Royement (autoverzekering), wat is dat?

Geschreven op 11-04-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
”Royeren” betekent opzeggen en beëindigen. Als je autoverzekering geroyeerd is, dan is je autoverzekering dus opgezegd/beëindigd.

Je kunt een autoverzekering zelf royeren (beëindigen), maar de verzekeraar kan dit ook doen, bijvoorbeeld als je de premie niet betaalt (wanbetaling).

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over het royeren van een autoverzekering:

Je autoverzekering zelf royeren

Je kunt een autoverzekering op de volgende manier zelf royeren:

Je ontvangt na het opzeggen van de autoverzekering een ”royementsbevestiging”. Dit is het bewijs dat de verzekering beëindigd is.

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering

Wanneer kan een verzekeraar jouw autoverzekering royeren?

Je bent niet de enige die de autoverzekering kan royeren, de verzekeraar kan dit ook.

De verzekeraar kan dit alleen niet zomaar, maar moet hier een goede reden voor hebben.

Goede redenen zijn:

  • Je betaalt de premie niet (wanbetaling)
  • Je hebt gefraudeerd
  • Je doet buitengewoon veel schademeldingen
  • Je rijbewijs is ingenomen door extreem hard rijden of rijden onder invloed

Je hebt misschien bericht ontvangen dat je autoverzekering geroyeerd is door de verzekeraar.

Ontdek nu wat de gevolgen hiervan zijn:

Je betaalt de premie niet (wanbetaling)

Man zonder geld

Wanneer je de premie van een autoverzekering een keer vergeet te betalen, is er niets aan de hand. De verzekeraar zal de premie binnen 14 dagen opnieuw proberen af te schrijven.

Wanneer je echter na 30 dagen nog niet betaald hebt, dan kan de verzekeraar de dekking opschorten.  Je hebt dan géén dekking meer!

Wanneer je na het opschorten van de dekking nog steeds niet betaald, dan kan de verzekeraar de autoverzekering royeren (beëindigen dus).

Je hebt dan géén autoverzekering meer, omdat de autoverzekering beëindigd is wegens wanbetaling!

Je hebt gefraudeerd

Wanneer je verzekeringsfraude pleegt dan kan de verzekeraar de autoverzekering beëindigen.

Voorbeelden van fraude zijn:

  • Je zet een auto-inbraak in scène
  • Je zet een autodiefstal in scène
  • Je rijdt schade, verhoogd de dekking en claimt daarna de schade

Volgens schattingen van het Verbond van Verzekeraars verliezen verzekeraars ieder jaar honderden miljoenen euro’s door verzekeringsfraude.

Wanneer je hebt gefraudeerd dan royeert een verzekeraar de polis vaak meteen!

Vaak zet de verzekeraar ook nog eens CIS-melding achter je naam! Hierdoor kunnen andere verzekeraars zien dat je gefraudeerd hebt, waardoor het bijna onmogelijk wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Je hebt buitengewoon veel schades geclaimd

We hebben allemaal wel eens pech en moeten één of zelfs een paar schades claimen.

Dit is geen probleem. Het is zelfs de reden dat je een autoverzekering moet afsluiten.

Wanneer je buitengewoon veel schades claimt (in een korte periode), dan kan de verzekeraar maatregelen nemen.

De verzekeraar kan de premie verhogen, het eigen risico verhogen óf bepaalde schades uitsluiten.

Wanneer de verzekeraar vindt dat er té veel (grotere) schades zijn geclaimd, kan die de autoverzekering te royeren!

Rijbewijs ingenomen

In Nederland is het mogelijk om een rijontzegging te krijgen als je extreem hard rijdt óf rijdt onder invloed van alcohol of drugs.

Wanneer de rechter of officier van justitie je rijbewijs inneemt, dan mag je officieel geen auto meer rijden.

Wanneer de verzekeraar erachter komt dat je rijbewijs is ingenomen (inzien van politierapport), bijvoorbeeld omdat je een aanrijding hebt veroorzaakt onder invloed van alcohol, dan kan deze de autoverzekering royeren.

Let op! De verzekeraar wordt niet automatisch op de hoogte gesteld dat je rijbewijs is ingenomen. Je kunt de autoverzekering daarom gewoon door laten lopen. Je betaalt dan gewoon premie, maar mag niet met de auto rijden! Wanneer je je rijbewijs weer terug hebt, kun je weer met de auto (mét autoverzekering) rijden.

Autoverzekering geroyeerd, wat zijn de gevolgen?

Wanneer je autoverzekering opgezegd is door de verzekeraar, dan kan dit voor problemen zorgen.

Hieronder staat wat de gevolgen zijn:

Risico op hoge boete

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering te hebben, óók als je autoverzekering beëindigd is door de verzekeraar!

Als je je auto op naam hebt staan, moet je een autoverzekering hebben! Je kunt anders meerdere boetes van de RDW ontvangen!

Je kunt alleen ontkomen aan de verzekeringsplicht door de auto te schorsen (of te verkopen).

Het is moeilijker om een autoverzekering af te sluiten

Je moet dus een autoverzekering hebben. Het vervelende is dat het nu moeilijker is om een autoverzekering af te sluiten.

Je bent er namelijk door de verzekeraar uitgegooid en verzekeraars delen allerlei informatie met elkaar. Het resultaat is dat andere verzekeraars niet staan te springen om je een autoverzekering aan te bieden. Je kunt daarom worden geweigerd.

Wanneer je autoverzekering is geroyeerd én je hebt moeite met het afsluiten van een autoverzekering, moet je deze 9 tips om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten even bekijken.

Je moet naar De Vereende

Je kunt in het slechtste geval nergens een autoverzekering afsluiten, ondanks de goede tips die ik gegeven heb. De enige verzekeraar die je nog wil accepteren is De Vereende.

Het is een speciale verzekeraar voor ”bijzondere risico’s”. De autoverzekering van De Vereende is duurder en heeft strengere polisvoorwaarden!

Royement voorkomen: Je wilt een royement door de verzekeraar voorkomen, want het zorgt voor veel problemen. Wanneer je autoverzekering beëindigd is wegens wanbetaling of buitengewoon veel schademeldingen, kun je in gesprek gaan met de verzekeraar. Je kunt misschien voorstellen om de premie alsnog te betalen (voor een heel jaar vooruit) of om alle schades voor eigen rekening te nemen. Na het maken van duidelijke afspraken, wil de verzekeraar het royement misschien ongedaan maken.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]