Hoe kun je rijden zonder invloed voorkomen?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Alcohol en autorijden gaan niet samen! Zoals drugs en bepaalde medicijnen, zorgt alcohol voor een slechter concentratie- en reactievermogen. Daarnaast kan alcohol bijvoorbeeld zorgen voor tunnelzicht en zelfoverschatting.

Volgens het SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek, vielen er in 2015 naar schatting zo’n 75 tot 140 verkeersdoden door ongelukken met alcohol in het spel.

Ieder (dodelijk)slachtoffer door verkeersongelukken met alcohol in het spel is er één te veel. Omdat we willen bijdragen aan de verkeersveiligheid, zetten we tips op een rij om rijden met alcohol te voorkomen. 

Deel deze tips met beginnende bestuurders, die misschien vatbaarder zijn voor rijden met alcohol op…

Drink helemaal niets

In 2018 is de maximale promille alcohol 0,5 (ongeveer 2 glazen). Voor beginnende bestuurders, met een beginnersrijbewijs, is de maximale promille slechts 0,2 (waarschijnlijk minder dan één glas).

Veel bestuurders mogen dus 2 glazen alcohol drinken, maar het is aan te raden om niks te drinken.

Het is namelijk heel makkelijk om te denken ”Ik kan nog wel één biertje drinken.” Voor je het weet ben je een aantal biertjes verder en zit je achter het stuur!

Wanneer je helemaal niks drinkt, kom je ook niet in de verleiding om meer te drinken dan is toegestaan. Drink daarom helemaal geen alcohol, wanneer je nog moet rijden.

BOB

Wanneer je op stap gaat en alcohol wil drinken, regel dan eerst een BOB. Regel deze BOB vóór je naar een kroeg of festival gaat.

Maak duidelijke afspraken met deze BOB, om er zeker van te zijn dat deze niks drink. Hierdoor kunnen jullie beide veilig naar huis rijden.

Regel een taxi

Wanneer je ver van huis bent en je hebt gedronken, dan is het aan te raden om een taxi te regelen. Het lijkt misschien duur om met de taxi naar huis te gaan, maar hiermee zijn ernstige ongelukken te voorkomen!

Daarnaast worden taxi’s steeds goedkoper, bijvoorbeeld door de komst van Uber.

Wanneer je geen geld hebt óf geen taxi kunt vinden, neem dan contact op met bijvoorbeeld je ouders, vrienden of andere familieleden.

Sleutels afpakken

Het kan voorkomen dat een vriend of vriendin gedronken heeft en toch wil gaan rijden. Het is verstandig om de sleutels van deze vriend of vriendin af te pakken.

Hierdoor ontstaat er misschien een discussie, maar je voorkomt misschien wel verkeersdoden!

Let op dronken bestuurders

Ben waakzaam op dronken bestuurders, vooral s’ nachts en in het weekend én in de omgeving van uitgaansgebieden en festivals.

Dronken bestuurders zijn bijvoorbeeld te herkennen doordat:

  • Ze grotere bochten maken
  • Ze rijden aan de verkeerde kant van de weg
  • Ze rijden met een zeer lage snelheid
  • Ze stoppen zonder reden
  • Ze lang voor een stoplicht blijven staan
  • Ze rijden zonder koplampen

Wanneer je een dronken bestuurder ziet rijden, neem dan contact op met de politie. Geef de locatie en rijrichting door én gegevens van de auto.

De politie kan de bestuurder vervolgens van de weg halen, zodat er geen verkeersslachtoffers kunnen vallen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen