Schade na joyriding, wat nu?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 27-10-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-10-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-10-2017
Leestijd: 3 min.

Wanneer er autoschade ontstaat door joyriding, is de eerste logische gedachte, ”wat is joyriding precies?”.

Samengevat is joyriding het tijdelijk meenemen van een auto van iemand anders met als doel om ”plezier te maken” en met de bedoeling om de auto terug te brengen naar de eigenaar.

Het klinkt misschien onschuldig om ”gewoon even met de auto te rijden”, maar joyriding is een misdrijf. De rechter kan een gevangenisstraf van maximaal zes maanden óf een geldboete opleggen. Kinderen kunnen een taakstraf krijgen.

De joyrider richt vaak schade aan, aan de eigen auto óf aan de eigendommen van anderen. We vertellen alles over het verhalen van deze schade…

Joyriding met of zonder geweld

Bij joyriding wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen joyriding met geweld en zonder geweld.

Hieronder staat het verschil:

Met geweld

  • Er is eerst in de auto ingebroken om de auto mee te kunnen nemen
  • Er is eerst in huis ingebroken om de sleutels van de auto te stelen
  • De sleutels van de auto óf de auto is onder dreiging afhandig gemaakt

Zonder geweld

  • Je eigen kind pakt de autosleutels van de tafel en neemt de auto mee
  • Je eigen kind ziet de sleutels in het autoslot zitten en gaat met de auto rijden
  • Je laat de auto in de winter warmdraaien en iemand neemt de auto mee

Het verschil tussen joyriding en diefstal

Het verschil tussen joyriding en diefstal, is dat de joyrider de intentie heeft om de auto terug te brengen. De joyrider zal de auto niet verkopen, om daar vervolgens zelf beter van te worden.

Auto gestolen, wat nu?

Schade door joyriding

Vaak ontstaat er schade door joyriding.

De joyrider kan schade toebrengen aan eigendommen van anderen, bijvoorbeeld door een aanrijding te veroorzaken. Daarnaast kan de auto die is gebruikt om mee te joyriden schade oplopen.

Hieronder staat wanneer de autoverzekering dekking biedt:

Schade door joyriding zonder geweld

Het is in Nederland verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Deze vergoedt de schade die met de auto is toegebracht aan anderen. De WA verzekering vergoedt de schade die is toegebracht aan anderen, door joyriding zonder geweld.

De schade aan de auto die is gebruikt voor joyriding is vaak gedekt op de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering (all risk). De verzekeraar vergoedt de schade, maar mag deze vervolgens proberen te verhalen op de joyrider.

Schade door joyriding met geweld

Bij joyriding met geweld hoeft de WA autoverzekering niet uit te keren. Er kan een poging worden gedaan om de schade te verhalen op de dader.

De schade aan de auto die de joyrider heeft gebruikt is vaak te verhalen op de WA beperkt casco én WA volledig casco verzekering. Schade door joyriding zorgt doorgaans niet voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Aansprakelijkheids- verzekering (AVP)

Wanneer het bekend is wie de joyrider is én deze is minderjarig, dan biedt de Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de ouders dekking als de auto met geweld is meegenomen.

Vaak biedt de Aansprakelijkheidsverzekering dan dekking voor de schade die is toegebracht aan anderen.

De schade aan de auto die de joyrider heeft gebruikt is meestal ook gedekt op de Aansprakelijkheidsverzekering, behalve als de joyrider en de eigenaar van de auto onderdeel uitmaken van hetzelfde gezin.

Voorbeeld: joyrider en eigenaar van de auto op één polis

Wanneer je eigen kind jouw auto heeft gebruikt om te joyriden en daarmee schade aan de eigen auto heeft toegebracht, dan is deze schade niet te verhalen op de Aansprakelijkheidsverzekering.

Je kind, en jij als eigenaar van de auto, ”staan namelijk op dezelfde polis”. De schade aan de eigen auto is dan alleen te verhalen op de WA beperkt casco of volledig casco verzekering)

Géén dekking op de AVP

De Aansprakelijkheidsverzekering biedt géén dekking als het bekend is wie de joyrider is én deze ouder dan 18 jaar is óf als de auto zonder geweld is meegenomen.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht door De Vereende, om mensen schadeloos te stellen die schade hebben opgelopen door een onbekende dader.

Wanneer er schade is ontstaan door joyriding met geweld én deze schade is ontstaan door een motorvoertuig, dan kan het slachtoffer de schade proberen te verhalen op het Waarborgfonds.

De identiteit van de dader achterhalen

Het slachtoffer moet dan wel eerst alles hebben gedaan om de identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door aangifte te doen, buurtonderzoek te doen of een oproep doen via een advertentie of social media.

Op de schadevergoeding voor materiële schade, die is toegebracht door een onbekende dader, zit een eigen risico van 250 euro.

Schade aan de auto die gebruikt is bij joyriding

Het Waarborgfonds biedt geen dekking voor schade aan de auto die bij de joyriding gebruikt is. Deze is vaak te verhalen op de WA beperkt casco of de WA volledig casco verzekering van de eigenaar van de auto.

Schade door joyriding zorgt niet voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Wanneer de eigenaar van de auto alleen een WA verzekering heeft, dan kan deze een poging doen om de schade te verhalen op de joyrider.

Wanneer de eigenaar een autoverzekering met rechtsbijstand heeft kan deze helpen bij het verhalen van de schade.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: