Gemoedsbezwaarde, wat is dat?

Staat online sinds: 5 november 2017

In Nederland zijn er ongeveer 5.000 gemoedsbezwaarden. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die door hun geloof principieel tegen verzekeringen zijn.

Volgens hen bepaalt god wat er gebeurd en gaat verzekeren tegen de wil van god in. Gemoedsbezwaarden met vrijstelling hoeven geen autoverzekering af te sluiten.

Je leest hieronder meer over deze vrijstelling en het aanvragen van zo’n vrijstelling. Daarnaast vertellen we meer over de gevolgen van een autoschade

Vrijstelling voor gemoedsbezwaarden

Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Gemoedsbezwaarden kunnen deze verplichting ontlopen door vrijstelling aan te vragen. Je bent hierna niet meer verplicht om een autoverzekering af te sluiten

Je moet hiervoor geregistreerd zijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als erkend gemoedsbezwaarde betaal je géén verzekeringspremie, maar een extra belasting aan de overheid.

Vrijstelling aanvragen

Je kunt vrijstelling aanvragen met het formulier ”Verklaring van Gemoedsbezwaren”. Je kunt dit formlier aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Je kunt het telefonisch, schriftelijk of per e-mail opvragen.

Schades worden behandeld door het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is er vooral voor mensen die schade hebben opgelopen door een onbekend of onverzekerd voertuig.

Daarnaast is het Waarborgsfonds er voor gemoedsbezwaarder. Deze betalen ieder jaar een bijdragen. Bij schade kan het Waarborgfonds de schade voorschieten. Vervolgens kan een gemoedsbezwaarde deze in termijnen terugbetalen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Vul je kenteken in en bereken binnen één minuut wat de premie is…