Moreel risico, wat is dat?

Geschreven op 19-02-19
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bij het accepteren van een autoverzekering proberen verzekeraars in te schatten hoe hoog het moreel risico is.

Onder moreel risico valt het risico dat iemand minder zorgzaam en correct is, omdat die beseft dat die een schadevergoeding kan krijgen. Denk hierbij aan iemand met een WA beperkt casco verzekering, die minder voorzichtig is met zijn auto omdat die weet dat die een vergoeding krijgt als zijn auto gestolen wordt. Of iemand met een WA volledig casco verzekering die sneller én minder voorzichtig rijdt, omdat die toch verzekerd is voor de schade aan zijn eigen auto.

Lees nu meer over het morele risico van verzekeraars en check meer voorbeelden:

Acceptatievragen

Om achter het moreel risico van iemand te komen gebruiken verzekeraars acceptatievragen.

Je moet deze beantwoorden voor het afsluiten van een autoverzekering. Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vragen naar waarheid te beantwoorden.

Daarnaast kunnen verzekeraars van alles nakijken in allerlei systemen, bijvoorbeeld bij Stichting CIS.

Voorbeelden van een groter moreel risico

Via de acceptatievragen komt een verzekeraar er bijvoorbeeld achter of iemand ooit een rijontzegging heeft gehad, iemand een strafblad heeft en of iemand ooit verzekeringsfraude heeft gepleegd. Voor een verzekeraar zijn het redenen om iemand af te wijzen.

Hieronder staat waarom iemand die een rijontzegging heeft gehad of een strafblad heeft, een groter moreel risico vormt:

Rijontzegging gehad

Wanneer iemand bijvoorbeeld een rijontzegging heeft gehad wegens rijden met alcohol, laat dit zien dat diegene het minder nauw neemt met de verkeersregels en verkeersveiligheid.

Kan deze persoon zich dan wel aan de regels van de verzekeraar houden?

Iemand met een strafblad

Je denkt misschien ”wat heeft een strafblad met een autoverzekering te maken?”. Voor autoverzekeraars is het een manier om iemands moreel risico in te schatten.

Iemand met een strafblad neemt het namelijk minder nauw met de regels. Wanneer iemand het minder nauw neemt met de regels die in de maatschappij gelden, houdt diegene zich dan wel aan de wetten en regels van de verzekeraar?

Autoverzekering afsluiten met een strafblad, kan dat?

Verzekeringsfraude

Uiteraard wil een verzekeraar niet graag iemand verzekeren die ooit een andere verzekeraar heeft opgelicht.

Zo iemand vormt een hoger moreel risico, omdat die het niet erg vindt om iemand op te lichten.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]