Gemoedsbezwaarde, wat is dat?

Geschreven op 05-11-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
In Nederland zijn er ongeveer 5.000 gemoedsbezwaarden. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die door hun geloof principieel tegen verzekeringen zijn.

Volgens hen bepaalt god wat er gebeurd en gaat verzekeren tegen de wil van god in. Gemoedsbezwaarden met vrijstelling hoeven geen autoverzekering af te sluiten.

Je leest hieronder meer over deze vrijstelling en het aanvragen van zo’n vrijstelling. Daarnaast vertellen we meer over de gevolgen van een autoschade…

Vrijstelling voor gemoedsbezwaarden om een autoverzekering af te sluiten

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Gemoedsbezwaarden kunnen deze verplichting echter ontlopen door vrijstelling aan te vragen. Je bent hierna niet meer verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Je moet hiervoor geregistreerd zijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als erkend gemoedsbezwaarde betaal je géén verzekeringspremie, maar een extra belasting aan de overheid.

Lees alles over de verzekeringsplicht

Vrijstelling aanvragen

Je kunt vrijstelling aanvragen met het formulier ”Verklaring van Gemoedsbezwaren”. Je kunt dit formulier aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Je kunt het telefonisch, schriftelijk of per e-mail opvragen.

Autoschades worden behandeld door het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is er vooral voor mensen die schade hebben opgelopen door een onbekend of onverzekerd voertuig.

Daarnaast is het Waarborgfonds er voor gemoedsbezwaarden. Deze betalen ieder jaar een bijdragen.

Bij schade kan het Waarborgfonds de schade voorschieten. Vervolgens kan een gemoedsbezwaarde deze in termijnen terugbetalen.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: