Stichting CIS (autoverzekering), wat is dat?

Geschreven op 11-09-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je wilt een autoverzekering afsluiten, maar hebt een CIS-registratie bij de Stichting CIS. Je bent daardoor misschien geweigerd en wilt meer weten over de registratie.

Ik ben Joost van Lastenvrij en ik vertel hieronder alles over de Stichting CIS en de registratie. Je leest welke registraties er allemaal zijn én hoe lang deze bewaard blijven. Je leest ook hoe je een CIS-registratie kunt opvragen. Ik vertel daarna meer over het afsluiten van een autoverzekering met CIS-registratie én over het verwijderen van deze registratie.

Lees nu alles over dit onderwerp of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

Wat is Stichting CIS?

Een CIS-registratie is een registratie bij de Stichting CIS.

CIS staat voor ”Centraal informatie Systeem.

Verzekeraars concurreren met elkaar, waardoor er goedkope autoverzekeringen zijn, maar ze werken ook met elkaar samen.

De Stichting CIS is 30 jaar geleden ontstaan door een samenwerking tussen meerdere verzekeraars. Inmiddels zijn er honderden verzekeraars en volmachtbedrijven aangesloten bij deze Stichting.

Check hier het overzicht met aangesloten verzekeraars.

Dankzij Stichting CIS worden gegevens centraal opgeslagen, waardoor het voor verzekeraars bijvoorbeeld gemakkelijker is om risico’s in te schatten en misbruik tegen te gaan.

Wat is een CIS-registratie?

Een CIS-registratie is een melding bij de Stichting CIS. In de volgende situaties wordt doorgaans een CIS-melding geplaatst:

  • Schademeldingen
  • Claims bij het Waarborgfonds
  • Vertrouwelijke mededelingen
  • Ontzeggingen van de rijbevoegdheid
  • Verzekeringsfraude

Schademeldingen

Verzekeraars registreren alle schademeldingen. Je kunt hierbij denken aan schade door een aanrijding, een botsing met loslopende dieren en stormschade.

Zowel schuldschades als verhaalschades worden geregistreerd. Verder worden ook schades die niet gedekt zijn geregistreerd.

Het betekent dat een CIS-registratie wegens een schadeclaim niet perse iets negatiefs is, tenzij het te veel schadeclaims zijn.

Claims bij het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht door meerdere verzekeraars om schades te vergoeden die worden toegebracht door een onbekend voertuig óf een onverzekerd voertuig (en gemoedsbezwaarden)

Als er schade wordt toegebracht door een onverzekerde auto, dan worden de gegevens van de kentekenhouder en de bestuurder opgeslagen bij de Stichting CIS.

Vertrouwelijke mededeling

Je kunt een autoverzekering zelf opzeggen, maar een verzekeraar kan dat ook (royeren)

De verzekeraar kan dat niet zomaar, maar bijvoorbeeld wel als je je premie niet betaald, te veel schades claimt óf bij verzekeringsfraude.

Als de verzekeraar de autoverzekering beëindigd, dan kan deze een zogenaamde Vertrouwelijke mededeling (VM) krijgen. Het kan een waarschuwing zijn voor andere verzekeraars.

Rijontzegging

Je kunt een rijontzegging krijgen, bijvoorbeeld door te rijden met alcohol op en door veel te snel te rijden. Het Openbaar Ministerie deelt deze gegevens met de Stichting CIS.

Verzekeraars kunnen daardoor zien of iemand die een autoverzekering aanvraagt een rijontzegging heeft.

Extern Verwijzings Register (EVR)

Je kunt deze melding bijvoorbeeld krijgen na verzekeringsfraude. Je moet bij verzekeringsfraude denken aan het onterecht claimen van een schade.

Je kunt ook een EVR-melding krijgen door te liegen bij het acceptatievragen. Het is de reden dat het niet slim is om bijvoorbeeld een strafblad te verzwijgen.

Hoe lang wordt een CIS-registratie bewaard?

Je hebt een CIS-registratie en wilt weten wanneer deze verdwijnt. Veel CIS-meldingen worden automatisch verwijderd na een bepaalde periode.

Hieronder staat per registratie wanneer deze wordt verwijderd:

  • Schademeldingen na 5 jaar
  • Vertrouwelijke Mededeling niet nakomen contractuele verplichtingen 5 jaar
  • Vertrouwelijke Mededeling niet nakomen financiële verplichtingen 3 jaar
  • EVR-melding na maximaal 8 jaar
  • Rijontzegging na 5 jaar (vanaf de laatste dag van de ontzegging)

Je eigen CIS-melding opvragen

Je kunt een CIS-melding inzien. Je vraagt de gegevens hier op.

Je hebt volgens de Algemene Vorordering Gegevensbescherming (AVG) het recht om te weten welke gegevens er geregistreerd staan.

Je ontvangt na het indienen van een aanvraag een e-mail. Je moet die e-mail ondertekenen en een kopie legitimatiebewijs toevoegen.

Je moet deze vervolgens opsturen naar info@stichtingcis.nl.

De Stichting CIS stuurt vervolgens binnen één maand een overzicht met alle registraties. Bij deze registraties staat ook welke verzekeraar deze geplaatst heeft én wanneer.

Autoverzekering afsluiten met CIS-registratie, kan dat?

Je kunt met een CIS-registratie vaak gewoon een autoverzekering afsluiten. De meeste mensen hebben wel eens een schade gehad en deze staat dus geregistreerd bij de Stichting CIS.

De gevolgen kunnen echter ook zijn dat het niet mogelijk is om een ”normale autoverzekering” af te sluiten. Je kunt namelijk worden geweigerd door één of meerdere CIS-meldingen.

Je moet dan denken aan registraties voor veel schademeldingen, waardoor de verzekeraar bang is voor nieuwe schadeclaims.

Verder is het moeilijk om een autoverzekering af te sluiten met een Vertrouwelijke mededeling of een EVR-melding, zeker wanneer deze ontstaan door verzekeringsfraude.

Ik heb een overzicht gemaakt met redenen waarom iemand wordt afgewezen én tips om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten.

CIS-registratie verwijderen

Je kunt een CIS-registratie niet zomaar verwijderen.

Alleen de verzekeraar die de registratie geplaatst heeft kan deze weer verwijderen. Je moet dus met de verzekeraar in gesprek.

Wanneer de verzekeraar de melding niet wil verwijderen, zou je eventueel een advocaat kunnen inschakelen. Wellicht dat die kan helpen met het aanvechten van de registratie.

Wanneer het onmogelijk is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, dan kun je wellicht terecht bij De Vereende, een verzekeraar die eigenlijk iedereen accepteert.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: