Autoverzekering afsluiten met een CIS-registratie?

De Stichting CIS is een organisatie die verzekeraars samen hebben opgericht. CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Verzekeraars hebben de organisatie opgericht om informatie met elkaar te kunnen delen.

De Stichting CIS heeft de gegevens van iedereen die een schade heeft geclaimd, ooit is buiten gezet door een verzekeraar, fraude heeft gepleegd of een rijontzegging heeft gehad.

Hieronder staat meer informatie over deze database:

Waarom Stichting CIS?

Door de Stichting CIS kunnen verzekeraars informatie met elkaar delen. Hierdoor wordt het moeilijker om misbruik te maken van verzekeraars. Verzekeraars kijken in deze database, wanneer iemand een autoverzekering wil afsluiten.

Door de gegevens die in CIS staan, kunnen ze bepalen of ze de aanvraag accepteren óf weigeren. Wanneer ze zien dat iemand bijvoorbeeld veel schades heeft geclaimd óf fraude heeft gepleegd, kunnen ze de aanvraag afwijzen.

CIS-Registratie opvragen

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens heb je het recht om te weten welke gegevens het Stichting CIS van je heeft. Wanneer je wilt weten welke gegevens de stichting van je heeft, kun je deze opvragen.

Je vult hiervoor een formulier in. Vervolgens ontvang je een e-mail die je moet uitprinten en ondertekenen. Samen met een geldig legitimatiebewijs moet je deze opsturen naar de Stichting CIS.

Wanneer de aanvraag helemaal goed is ingevuld, onvang je uiterlijk binnen 28 dagen na ontvangst van het formulier én de legitimatie een overzicht met alle CIS-registraties.

Hoe lang staat een registratie in het CIS-systeem?

Een registratie bij de Stichting CIS worden na verloop van tijd verwijderd. Wanneer de melding wordt verwijderd is afhankelijk van het type melding.

Hieronder staat wanneer een melding uit het systeem wordt gehaald:

  • Schadeclaim na 5 jaar
  • Vertrouwelijke melding voor niet nakomen contractuele-verplichting na 5 jaar
  • Vertrouwelijke melding voor niet nakomen financiële verplichting na 3 jaar
  • EVR-melding na maximaal 8 jaar
  • Rijontzegging 5 jaar geteld vanaf de laatste dag van de ontzegging

 

Autoverzekering afsluiten met CIS-registratie

Het is moeilijk om een autoverzekering af te sluiten met een CIS-registratie, maar het is wel mogelijkheid. Je kunt een autoverzekering afsluiten bij De Vereende. Het is een verzekeraar die speciaal is opgericht voor ”bijzondere gevallen”. De autoverzekering van De Vereende is wel een stuk duurder.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen: