Waarborgfonds Motorverkeer, wat is dat?

Geschreven op 25-03-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het Waarborgfonds Motorverkeer is een fonds van De Vereende (voorheen Rialto). Het Waarborgfonds is opgericht om mensen schadeloos te stellen, die schade hebben opgelopen door een onbekend óf onverzekerd voertuig.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is ontstaan in 1965. Samen dragen verzekeraars een deel van premie van de WA verzekering af aan het fonds. Hiermee worden de schades van het fonds uitbetaald.

Lees nu alles over het Waarborgfonds: Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding? Hoe meld je een schade en hoe lang duurt het voor ze de schade uitbetalen?

Lees vervolgens meer over het eigen risico en download de belangrijkste formulieren:

Wat zijn de voorwaarden voor een schadevergoeding?

Je kunt niet zomaar alle schades claimen op het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds heeft een aantal voorwaarden. Je moet aan deze voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Alleen schade door andere motorvoertuigen

Zo vergoedt het Waarborgfonds alleen schades die zijn ontstaan door een ander motorvoertuig.

Het fonds vergoedt dus geen vandalismeschades, bijvoorbeeld wanneer iemand een kras op je auto zet.

Controleren of je in aanmerking kunt voor een vergoeding

Hieronder staan 5 situaties waarin het Waarborgfonds kan besluiten om de schade te vergoeding:

  • De veroorzaker is doorgereden en de identiteit is niet te achterhalen
  • Je weet wie de daders is, maar het voertuig van de dader is onverzekerd
  • Het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt was gesloten en de dader wist dat
  • Het voertuig van de dader is verzekerd, maar de verzekeraar is failliet gegaan
  • De veroorzaker is een gemoedsbezwaarde en kan de schade niet óf slechts deels vergoeden

Je kunt online controleren of de schade in aanmerking komt voor een vergoeding. Je weet binnen een minuut of de schade in te dien is bij het Waarborgfonds.

Je hebt een WA volledig casco verzekering (all risk)

Wanneer een onbekende dader tegen je auto rijdt, is dit alleen verzekerd op een WA volledig casco verzekering.

De WA en WA beperkt casco verzekering bieden hier geen dekking voor. Je kunt met deze  dekkingen alleen terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

De schade claimen en daarna verhalen op het Waarborgfonds

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade direct claimen bij je verzekeraar. Je verzekeraar betaalt de schade uit en jij kunt de auto meteen repareren.

Vervolgens probeert de verzekeraar de schade te verhalen op het Waarborgfonds.

Wanneer de verzekeraar de schade met succes kan verhalen op het Waarborgfonds, verlies je géén schadevrije jaren. Als het de verzekeraar niet lukt om de schade te verhalen, verlies je wel schadevrije jaren.

Schadevrije jaren, wat zijn dat?

Schade claimen bij het Waarborgfonds, hoe doe je dat?

Wanneer de schade is ontstaan door een ander motorvoertuig én deze voldoet aan 1 van de 5 situaties zoals hierboven beschreven, kun je de schade melden bij het Waarborgfonds.

1 . Doe aangifte bij de politie

Doe binnen 14 dagen na het aantreffen van de schade aangifte bij de politie. Anders vergoedt het Waarborgfonds geen schade. Je moet er daarnaast binnen 14 dagen alles aan doen om de identiteit van de dader te achterhalen.

Door aangifte te doen, kan de identiteit van de dader achterhaalt worden. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld een buurtonderzoek instellen of een oproep doen via een advertentie.

2. Vul een getuigenverklaring in

Vul vervolgens een getuigenverklaring in. Je kunt met een getuigenverklaring aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader.

De getuigenverklaring is een belangrijk onderdeel van de schadeclaim.

Hoe stel je een getuigenverklaring op?

3. Vraag online om een schadevergoeding

Vraag online om een schadevergoeding. Vul alle gegevens en vragen in en verzend de aanvraag naar het Waarborgfonds.

Het eigen risico van het Waarborgfonds

Wanneer de schade is ontstaan door een onbekende dader, geldt er een eigen risico van €250. Dit betekent dat je de schade deels (tot €250) zelf moet betalen.

Wanneer de schade is ontstaan door een gemoedsbezwaarde, een onverzekerd iemand óf een gesloten voertuig, geldt er géén eigen risico. Je krijgt dan de volledige schade vergoedt.

Hoe lang duurt het voor het Waarborgfonds uitkeert?

Geen enkele schade is hetzelfde. De snelheid van de uitbetaling hangt af van vele factoren.

Het Waarborgfonds wil iedere schade zo snel mogelijk afhandelen. Het kan langer duren wanneer het fonds moet wachten op stukken van de politie óf als er met getuigen moet worden gesproken.

De meeste schades worden binnen 6 weken uitbetaald.

Belangrijke formulieren

Hieronder staan belangrijke formulieren, die kunnen helpen bij het claimen van de schade op het Waarborgfonds Motorverkeer:

 

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: