Royement, wat is dat?

Staat online sinds: 11 april 2017

Royement is een ander woord voor opzeggen of beëindigen. Je kunt zelf een autoverzekering royeren, maar de verzekeraar kan dit ook, bijvoorbeeld wanneer je de premie niet hebt betaald. Je hebt dan te maken met ”een royement wegens wanbetaling”. 

Lees nu alles over het royeren van een autoverzekering: hoe kun je zelf een autoverzekering royeren? Om welke redenen mag een verzekeraar een autoverzekerign royeren en wat doe je als je bent geroyeerd?

Je autoverzekering zelf royeren

Je autoverzekering is op verschillende manieren te royeren (beeindigen):

  • Je auto is verkocht
  • Je auto is gestolen of total loss
  • Bij een tussentijdse wijziging van de premie of polisvoorwaarden (en-bloc)

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering.

Wanneer mag de verzekeraar je autoverzekering royeren?

Het is misschien even schrikken, als je een brief ontvangt dat je autoverzekering geroyeerd is. De verzekeraar mag de autoverzekering niet zomaar royeren. Hier moet een goede reden voor zijn. Hieronder staat wanneer een verzekeraar de verzekering mag royeren:

Wanbetaling

Een keer vergeten te betalen is geen probleem. De verzekeraar probeert de premie nog een keer af te schrijven of stuurt een betalingsherinnering.

Wanneer je na 30 dagen nog geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar besluiten de dekking van de autoverzekering te schorsen. Dit betekent dat je auto niet meer verzekerd is. Je bent nog wel verplicht om de premie te betalen. Wanneer je de openstaande premie betaalt, herstelt de verzekeraar de dekking (meestal) weer.

Wanneer je na het opschorten van de dekking nog steeds geen premie hebt betaald, kan de verzekeraar de polis royeren. Dit betekent dat de verzekeraar je autoverzekering definitief opzegt. Je autoverzekering is dan beëindigd wegens wanbetaling.

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering te hebben. Als de RDW een controle uitvoert, wanneer jouw autoverzekering opgeschort is of beëindigd is wegens wanbetaling, krijg je een boete van zo’n 550 euro!

Fraude

Wanneer je hebt gefraudeerd kan de autoverzekeraar de autoverzekering beëindigen wegens fraude.

Voorbeelden van fraude zijn: een inbraak in scene zetten of eerst schade rijden, daarna de dekking verhogen, om vervolgens de schade alsnog te claimen.

De meeste verzekeraars beëindigen de polis onmiddellijk bij fraude. Meestal zet de verzekeraar een CIS-melding op jouw naam. Andere verzekeraars kunnen hierdoor zien dat je gefraudeerd hebt. Daardoor wordt het heel lastig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Buitengewoon veel schademeldingen

Iedereen heeft wel eens pech. Het claimen van een schade is geen probleem. Daar betaal je overigens premie voor. Wanneer je buitengewoon veel schades meldt, kan de verzekeraar besluiten de polis te beëindigen.

Het risico wordt voor de verzekeraar te groot. De verzekeraar kan de polis direct royeren. De verzekeraar kan er ook voor kiezen om de premie te verhogen, het eigen risico te verhogen of sommige schades uitsluiten.

Rijbewijs ingenomen door extreem hard rijden of rijden onder invloed

Wanneer je extreem hard of onder invloed van alcohol of drugs hebt gereden, kan de Officier van Justitie je rijbewijs innemen. Je mag dan officieel geen auto meer rijden.

De verzekeraar kan de autoverzekering gewoon door laten lopen zonder dekking. Je moet dan wel gewoon premie betalen, maar bent niet meer verzekerd.

De verzekeraar kan er ook voor kiezen om de autoverzekering op te zeggen. Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering moet je melden dat je ooit een rijontzegging hebt gehad. Autoverzekeraars kunnen de aanvraag daarom afwijzen.

Autoverzekering geroyeerd door de verzekeraar, wat nu?

Als een verzekeraar je autoverzekering royeert laten ze altijd weten wat de reden is. Het is wettelijk verplicht om een auto te verzekeren. Je moet daarom een nieuwe autoverzekering aanvragen.

Het aanvragen vaan een nieuwe autoverzekering kan een lastig zijn. Omdat je vorige autoverzekering door de verzekeraar is opgezegd, kan het zijn dat de nieuwe autoverzekeraar je auto niet wil verzekeren. Het is daardoor beter om een royement door de verzekeraar te voorkomen.

Wees bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekeraar eerlijk.Vergelijk autoverzekeringen en vraag een nieuwe autoverzekering aan. Je krijgt in eerste instantie waarschijnlijk geen voorlopige dekking.

Misschien neemt de verzekeraar zelf contact op met je op om de aanvraag te bespreken. Je kunt ook zelf bellen om te vragen of acceptatie, ondanks een royement in het verleden, toch mogelijk is.

Mocht je nergens een autoverzekering kunnen afsluiten, dan kun je altijd terecht bij De Vereende. Deze verzekeraar accepteert iedereen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk de premies van vele autoverzekeringen en zet de voorwaarden van drie verzekeraars op een rij. Sluit vervolgens een goede en betaalbare verzekering af…