Autoverzekering: wetten en regels

Geschreven op 14-11-18
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je een autoverzekering hebt óf gaat afsluiten, kun je te maken krijgen met allerlei wetten en regels van autoverzekeraars. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een autoverzekering af te sluiten, nadat de auto op naam staat.

Verder moet je bij het aanvragen van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden én ben je verplicht deze naar waarheid te beantwoorden. Wanneer je een autoverzekering hebt én de premie niet betaald, kan dit vergaande gevolgen hebben.

Hieronder staan alle belangrijke wetten en regels die te maken hebben met het verzekeren van een auto…

WAM

Het is volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Volgens de wet is het verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, die dekking biedt tegen aansprakelijkheid.

Je moet de autoverzekering afsluiten wanneer de auto op naam staat. Je kunt in veel gevallen zelf controleren of je auto verzekerd is.

De Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) beschermt alle verkeersdeelnemers. Door deze wet hebben alle slachtoffers van een aanrijding met een voertuig, de garantie dat deze schade wordt vergoedt.

Controleren of je auto verzekerd is

Uitsluitingen polisvoorwaarden

Sommige schades zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Iedere autoverzekering heeft een aantal standaard uitsluitingen, wat betekent dat de verzekering hier geen dekking voor biedt.

Uitsluitingen

Schades die zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden zijn schades die zijn ontstaan door opzet, onder invloed van alcohol of drugs, door rijden zonder geldig rijbewijs en snelheidswedstrijden.

Daarnaast zijn schades op een privé autoverzekering uitgesloten als deze zijn ontstaan tijdens het beroepsmatig vervoeren van personen of goederen.

Schades door molest

Verder zijn verzekeraars volgens de Wet op het financieel toezicht verplicht om schades die ontstaan door molest uit te sluiten. Onder molest vallen schades die bijvoorbeeld ontstaan tijdens een burgeroorlog. Deze schades kunnen zo groot zijn dat de verzekeraar in financiële problemen kan komen als ze deze zouden verzekeren.

Mededelingsplicht

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten stelt de verzekeraar eerst een aantal acceptatievragen. De verzekeraar vraagt bijvoorbeeld of je een strafblad hebt, of je ooit een rijontzegging hebt gehad óf dat je medische beperkingen hebt.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om eerlijk antwoord te geven op de acceptatievragen. Wanneer de autoverzekering tot stand is gekomen door de acceptatievragen niet eerlijk te beantwoorden, heeft de verzekering nooit bestaan. De autoverzekering biedt géén dekking en de verzekeraar hoeft geen premie terug te betalen!

Lees meer over de mededelingsplicht

Strafrechtelijk verleden

Met een strafblad kan het moeilijker zijn om een autoverzekering af te sluiten. Het strafblad zegt misschien weinig over de manier waarop je auto rijdt, maar verzekeraars kijken hier toch naar.

Verzekeraars denken dat iemand met een strafblad het minder nauw zal nemen met de regels en bijvoorbeeld het betalen van de premie. Verzekeraars denken wellicht dat iemand met een strafblad eerder zal frauderen, dan iemand zonder een strafblad.

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. Hierbij vraagt de verzekeraar of je een strafrechtelijk verleden hebt. Je kunt hierdoor worden afgewezen, maar het kan ook zijn dat je gewoon geaccepteerd wordt.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering met strafblad

Rijontzegging

Je kunt een rijontzegging krijgen door bijvoorbeeld te rijden met alcohol of drugs óf door een enorme snelheidsovertreding. Zo’n rijontzegging kan een paar uur duren, maar ook maanden óf zelfs jaren duren.

Als je een autoverzekering gaat aanvragen, dan wil de verzekeraar weten of je ooit een rijontzegging hebt gehad. Het vertelt namelijk veel over jou als bestuurder. De verzekeraar ziet iemand die ooit een rijontzegging heeft gehad als een groter risico.

Wanneer je ooit een rijontzegging hebt gehad, kan het moeilijker zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Wanneer de rijontzegging lang geleden is opgelegd kan het zijn dat de verzekeraar toch gewoon een autoverzekering aanbiedt.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering na een rijontzegging

Medische beperkingen

Voor je je rijbewijs wilt halen, moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Hiermee controleert het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden.

Je moet deze verklaring, volgens Wegenverkeerswet 1994 (artikel 144), naar waarheid invullen. Het CBR kan vervolgens toestemming geven om het rijbewijs te halen óf aanvullend onderzoek instellen.

Wanneer je je rijbewijs hebt en een autoverzekering wilt afsluiten, wil ook de verzekeraar weten of er medische beperkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Lees meer over autorijden met medische beperkingen

Autoverzekering en het rijbewijs

Het is vrijwel nooit mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties, kan een verzekeraar deze mogelijkheid bieden. Het is nooit de bedoeling dat iemand zonder (geldig) rijbewijs zelf in de auto gaat rijden!

Lees meer over het verzekeren van een auto zonder rijbewijs

Betalingsachterstanden en boetes van de RDW

Je bent volgens de voorwaarden van de autoverzekering verplicht om premie te betalen. Wanneer je een keer vergeet om de premie van een autoverzekering te betalen, is er meestal niets aan de hand. Wanneer je na één of meerdere betalingsherinneringen nog niet hebt betaald, kan dit vervelende gevolgen hebben.

De verzekeraar kan de dekking opschorten, waardoor je auto niet meer verzekerd is. Vervolgens kan de verzekeraar de polis beëindigen wegens wanbetaling, waardoor je geen autoverzekering meer hebt. De verzekeraar kan een CIS-melding achter je naam zetten, waardoor het moeilijker wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) controleert continu of alle auto’s, die een autoverzekering moeten hebben, ook daadwerkelijk een autoverzekering hebben. Wanneer je autoverzekering is beëindigd wegens wanbetaling riskeer je één of meerdere hoge boetes van de RDW!

Lees nu meer over een betalingsachterstand op een autoverzekering

Verzekeringsfraude

Wanneer je bijvoorbeeld liegt bij het beantwoorden van de acceptatievragen óf bij het claimen van een autoschade, wordt dit gezien als verzekeringsfraude.

Verzekeraars hebben medewerkers in dienst die zich bezighouden met het opsporen van verzekeringsfraude. Wanneer je wordt betrapt op frauderen kan dit vergaande gevolgen hebben.

Verzekeraars kunnen een boete opleggen van zo’n 532 euro. Je kunt daarnaast op een zwarte lijst worden geplaatst én een EVR-melding krijgen. Je moet ook het eventuele fraudebedrag terugbetalen.

Lees meer over de gevolgen van verzekeringsfraude

Rechtstreeks vorderingsrecht

Wanneer je schade hebt opgelopen door bijvoorbeeld een auto, dan moet je deze schade verhalen op de tegenpartij.

Volgens het rechtstreeks vorderingsrecht, dat onderdeel is van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, kun je de schade rechtstreeks verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Het rechtstreeks vorderingsrecht maakt het eenvoudiger om schades te verhalen.

Lees meer over het verhalen van een autoschade

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]