Aanrijding met de auto, wat nu?

Je hebt een aanrijding gehad met de auto, wat nu? Je bent misschien even in paniek, maar geen zorgen. Hieronder staan tips om de schade op een veilige en goede manier op te lossen.

Veiligheid staat voorop

Je veiligheid én dat van andere staat voorop. Creëer daarom na een aanrijding eerst een veilige situatie. Zorg dat iedereen op een veilige plek staat. Ga niet op een vluchtstrook staan, maar zoek een plaats achter de vangrails.

Bel direct een ambulance (112) als er gewonden zijn. Verplaats de gewonde niet, maar leg eventueel iets warms over deze persoon heen.

Zorg ervoor dat het overige verkeer door kan rijden. Verplaats de voertuigen als deze het overige verkeer hinderen (maak eerst een paar foto’s). Als het overige verkeer niet wordt gehinderd, kun je de voertuigen laten staan.

Wanneer je een aanrijding hebt gehad op een snelweg, trek dan een veiligheidsvest aan. Laat het overige verkeer weten dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden, door de gevarendriehoek op de weg te zetten. Als beide voertuigen nog kunnen rijden, rij dan samen naar een parkeerplaats of tankstation om de schade te regelen.

Wanneer de politie bellen?

Bij blikschade is het niet nodig om de politie te bellen. Hieronder staan situaties waarin het wel slim is om direct de politie te bellen:

 • Als er gewonden zijn
 • Als er een auto enorm beschadigd is
 • Als er een buitenlands voertuig bij betrokken is
 • Als de dader doorgereden is
 • Bij een conflict met de tegenpartij (ga niet discussiëren)
 • Bij het vermoeden van een misdrijf (drank/drugsmisbruik, rijden zonder rijbewijs etc.)

Contactgegevens van getuigen opslaan

Getuigen zijn belangrijk voor het behandelen van de schade. Sla de gegevens van alle getuigen op. Sla zoveel mogelijk gegevenns op, zoals de naam, het adres, het telefoonnummer en eventueel het kenteken van de getuigen.

Deze getuigenissen kunnen (eventueel) aantonen dat de aanrijding niet jouw schuld was. Als de politie erbij betrokken is, vraag dan om een het nummer van het procesverbaal.

Foto’s maken van de schade

Maak veel foto’s van de situatie. Doe dit voor het verplaatsen van de auto’s. Maak de foto’s van vele verschillende hoeken. Maak foto’s van de schade, maar ook van eventuele slipsporen of glas op de weg. Deze foto’s zorgen voor bewijs en kunnen gebruik worden bij het afhandelen van de schade.

Schade (online) melden

Ga nooit in op een voorstel om de schade ter plekke te regelen. Doe dit later via de verzekeraar. Je kunt de schade op 2 manieren melden. Je kunt een Europees Schadeformulier invullen of een online melding doen via mobielschademelden.nl. 

Schadeformulier invullen

Hieronder staan tips voor het invullen van een schadefomulier:

 • Vul samen de voorkant van het schadefomulier in
 • Controleer of alle vragen in het middel met een kruisje zijn beantwoord
 • Zorg ervoor dat beide partijen het formulier hebben ondertekend
 • Vul de achterkant van het formulier thuis in
 • Stuur het schadeformulier naar de verzekeraar

Mobiel schade melden

Het is sinds maart 2016 mogelijk om schades online te melden. Je gebruikt hiervoor de mobiele telefoon. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Doorloop deze stappen om de schade te melden:

Hieronder staat een video met meer informatie over het online schade melden:

De verzekeraar informeren

Wanneer je de schade mobiel hebt gemeld, heeft de verzekeraar een melding ontvangen. Wanneer je de schade niet online hebt gemeld, moet je het schadeformulier nog naar de verzekeraar sturen. Bel eventueel met de verzekeraar om ze vast op de hoogte te stellen van de schade.

Rechtsbijstandvezekeraar inschakelen

Heb je een autoverzekering mét rechtsbijstand, dan kun je deze inschakelen.

Deze aanvullende verzekering kan helpen met het verhalen van de schade op de tegenpartij óf als je zelf wordt aansprakelijk gesteld voor een schade.

Je staat er dankzij deze rechtsbijstandverzekering niet alleen voor.

 

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: