Premie autoverzekering niet betaald, wat nu?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 29-10-2017 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 29-10-2017 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 29-10-2017
Leestijd: 4 min.

Premie van een autoverzekering niet betaald, wat nu?

Geschreven op: 29 oktober 2017

Je bent misschien vergeten de premie van de autoverzekering te betalen. Betaal direct om problemen te voorkomen!

Uiteraard zorgt een betalingsachterstand niet direct voor problemen. Iedereen vergeet wel eens te betalen of zit even krap.

De verzekeraar stuurt bij een betalingsachterstand altijd een betalingsherinnering. Betaal binnen 30 dagen en er is niets aan de hand.

De gevolgen worden pas groot wanneer je na 30 dagen nog niet hebt betaald. Hieronder staat wat de gevolgen zijn

Je ontvangst betalingsherinneringen

Wanneer je een betalingsachterstand hebt, stuur de verzekeraar een betalingsherinnering. Je hebt vervolgens 30 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

Wanneer je binnen deze 30 dagen betaalt is er niets aan de hand. Het probleem ontstaat pas als je na 30 dagen nog geen premie hebt betaald.

De dekking van de autoverzekering wordt opgeschort

Wanneer je na 30 dagen niet betaalt, kan de verzekeraar de dekking opschorten. Je bent dan niet meer verzekerd en mag niet meer met de auto rijden.

Je bent nog steeds verplicht om de premie te betalen. Daarom stuurt de verzekeraar een nieuwe betalingsherinnering, eventueel met incassokosten!

Betaal direct!

Betaal de premie én incassokosten direct om meer problemen te voorkomen. Na betaling wordt de dekking van de verzekering weer hersteld. Je kenteken wordt weer aangemeld bij de RDW. Je kunt daardoor weer met de auto rijden.

Boete van het RDW

Je bent wel een korte periode onverzekerd geweest. Hierdoor kun je een boete ontvangen van de RDW als deze een controle heeft uitgevoerd in de periode dat de dekking van jouw autoverzekering was opgeschort.

Je autoverzekering wordt beëindigd door de verzekeraar

Wanneer je na alle herinneringen nog geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar de autoverzekering royeren wegens wanbetaling.

Je hebt nu geen autovezekering meer!

De autoverzekeraar kan nu een CIS-registratie op je naam zetten. Hierdoor kun je moeilijk een nieuwe autoverzekering afsluiten. Verzekeraars zijn namelijk niet echt happig op wanbetaling.

Je kunt waarschijnlijk alleen nog terecht bij De Vereende, een speciale verzekeraar die veel duurder is!

Zelfs nu de autoverzekering geroyeerd (beëindigd) is, ben je nog steeds verplicht om de openstaande premie en bijkomende kosten te betalen!

Autoverzekeraar loopt nog 16 dagen risico

Het is wettelijk geregeld dat de verzekeraar aansprakelijk blijft voor de schade die wordt veroorzaakt met de onverzekerde auto, zelfs nu deze is opgeschort of beëindigd.

Schade op jou verhalen

Nadat het kenteken is afgemeld bij de RDW, moet de verzekeraar nog 16 dagen betalen bij schade. Hierdoor ontvangen eventuele slachtoffers toch een schadevergoeding.

Nadat de verzekeraar de schadevergoeding heeft betaald, gaan ze deze op jou verhalen! Je had namelijk een onverzekerde auto en bent toch gaan rijden. De verzekeraar zal er alles aan doen om de schade op jou te verhalen!

Boete van 400 euro van het RDW

Vanaf het moment dat de dekking van de autoverzekering is opgeschort, loop je het risico om een boete van de RDW te ontvangen. De RDW controleert namelijk continu of alle auto’s in Nederland een autoverzekering hebben.

Wanneer op de pijldatum van de RDW blijkt, dat je geen autoverzekering hebt, ontvang je een hoge boete.

De eerste boete bedraagt €400! De RDW mag deze boete drie keer opleggen, waardoor de financiële gevolgen enorm kunnen zijn!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af:

Static Template
[foobar id="88208"]