Gemoedsbezwaarde, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 5-11-2017 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 5-11-2017 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 5-11-2017
Leestijd: < 1 min.

In Nederland zijn er ongeveer 5.000 gemoedsbezwaarden. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die door hun geloof principieel tegen verzekeringen zijn.

Volgens hen bepaalt god wat er gebeurd en gaat verzekeren tegen de wil van god in. Gemoedsbezwaarden met vrijstelling hoeven geen autoverzekering af te sluiten.

Je leest hieronder meer over deze vrijstelling en het aanvragen van zo’n vrijstelling. Daarnaast vertellen we meer over de gevolgen van een autoschade…

Vrijstelling voor gemoedsbezwaarden om een autoverzekering af te sluiten

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Gemoedsbezwaarden kunnen deze verplichting echter ontlopen door vrijstelling aan te vragen. Je bent hierna niet meer verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Je moet hiervoor geregistreerd zijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als erkend gemoedsbezwaarde betaal je géén verzekeringspremie, maar een extra belasting aan de overheid.

Lees alles over de verzekeringsplicht

Vrijstelling aanvragen

Je kunt vrijstelling aanvragen met het formulier ”Verklaring van Gemoedsbezwaren”. Je kunt dit formulier aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Je kunt het telefonisch, schriftelijk of per e-mail opvragen.

Autoschades worden behandeld door het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is er vooral voor mensen die schade hebben opgelopen door een onbekend of onverzekerd voertuig.

Daarnaast is het Waarborgfonds er voor gemoedsbezwaarden. Deze betalen ieder jaar een bijdragen.

Bij schade kan het Waarborgfonds de schade voorschieten. Vervolgens kan een gemoedsbezwaarde deze in termijnen terugbetalen.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: