strafblad óf een alcoholverleden.

De Vereende

Zelf wanneer er geen verzekeraar is die je een autoverzekering wil aanbieden, ben je nog steeds wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

De auto staat op naam, dus je moet een autoverzekering hebben.

De enige manier om aan deze verzekeringsplicht te ontkomen is door de auto te schorsen. Je mag dan niet meer met de auto rijden én de auto mag niet meer op de openbare weg staan, dus ook niet op de parkeerplaats voor de deur.

De laatste kans om een autoverzekering af te sluiten

De enige verzekeraar in Nederland die iedereen een autoverzekering aanbiedt, is De Vereende.

De Vereende is een speciale verzekeraar die is opgericht voor bestuurders die nergens anders een autoverzekering kunnen afsluiten, omdat ze een te groot risico zijn. De autoverzekering van De Vereende is daarom véél duurder, maar het is de enige oplossing.

Het maakt niet uit of je de auto al lang op naam hebt staan zonder autoverzekering. De Vereende kan een autoverzekering aanbieden.

Dit is een autoverzekering met dekking voor de toekomst én niet voor het verleden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]