Premie van een autoverzekering niet betaald, wat nu?

Gepubliceerd op: 29 October 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je bent misschien vergeten de premie van de autoverzekering te betalen. Betaal direct om problemen te voorkomen!

Uiteraard zorgt een betalingsachterstand niet direct voor problemen. Iedereen vergeet wel eens te betalen of zit even krap.

De verzekeraar stuurt bij een betalingsachterstand altijd een betalingsherinnering. Betaal binnen 30 dagen en er is niets aan de hand.

De gevolgen worden pas groot wanneer je na 30 dagen nog niet hebt betaald. Hieronder staat wat de gevolgen zijn

Je ontvangst betalingsherinneringen

Wanneer je een betalingsachterstand hebt, stuur de verzekeraar een betalingsherinnering. Je hebt vervolgens 30 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

Wanneer je binnen deze 30 dagen betaalt is er niets aan de hand. Het probleem ontstaat pas als je na 30 dagen nog geen premie hebt betaald.

De dekking van de autoverzekering wordt opgeschort

Wanneer je na 30 dagen niet betaalt, kan de verzekeraar de dekking opschorten. Je bent dan niet meer verzekerd en mag niet meer met de auto rijden.

Je bent nog steeds verplicht om de premie te betalen. Daarom stuurt de verzekeraar een nieuwe betalingsherinnering, eventueel met incassokosten!

Betaal direct!

Betaal de premie én incassokosten direct om meer problemen te voorkomen. Na betaling wordt de dekking van de verzekering weer hersteld. Je kenteken wordt weer aangemeld bij de RDW. Je kunt daardoor weer met de auto rijden.

Boete van het RDW

Je bent wel een korte periode onverzekerd geweest. Hierdoor kun je een boete ontvangen van de RDW als deze een controle heeft uitgevoerd in de periode dat de dekking van jouw autoverzekering was opgeschort.

Je autoverzekering wordt beëindigd door de verzekeraar

Wanneer je na alle herinneringen nog geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar de autoverzekering royeren wegens wanbetaling.

Je hebt nu geen autovezekering meer!

De autoverzekeraar kan nu een CIS-registratie op je naam zetten. Hierdoor kun je moeilijk een nieuwe autoverzekering afsluiten. Verzekeraars zijn namelijk niet echt happig op wanbetaling.

Je kunt waarschijnlijk alleen nog terecht bij De Vereende, een speciale verzekeraar die veel duurder is!

Zelfs nu de autoverzekering geroyeerd (beëindigd) is, ben je nog steeds verplicht om de openstaande premie en bijkomende kosten te betalen!

Autoverzekeraar loopt nog 16 dagen risico

Het is wettelijk geregeld dat de verzekeraar aansprakelijk blijft voor de schade die wordt veroorzaakt met de onverzekerde auto, zelfs nu deze is opgeschort of beëindigd.

Schade op jou verhalen

Nadat het kenteken is afgemeld bij de RDW, moet de verzekeraar nog 16 dagen betalen bij schade. Hierdoor ontvangen eventuele slachtoffers toch een schadevergoeding.

Nadat de verzekeraar de schadevergoeding heeft betaald, gaan ze deze op jou verhalen! Je had namelijk een onverzekerde auto en bent toch gaan rijden. De verzekeraar zal er alles aan doen om de schade op jou te verhalen!

Boete van 400 euro van het RDW

Vanaf het moment dat de dekking van de autoverzekering is opgeschort, loop je het risico om een boete van de RDW te ontvangen. De RDW controleert namelijk continu of alle auto’s in Nederland een autoverzekering hebben.

Wanneer op de pijldatum van de RDW blijkt, dat je geen autoverzekering hebt, ontvang je een hoge boete.

De eerste boete bedraagt €400! De RDW mag deze boete drie keer opleggen, waardoor de financiële gevolgen enorm kunnen zijn!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen