Malusregistratie (autoverzekering), wat is dat?

Geschreven op 06-03-17
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een malusregistratie als je minder dan 0 schadevrije jaren hebt (negatieve schadevrije jaren). Je kunt een malusregistratie krijgen door een schade te veroorzaken of te claimen.

Je krijgt met deze registratie geen no-claimkorting (bonus), maar een no-claimtoeslag (malus). Je autoverzekering wordt daardoor duurder. Verder is het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je kunt namelijk worden geweigerd met negatieve schadevrije jaren.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de malusregistratie. Ik vertel hoe deze registratie ontstaat én wat de gevolgen zijn.

Ik vertel over het opzeggen en afsluiten van de autoverzekering met een malusregistratie. Vervolgens vertel ik over de mogelijkheden om van deze registratie af te komen:

Hoe ontstaat een malusregistratie?

Je bouwt schadevrije jaren op door een autoverzekering op naam te hebben staan en vervolgens schadevrij te rijden.

Je verliest schadevrije jaren door een schade te veroorzaken of te claimen.  Gelukkig zorgen niet alle schades voor een verlies van schadevrije jaren. Vaak zorgen beperkt casco schades niet voor een verlies van schadevrije jaren. Je verliest ook geen schadevrije jaren als de schade te verhalen is op een tegenpartij.

Wanneer de schade wél voor een terugval zorgt, verlies je 5 schadevrije jaren. Je kunt een malusregistratie krijgen door een schade te claimen die zorgt voor een terugval, terwijl je minder dan 5 schadevrije jaren hebt.

Voorbeeld:

Je hebt 2 schadevrije jaren en veroorzaakt een aanrijding. Je verzekeraar moet de schade vergoeden aan de tegenpartij. Je verliest hierdoor 5 schadevrije jaren. Je komt hierdoor op min 3 schadevrije jaren te staan. Omdat je in de min staat heb je een malusregistratie. Je moet nu 3 jaar schadevrije rijden om van de malusregistratie af te komen.

Gevolgen van een malusregistratie

De malusregistratie wordt geregistreerd in Roy-data, een database waar alle autoverzekeraars in kunnen kijken.

Zo’n registratie kan vervelende gevolgen hebben. Hieronder staan de nadelen van negatieve schadevrije jaren:

Premietoeslag

De malusregistratie zorgt voor een premietoeslag (malus) op de ”basispremie”.

De prijs van een autoverzekering wordt bepaalt door persoonlijke kenmerken van de regelmatige bestuurder, de gegevens van de auto en de dekking van de autoverzekering.

Hiermee berekent de verzekeraar de ”basispremie”. Je ontvangt vervolgens korting op deze basispremie door de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Omdat je een malusregistratie hebt, krijg je geen korting op de basispremie, maar een toeslag, bijvoorbeeld 25%.

Hierdoor wordt de autoverzekering dus 25% duurder.

Moeilijker om een autoverzekering af te sluiten

Je bent verplicht om een autoverzekering af te sluiten vanaf het moment dat de auto op naam staat. Verzekeraars zijn echter niet verplicht om iedereen te accepteren.

Je kunt worden afgewezen als je een malusregistratie hebt. Verzekeraars zien iemand met deze registratie namelijk als een groter risico.

Hoe verder je in de min staat, hoe moeilijker het is om een autoverzekering af te sluiten. Je wordt dus eerder afgewezen met min 4 schadevrije jaren, dan met min 1 schadevrije jaren.

Wanneer je je auto nergens kunt verzekeren, dan moet je deze 10 tips om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten even doornemen.

Autoverzekering opzeggen met malusregistratie

Als je een malusregistratie hebt, is het dus moeilijker om over te stappen van verzekeraar. Je merkt hier niets van als je gewoon bij je huidige verzekeraar blijft.

Als je je huidige autoverzekering niet opzegt, loop je niet het risico om overal te worden geweigerd (en een boete te ontvangen van de RDW).

Het probleem ontstaat pas als je je autoverzekering opzegt met een malusregistratie.

Je hebt dan misschien een goedkopere autoverzekering gevonden, maar ontdekt vervolgens dat het niet mogelijk is om deze af te sluiten. Je kunt dan mogelijk alleen nog terecht bij De Vereende.

Je kunt wel overstappen met een malusregistratie, maar zorgt er dan voor dat je eerst geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar én daarna pas de huidige autoverzekering opzegt!

Autoverzekering opgezegd met malusregistratie? Je hebt de autoverzekering met malusregistratie misschien opgezegd en komt er nu achter dat het onmogelijk is om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je zou contact op kunnen nemen met de vorige verzekeraar om te vragen of die de opzegging ongedaan wil maken. Je kunt dan misschien terug naar de verzekeraar waar je de malusregistratie hebt gekregen. Je loopt op deze manier niet het risico om een hoge boete van de RDW te ontvangen.

Wat is het maximale aantal negatieve schadevrije jaren?

Sinds 2016 verlies je bij iedere verzekeraar 5 schadevrije jaren na een schadeclaim (behalve bij schades die niet voor een terugval zorgen).

Je kunt na één schadeclaim dus in de min komen te staan als je minder dan 5 schadevrije jaren hebt, maar wat gebeurd er als je in de min staat en wéér een schade claimt?

Je kunt na het claimen van twee schades ver in de min schieten, zeker als beginnend bestuurder. Je kunt daardoor bijvoorbeeld op min 8 komen te staan.

Je betaalt met min 8 meestal dezelfde premietoeslag als met min 5. De bonus malus-ladder van de meeste verzekeraars gaat namelijk niet verder in de min, dan min 5.

Je kunt wel min 8 schadevrije jaren op je naam geregistreerd krijgen in Roy-data. Daarnaast worden de schades geregistreerd bij de stichting CIS, zodat andere verzekeraars kunnen zien hoeveel schades er geclaimd zijn.

Hoe kun je een malusregistratie afkopen?

Je kunt over het algemeen eenvoudig van negatieve schadevrije jaren afkomen.

Je moet dan de uitgekeerde schade voor eigen rekening nemen. Je betaalt de schade dan alsnog zelf en koopt zo de malusregistratie af.

Dit kan de schade zijn die aan een tegenpartij is uitgekeerd, bijvoorbeeld omdat je een aanrijding hebt veroorzaakt. Het kan ook de schade aan je eigen auto zijn, bijvoorbeeld vandalismeschade, die in eerste instantie is vergoedt door de verzekeraar.

Het verlies van 5 schadevrije jaren wordt vervolgens teruggedraaid.

Uiteraard is het makkelijker om een kleine schade voor eigen rekening te nemen, dan wanneer het om een schade van duizenden euro’s gaat.

Vaak mogelijk binnen één jaar na schade-uitkering

Je kunt een malusregistratie vaak afkopen binnen één jaar na de schade-uitkering. Je hebt hierdoor als het ware een ”bedenktijd” op de uitgekeerde schade.

Verschillende verzekeraars hebben hier verschillende regels voor. Je kunt in de polisvoorwaarden van de autoverzekering zien binnen welke periode het mogelijk is om de malusregistratie af te kopen.

Berekenen wat goedkoper is

Je kunt aan de verzekeraar vragen of die een berekening willen maken wat voordeliger is:

  • De schade laten vergoeden en een duurdere autoverzekering met malusregistratie hebben
  • De schade voor eigen rekening nemen en een goedkopere autoverzekering zonder malusregistratie hebben

De verzekeraar kan eenvoudig berekenen of de extra premie die je moet betalen door de malusregistratie over meerdere jaren hoger is dan het schadebedrag.

Je komt op deze manier te weten of het slim is om de schade voor eigen rekening te nemen.

Wanneer vervalt een malusregistratie?

Gelukkig kan een malusregistratie komen te vervallen. Je verliest negatieve schadevrije jaren na 5 jaar. Je moet dan 5 jaar geen autoverzekering op naam zetten.

Ondertussen is het niet mogelijk om een autoverzekering op naam van iemand anders af te sluiten. Dit wordt namelijk gezien als fraude en dit kan vervelende gevolgen hebben!

Je moet dus echt 5 jaar zonder auto kunnen, om op deze manier van de malusregistratie af te komen. Voor de meeste bestuurders is dit geen optie.

Autoverzekering op naam en schadevrij rijden

Wanneer je je auto wilt blijven rijden, kun je van een malusregistratie afkomen door de autoverzekering door te laten lopen en vervolgens schadevrij te rijden.

Wanneer je op min 3 schadevrije jaren staan, moet je die jaar schadevrij rijden.

Je betaalt in die drie jaar een premietoeslag, maar bent daarna wel van de negatieve schadevrije jaren af.

Autoverzekering afsluiten met malusregistratie

Het is niet zo dat het onmogelijk is om een autoverzekering af te sluiten met een malusregistratie, maar het is wel een stuk moeilijker.

Verder maakt het veel uit of je op min 1 schadevrije jaren staat of op min 4. Als je een malusregistratie van min 1 hebt, dan zijn er misschien nog verzekeraars die je een autoverzekering willen aanbieden.

Ga naar de vergelijker om te kijken welke verzekeraars een autoverzekering bieden, bijvoorbeeld met min 1 of min 2 schadevrije jaren.

Vraag de autoverzekering vervolgens aan (en bel eventueel om toe te lichten hoe de malusregistratie is ontstaan). Je ontvangt waarschijnlijk geen voorlopige dekking, maar wordt uiteindelijk misschien toch geaccepteerd.

Wanneer je overal wordt afgewezen kun je je auto verzekeren bij De Vereende. Je voorkomt hiermee een boete van de RDW.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]