Royement, wat is dat?

Gepubliceerd op: 11 april 2017 geschreven door Joost van Herpen

Royement is een ander woord voor opzeggen of beëindigen.

Je kunt de autoverzekering royeren (beëindigen), maar de verzekeraar kan dit ook.

De verzekeraar kan de autoverzekering bijvoorbeeld royeren als je de premie niet hebt betaald, hebt gefraudeerd, na buitengewoon veel schademeldingen óf als je rijbewijs is ingenomen.

Lees nu alles over het royeren van een autoverzekering en ontdek wat je kunt doen als je autoverzekering door de verzekeraar geroyeerd is…

Je autoverzekering zelf royeren

Je kunt een autoverzekering zelf op verschillende manieren royeren:

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering

Wanneer mag de verzekeraar je autoverzekering royeren?

Het is misschien even schrikken als je een brief ontvangt dat je autoverzekering geroyeerd is.

De verzekeraars mag de autoverzekering echter niet zomaar royeren. Hier moet de verzekeraar een goede reden voor hebben.

De verzekeraar moet je informeren over de reden dat je autoverzekering geroyeerd is. Hieronder staat wanneer een verzekeraar de verzekering mag royeren:

Je betaalt de premie niet

Wanneer je de premie een keer vergeet te betalen, dan probeert de verzekeraar de premie na 14 dagen nog eens af te schrijven óf ontvang je een betalingsherinnering.

Wanneer je na 30 dagen nog geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar besluiten de dekking van de autoverzekering te schorten. Dit betekent dat je auto niet meer verzekerd is.

Je bent nog wel verplicht om de premie te betalen. Wanneer je de openstaande premie betaalt, herstelt de verzekeraar de dekking (meestal) weer.

Wanneer je na het opschorten van de dekking nog steeds geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar de polis royeren. Dit betekent dat de verzekeraar je autoverzekering definitief opzegt. Je autoverzekering is dan beëindigd wegens wanbetaling.

Je hebt dan geen autoverzekering meer en loopt het risico om een hoge boete te ontvangen van de RDW.

Meer informatie over het niet betalen van de premie

Je hebt gefraudeerd

Wanneer je hebt gefraudeerd kan de verzekeraar de autoverzekering beëindigen wegens fraude. Voorbeelden van fraude zijn:

  • Een inbraak in scene zetten
  • Diefstal van de auto in scene zetten
  • Schade rijden, daarna de dekking verhogen én vervolgens de schade claimen

Bij verzekeringsfraude royeert een verzekeraar de polis meteen. Vaak wordt er een CIS-melding achter je naam gezet.

Dit betekent dat iedere verzekeraar kan zien dat je hebt gefraudeerd. Hierdoor wordt het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Buitengewoon veel schademeldingen

Iedereen heeft wel eens pech en claimt wel eens een schade. Dit is geen probleem, want daar betaal je verzekeringspremie voor.

Wanneer je buitengewoon veel schade claimt, dan kan de verzekeraar de polis royeren. Je autoverzekering wordt niet zomaar beëindigd na een paar schadeclaims. Je moet dan écht wel een aantal (grotere) schade hebben geclaimd.

De verzekeraar kan de polis meteen royeren óf een andere maatregel nemen. De verzekeraar kan er namelijk ook voor kiezen om de premie te verhogen, het eigen risico te verhogen of sommige schades uitsluiten.

Rijbewijs ingenomen door extreem hard rijden of rijden onder invloed

Je kunt een rijontzegging krijgen, bijvoorbeeld door te rijden onder invloed van drank of drugs, het veroorzaken van gevaar of hinder of door veel te hard te rijden.

Als een rechter of officier van justitie je rijbewijs heeft ingenomen, mag je officieel geen auto meer rijden. De verzekeraar wordt niet standaard geïnformeerd over de rijontzegging.

Je kunt de autoverzekering door laten lopen. Je betaalt dan premie, maar mag niet in de auto rijden. Als de rijontzegging opgeheven is, kun je weer met de auto rijden.

Als de verzekeraar ontdekt dat je een rijontzegging hebt, bijvoorbeeld omdat je een aanrijding hebt veroorzaakt met alcohol op, dan kan deze de autoverzekering royeren.

Lees alles over een rijontzegging

Autoverzekering geroyeerd door de verzekeraar, wat nu?

Als je autoverzekering geroyeerd is, dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Het is namelijk wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben. Je moet daarom meteen een nieuwe autoverzekering afsluiten óf de auto schorsen bij de RDW.

Moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten

Wanneer je autoverzekering is beëindigd door de verzekeraar kan het moeilijk zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Autoverzekeraars delen allerlei informatie met elkaar. Als de vorige verzekeraar de autoverzekering heeft geroyeerd, dan kan het zijn dat andere verzekeraar je niet meer willen accepteren. Zeker bij verzekeringsfraude kan het heel moeilijk worden.

Als je autoverzekering geroyeerd is door de verzekeraar en je kunt moeilijk een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan moet je dit écht even lezen. We geven goede tips om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten én een hoge boete te voorkomen:

Help! Ik kan mijn auto nergens verzekeren

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp