WAM
Het is volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Volgens de wet is het verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, die dekking biedt tegen aansprakelijkheid.
Je moet de autoverzekering afsluiten wanneer de auto op naam staat. Je kunt in veel gevallen zelf controleren of je auto verzekerd is.
De Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) beschermt alle verkeersdeelnemers. Door deze wet hebben alle slachtoffers van een aanrijding met een voertuig, de garantie dat deze schade wordt vergoedt.
Controleren of je auto verzekerd is
Uitsluitingen polisvoorwaarden
Sommige schades zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Iedere autoverzekering heeft een aantal standaard uitsluitingen, wat betekent dat de verzekering hier geen dekking voor biedt.
Uitsluitingen
Schades die zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden zijn schades die zijn ontstaan door opzet, onder invloed van alcohol of drugs, door rijden zonder geldig rijbewijs en snelheidswedstrijden.
Daarnaast zijn schades op een privé autoverzekering uitgesloten als deze zijn ontstaan tijdens het beroepsmatig vervoeren van personen of goederen.
Schades door molest
Verder zijn verzekeraars volgens de Wet op het financieel toezicht verplicht om schades die ontstaan door molest uit te sluiten. Onder molest vallen schades die bijvoorbeeld ontstaan tijdens een burgeroorlog. Deze schades kunnen zo groot zijn dat de verzekeraar in financiële problemen kan komen als ze deze zouden verzekeren.
Mededelingsplicht
Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten stelt de verzekeraar eerst een aantal acceptatievragen. De verzekeraar vraagt bijvoorbeeld of je een strafblad hebt, of je ooit een rijontzegging hebt gehad óf dat je medische beperkingen hebt.
Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om eerlijk antwoord te geven op de acceptatievragen. Wanneer de autoverzekering tot stand is gekomen door de acceptatievragen niet eerlijk te beantwoorden, heeft de verzekering nooit bestaan. De autoverzekering biedt géén dekking en de verzekeraar hoeft geen premie terug te betalen!
Lees meer over de mededelingsplicht
Strafrechtelijk verleden
Met een strafblad kan het moeilijker zijn om een autoverzekering af te sluiten. Het strafblad zegt misschien weinig over de manier waarop je auto rijdt, maar verzekeraars kijken hier toch naar.
Verzekeraars denken dat iemand met een strafblad het minder nauw zal nemen met de regels en bijvoorbeeld het betalen van de premie. Verzekeraars denken wellicht dat iemand met een strafblad eerder zal frauderen, dan iemand zonder een strafblad.
Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. Hierbij vraagt de verzekeraar of je een strafrechtelijk verleden hebt. Je kunt hierdoor worden afgewezen, maar het kan ook zijn dat je gewoon geaccepteerd wordt.
Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering met strafblad
Rijontzegging
Je kunt een rijontzegging krijgen door bijvoorbeeld te rijden met alcohol of drugs óf door een enorme snelheidsovertreding. Zo’n rijontzegging kan een paar uur duren, maar ook maanden óf zelfs jaren duren.
Als je een autoverzekering gaat aanvragen, dan wil de verzekeraar weten of je ooit een rijontzegging hebt gehad. Het vertelt namelijk veel over jou als bestuurder. De verzekeraar ziet iemand die ooit een rijontzegging heeft gehad als een groter risico.
Wanneer je ooit een rijontzegging hebt gehad, kan het moeilijker zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Wanneer de rijontzegging lang geleden is opgelegd kan het zijn dat de verzekeraar toch gewoon een autoverzekering aanbiedt.
Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering na een rijontzegging
Medische beperkingen
Voor je je rijbewijs wilt halen, moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Hiermee controleert het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden.
Je moet deze verklaring, volgens Wegenverkeerswet 1994 (artikel 144), naar waarheid invullen. Het CBR kan vervolgens toestemming geven om het rijbewijs te halen óf aanvullend onderzoek instellen.
Wanneer je je rijbewijs hebt en een autoverzekering wilt afsluiten, wil ook de verzekeraar weten of er medische beperkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
Lees meer over autorijden met medische beperkingen
Autoverzekering en het rijbewijs
Het is vrijwel nooit mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties, kan een verzekeraar deze mogelijkheid bieden. Het is nooit de bedoeling dat iemand zonder (geldig) rijbewijs zelf in de auto gaat rijden!
Lees meer over het verzekeren van een auto zonder rijbewijs
Betalingsachterstanden en boetes van de RDW
Je bent volgens de voorwaarden van de autoverzekering verplicht om premie te betalen. Wanneer je een keer vergeet om de premie van een autoverzekering te betalen, is er meestal niets aan de hand. Wanneer je na één of meerdere betalingsherinneringen nog niet hebt betaald, kan dit vervelende gevolgen hebben.
De verzekeraar kan de dekking opschorten, waardoor je auto niet meer verzekerd is. Vervolgens kan de verzekeraar de polis beëindigen wegens wanbetaling, waardoor je geen autoverzekering meer hebt. De verzekeraar kan een CIS-melding achter je naam zetten, waardoor het moeilijker wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) controleert continu of alle auto’s, die een autoverzekering moeten hebben, ook daadwerkelijk een autoverzekering hebben. Wanneer je autoverzekering is beëindigd wegens wanbetaling riskeer je één of meerdere hoge boetes van de RDW!
Lees nu meer over een betalingsachterstand op een autoverzekering
Verzekeringsfraude
Wanneer je bijvoorbeeld liegt bij het beantwoorden van de acceptatievragen óf bij het claimen van een autoschade, wordt dit gezien als verzekeringsfraude.
Verzekeraars hebben medewerkers in dienst die zich bezighouden met het opsporen van verzekeringsfraude. Wanneer je wordt betrapt op frauderen kan dit vergaande gevolgen hebben.
Verzekeraars kunnen een boete opleggen van zo’n 532 euro. Je kunt daarnaast op een zwarte lijst worden geplaatst én een EVR-melding krijgen. Je moet ook het eventuele fraudebedrag terugbetalen.
Lees meer over de gevolgen van verzekeringsfraude
Rechtstreeks vorderingsrecht
Wanneer je schade hebt opgelopen door bijvoorbeeld een auto, dan moet je deze schade verhalen op de tegenpartij.
Volgens het rechtstreeks vorderingsrecht, dat onderdeel is van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, kun je de schade rechtstreeks verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Het rechtstreeks vorderingsrecht maakt het eenvoudiger om schades te verhalen.