Autoschade onderling regelen, slim of niet?

Staat online sinds: 3 december 2018

Het is doorgaans niet slim om een schade onderling te regelen. Waar je in eerste instantie denkt er goed vanaf te komen, kan het uiteindelijk uit de hand lopen!

Stel je hebt schade veroorzaakt, bijvoorbeeld bij het parkeren. De tegenpartij stelt voor om de schade samen af te handelen, zonder de verzekeraar in te lichten.

De tegenpartij schat de schade zelf op zo’n tweehonderd euro en wil het daarmee afdoen. Je vindt tweehonderd euro wel meevallen en hebt geen zin in papierwerk. Daarom besluit je het bedrag contact te betalen.

De volgende dag belt de tegenpartij. De schade valt toch een stuk hoger uit en hij wil meer geld ontvangen…

Waarom is het niet slim om de schade onderling te regelen?

Hierboven is slechts één voorbeeld beschreven van hoe verkeerd kan aflopen. Het onderling regelen van een autoschade kan op allerlei manieren misgaan. Sommige mensen zijn oneerlijk en zien het onderling regelen van een schade als kans om misbruik te maken van de situatie. Daarnaast kan het uiteraard ook onbedoeld mislopen, door bijvoorbeeld miscommunicatie.

Hieronder staat wat er kan gebeuren, nadat je de schade onderling hebt geregeld:

  • De tegenpartij wil opeens toch meer geld
  • De tegenpartij probeert andere schades ook op jou te verhalen
  • De tegenpartij zegt dat je helemaal niks betaald hebt
  • De tegenpartij had vrijwel geen schade en je hebt te veel geld gegeven

Wanneer je de schade perse onderling wilt regelen, zet het schadebedrag dan op papier. Geef bij het betalen aan dat het om ”finale kwijting” gaat en zet beide een handtekening. Bij ”finale kwijting” kunnen beide partijen niks meer van elkaar vorderen, als de afspraken die op papier staan worden nagekomen.

Waarom de schade regelen via de verzekeraar?

De meeste mensen regelen een autoschade via de verzekeraar. Hieronder staat waarom het slimmer is om de schade via de verzekeraar te regelen:

  • De verzekeraar is gespecialiseerd in het regelen van schades
  • De verzekeraar kent alle wetten en regels en rechten en plichten van alle partijen
  • De verzekeraar kan een expert sturen om de daadwerkelijke schade vast te laten stellen. Hierdoor kan de tegenpartij niet meer schade claimen dan is toegebracht
  • Je hebt er weinig omkijken naar. De tegenpartij kan de schade namelijk verhalen bij je verzekeraar
  • De verzekeraar legt alle afspraken vast, waardoor er achteraf geen discussies ontstaan

 

Schade regelen via de verzekeraar en vervolgens voor eigen rekening nemen

Bij het claimen van een schade kun je schadevrije jaren verliezen. Het kan de reden zijn dat je de schade zelf wilt regelen, maar het is een verkeerde gedachte.

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om de schade voor eigen rekening nemen, nadat de verzekeraar de schade heeft betaald aan de tegenpartij. Vervolgens wordt het verlies van schadevrije jaren én de eventuele premieverhoging teruggedraaid.

Vraag de verzekeraar of deze wil berekenen wat voordeliger is: de schade claimen op de verzekering en hierdoor schadevrije jaren verlies óf de schade zelf betalen en hierdoor géén schadevrije jaren verliezen.

Zo is het dus mogelijk om de schade toch via de verzekeraar te regelen, maar uiteindelijk zelf voor eigen rekening neemt om het verlies van schadevrije jaren te voorkomen. Hierdoor is het helemaal niet nodig om de schade onderling in orde te maken.

Zelf geen schade aan de schade?

Het kan ook zijn dat je zelf schade oploopt door een tegenpartij en dat die voorstelt om de schade onderling te schikken. Vervolgens stelt deze tegenpartij voor om een paar honderd euro contact te geven

Dit kan ook op allerlei manieren misgaan. Want misschien is de schade veel hoger dan een paar honderd euro en is dat in eerste instantie moeilijk te zien. Laat de schade eerst schatte door een autogarage.

Wanneer de bestuurder geen schadeformulier wil invullen, neem dan contact op met de politie. Schrijf voor alle zekerheid het kenteken van de tegenpartij op. De politie kan vervolgens zien wie de verzekeraar van de tegenpartij is.

Volgens het rechtstreeks vorderingsrecht, dat onderdeel is van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, kun je de schade vervolgens rechtstreeks verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Hierdoor hoeft je dus niks meer te regelen met de tegenpartij, die niet mee wil werken.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Nederlandse verzekeraars veranderen hun premies misschien wel iedere week. Het is daarom aan te raden om regelmatig te vergelijken.

Het kan zijn dat je huidige autoverzekering bij het afsluiten goedkoop was, maar dat die nu relatief duur is.

Maak even een vergelijking en zet de actuele premies op een rij:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...