En-bloc clausule, wat is dat?

Geschreven op 17-01-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Binnen de contracttermijn van een autoverzekering mag de verzekeraar doorgaans geen wijzigingen aanbrengen in de premie of polisvoorwaarden.

Wanneer de verzekeraar een en-bloc clausule heeft mag dit wel. Het mag alleen als de wijzigingen voor alle verzekerden geldt.

Je mag de autoverzekering beëindigen, als deze en-bloc wijziging nadelig uitvalt, bijvoorbeeld wanneer de premie hoger wordt óf de dekking beperkter wordt.

Lees nu alles over deze en-bloc clausule van een autoverzekering…

Waarom hebben autoverzekeringen een en-bloc clausule?

Sommige autoverzekeringen hebben een en-bloc clausule. De reden dat verzekeringen deze clausule hebben, is dat de verzekeraar bij dringende redenen de premie óf voorwaarden kan wijzigen.

De verzekeraar mag de premie of voorwaarden wijzigen wanneer de schadelast te hoog wordt. Dit gebeurt als er te veel schades worden uitgekeerd en er te weinig premie binnenkomt.

Om ervoor te zorgen dat ze geen verlies lijden, kunnen ze de premies verhogen óf de dekking beperken.

De en-bloc clausule zorgt ervoor dat alle verzekeraars financieel gezond kunnen blijven.

Je mag de autoverzekering binnen 30 dagen opzeggen

Wanneer de verzekeraar een brief stuurt over een en-bloc wijziging, kun je ervoor kiezen om de verzekering te beëindigen. Je hebt 30 dagen om de autoverzekering te beëindigen.

De polis beëindigt op het moment dat de en-bloc wijziging ingaat.

Sluit op tijd een nieuwe autoverzekering af. Het is namelijk verplicht om een autoverzekering te hebben.

Voorgeschreven door de overheid

Soms worden verzekeraars door de overheid gedwongen om een wijziging aan te brengen in de premie of polisvoorwaarden.

Wanneer deze wijziging wordt voorgeschreven door de overheid, is het niet mogelijk om de polis binnen 30 dagen te beëindigen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]