Rechtsbijstandverzekering voor auto, wat is dat?

Geschreven op 06-07-15
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De rechtsbijstandverzekering is een aanvullende verzekering die je bij een autoverzekering kunt afsluiten. Deze rechtsbijstandverzekering is gekoppeld aan de auto.

De rechtsbijstandverzekering biedt dekking voor juridische hulp bij allerlei conflicten die je als auto-eigenaar kunt krijgen. Denk hierbij aan juridische hulp bij het verhalen van een schade, het verdedigen van onschuld na aanrijding óf een conflict met een autodealer over de aankoop van een auto.

Lees nu alles over de rechtsbijstandverzekering:

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Iedereen kan opeens in een conflict terecht komen, bijvoorbeeld na een aanrijding óf na een miskoop van een tweedehands auto. Deze conflicten kunnen financiële gevolgen hebben, waardoor je rechtshulp nodig hebt.

Wanneer je een autoverzekering met rechtsbijstandverzekering hebt sta je er niet alleen voor, maar kun je rekenen op professionele bijstand.

Hieronder staan redenen om een autoverzekering met rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen af te sluiten:

Rechtshulp is duur

Iedereen die wel eens rechtshulp nodig heeft gehad weet dat advocaten enorm duur zijn. Advocaten hebben doorgaans een uurtarief tussen de 150 en 350 euro! Veel mensen kunnen dit uurtarief niet betalen.

Wanneer je een paar uur rechtshulp nodig hebt, kunnen de kosten enorm oplopen. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat de advocaatkosten hoger zijn dat het bedrag waarover het conflict is ontstaan.

Slechts 4 euro per maand

De prijs van een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen is ongeveer 4 euro per maand. Hiermee heb je recht op juridische hulp bij allerlei conflicten.

Daarnaast kan de rechtsbijstandverzekering dekking bieden voor expertisekosten, gerechtskosten en advocaatkosten.

Het voordeel van een rechtsbijstandverzekering via een autoverzekeraar is dat deze bijvoorbeeld gespecialiseerd is in het verhalen van autoschades.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering voor auto?

De rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen kan dekking bieden voor rechtshulp bij uiteenlopende conflicten.

Hieronder staan conflicten waarbij de rechtsbijstandverzekering hulp kan bieden. Uiteraard kan de dekking tussen verzekeraars verschillen.

Schade verhalen

De rechtsbijstandverzekering is in te schakelen voor het verhalen van een schade op een tegenpartij

Wanneer je schade hebt opgelopen door een andere bestuurder, dan kun je deze aansprakelijk stellen. hierdoor kun je de materiële- en immateriële schade verhalen.

Hiervoor moet een aansprakelijkheidsstelling worden verzonden naar de verzekeraar van de tegenpartij.

De verzekeraar van de tegenpartij kan aansprakelijkheid erkennen, maar ook (gedeeltelijk) afwijzen. Hierdoor kan er een conflict ontstaan over wie schuldig is aan de aanrijding.

De rechtsbijstandverzekering kan je bijstaan in dit conflict.

Lees meer over het verhalen van een schade

Verdedigen van onschuld

Wanneer je een aanrijding hebt, kun je zelf ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De tegenpartij kan zo proberen de schade op je te verhalen, zelfs als jij van mening bent dat je niet schuldig bent.

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt kan de verzekeraar helpen met het verdedigen van je onschuld.

Verkeersovertredingen

Wanneer je een verkeersovertreding hebt begaan, bijvoorbeeld door te rijden onder invloed van te veel alcohol, dan kan de officier van justitie of de rechter een straf opleggen.

Omdat je jezelf moet verdedigen heb je juridische bijstand nodig.

Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering helpen wanneer de auto, het kenteken of het rijbewijs in beslag wordt genomen (rijontzegging) door de politie.

Conflicten met BOVAG-dealer of garage

De rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij conflicten met een autodealer of garage.

Je kunt bijvoorbeeld een conflict krijgen over de aankoop of verkoop van een auto. Het is daarnaast mogelijk om een discussie te krijgen over onderhoudswerkzaamheden.

De rechtsbijstandverzekering kan hulp bieden bij deze conflicten. Verzekeraar hebben doorgaans als voorwaarden dat de dealer of garage moet zijn aangesloten bij BOVAG (of FOCWA).

Is een rechtsbijstandverzekering wel nodig?

Soms kan het onnodig zijn om een rechtsbijstandverzekering bij een autoverzekering af te sluiten.

Hieronder staan situaties waarbij de rechtsbijstandverzekering niet nodig kan zijn:

Rechtsbijstandverzekering voor verkeer

Het kan zijn dat je al een rechtsbijstandverzekering voor verkeer hebt. Wanneer deze dekking hetzelfde of uitgebreider is dan de rechtsbijstand die bij een autoverzekering af te sluiten is, dan is het onnodig om deze af te sluiten.

Verhaalsbijstand

Verhaalsbijstand is een goedkopere en minder uitgebreide rechtsbijstandverzekering, die ook bij een autoverzekering af te sluiten is.

Deze verhaalsbijstandverzekering biedt hulp bij het verhalen van een autoschade. De Verhaalsbijstand kost ongeveer 2 a 3 euro per maand.

Lees meer over verhaalsbijstand

Rechtsbijstand voor auto vergelijken

Autoverzekeraars bieden verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen aan. De ene rechtsbijstandverzekering heeft een ruimere dekking dan de andere.

Verzekeraar kunnen daarnaast verschillende namen gebruiken voor hun rechtsbijstandverzekering, wat voor verwarring kan zorgen.

Bekijk daarom na het vergelijken van autoverzekeringen de polisvoorwaarden van de aangeboden rechtsbijstandverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]