Vraag en antwoord:
Schade na joyriding, wat nu?

Joyriding ”plezier rijden” is het zonder toestemming rijden in een auto van iemand anders.

We spreken bijvoorbeeld van joyriding als iemand onder dwang je auto meeneemt óf wanneer je kind stiekem de sleutels pak en gaat rijden.

Je leest hieronder alles over joyriding en de gevolgen van een schade.

Schade na joyriding zonder geweld

Wanneer de sleutels voor het oprapen lagen óf als deze bijvoorbeeld nog in het contactslot zaten, spreken we van ”joyriding zonder geweld”. De schade die hierdoor ontstaat is verzekerd op de WA autoverzekering.

De WA autoverzekering vergoedt alleen de schade die is toegebracht aan anderen. Je eigen auto is alleen verzekerd als je een WA beperkt casco óf WA volledig casco verzekering hebt.

Schade na joyriding met geweld

Wanneer iemand onder dreiging de steutels van de auto vraagt óf de auto steelt, spreken we van ”joyriding met geweld”. De schade die hierdoor ontstaat is aan anderen, is niet verzekerd op de WA autoverzekering.

Deze schade is alleen te verhalen op de dader zelf. Je kunt eventueel de rechtsbijstandverzekering inschakelen om de schade te verhalen. Wanneer de dader onbekend is kan de benadeelde terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Je kunt de schade aan je eigen auto verhalen op je WA beperkt casco óf WA volledig casco verzekering.

Is joyriding gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering?

Schades door motorvoertuigen zijn normaal gesproken uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering, maar schade door joyriding is een uitzondering. De verzekeraar vergoedt de schade alleen als je kind jonger dan 18 jaar is.

 

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: