Materiële- en immateriële schade, wat is dat?

Geschreven op 05-05-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een autoverzekering, die dekking biedt bij schade. Je kunt bijvoorbeeld schade oplopen door brand of vandalisme óf door een aanrijding.

Je kunt hierdoor twee soorten schade oplopen: materiële- en immateriële schade. De WA autoverzekering biedt dekking tot 1.220.000 euro voor materiële schade en tot 6.070.000 euro voor immateriële schade.

Je hebt deze begrippen misschien op de polis van de autoverzekering zien staan, maar wat betekenen ze precies?

Wat is Materiële schade?

Materiële schade is schade die in geld is uit te drukken. Dit noemen we ook wel blikschade of zaakschade. Een eenvoudig voorbeeld van materiële schade is een beschadigde auto na een verkeersongeval.

Maar er is ook materiële schade waarvan het iets minder duidelijker is. Bijvoorbeeld ziekenhuiskosten en vervoerskosten om in het ziekenhuis te komen.

Het kan ook zijn dat je hulp in huis moet inhuren, omdat je moet revalideren óf dat je medische hulpmiddelen nodig hebt.

Dit is allemaal materiële schade, omdat hier een duidelijk geldbedrag aan te koppelen is.

Voorbeelden van materiële schade

  • Deuken in de auto
  • Beschadigde kleding of bagage
  • Kosten om in een ziekenhuis te verblijven
  • Kosten om in het ziekenhuis te komen
  • Medische hulpmiddelen

Het vergoeden van materiële schade is eenvoudig. Daarbij wordt gekeken welke financiële schade is opgelopen en deze wordt vergoed.

Het is makkelijk om te zeggen wat de reparatie van een deuk kost of hoe duur het is om een paar dagen in het ziekenhuis te blijven.

Bij immateriële schade is het een stuk moeilijker om te bepalen hoe hoog de schade-uitkering moet zijn.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is alle schade die niet direct in geld is uit te drukken. Immateriële schade ontstaat door pijn, verdriet en het verlies van levensvreugde.

Je kunt na een ongeluk bijvoorbeeld continu chronische pijn hebben of zichtbare littekens overhouden, waardoor je minder levensvreugde hebt.

Deze schade is niet direct in geld uit te drukken en noemen we daarom immateriële schade.

Voorbeelden van immateriële schade

  • (Chronische) pijn
  • (Blijvende) psychische klachten
  • (Blijvende) invaliditeit
  • Verdriet
  • Littekens

De vergoeding voor immateriële schade noemen we smartengeld.

Over het algemeen kan alleen het slachtoffer vragen om smartengeld en kunnen nabestaanden hier geen aanspraak op maken (met uitzondering van ”shockschade” en affectieschade”).

Het is moeilijker om de vergoeding voor immateriële schade vast te stellen.

Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het leeftijd van het slachtoffer, de ernst van de pijn of psychische klachten, de zichtbaarheid van de littekens en welke invloed deze beperkingen op iemands beroep hebben.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template