En-bloc clausule, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Binnen de contracttermijn van een autoverzekering mag de verzekeraar doorgaans geen wijzigingen aanbrengen in de premie of polisvoorwaarden.

Wanneer de verzekeraar een en-bloc clausule heeft mag dit wel. Het mag alleen als de wijzigingen voor alle verzekerden geldt.

Je mag de autoverzekering beëindigen, als deze en-bloc wijziging nadelig uitvalt, bijvoorbeeld wanneer de premie hoger wordt óf de dekking beperkter wordt.

Lees nu alles over deze en-bloc clausule van een autoverzekering…

Waarom hebben autoverzekeringen een en-bloc clausule?

Sommige autoverzekeringen hebben een en-bloc clausule. De reden dat verzekeringen deze clausule hebben, is dat de verzekeraar bij dringende redenen de premie óf voorwaarden kan wijzigen.

De verzekeraar mag de premie of voorwaarden wijzigen wanneer de schadelast te hoog wordt. Dit gebeurt als er te veel schades worden uitgekeerd en er te weinig premie binnenkomt.

Om ervoor te zorgen dat ze geen verlies lijden, kunnen ze de premies verhogen óf de dekking beperken.

De en-bloc clausule zorgt ervoor dat alle verzekeraars financieel gezond kunnen blijven.

Je mag de autoverzekering binnen 30 dagen opzeggen

Wanneer de verzekeraar een brief stuurt over een en-bloc wijziging, kun je ervoor kiezen om de verzekering te beëindigen. Je hebt 30 dagen om de autoverzekering te beëindigen.

De polis beëindigt op het moment dat de en-bloc wijziging ingaat.

Sluit op tijd een nieuwe autoverzekering af. Het is namelijk verplicht om een autoverzekering te hebben.

Voorgeschreven door de overheid

Soms worden verzekeraars door de overheid gedwongen om een wijziging aan te brengen in de premie of polisvoorwaarden.

Wanneer deze wijziging wordt voorgeschreven door de overheid, is het niet mogelijk om de polis binnen 30 dagen te beëindigen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen