Rijontzegging, wat zijn de gevolgen voor de autoverzekering?

Je kunt een rijontzegging krijgen door met teveel drank of drugs op in de auto te stappen óf door veel te hard te rijden.

Je kunt een rijverbod krijgen van een paar uur óf zelfs een paar weken of maanden. Je krijgt het rijbewijs daarna terug, maar de gevolgen voor de autoverzekering blijven bestaan!

Wat is een rijontzegging precies?

Een rijontzegging is een straf die je kunt krijgen als je een bepaalde verkeersovertreding hebt begaan. Bijvoorbeeld als je een snelheidsovertreding begaat, of als je met te veel alcohol op achter het stuur bent gekropen.

Een rijontzegging houdt in dat je voor een bepaalde tijd niet meer met een motorvoertuig mag rijden. Dit betekent dat de rijontzegging voor ieder voertuig met een motor geldt. Dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor motoren, scooters en bromfietsen.

Wat is een onvoorwaardelijke rijontzegging?

Een onvoorwaardelijke rijontzegging houdt in, dat je voor een bepaalde tijdsduur helemaal niet met een gemotoriseerd voertuig aan het verkeer mag deelnemen. Je rijbewijs wordt dan ook voor een bepaalde periode ingenomen.

Naast de onvoorwaardelijke rijontzegging, bestaat er de voorwaardelijke rijontzegging. Je mag dan in principe wel de weg op, maar als je een overtreding begaat of je niet aan bepaalde voorwaarden houdt, kun je alsnog een zwaardere straf krijgen.

De gevolgen voor de autoverzekering

Als je een rijontzegging hebt of hebt gehad, kan dat problemen opleveren bij het afsluiten van een autoverzekering. Autoverzekeraars kunnen zien of je een rijontzegging hebt gehad. In dat geval kan het voorkomen dat verzekeraars je niet willen verzekeren, omdat ze het een te groot risico vinden.

De reden en duur van de rijontzegging kan invloed hebben op de beslissing van een verzekeraar. Als je een rijontzegging van meer dan twee jaar hebt gehad, kan het extreem lastig zijn óf zelfs onmogelijk zijn om nog een nieuwe autoverzekering af te sluiten. In dit geval kan het verstandig zijn om bij je huidige autoverzekeraar te blijven.

Autoverzekering afsluiten met rijontzegging

Mocht je bij geen van de traditionele verzekeraars terecht kunnen als je een rijontzegging hebt of hebt gehad, dan is er altijd nog de mogelijkheid om je verzekering bij De Vereende af te sluiten.

Je kunt altijd een autoverzekering afsluiten bij De Vereende. Deze heette vroeger Rialto. Je betaalt bij De Vereende wel een veel hogere premie.

Daarnaast zijn er andere nadelige voorwaarden verbonden aan het een autoverzekering van De Vereende. Je moet bijvoorbeeld een borg betalen én de premie (ver) vooruit betalen. Daarnaast zit er vaak een eigen risico op WA-schades.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Wanneer je lang geleden een rijontzegging hebt gehad, is het nu misschien wel mogelijk om een goedkope autoverzekering af te sluiten. Maak even een vergelijking: