Veilig rijden in het donker, hoe doe je dat?

Geschreven op 26-11-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Veel mensen rijden in het donker, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie gaat naar Frankrijk of Italië. Het is ’s nachts rustiger op de weg en eventuele kinderen kunnen lekker slapen op de achterbank.

’s Nachts rijden kan ook gevaarlijker zijn. Omdat het rustiger is kan het concentratievermogen afnemen. Als het donker is kan de vermoeidheid toenemen. Daarnaast is het zicht beperkter, waardoor de kans op ongelukken toeneemt.

Vanaf november rijden veel Nederlanders in het donker naar huis van het werk, omdat de dagen korter worden en het dus sneller donker wordt.

Omdat we de verkeersveiligheid willen bevorderen, geven we tips om veilig te rijden in het donker. Vergelijk daarna alle autoverzekeringen...

Goede verlichting

Vanaf november worden de dagen korter en wordt het sneller donker. Goede verlichting is één van de belangrijkste voorwaarden om veilig te rijden in het donker.

Het is daarom aan te raden om in het donker met goede verplichting te rijden. Zorg er daarnaast voor dat de koplampen schoon zijn.

Dimlicht

Het is verplicht om in het donker met dimlicht te rijden. Wanneer het dimlicht aanstaat, branden de koplampen, de achterlichten én de kentekenverlichting.

Dimlicht kan andere verkeersdeelnemers niet verblinden, waardoor het veiliger is om hiermee te rijden in het donker.

Grootlicht

Wanneer het zicht slecht is, is het toegestaan om me grootlicht te rijden.

Je mag alleen met grootlicht rijden als er geen andere verkeersdeelnemers in de buurt zijn. Het grootlicht kan andere weggebruikers namelijk verblinden.

Dashboardverlichting dimmen

Dim de verlichting in de auto. Denk hierbij aan de dashboardverlichting en de verlichting van een radioscherm. De verlichting in de auto kan verblindend werken, waardoor er onveilige situaties kunnen ontstaan.

Verlichting van de telefoon

Als je de navigatie van je telefoon gebruikt, dim de schermverlichting dan maximaal. Op deze manier schijnt er geen felle verlichting in de auto, waardoor je je volledig op de weg kunt concentreren.

Langzamer rijden

Het is over het algemeen veiliger om langzamer te rijden, zeker wanneer het donker is. Het zicht is namelijk slechter, waardoor er eerder onverwachte situaties kunnen ontstaan.

Wanneer je minder snel rijdt, heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.

Wegkijken voor de verlichting van tegenliggers

Let niet teveel op de verlichting van tegenliggers, want die kunnen verblindend zijn. Let in plaats daarvan op de achterlichten van de voorligger. Op deze manier is het eenvoudig om het verloop van de weg te zien.

Wanneer er geen voorliggers zijn, kun je het verloop van de weg zien door op de markeringen en reflectoren te letten. Je wordt op deze manier minder snel verrast door een plotselinge bocht.

Let op loslopend wild

De meeste aanrijdingen met loslopend wild vinden buiten de bebouwde kom plaats, op wegen met een maximale snelheid van 80 km/u.

Van ’s avonds tot ’s morgens is de kans op een aanrijding met een dier het grootst, zeker in bosrijke gebieden.

Schade door wilde dieren

De WA beperkt– en volledig casco verzekering biedt dekking tegen aanrijding met een dier, maar het is uiteraard beter om een aanrijding te voorkomen.

Let extra goed op op 80 km-wegen die in een bosrijke omgeving liggen. Let op waarschuwingsborden en rij voor alle zekerheid iets minder snel.

Meer informatie over schade door wilde dieren

Let op alcohol en drugs

Het is tegen de regels om te rijden met alcohol of drugs, dat weten we allemaal. Niet alle bestuurders houden zich hieraan.

De kans dat andere weggebruikers rijden onder invloed van alcohol of drugs is ’s nachts groter, zeker in het weekend.

Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Wanneer een andere bestuurder vreemd rijgedrag vertoond, houd dan extra afstand.

Wakker blijven!

Volgens de biologische klok van de meeste mensen, neemt de vermoeidheid ’s Nachts toe. Daarnaast wordt de vermoeidheid intenser doordat het donker is.

Signaleer vermoeidheid tijdig en neem maatregelen. Drink bijvoorbeeld een kop koffie voor het rijden, zet het raam open, luister harde muziek en stop regelmatig even om te rekken en strekken.

Bekijk alle tips om wakker te blijven tijdens het rijden

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]