Autoschade zonder dader, wat nu?

Staat online sinds: 7 december 2018

Je hebt schade aan de auto en de dader is ervandoor, wat nu?

Schade door een onbekende dader is te verhalen op de WA volledig casco verzekering (all risk).

Denk hierbij aan vandalismeschade óf schade doordat iemand tegen je geparkeerde heeft gereden. Soms is de schade door een onbekende dader ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering, bijvoorbeeld bij schade door een poging tot diefstal.

Wanneer de autoverzekering geen dekking biedt, is de schade mogelijk te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het doen van aangifte en het verzamelen van getuigen.

Lees nu alles over het verhalen van een schade die is toegebracht door een onbekende dader…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

De WA dekking vergoedt schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco dekking biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld door brand, diefstal en ruitschade.

Als er schade ontstaat doordat een onbekende dader heeft geprobeerd in te breken, dan biedt deze verzekering dekking. Wanneer de auto opzettelijk in brand is gestolen, is de schade bij sommige verzekeraars ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering. Daarnaast biedt de verzekering vaak ook dekking als een onbekende ruitschade veroorzaakt.

Je valt bij de meeste verzekeraars niet terug in schadevrije jaren na een claim op de WA beperkt casco verzekering.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Deze verzekering vergoedt alle schades die zijn toegebracht door een onbekende dader.

Je kunt na een claim wel terugvallen in schadevrije jaren. Daarnaast kan er een eigen risico in rekening worden gebracht. Bij kleine schades kan het daarom voordeliger zijn om deze zelf te vergoeden

Schade verhalen op het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht door vele verzekeraars om schades te vergoeden, die bijvoorbeeld zijn toegebracht door onbekende daders. Samen dragen de verzekeraars een deel van de WA premie af aan het Waarborgfonds.

Bij een schade zonder dader is de schade te verhalen bij het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds heeft wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een claim:

  • De schade moet zijn toegebracht door een ander motorvoertuig (of gekoppelde aanhanger). Het Waarborgfonds vergoedt dus géén schades door vandalisme
  • Je moet moeite hebben gedaan om identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door een aangifte bij de politie of een buurtonderzoek in te stellen
  • Je moet aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader, door een getuigenverklaring vullen met minimaal twee getuigenverklaringen

Je kunt online checken of het Waarborgfonds de schade eventueel kan vergoeden. Dien vervolgens online een schadeclaim in bij het Waarborgfonds. Wanneer het Waarborgfonds de schade wil vergoeden zit er een eigen risico op van 250 euro.

Lees alles over het Waarborgfonds Motorverkeer

WA volledig casco (all risk)

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, meld de schade dan eerst bij de verzekeraar. De verzekeraar kan de schade uitbetalen, zodat je deze direct kunt repareren.

Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Als de verzekeraar de schade met succes kan verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer de verzekeraar de schade niet vergoedt kun je zelf proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds, behalve als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Je kunt de rechtsbijstandverzekeraar dan vragen om te helpen bij het verhalen van de schade op het Waarborgfonds.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Autoverzekeringen zijn tegenwoordig heel eenvoudig met elkaar te vergelijken. Je weet binnen één minuut welke autoverzekering het goedkoopste is.

Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken én vergelijken met die van andere verzekeraars:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...