Vrijwaringsbewijs, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Na de verkoop of sloop van je auto, ontvang je een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een officieel bewijs dat je géén eigenaar meer bent van de auto.

Hierdoor vervalt de plicht om de auto te verzekeren.

Met een kopie van het vrijwaringsbewijs kun je je autoverzekering opzeggen. Meestal kan dit met terugwerkende kracht, vanaf de datum dat de auto niet meer op jouw naam staat. Je krijgt vaak wat betaalde premie terug.

Lees nu alles over het vijwaringsbewijs en het opzeggen van een autoverzekering

Hoe kom je aan een vrijwaringsbewijs?

Je krijgt een vrijwaringsbewijs bij de verkoop óf sloop van een auto. Het vrijwaringsbewijs wordt alleen afgegeven door RDW-erkende autobedrijven of sloperijen.

Neem bij de verkoop of sloop van de auto het kentekenbewijs én een legitimatie mee.

Wanneer je je auto verkoopt aan een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan moet je samen naar het postkantoor om de auto over te schrijven.

De koper van de auto ontvangt na het overschrijven een tenaamstelling- en vrijwaringsbewijs. Je ruilt vervolgens het laatste deel van het kentekenbewijs met het vrijwaringsbewijs.

Autoverzekering opzeggen met een vrijwaringsbewijs

Je bent als autobezitter verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Nu je geen eigenaar meer van de auto bent, vervalt deze verplichting. Daarom is het mogelijk om de autoverzekering per direct stop te zetten.

Hiervoor heb je een kopie van het vrijwaringsbewijs nodig. Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar. De verzekeraar beëindigt de verzekering vanaf de datum dat de auto niet meer op naam staat.

Autoverzekering opzeggen zonder rijbewijs, kan dat?

Ben je je vrijwaringsbewijs verloren? Het is dan nog steeds mogelijk om de autoverzekering stop te zetten. Je kunt geen nieuw vrijwaringsbewijs opvragen, maar dat is niet nodig.

Vrijwaringsbewijs uitreksel opvragen

Je kunt een vrijwaringsbewijs uittreksel opvragen bij de RDW. Op dit uittreksel (voorbeeld uittreksel RDW) staat van welke auto’s je eigen bent én bent geweest.

Je verzekeraar kan dus precies zien of de auto nog op jouw naam staat. Als deze niet meer op naam staat, kan de autoverzekeraar de autoverzekering beëindigen.

Kosten

De kosten voor het opvragen van dit uittreksel zijn eenmalig 4,50 euro. Je krijgt het uittreksel als PDF-bestand. Bij sommige verzekeraars is de autoverzekering zelfs zonder dit uittreksel op te zeggen.

Autoverzekeraar bellen

Bel even met de verzekeraar om te vragen of ze de autoverzekering zonder vrijwaringsbewijs willen beëindigen. Sommige verzekeraars beëindigen de polis, omdat ze zelf kunnen zien dat de auto niet meer op je naam staat.

Autoverzekering met terugwerkende kracht opzeggen, kan dat?

Het kan voorkomen dat je helemaal vergeten bent om het vrijwaringsbewijs op te sturen. Je komt erachter wanneer de verzekeraar opnieuw premie afschrijft.

Je kunt het vrijwaringsbewijs alsnog opsturen naar de verzekeraar en vragen of ze de polis met terugwerkende kracht willen beëindigen.

Door de polis met terugwerkende kracht te beëindigen, ontvang je de teveel betaalde premie terug.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen