Hoe vul je de achterkant van een schadeformulier in?

Geschreven op 13-11-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een aanrijding gehad en hebt de voorkant van het schadeformulier samen met de tegenpartij ingevuld.

Je bent nu thuis en moet de achterkant van het schadeformulier invullen. We geven graag een aantal tips bij het invullen van de achterkant van het schadeformulier…

Ontdek hoe de achterkant kan worden ingevuld en vergelijk even alle autoverzekeringen om te controleren of jouw autoverzekering nu te duur is...

Schadeformulier downloaden

Verzekeringnemer

Begin met het invullen van de gegevens van de verzekeringnemer. Dit is de persoon die de autoverzekering heeft afgesloten en niet de persoon die de auto reed tijdens de schade!

Vul de naam en het beroep in. Vul vervolgens het bankrekeningnummer in, waarop de verzekeraar eventueel een schadevergoeding kan storten.

Geef vervolgens aan of de verzekeringnemer BTW kan aftrekken. Dit is alleen mogelijk als er een zakelijke autoverzekering (exclusief BTW) is afgesloten.

Bestuurder

Vul nu de geboortedatum en het geslacht van de bestuurder in. De bestuurder is degene die in de auto reed op het moment dat de schade plaatsvond.

Geef vervolgens aan of deze persoon gemachtigd was om te rijden. Met andere woorden: had deze bestuurder toestemming van de eigenaar van de auto om in de auto te rijden?

Wanneer er geen toestemming was om in de auto te rijden is er sprake van diefstal of joyriding.

Het kan ook zijn dat de bestuurder van de eigenaar van de auto in de auto mocht rijden, maar dat deze wettelijk gezien niet in de auto mocht rijden, bijvoorbeeld omdat de bestuurder onder invloed was van alcohol of drugs óf dat deze een rijontzegging had.

Geef dit aan op het schadeformulier.

Verzekerd motorrijtuig

Vul nu meer gegevens over het voertuig in. Wat is de kilometerstand van de auto?

Geef vervolgens aan waarom de auto gebruikt is, reed je voor het werk of  gewoon privé? Geef aan of de auto goederen of personen (taxi) vervoerde.

Geen tot slot aan of er een aanhanger, caravan, oplegger of zijspan gekoppeld was aan de auto. Wanneer deze ongekentekend is, geef dan aan wat het chassisnummer is.

Schade aan uw motorrijtuig

Schijf nu op of het voertuig schade heeft. Wat is het schadebedrag en door wie is dit schadebedrag geschat? Je moet de schade laten schatten door een garagebedrijf.

Vul dan de naam, het adres en het telefoonnummer van de reparateur in. Geef vervolgens aan wanneer de auto naar de reparateur gaat voor het herstellen van de schade.

Rechtsbijstandverzekering

Geef aan of je een rechtsbijstandverzekering hebt. Zo ja, vul dan het polisnummer in. Geef ook aan bij welke verzekeraar deze rechtsbijstandverzekering loopt.

De rechtsbijstand kan afgesloten zijn in combinatie met de autoverzekering óf los, bij een andere verzekeraar.

Geef vervolgens aan of alleen je auto beschadigd is, of dat er ook andere objecten beschadigd zijn.

Inzittendenverzekering

Geef aan of je een Schadeverzekering Inzittenden hebt. Vul het polisnummer en de naam van de verzekeraar in.

De Schadeverzekering Inzittenden wordt altijd afgesloten in combinatie met een autoverzekering.

Politie

Vul nu op het schadeformulier in of er politie aanwezig was na de aanrijding.

Vermeld of de politie geholpen heeft met het invullen van het schadeformulier én of er een apart rapport is opgemaakt.

Slachtoffers

Geef aan of er slachtoffers zijn gevallen. Geef het ook aan als iemand lichte klachten heeft opgelopen door de aanrijding.

Vul in of er slachtoffers zijn die in je eigen auto zaten en of er slachtoffers zijn die in de auto van de tegenpartij zaten.

Vul de contactgegevens van de slachtoffers in, zodat de schadebehandelaar van de verzekeraar contact op kan nemen met de slachtoffers.

Omstandigheden tijdens het voorval

Maak de situatie duidelijker, door aan te geven wat de omstandigheden waren tijdens de aanrijding.

Geef bijvoorbeeld aan hoe hard je hebt gereden, of er werd gereden op een voorrangsweg en uit hoeveel rijstroken deze weg bestaat.

Vul alle vragen in voor jezelf én voor de tegenpartij.

Aansprakelijkheid

Geef nu aan wie er volgens jou schuldig is aan de aanrijding. Wie is er volgens jou aansprakelijk voor de schade?

Geef aan waarom je dit vindt.

Ondertekening

Vul nu de datum in dat je de achterkant van het schadeformulier hebt ingevuld. Controleer nog even of alles goed is ingevuld en plaats vervolgens een handtekening.

Het plaatsen van een handtekening is belangrijk en wordt vaak vergeten!

Stuur het schadeformulier nu naar de autoverzekeraar. Maak voor de zekerheid nog even een kopie van de voor- én achterkant van het formulier.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: