Negatieve schadevrije jaren: hoe kom je er vanaf?

Geschreven op 19-02-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De hebt één of meerdere schades geclaimd op je autoverzekering en hebt nu negatieve schadevrije jaren. Dit noemen we ook wel een malusregistratie.

Je betaalt door deze negatieve schadevrije jaren meer premie én kunt moeilijker overstappen naar een andere verzekeraar. Gelukkig zijn er een aantal manieren om van deze negatieve schadevrije jaren af te komen.

Lees nu alles over dit onderwerp of vergelijk direct alle autoverzekeringen...

Waarom heb je negatieve schadevrije jaren?

Je bouwt schadevrije jaren op door schadevrij te rijden. Ieder jaar dat je een autoverzekering hebt en géén schades claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Je verliest schadevrije jaren door een schade te claimen.

Bij iedere claim verlies je 5 schadevrije jaren. Wanneer je 2 schadevrije jaren hebt én je valt 5 jaren terug, dan kun je dus op -3 komen te staan.

Je hebt dan dus een negatief aantal schadevrije jaren. Dit noemen we ook wel een malusregistratie.

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

Negatieve schadevrije jaren hebben 2 vervelende gevolgen:

Hogere premie

Schadevrije jaren bepalen de hoogte van de no-claimkorting. Met negatieve schadevrije jaren ga je meer premie betalen, omdat de no-claimkorting daalt.

Moeilijker om over te stappen

Daarnaast kan het moeilijker zijn om over te stappen naar een nieuwe autoverzekering, omdat autoverzekeraar je als een groter risico zien.

Daarom zeggen veel mensen die negatieve schadevrije jaren hebben hun bestaande autoverzekering niet op. Het is namelijk moeilijker om over te stappen.

Wanneer je de autoverzekering niet opzegt en gewoon bij de huidige verzekeraar blijft, dan ga je alleen iets meer premie betalen.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

3 manieren om van negatieve schadevrije jaren af te komen?

Hieronder staan 3 manieren om van negatieve schadevrije jaren af te komen:

Afkopen door schade zelf te betalen

De autoverzekeraar heeft de schade betaald. Je hebt daardoor een malusregistratie. Vaak is het mogelijk om deze malusregistratie af te kopen.

Je betaalt de schade alsnog zelf, waardoor de negatieve schadevrije jaren verdwijnen.

Je moet hiervoor een groter bedrag ineens betalen, maar gaat hierdoor niet meer premie betalen én kunt eenvoudig overstappen op een goedkopere autoverzekering.

Of het verstandig is om de schade voor eigen rekening te nemen hangt af van de hoogte van het schadebedrag én de extra premie die je moet betalen.

Wachten tot ze vervallen zijn

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy-Data. Alle verzekeraars kunnen hier in kijken. Positieve schadevrije jaren blijven volgens Roy-Data 10 jaar in het systeem staan voor ze vervallen.

Negatieve schadevrije jaren vervallen na 5 jaar. Dit betekent dat de malusregistratie na 5 jaar verdwijnt. Wanneer je je auto nodig hebt, is het geen optie om te wachten tot de malusregistratie is vervallen. Daarnaast is het niet mogelijk om de autoverzekering op naam van iemand anders af te sluiten.

Schadevrij rijden

Wanneer het schadebedrag te hoog is om deze voor eigen rekening te nemen, kun je ervoor kiezen om de autoverzekering te laten doorlopen.

Je betaalt vervolgens een paar jaar een hogere premie, tot je weer op 0 schadevrije jaren staat. Je moet hiervoor wel schadevrij rijden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template