Autoverzekeringsfraude: wat zijn de gevolgen?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 27-3-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-3-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-3-2018
Leestijd: 2 min.

Verzekeren gaat op basis van vertrouwen. Regelmatig wordt dit vertrouwen gebroken, doordat mensen frauderen met hun verzekering. De meeste fraude vindt plaats met autoverzekeringen.

Deze fraude heeft gevolgen voor de fraudeur, voor de verzekeraar én iedereen die een autoverzekering heeft. Daarom treden verzekeraars steeds harder op tegen fraudeurs.

Lees nu alles over verzekeringsfraude. Ontdek wat onder fraude valt en wat de gevolgen zijn voor de fraudeur, de verzekeraar en iedere premiebetaler:

Wat valt onder fraude?

Verzekeringsfraude is volgens de officiële definitie:

 ”Het opzettelijk misleiden van een verzekeraar bij de totstandkoming en/of uitvoering van een verzekeringsovereenkomst met de bedoeling om onrechtmatig verzekeringsdekking, -uitkering, -prestatie of dienstverlening te krijgen.”

Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet mag liegen bij het afsluiten van een autoverzekering óf bij het claimen van een schade in de hoop een schadevergoeding te ontvangen.

Voorbeelden van verzekeringsfraude

Hieronder staan een aantal voorbeelden van fraude met een autoverzekering:

  • Je haalt zelf het navigatiesysteem uit de auto en maakt een melding van een inbraak
  • Je geeft een auto op als gestolen, terwijl deze ergens in een garage staat
  • Je bent tegen een paal gereden, verhoogd de dekking van WA beperkt casco naar WA volledig casco en claimt dan de oude schade op de nieuwe dekking
  • Je hebt een ster in de ruit, verhoogd de dekking van WA naar WA beperkt casco en claimt dan de ruitschade op de nieuwe dekking

 

79 miljoen schade door verzekeringsfraude

Al in 2016 hadden verzekeraars samen zo’n 400 medewerkers in dienst die zich bezig houden met het opsporen van verzekeringsfraude.

In 2015 werden er 30.000 mogelijke fraudegevallen onderzocht. In zo’n 8.000 gevallen ging het echt om fraude. Hierbij was in totaal een bedrag van 79 miljoen euro gemoeid.

Volgens het Verbond van de Verzekeraars is het fraudebedrag veel hoger. Zo zou een schatting van zo’n 600 miljoen euro per jaar geen gekke schatting zijn!

Boete van 532 euro

Vroeger werden fraudeurs door de verzekeraar buiten gegooid en op een zwarte lijst geplaatst, waardoor het moeilijker is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Daarbij werd uiteraard het complete bedrag waarvoor gefraudeerd is teruggevorderd.

Sinds augustus 2016 krijgen fraudeurs ook een boete van 532 euro. Dit boetebedrag is vastgesteld door een externe partij, die onderzocht heeft hoeveel het kost om onderzoek te doen naar fraude.

De 532 euro is slechts een deel van deze kosten. Verzekeraars willen niet alle kosten doorberekenen aan de fraudeur, omdat de boete vooral gelegenheidsfraudeurs moet afschrikken.

70% van de fraudeurs is een man

Volgens een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars frauderen mannen veel vaker dan vrouwen. Bijna 70% van de fraudeurs is een man.

Dit is misschien één van de redenen dat vrouwen minder premie betalen dan mannen.

Gevolgen van fraude

Voor de fraudeur zijn de gevolgen van fraude groot. De autoverzekering wordt beëindigd wegens fraude en de fraudeur komt op een zwarte lijst te staan en krijgt mogelijk een EVR-melding. Daarnaast moet de fraudeur het fraudebedrag terugbetalen mét een boete van 532 euro.

Maar de fraudeur is niet alleen degene die geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen. Iedereen met een verzekering is de dupe van fraude.

Het kost de verzekeraar enorm veel geld. Hierdoor gaat ook iedereen, die netjes premie betaalt, meer premie betalen. Alle premies worden dus hoger door verzekeringsfraude.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: