Malusregistratie, wat is dat?

Gepubliceerd op: 6 maart 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je hebt een malusregistratie wanneer je minder dan 0 schadevrije jaren hebt. Je krijgt hierdoor géén korting op de premie, maar een toeslag.

Je kunt een negatief aantal schadevrije jaren krijgen door één of meerdere schade te claimen op de autoverzekering.

Lees nu alles over de malusregistratie…

Hoe ontstaat een malusregistratie precies?

Wanneer je een autoverzekering hebt, bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je géén schade claimt. De opgebouwde schadevrije jaren zorgen voor een hogere no-claimkorting dus dus een lagere premie.

Schadevrije jaren verliezen

Je kunt deze schadevrije jaren ook verliezen. Je verliest schadevrije jaren door een schade te claimen op een autoverzekering.

Je verliest bij een schadeclaim 5 schadevrije jaren, ongeacht hoe hoog de schade was. Wanneer je minder dan 4 schadevrije jaren hebt, kun je na een schadeclaim dus meteen ”in de min” komen te staan. Je hebt dan een malusregistratie van -1.

Wanneer de schade niet jouw schuld en deze wordt verhaald op de tegenpartij, verlies je geen schadevrije jaren.

Wat zijn de gevolgen van een malusregistratie?

Schadevrije jaren (en een malusregistratie) worden geregistreerd in Roy-Data. Dit is een database waar alle verzekeraars in kunnen kijken.

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan de verzekeraar de malusregistratie terugvinden. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

Hogere premie

Je kunt door de malusregistratie een toeslag krijgen op de premie, waardoor de autoverzekering zo’n 25% duurder kan worden.

Geweigerd door de verzekeraar

Daarnaast kan het moeilijker zijn om überhaupt een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Sommige autoverzekeraars accepteren iemand met een malusregistratie niet.

Hoe verder je in de min staat, hoe moeilijker het wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Autoverzekering met malusregistratie

Wanneer je een malusregistratie van -1 of -2 hebt, zijn er vaak wel mogelijkheden om de auto te alsnog verzekeren. Je betaalt dan alleen een kleine premietoeslag.

Wanneer je ver in de min staat kan het zijn dat je overal wordt geweigerd. Je kunt dan alleen nog een autoverzekering aanvragen bij De Vereende.

Dit is een bijzondere verzekeraar die iedereen accepteert, dus ook mensen met min jaren. De vereende is alleen een heel stuk duurder en heeft bijvoorbeeld een eigen risico op de WA-dekking.

Negatieve schadevrije jaren: hoe kom je er vanaf?

Autoverzekering opzeggen met malusregistratie

Wanneer je een malusregistratie hebt, is er in eerste instantie nog geen groot probleem. De premie zal alleen iets omhoog gaan, maar je hebt nog steeds een autoverzekering.

Het probleem van een malusregistratie ontstaat pas als je de huidige autoverzekering hebt opgezegd zonder eerst een nieuwe autoverzekering te regelen.

Je denkt vervolgens dat je een goedkopere autoverzekering hebt gevonden, maar komt er bij het afsluiten achter dat verzekeraars je niet meer willen accepteren.

Schade voor eigen rekening nemen

Je kunt bijvoorbeeld van een malusregistratie afkomen, door de schade voor eigen rekening te nemen. Vaak kan dat ook nadat de schade al vergoedt is door de verzekeraar.

Zeker bij kleinere schades kan het verstandig zijn om die voor eigen rekening te nemen.

Vraag de verzekeraar of ze de meerpremie door het verlies van schadevrije jaren af willen zetten tegen de premieverhoging. Je kunt zo zien of het goedkoper is om de schade te claimen of zelf te betalen.

Wanneer je de schade voor eigen rekening neemt, wordt het verlies van schadevrije jaren teruggedraaid. Op deze manier kun je van de malusregistratie af komen.

Meer manier om van een malusregistratie af te komen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp