Autoverzekering afsluiten met alcohol verleden, kan dat?

Geschreven op 19-02-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt in het verleden met alcohol op in de auto gereden. Je hebt daardoor een aanrijding veroorzaakt óf een rijontzegging gekregen van Justitie. Je hebt nu weer een rijbewijs en wilt een autoverzekering afsluiten, maar kan dat zomaar?

We vertellen alles over het afsluiten van een autoverzekering met een alcohol verleden, maar eerst vertellen we meer over rijden met alcohol en de gevolgen voor de dekking van de autoverzekering. Daarnaast vertellen we welke gevolgen een aanrijding door alcohol óf een rijontzegging kan hebben op het afsluiten van een nieuwe autoverzekeringen.

We eindigen met tips om misschien toch een autoverzekering af te kunnen sluiten:

WA autoverzekering en rijden met alcohol

De WA verzekering biedt dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA verzekering biedt ook dekking als je deze schade hebt toegebracht door te rijden met alcohol. De verzekeraars is namelijk wettelijk verplicht om deze schade te vergoeden.

Veel verzekeraars hebben schade door drankgebruik uitgesloten van dekking. Dit betekent dat de verzekeraar de schade eerst zal uitbetalen aan het slachtoffer, maar deze daarna op jou zal verhalen!

WA beperkt- en volledig casco verzekering en rijden met alcohol

De beperkt casco– en volledig casco verzekering biedt (deels) dekking voor schade aan je eigen auto.

Wanneer de schade ontstaat doordat je hebt gedronken, bieden deze autoverzekeringen géén dekking voor schade aan de eigen auto.

Je kunt hierdoor vele duizenden euro’s mislopen!

De verzekeraar kan de autoverzekering opzeggen

Wanneer je onder invloed van alcohol een aanrijding hebt veroorzaakt, dan kan de verzekeraar de autoverzekering beëindigen. De verzekeraar kan de polis ook beëindigen wanneer je rijbewijs is ingenomen wegens rijden onder invloed.

Wanneer de verzekeraar de polis beëindigd door het rijden met drank op, kan het moeilijk worden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Je hebt nu dus geen autoverzekering meer en kunt moeilijk een nieuwe autoverzekering afsluiten. Ondertussen is het wel verplicht om een autoverzekering te hebben.

Rijontzegging door alcohol verleden

Wanneer je een rijontzegging hebt gehad wegens het overschrijven van het maximale promillage alcohol, kan Justitie een rijontzegging opleggen.

Beginnende bestuurders met een beginnersrijbewijs mogen rijden met een promille van maximaal 0,2. Bestuurders met een ”normaal” rijbewijs mogen maximaal 0,5 promille in het bloed hebben.

Je hebt door een rijontzegging het rijbewijs ”even” kwijt, maar wanneer je deze terug hebt blijft een verleden met alcohol je achtervolgen! Het wordt namelijk moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Hieronder staat waarom het moeilijker is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten…

Opzegging door verzekeraar

Na een aanrijding met alcohol in het bloed óf een rijontzegging door rijden met alcohol, kan de verzekeraar de autoverzekering beëindigen.

Je moet bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. Je moet daarbij bijvoorbeeld aangeven of er ooit een autoverzekering door de verzekeraar is beëdigd.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vraag eerlijk te beantwoorden. Doordat je een alcoholverleden hebt, kan de aanvraag worden afgewezen.

Rijontzegging

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering vraagt de autoverzekeraar of je ooit een rijontzegging hebt gehad. Wanneer je een rijontzegging hebt gehad door te rijden met alcohol, kan een verzekeraar de aanvraag afwijzen.

Veel verzekeraar willen niet het risico lopen dat je opnieuw met alcohol gaat rijden.

Strafblad

Je kunt een strafblad krijgen, wanneer het rijbewijs wordt ingenomen door Justitie. Je moet bij het aanvragen van een autoverzekering aangeven of je een strafrechtelijk verleden hebt.

Verzekeraars zien iemand met een strafrechtelijk verleden als een groter risico. Daarom is het moeilijker om een autoverzekering af te sluiten met een strafblad.

Combinatie van meerdere risico’s

Het vervelende is, dat een rijontzegging bij de acceptatievragen kan zorgen voor meerdere verhoogde risico’s.

Je hebt aan aanrijding gehad onder invloed van alcohol en/of een rijontzegging gehad. Je hebt daardoor misschien een strafblad gekregen. Daardoor heeft de autoverzekeraar de polis misschien opgezegd.

De combinatie van deze gebeurtenissen kan ervoor zorgen dat verzekeraars minder soepel zijn bij het aanbieden van een autoverzekering.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Je hebt een auto gekocht en deze auto op naam gezet. Hierdoor ben je verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten, maar wat als je overal wordt afgewezen?

Soepele autoverzekeraar

Het is moeilijk om een normale autoverzekering af te sluiten, maar je kunt meerdere verzekeraars benaderen. De ene verzekeraar is soepeler dan de andere verzekeraar.

Vertel de verzekeraar uitgebreid over de rijontzegging. Het laat zien dat je eerlijk bent en sommige verzekeraars kunnen dat waarderen.

Zo kan een soepele verzekeraar toch een autoverzekering aanbieden, eventueel met aanvullende voorwaarden.

Wanneer de rijontzegging lang geleden is opgelegd, is de kans groter dat de verzekeraar je auto wil verzekeren.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

De Vereende

Wanneer je nergens een autoverzekering kunt afsluiten, bijvoorbeeld omdat je de rijontzegging niet zolang geleden hebt gekregen, kun je naar De Vereende.

De Vereende is een speciale verzekeraar met een soepele acceptatieregeling. Deze verzekeraar is alleen een stuk duurder dan een normale verzekering, maar je moet volgens de wet een autoverzekering afsluiten of de auto schorsen.

Wanneer je een aantal jaren verzekerd bent geweest bij De Vereende, kun je vaak weer een normale autoverzekering afsluiten.

Het heeft geen zin om bijvoorbeeld de auto te verzekeren op naam van iemand anders, want dit wordt gezien als verzekeringsfraude. Je kunt hierdoor nog verder in de problemen komen.

Rijden met alcohol in de toekomst voorkomen

Alcohol en autorijden gaan niet samen. Zoals drugs en bepaalde medicijnen zorgt alcohol voor een slechter concentratie- en reactievermogen.

Je bent in het verleden met alcohol achter het stuurt gestapt en ondervindt nu de vervelende gevolgen. We hebben een aantal tips op een rij gezet waarmee het in de toekomst misschien makkelijker is om niet opnieuw de fout in te gaan:

Rijden met alcohol voorkomen

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]