Autoverzekeringsfraude: wat zijn de gevolgen?

Geschreven op 27-03-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Verzekeren gaat op basis van vertrouwen. Regelmatig wordt dit vertrouwen gebroken, doordat mensen frauderen met hun verzekering. De meeste fraude vindt plaats met autoverzekeringen.

Deze fraude heeft gevolgen voor de fraudeur, voor de verzekeraar én iedereen die een autoverzekering heeft. Daarom treden verzekeraars steeds harder op tegen fraudeurs.

Lees nu alles over verzekeringsfraude. Ontdek wat onder fraude valt en wat de gevolgen zijn voor de fraudeur, de verzekeraar en iedere premiebetaler...

Wat valt onder fraude?

Verzekeringsfraude is volgens de officiële definitie:

 ”Het opzettelijk misleiden van een verzekeraar bij de totstandkoming en/of uitvoering van een verzekeringsovereenkomst met de bedoeling om onrechtmatig verzekeringsdekking, -uitkering, -prestatie of dienstverlening te krijgen.”

Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet mag liegen bij het afsluiten van een autoverzekering óf bij het claimen van een schade in de hoop een schadevergoeding te ontvangen.

Voorbeelden van verzekeringsfraude

Hieronder staan een aantal voorbeelden van fraude met een autoverzekering:

  • Je haalt zelf het navigatiesysteem uit de auto en maakt een melding van een inbraak
  • Je geeft een auto op als gestolen, terwijl deze ergens in een garage staat
  • Je bent tegen een paal gereden, verhoogd de dekking van WA beperkt casco naar WA volledig casco en claimt dan de oude schade op de nieuwe dekking
  • Je hebt een ster in de ruit, verhoogd de dekking van WA naar WA beperkt casco en claimt dan de ruitschade op de nieuwe dekking

 

79 miljoen schade door verzekeringsfraude

Al in 2016 hadden verzekeraars samen zo’n 400 medewerkers in dienst die zich bezig houden met het opsporen van verzekeringsfraude.

In 2015 werden er 30.000 mogelijke fraudegevallen onderzocht. In zo’n 8.000 gevallen ging het echt om fraude. Hierbij was in totaal een bedrag van 79 miljoen euro gemoeid.

Volgens het Verbond van de Verzekeraars is het fraudebedrag veel hoger. Zo zou een schatting van zo’n 600 miljoen euro per jaar geen gekke schatting zijn!

Boete van 532 euro

Vroeger werden fraudeurs door de verzekeraar buiten gegooid en op een zwarte lijst geplaatst, waardoor het moeilijker is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Daarbij werd uiteraard het complete bedrag waarvoor gefraudeerd is teruggevorderd.

Sinds augustus 2016 krijgen fraudeurs ook een boete van 532 euro. Dit boetebedrag is vastgesteld door een externe partij, die onderzocht heeft hoeveel het kost om onderzoek te doen naar fraude.

De 532 euro is slechts een deel van deze kosten. Verzekeraars willen niet alle kosten doorberekenen aan de fraudeur, omdat de boete vooral gelegenheidsfraudeurs moet afschrikken.

70% van de fraudeurs is een man

Volgens een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars frauderen mannen veel vaker dan vrouwen. Bijna 70% van de fraudeurs is een man.

Dit is misschien één van de redenen dat vrouwen minder premie betalen dan mannen.

Gevolgen van fraude

Voor de fraudeur zijn de gevolgen van fraude groot. De autoverzekering wordt beëindigd wegens fraude en de fraudeur komt op een zwarte lijst te staan en krijgt mogelijk een EVR-melding. Daarnaast moet de fraudeur het fraudebedrag terugbetalen mét een boete van 532 euro.

Maar de fraudeur is niet alleen degene die geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen. Iedereen met een verzekering is de dupe van fraude.

Het kost de verzekeraar enorm veel geld. Hierdoor gaat ook iedereen, die netjes premie betaalt, meer premie betalen. Alle premies worden dus hoger door verzekeringsfraude.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: