Negatieve schadevrije jaren: hoe kom je er vanaf?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 19-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 19-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 19-2-2018
Leestijd: 2 min.

De hebt één of meerdere schades geclaimd op je autoverzekering en hebt nu negatieve schadevrije jaren.

Dit noemen we ook wel een malusregistratie.

Je betaalt door deze negatieve schadevrije jaren meer premie én kunt moeilijker overstappen naar een andere verzekeraar.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om van deze negatieve schadevrije jaren af te komen. Lees daar nu alles over:

Waarom heb je negatieve schadevrije jaren?

Je bouwt schadevrije jaren op door schadevrij te rijden. Ieder jaar dat je een autoverzekering hebt en géén schades claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Je verliest schadevrije jaren door een schade te claimen.

Bij iedere claim verlies je 5 schadevrije jaren. Wanneer je 2 schadevrije jaren hebt én je valt 5 jaren terug, dan kun je dus op -3 komen te staan.

Je hebt dan dus een negatief aantal schadevrije jaren. Dit noemen we ook wel een malusregistratie.

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

Negatieve schadevrije jaren hebben 2 vervelende gevolgen:

Hogere premie

Schadevrije jaren bepalen de hoogte van de no-claimkorting. Met negatieve schadevrije jaren ga je meer premie betalen, omdat de no-claimkorting daalt.

Moeilijker om over te stappen

Daarnaast kan het moeilijker zijn om over te stappen naar een nieuwe autoverzekering, omdat autoverzekeraar je als een groter risico zien.

Daarom zeggen veel mensen die negatieve schadevrije jaren hebben hun bestaande autoverzekering niet op. Het is namelijk moeilijker om over te stappen.

Wanneer je de autoverzekering niet opzegt en gewoon bij de huidige verzekeraar blijft, dan ga je alleen iets meer premie betalen.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

3 manieren om van negatieve schadevrije jaren af te komen?

Afkopen door schade zelf te betalen

De autoverzekeraar heeft de schade betaald. Je hebt daardoor een malusregistratie. Vaak is het mogelijk om deze malusregistratie af te kopen.

Je betaalt de schade alsnog zelf, waardoor de negatieve schadevrije jaren verdwijnen.

Je moet hiervoor een groter bedrag ineens betalen, maar gaat hierdoor niet meer premie betalen én kunt eenvoudig overstappen op een goedkopere autoverzekering.

Of het verstandig is om de schade voor eigen rekening te nemen hangt af van de hoogte van het schadebedrag én de extra premie die je moet betalen.

Wachten tot ze vervallen zijn

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy-Data. Alle verzekeraars kunnen hier in kijken. Positieve schadevrije jaren blijven volgens Roy-Data 10 jaar in het systeem staan voor ze vervallen.

Negatieve schadevrije jaren vervallen na 5 jaar. Dit betekent dat de malusregistratie na 5 jaar verdwijnt. Wanneer je je auto nodig hebt, is het geen optie om te wachten tot de malusregistratie is vervallen. Daarnaast is het niet mogelijk om de autoverzekering op naam van iemand anders af te sluiten.

Schadevrij rijden

Wanneer het schadebedrag te hoog is om deze voor eigen rekening te nemen, kun je ervoor kiezen om de autoverzekering te laten doorlopen.

Je betaalt vervolgens een paar jaar een hogere premie, tot je weer op 0 schadevrije jaren staat. Je moet hiervoor wel schadevrij rijden.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: