Aansprakelijkheidsstelling, wat is dat?

Geschreven op 26-02-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De aansprakelijkheidsstelling wordt gebruikt om iemand die schade heeft toegebracht aansprakelijk te stellen voor de schade.

Aansprakelijk stellen voor de schade betekent verantwoordelijk houden voor de schade. Het woord aansprakelijkheidsstelling is afkomstig van ”aansprakelijk stellen”.

De aansprakelijkheidsstelling is de eerste stap voor het verhalen van een schade. Het doel van de aansprakelijkheidsstelling is om uiteindelijk een schadevergoeding te ontvangen, zodat de schade kan worden gerepareerd.

Lees nu alles over deze eerste stap van het verhalen van een schade:

Aansprakelijk stellen voor de autoschade

Je hebt onlangs een aanrijding met de auto gehad, bijvoorbeeld omdat een andere bestuurder geen voorrang gaf. Hierdoor heb je autoschade opgelopen.

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade direct laten vergoeden door je eigen verzekeraar. Je verzekeraar kan de schade vervolgens verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Wanneer je alleen een WA verzekering of een WA beperkt casco verzekering hebt, dan kun je de schade niet eerst verhalen op je eigen autoverzekering.

Je kunt de schade dan verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Om de schade te verhalen, moet je de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Hoe verhaal je een autoschade op de tegenpartij?

Hoe stel je een aansprakelijkheidsstelling op?

Je kunt een brief gebruiken om iemand aansprakelijk te stellen. Stuur deze brief naar de verzekeraar van de tegenpartij. Het is aan te raden om de brief aangetekend op te sturen.

De aansprakelijkheidsstelling kan een eenvoudige brief zijn met een duidelijke beschrijving over de aanrijding en waarom de tegenpartij daarvoor verantwoordelijk is.

Hieronder staat informatie die de brief kan bevatten:

 • Je naam en adres
 • De datum en plaats van de brief
 • Het onderwerp: aansprakelijk stellen voor autoschade (datum)
 • De datum van de aanrijding
 • Beschrijving van de aanrijding
 • Waarom de tegenpartij aansprakelijk is
 • Het kenteken van de tegenpartij
 • Het polisnummer van de tegenpartij
 • Het geschatte schadebedrag
 • Verzoek om aansprakelijkheid te erkennen
 • Je IBAN-nummer
 • Je contactgegevens

 

Bijlagen

Je kunt vervolgens een aantal bijlagen toevoegen aan de aansprakelijkheidsstelling.

Voeg bijvoorbeeld een ingevuld schadeformulier toe met eventuele aanvullende bewijzen.

Voeg daarnaast een schadeoverzicht toe, zodat de verzekeraar kan bepalen of die expertise wil verrichten.

Schadeformulier invullen, hoe moet dat?

Onderbouwing en bewijzen

Wanneer je een schade op iemand wilt verhalen, moet jij aantonen dat diegene verantwoordelijk is voor de schade (wie eist, bewijst). Voeg daarom bewijzen toe aan de aansprakelijkheidsstelling.

Denk hierbij aan foto’s, getuigenverklaringen en een politierapport. Daarnaast zou je de situatie kunnen verduidelijken door een printscreen van Google Maps mee te sturen met een toelichting waarom de tegenpartij schuldig is.

Hulp bij de aansprakelijkheidsstelling

Het opstellen en versturen van de aansprakelijkheidsstelling is slechts de eerste stap in het verhalen van de schade. De verzekeraar van de tegenpartij kan aansprakelijkheid erkennen, waardoor de schade vergoed wordt.

De verzekeraar kan de aansprakelijkheid ook afwijzen, waardoor ”het gevecht” om de schadevergoeding pas begint. Het is daarom prettig om hulp te krijgen bij het verhalen van een schade.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je een rechtsbijstand of verhaalsbijstand hebt, heb je recht op hulp bij het verhalen van een autoschade. De rechtsbijstandsverzekeraar kan de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen en de schade voor je verhalen.

Je hebt hierdoor zelf bijna geen werk aan het regelen van een schadevergoeding.

Autoverzekering via tussenpersoon

Wanneer je een autoverzekering met tussenpersoon hebt, dan betaal je iedere maand zo’n 20% van de premie aan deze tussenpersoon.

Voor deze 20% provisie kan de tussenpersoon helpen met het verhalen van de schade. De tussenpersoon kan de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen en vervolgens de schade proberen te verhalen.

Vraag van te voren of je tussenpersoon de schade wil verhalen voor de betaalde provisie óf uiteindelijk een extra rekening wil sturen. Sommige tussenpersonen brengen extra kosten in rekening voor het verhalen van een schade!

Daarnaast zijn er tussenpersonen die eisen dat iemand een rechtsbijstandverzekering moet hebben, zodat ze de schade kunnen laten verhalen door de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]