Materiële- en immateriële schade, wat is dat?

Geschreven op 05-05-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een autoverzekering, die dekking biedt bij schade. Je kunt bijvoorbeeld schade oplopen door brand of vandalisme óf door een aanrijding.

Je kunt hierdoor twee soorten schade oplopen: materiële- en immateriële schade. De WA autoverzekering biedt dekking tot 1.220.000 euro voor materiële schade en tot 6.070.000 euro voor immateriële schade.

Je hebt deze begrippen misschien op de polis van de autoverzekering zien staan, maar wat betekenen ze precies?

Wat is Materiële schade?

Materiële schade is schade die in geld is uit te drukken. Dit noemen we ook wel blikschade of zaakschade. Een eenvoudig voorbeeld van materiële schade is een beschadigde auto na een verkeersongeval.

Maar er is ook materiële schade waarvan het iets minder duidelijker is. Bijvoorbeeld ziekenhuiskosten en vervoerskosten om in het ziekenhuis te komen.

Het kan ook zijn dat je hulp in huis moet inhuren, omdat je moet revalideren óf dat je medische hulpmiddelen nodig hebt.

Dit is allemaal materiële schade, omdat hier een duidelijk geldbedrag aan te koppelen is.

Voorbeelden van materiële schade

  • Deuken in de auto
  • Beschadigde kleding of bagage
  • Kosten om in een ziekenhuis te verblijven
  • Kosten om in het ziekenhuis te komen
  • Medische hulpmiddelen

Het vergoeden van materiële schade is eenvoudig. Daarbij wordt gekeken welke financiële schade is opgelopen en deze wordt vergoed.

Het is makkelijk om te zeggen wat de reparatie van een deuk kost of hoe duur het is om een paar dagen in het ziekenhuis te blijven.

Bij immateriële schade is het een stuk moeilijker om te bepalen hoe hoog de schade-uitkering moet zijn.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is alle schade die niet direct in geld is uit te drukken. Immateriële schade ontstaat door pijn, verdriet en het verlies van levensvreugde.

Je kunt na een ongeluk bijvoorbeeld continu chronische pijn hebben of zichtbare littekens overhouden, waardoor je minder levensvreugde hebt.

Deze schade is niet direct in geld uit te drukken en noemen we daarom immateriële schade.

Voorbeelden van immateriële schade

  • (Chronische) pijn
  • (Blijvende) psychische klachten
  • (Blijvende) invaliditeit
  • Verdriet
  • Littekens

De vergoeding voor immateriële schade noemen we smartengeld.

Over het algemeen kan alleen het slachtoffer vragen om smartengeld en kunnen nabestaanden hier geen aanspraak op maken (met uitzondering van ”shockschade” en affectieschade”).

Het is moeilijker om de vergoeding voor immateriële schade vast te stellen.

Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het leeftijd van het slachtoffer, de ernst van de pijn of psychische klachten, de zichtbaarheid van de littekens en welke invloed deze beperkingen op iemands beroep hebben.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: