Verhaalsbijstand, wat is dat?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

De verhaalsbijstand is een aanvullende autoverzekering. De verhaalsbijstand is daardoor toe te voegen bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze verzekering is gekoppeld aan de auto.

De verhaalsbijstandverzekering helpt bij het verhalen een autoschade. De aanvulling biedt daardoor gemak én kan een hoop gedoe voorkomen.

Lees nu meer over de verhaalsrechtsbijstand: Wat is de dekking en waarom sluit je deze verzekering af? Hoe duur is deze verzekering? Wanneer is deze verzekering overbodig én wat is het alternatief?

Check vervolgens even de actuele premies van autoverzekeringen…

Waarom een verhaalsbijstand afsluiten?

In 2018 rijden er in Nederland ongeveer 8.5 miljoen auto’s rond. Uiteraard ontstaan hierdoor regelmatig aanrijdingen.

Wanneer je een aanrijding hebt gehad door toedoen van iemand anders, wil je deze schade vergoedt hebben. Je moet de dader (tegenpartij) hiervoor aansprakelijk stellen.

Wanneer je een schadevergoeding eist, moet je bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Dit kan soms moeilijk zijn, zeker wanneer er een discussie ontstaat over wie schuldig is.

Het inhuren van juridische hulp is duur. Dankzij de verhaalsbijstand die bij een autoverzekering is af te sluiten, kun je rekenen op hulp bij het verhalen van de schade.

Wat dekt verhaalsbijstand?

De verhaalsbijstandverzekering helpt met het verhalen van een autoschade. Hierbij gaat het om materiële schade. Denk hierbij aan schade aan de auto of aan bagage of kleding.

De meeste verzekeraars helpen niet met het verhalen van immateriële schade, maar er zijn verzekeraars die helpen met het verhalen van bijkomende kosten door letselschade.

Denk hierbij aan het verlies van inkomen, smartengeld en kosten voor huishoudelijke hulp.

Is verhaalsbijstand wel nodig?

Het kan in bepaalde gevallen onnodig zijn om een verhaalsbijstand toe te voegen aan een autoverzekering.

Hieronder staan twee situaties waarbij de verhaalsbijstand onnodig kan zijn:

Rechtsbijstand voor verkeer

Wanneer je al een rechtsbijstandverzekeringvoor verkeer hebt, dan biedt deze al dekking voor hulp bij het verhalen van een autoschade.

Wanneer deze dezelfde dekking biedt is het onnodig om ook een verhaalsbijstand af te sluiten.

Autoverzekering via tussenpersoon

Wanneer je een autoverzekering via een tussenpersoon hebt afgestolen, betaal je iedere maand zo’n 20% van de premie aan de tussenpersoon.

Hiervoor kan de tussenpersoon allerlei werkzaamheden verrichten, zoals het verhalen van een autoschade. Wanneer de tussenpersoon de schade wilt verhalen, kan het onnodig zijn om een verhaalsbijstand af te sluiten.

Uiteraard zou het correct zijn als een tussenpersoon de schade wil verhalen voor de ontvangen provisie, maar sommige tussenpersonen brengen hier extra kosten voor in rekening óf weigeren de schade te verhalen als je geen verhaalsbijstand hebt!

Vraag daarom van te voren na of een tussenpersoon eventuele schades verhaalt in ruil voor de betaalde provisie.

Hoe duur is verhaalsbijstand?

De verhaalsbijstandverzekering is alleen samen met en autoverzekering af te sluiten. De premie is ongeveer 2 tot 3 euro per maand.

Daarmee is de verhaalsbijstand iets goedkoper dan de rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen.

Het alternatief van verhaalsbijstand

De verhaalsbijstand is dus af te sluiten bij een autoverzekering. De meeste verzekeraars bieden ook een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen aan.

Deze rechtsbijstandverzekering is iets duurder, namelijk zo’n 4 euro per maand, maar biedt wel een uitgebreidere dekking.

De rechtsbijstandverzekering biedt uiteenlopende rechtshulp, bijvoorbeeld bij het verhalen van schade, het verdedigen van onschuld na een aanrijding, wanneer je een straf krijgt na een verkeersovertreding én bij een conflict met een dealer of garage.

Lees meer over de rechtsbijstandverzekering

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen