Auto met ruitschade,
wat nu?

Ongeveer 30% van alle autoschades zijn ruitschades. Je kunt een sterretje in de ruit krijgen door een steenslag, of een kapotte voorruit hebben omdat vandalen deze hebben ingeslagen.

Het rijden met een ruitschade is gevaarlijk en daarom wettelijk verboden. Daarnaast kan een kleine ster uiteindelijk een grote barst worden. Laat de ruitschade daarom repareren. In Nederland zijn veel herstellers actief, zoals Carglass of Autotaalglass.

Je kunt de ruitschade claimen op de autoverzekering zonder een schadeformulier in te vullen.

Lees nu alles over ruitschade en de autoverzekering…

Wanneer is ruitschade verzekerd?

Ruitschade is niet verzekerd op een WA autoverzekering. Ruitschade is alleen verzekerd op een WA beperkt– en een WA volledig casco verzekering.

Soorten ruitschade

De meeste voorkomende ruitschade is een sterrertje in de ruit. Daarnaast kan er een scheur in de voorruit zitten. Sterschade is eenvoudig en snel te repareren, meestal met een harsinjectie. Wanneer er een (grote) scheur in de voorruit zit, moet de complete voorruit worden vervangen. Dit is iets duurder.

Het eigen risico bij een ruitschade

Op het repareren van een sterrertje zit een eigen risico, maar veel verzekeraars laten dit vervallen bij reparatie. Het repareren van de ruit is namelijk goedkoper dan het vervangen van de hele ruit. 

Wanneer er een barst in de voorruit zit, moet de complete ruit worden vervangen. Op het vervangen van een autoruit zit ook een eigen risico, maar deze is soms te verlagen door naar een aangesloten hersteller te gaan. Sommige verzekeraars brengen dan géén of slechts een deel van het eigen risico in rekening.

Je kunt op de groene kaart snel zien waar je de schade kan laten maken én wat de consequenties zijn. Uiteraard staat dit ook in de polisvoorwaarden van de verzekering.

Verzekeraars gaan heel verschillend om met het eigen risico om het vervangen van een voorruit. Het eigen risico op het vervangen van een vooruit kan slechts €50 zijn, maar kan ook oplopen tot €500. 

Aangesloten hersteller

De meeste verzekeraars werken samen met een aangesloten hersteller. Meestal is dit Carglass of Autotaalglass. De verzekeraar doen aan schadesturing, omdat ze hier veel kosten mee besparen.

Je hebt vaak géén of een lager eigen risico als je de schade laat repareren door een aangesloten hersteller. Sommige verzekeraars verplichte je om naar een aangesloten hersteller te gaan. Je krijgt anders een lagere vergoeding, een hoger eigen risico óf valt terug in no-claimkorting.

Controleert dus goed op de groene kaart waar je de schade mag laten repareren.

Wat kost het repareren van een ruitschade?

Wanneer je alleen een WA autoverzekering hebt, en je de schade voor eigen rekening moet nemen, ben je misschien benieuwd wat het kost om een ruitschade te repareren. De kosten hangen natuurlijk af van het soort ruitschade.

Het repareren van een sterretje in de voorruit kost rond de €70. Je kunt een complete ruit laten vervangen vanaf €350. Het vervangen van een voorruit met regensensoren is duurder dan een voorruit zonder sensoren. Daarnaast is een autoruit van een BWM duurder dan die van een Fiat.

Neem contact op met een schadehersteller als Carglass of Autotaalglass om een prijsindicatie op te vragen. Sommige schadeherstellers hebben zo nu en dan leuke acties. Zo biedt Carglass regelmatig gratis Bosch ruitenwissers aan bij de reparatie van de schade.

Vergelijk autoverzekeringen

Je autoverzekering kan misschien voordeliger. Ontdek het binnen een minuut en stop met te veel betalen…