Rijontzegging, wat is dat?

Geschreven op 15-03-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je kunt een rijontzegging krijgen door te rijden met drank of drugs op óf door veel te hard te rijden. Zo’n ontzegging kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken, maanden óf zelfs jaren!

De rijontzegging heeft vervelende gevolgen voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is niet meer de vraag óf je een goedkope autoverzekering kunt afsluiten, máár of je überhaupt wel een autoverzekering kunt afsluiten.

Hieronder staat alles over een rijontzegging en de gevolgen voor de autoverzekeringen. We geven daarbij aan wat verstandig is om te doen met de autoverzekering, nadat je een rijontzegging hebt gekregen. Verder vertellen we waar je een autoverzekering kunt afsluiten wanneer je rijbewijs ooit is ingenomen.

Lees alles over dit onderwerp of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

Wat is een rijontzegging precies?

Een rijontzegging is een straf die je kunt krijgen als je een bepaalde verkeersovertreding hebt begaan, bijvoorbeeld door een snelheidsovertreding of rijden met te veel alcohol op.

Een rijontzegging houdt in dat je voor een bepaalde tijd niet meer met een motorvoertuig mag rijden. Dit betekent dat de rijontzegging voor ieder voertuig met een motor geldt.

Dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor motoren, scooters en bromfietsen.

Wanneer kun je een rijontzegging krijgen?

Hieronder staan voorbeeldsituaties waarin de politie, de officier van justitie of de rechter een rijontzegging kan opleggen:

  • Het veroorzaken van gevaar of hinder
  • Het veroorzaken van een aanrijding door eigen schuld
  • Doodslag in het verkeer
  • Doorrijden na een verkeersongeluk
  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs
  • Je wil niet meewerken bij een alcoholcontrole
  • Je hebt meer dan 50 kilometer per uur te hard gereden
  • Rijden tijdens een rijontzegging (of met een ongeldig rijbewijs)
  • Het niet opvolgen van instructies van de politie
  • De politie twijfelt of je geschikt bent om te rijden

Verder zijn er nog een aantal andere redenen waarbij de rechter of de officier van justitie het rijbewijs kan innemen.

Wat is het verschil tussen een onvoorwaardelijke- en voorwaardelijke rijontzegging?

De rechter of de officier van justitie kan twee soorten rijontzeggingen opleggen:

Onvoorwaardelijke rijontzegging

De zwaarste straf is een onvoorwaardelijke rijontzegging. Je rijbewijs wordt voor een bepaalde periode ingenomen.

Dit betekent dat je voor een bepaalde duur helemaal niet meer met een gemotoriseerd voertuig mag rijden.

Voorwaardelijke rijontzegging

Je kunt ook een voorwaardelijke rijontzegging krijgen, bijvoorbeeld van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Je kunt dit zien als een waarschuwing.

Je mag in principe met de auto rijden, maar wanneer je binnen de proeftijd van twee jaar opnieuw een verkeersovertreding begaat, kan de rechter alsnog de zes maanden rijontzegging opleggen.

Daarnaast kan de rechter een straf opleggen voor de nieuwe overtreding.

De gevolgen van een rijontzegging voor de autoverzekering

De rijontzegging kan vervelende gevolgen hebben voor de autoverzekering. Hieronder staat een tip om de autoverzekering te behouden.

Daarna vertellen we meer over de consequenties die de rijontzegging heeft op het afsluiten van een nieuwe autoverzekering:

Blijf bij de huidige verzekeraar

Wanneer je een rijontzegging hebt gehad is het slim om bij de huidige verzekeraar te blijven. De autoverzekering loopt dan door. Je betaalt premie, maar mag gedurende de ontzegging niet in de auto rijden.

De verzekeraar weet niet dat je een rijontzegging hebt gehad. Je hebt geen meldingsplicht gedurende de looptijd van een autoverzekering.

Je hoeft de verzekeraar daarom niet te informeren over de ontzegging. Wanneer je je rijbewijs weer terug hebt kun je weer in de auto rijden.

Het kan zijn dat de verzekeraar er zelf achter komt dat je een rijontzegging hebt gekregen, bijvoorbeeld doordat je een aanrijding hebt veroorzaakt met alcohol op.

De verzekeraar kan dit zijn in het schadedossier. De verzekeraar mag de autoverzekering dan beëindigen.

Wanneer de bestaande autoverzekering wordt beëindigd, ontstaan de problemen pas. Je moet dan een nieuwe autoverzekering afsluiten, maar wordt steeds geweigerd.

Nieuwe autoverzekering afsluiten is moeilijker

Wanneer je je rijbewijs weer terug hebt, wil je weer autorijden. Het is nu alleen een stuk moeilijker om een autoverzekering af te sluiten. Je bent namelijk een groter risico geworden voor de verzekeraar.

Wanneer je je opnieuw misdraagt in het verkeer en bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt, dan moet de verzekeraar de schade vergoeden. Daarom verzekeren ze liever iemand die géén rijontzegging heeft gehad.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Strafblad door rijontzegging

Daar kan nog bijkomen dat je door de rijontzegging een strafblad hebt gekregen. Bij het aanvragen van een autoverzekering moet je bij de acceptatievragen bijvoorbeeld aangeven of je een strafblad hebt.

Verzekeraars zien iemand met een strafblad als een groter moreel risico. Dit betekent eigenlijk dat ze iemand met een strafblad minder vertrouwen, waardoor ze de aanvraag eerder zullen afwijzen.

Autoverzekering afsluiten met strafblad, kan dat?

Reden van de rijontzegging

Het betekent niet dat het helemaal niet mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten, wanneer je ooit een rijontzegging hebt gehad.

De verzekeraar kijkt naar iemands persoonlijke situatie en bepaalt vervolgens of ze een autoverzekering willen aanbieden of niet.

Wanneer iemand een rijontzegging heeft gehad van twee dagen is het makkelijker om een autoverzekering af te sluiten, dan wanneer deze rijontzegging zes maanden duurde. Ook is het makkelijk om een autoverzekering af te sluiten, als de rijontzegging heel lang geleden is opgelegd.

Verder worden vluchtmisdrijven zwaarder bestraft. Daarnaast is het moeilijker om met een alcoholverleden een autoverzekering af te sluiten, dan wanneer je door rood bent gereden.

Wanneer je rijontzegging langer duurde dan één jaar is het vrijwel onmogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Autoverzekering afsluiten met alcohol verleden, kan dat?

Autoverzekering afsluiten bij De Vereende

Wanneer het onmogelijk is om een autoverzekering af te sluiten bij een normale verzekeraar, kun je terecht bij De Vereende. Deze verzekeraar heette voorheen Rialto.

De Vereende kan, ondanks de rijontzegging, toch een autoverzekering aanbieden. Deze autoverzekering is alleen veel duurder. Daarnaast zijn er andere nadelige voorwaarden verbonden aan het een autoverzekering van De Vereende.

Je moet bijvoorbeeld een borg betalen én de premie (ver) vooruit betalen. Daarnaast zit er vaak een eigen risico op de WA-dekking.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]