Problemen met afhandelen autoschade, wat nu?

Staat online sinds: 10 december 2018

Autoschade is nooit leuk, maar het is extra vervelend als er problemen ontstaan bij de schade-afhandeling.

Het afhandelen van een schade kan op allerlei manieren mislopen. Denk hierbij aan een tegenpartij die niet wil meewerken óf de schade alleen buiten de verzekering om wil regelen. Denk aan een tegenpartij die is doorgereden na een aanrijding en geen gegevens heeft achtergelaten.

Wanneer de schade door de verzekeraar in behandeling is genomen, kan er discussie ontstaan over de hoogte van het schadebedrag dat door een expert is vastgesteld.

Hieronder staat hoe je problemen bij het afhandelen van een schade kunt voorkomen én kunt oplossen…

Aanrijding, wat nu?

Wanneer de schade is ontstaan door een aanrijding met een ander voertuig, zijn hier de stappen die je kunt nemen:

Veiligheid

Breng eerst iedereen in veiligheid. Bel de politie of ambulance wanneer er gewonden zijn. Verlaat de locatie van het ongeval niet zonder gegevens achter te laten, want dit is strafbaar. Waarschuw eventueel andere verkeersdeelnemers met een gevarendriehoek.

Gegevens verzamelen van de tegenpartij

Verzamelen vervolgens de gegevens van de tegenpartij. Vul samen een een Europees Schadeformulier in. Je hebt hierdoor alle benodigde gegevens van de tegenpartij, zoals de persoonsgegevens, de voertuiggegevens en de contactgegevens van de verzekeraar. Je kunt de achterkant van het schadeformulier thuis invullen.

Ga de schade niet onderling regelen, omdat dit vaak voor problemen zorgt.

Gegevens van getuigen

Zoek direct naar getuigen die de aanrijding hebben zien gebeuren. Vraag de contactgegevens van de getuigen voordat deze de plaats van het ongeval willen verlaten. Vraag de getuigen om een getuigenverklaring in te vullen.

Wanneer er uiteindelijk discussie ontstaat over wie aansprakelijk is, dan kunnen deze getuigenverklaringen de doorslag geven.

Foto’s maken van de aanrijding

Naast getuigen kunnen foto’s ook dienen als bewijsmateriaal. Maak meerdere foto’s van verschillende hoeken, zodat er een goed beeld ontstaat van de aanrijding. Zet alle details op de foto. Denk aan remsporen en glas op de weg.

Politie-rapportage

Als de politie aanwezig is, vraag dan om een proces-verbaal. Wijs de politie op eventuele remsporen en glasscherven.

De tegenpartij wil niet meewerken, wat nu?

Soms komt het voor dat een tegenpartij niet wil meewerken aan het afhandelen van de schade.

Bel de politie als de tegenpartij geen schadeformulier wil invullen. Schrijf het kenteken van de tegenpartij op, zodat de politie kan achterhalen wie de autoverzekeraar van de tegenpartij is.

Volgens het rechtstreeks vorderingsrecht, onderdeel van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), is de schade rechtstreeks te verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Hierdoor is het dus niet nodig om zaken te regelen met iemand die niet wil meewerken. Je kunt dit gewoon met de verzekeraar van de tegenpartij regelen.

De tegenpartij is doorgereden, wat nu?

Wanneer de dader ervandoor is gereden na een aanrijding, kun je de schade mogelijk verhalen op je eigen autoverzekering.  De WA volledig casco verzekering biedt een uitgebreide dekking voor schades die zijn toegebracht aan je eigen auto. De WA en WA beperkt casco verzekering bieden in deze situatie vaak geen dekking.

Wanneer de schade is toegebracht door een ander voertuig, dan is de schade mogelijk ook te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds is opgericht door vele verzekeraars om schades te vergoeden die zijn ontstaan door onbekende daders.

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding van het Waarborgfonds, moet er worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een aangifte doen en getuigen hebben.

Lees alles over een schade zonder dader én het verhalen van een schade op het Waarborgfonds

Oneens met de beslissing van de verzekeraar

Wanneer de schade te verhalen is op je eigen autoverzekering, dan kan de verzekeraar een expert inschakelen. Deze expert moet vervolgens vaststellen hoe hoog de schade is.

Wanneer je het oneens bent met de vastgestelde schade, kun je zelf een expert inschakelen. Deze zogenaamde contra-expert kan de schade opnieuw beoordelen. Als beide experts het niet met elkaar eens worden, dan kan er een derde expert worden ingeschakeld. Deze zogenaamde arbiter bepaalt vervolgens hoe hoog de schade is.

Wanneer de kosten van de contra-expert redelijk zijn, worden ze vaak vergoed door de verzekeraar. De kosten van de arbiter komen meestal ook voor rekening van de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

De premies van autoverzekeringen veranderen continu. Vergelijk daarom regelmatig om te voorkomen dat je te veel betaalt. Je kunt binnen één minuut zien wat de actuele premies zijn:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...