Goede verlichting
Vanaf november worden de dagen korter en wordt het sneller donker. Goede verlichting is één van de belangrijkste voorwaarden om veilig te rijden in het donker.
Het is daarom aan te raden om in het donker met goede verplichting te rijden. Zorg er daarnaast voor dat de koplampen schoon zijn.
Dimlicht
Het is verplicht om in het donker met dimlicht te rijden. Wanneer het dimlicht aanstaat, branden de koplampen, de achterlichten én de kentekenverlichting.
Dimlicht kan andere verkeersdeelnemers niet verblinden, waardoor het veiliger is om hiermee te rijden in het donker.
Grootlicht
Wanneer het zicht slecht is, is het toegestaan om me grootlicht te rijden.
Je mag alleen met grootlicht rijden als er geen andere verkeersdeelnemers in de buurt zijn. Het grootlicht kan andere weggebruikers namelijk verblinden.
Dashboardverlichting dimmen
Dim de verlichting in de auto. Denk hierbij aan de dashboardverlichting en de verlichting van een radioscherm. De verlichting in de auto kan verblindend werken, waardoor er onveilige situaties kunnen ontstaan.
Verlichting van de telefoon
Als je de navigatie van je telefoon gebruikt, dim de schermverlichting dan maximaal. Op deze manier schijnt er geen felle verlichting in de auto, waardoor je je volledig op de weg kunt concentreren.
Langzamer rijden
Het is over het algemeen veiliger om langzamer te rijden, zeker wanneer het donker is. Het zicht is namelijk slechter, waardoor er eerder onverwachte situaties kunnen ontstaan.
Wanneer je minder snel rijdt, heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
Wegkijken voor de verlichting van tegenliggers
Let niet teveel op de verlichting van tegenliggers, want die kunnen verblindend zijn. Let in plaats daarvan op de achterlichten van de voorligger. Op deze manier is het eenvoudig om het verloop van de weg te zien.
Wanneer er geen voorliggers zijn, kun je het verloop van de weg zien door op de markeringen en reflectoren te letten. Je wordt op deze manier minder snel verrast door een plotselinge bocht.
Let op loslopend wild
De meeste aanrijdingen met loslopend wild vinden buiten de bebouwde kom plaats, op wegen met een maximale snelheid van 80 km/u.
Van ’s avonds tot ’s morgens is de kans op een aanrijding met een dier het grootst, zeker in bosrijke gebieden.
Schade door wilde dieren
De WA beperkt– en volledig casco verzekering biedt dekking tegen aanrijding met een dier, maar het is uiteraard beter om een aanrijding te voorkomen.
Let extra goed op op 80 km-wegen die in een bosrijke omgeving liggen. Let op waarschuwingsborden en rij voor alle zekerheid iets minder snel.
Meer informatie over schade door wilde dieren
Let op alcohol en drugs
Het is tegen de regels om te rijden met alcohol of drugs, dat weten we allemaal. Niet alle bestuurders houden zich hieraan.
De kans dat andere weggebruikers rijden onder invloed van alcohol of drugs is ’s nachts groter, zeker in het weekend.
Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Wanneer een andere bestuurder vreemd rijgedrag vertoond, houd dan extra afstand.
Wakker blijven!
Volgens de biologische klok van de meeste mensen, neemt de vermoeidheid ’s Nachts toe. Daarnaast wordt de vermoeidheid intenser doordat het donker is.
Signaleer vermoeidheid tijdig en neem maatregelen. Drink bijvoorbeeld een kop koffie voor het rijden, zet het raam open, luister harde muziek en stop regelmatig even om te rekken en strekken.