Waarom is Roy-data opgericht?
Roy-data is opgericht op 1 september 2007 door de Stichting efficiëntie processen schadeverzekeraars (SEPS).
Sinds de komst van de royementsverklaringen-database kunnen verzekeraars schadevrije jaren digitaal opvragen en in gebruik nemen.
Voor Roy-data er was…
Daarvoor werden schadevrije jaren aangetoond en in gebruik genomen via een papieren royementsverklaring. Je kreeg deze royementsverklaring na het opzeggen van de autoverzekering.
Je moest de royementsverklaring na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering opsturen naar de nieuwe verzekeraar. De nieuwe verzekeraar kon de schadevrije jaren vervolgens in gebruik nemen.
Het duurde op deze manier natuurlijk een stuk langer om schadevrije jaren aan te tonen. Daarnaast was deze papieren verklaring eenvoudig kwijt te raken én gevoeliger fraude.
Dankzij de komst van Roy-data kunnen verzekeraars schadevrije jaren digitaal bijhouden en snel en gemakkelijk uitwisselen.
Alleen verzekeraars kunnen in roy-data
Alleen verzekeraars en gevolmachtigde verzekeraars, zoals service providers, kunnen in Roy-data. Het is voor tussenpersonen niet mogelijk om in te loggen in Roy-data.
Verzekeraars betalen ongeveer 0,20 euro voor het opvragen van gegevens uit de database.
Hoe werkt Roy-data?
Je verzekeraar houdt bij hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Je verzekeraar is sinds 1 januari 2014 verplicht om minimaal één keer per jaar door te geven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Verzekeraars doen dit vaak door de nieuwe verzekeringspolis op te sturen met daarop de opgebouwde schadevrije jaren.
Je weet daardoor precies hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt daardoor op ieder moment autoverzekeringen vergelijken en eenvoudiger overstappen.
Schadevrije jaren in Roy-data zetten
Als je je autoverzekering opzegt, dan krijg je een bewijs van de opgebouwde schadevrije jaren. Vervolgens zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data.
Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kan de nieuwe verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren uit Roy-data halen en in gebruik nemen op de nieuwe autoverzekering.
Schadevrije jaren opvragen bij Roy-data
Je kunt zelf opvragen hoeveel schadevrije jaren er in Roy-data staan.
Je kunt dit alleen doen als de autoverzekering beeindigd is, want alleen dan zetten verzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data.
Je vraagt de opgebouwde schadevrije jaren op via het ”Inzagerecht Formulier”. Je moet door allerlei privacy wetgeving een legitimatiebewijs meesturen. Je moet hiermee bewijzen dat je daadwerkelijk de persoon bent die je zegt te zijn.
Je kunt het Burgerservicenummer (BSN) voor alle zekerheid onleesbaar maken.
Gegevens overnemen van de oude polis
Je moet bij het invullen van het Inzagerecht Formulier de gegevens van de oude polis overnemen.
Je moet persoonsgegevens, adresgegevens en contactgegevens invullen. Je moet het kenteken van de laatst verzekerde auto invullen.
Je upload vervolgens het legitimatiebewijs en vraagt het aantal schadevrije jaren op.
Roy-data blijft 28 dagen controleren
Wanneer je je autoverzekering beëindigt en vervolgens meteen een inzageverzoek doet bij Roy-data, dan kan het zijn dat de verzekeraar de schadevrije jaren nog niet in de database heeft gezet.
De verzekeraar mag hier namelijk 30 dagen over doen.
Daarom vraagt de Stichting efficiënte processen schadeverzekeraars gedurende 28 dagen op hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Wanneer ze het aantal schadevrije jaren hebben gevonden, wordt je hierover geïnformeerd.
Schadevrije jaren niet gevonden
Het komt ook voor dat de Stichting efficiënte processen schadeverzekeraars geen schadevrije jaren kan vinden.
Dit heeft doorgaans de volgende redenen:
- Je vorige autoverzekering is nog niet beëindigd
- De schadevrije jaren zijn in gebruik op een andere autoverzekering. Je kunt schadevrije jaren maar op één auto gebruiken, behalve bij een tweede gezinsautoregeling
- Je verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet in Roy-data gezet
- Je had een leaseauto of een auto van de zaak
- Je had geen autoverzekering op naam staan (maar die stond bijvoorbeeld op naam van een partner). Je hebt daardoor zelf geen schadevrije jaren opgebouwd
Op andere manieren ontdekken hoeveel schadevrije jaren er zijn
Je kunt ook op andere manieren zien hoeveel schadevrije jaren je hebt:
- Als je nu een autoverzekering hebt, dan kun je contact opnemen met de huidige verzekeraar. Die kan meteen vertellen hoeveel schadevrije jaren je hebt
- Je kunt ook op de laatste polis kijken, want verzekeraars moeten daar sinds 2014 het aantal schadevrije jaren op zetten
- Wanneer je geen lopende autoverzekering meer hebt, kun je met de vorige verzekeraar bellen.
Lees over alle manieren om schadevrije jaren aan te tonen
Onjuiste schadevrije jaren in Roy-data
Je hebt het aantal schadevrije jaren opgevraagd bij de Stichting efficiënte processen schadeverzekeraars en bent van mening dat de opgebouwde schadevrije jaren niet kloppen.
Je denkt bijvoorbeeld dat je meer schadevrije jaren hebt.
Wanneer de schadevrije jaren niet kloppen wordt de prijs van de autoverzekering hoger, doordat je minder no-claimkorting krijgt. Het is daardoor wel belangrijk om dit even goed uit te zoeken.
De Stichting efficiënte processen schadeverzekeraars kan de geregistreerde schadevrije jaren niet corrigeren. Je moet hiervoor contact opnemen met de vorige verzekeraar. Die kan het aantal schadevrije jaren aanpassen, als die een fout heeft gemaakt.
Lees eerst wel even precies hoe schadevrije jaren worden opgebouwd, voordat je de conclusie trekt dat het niet klopt wat er in Roy-data staat.
Hoe lang blijven schadevrije jaren in Roy-data staan?
Bij de registratie van schadevrije jaren wordt onderscheid gemaakt tussen positieve schadevrije jaren en negatieve schadevrije jaren (malusregistratie):
- Positieve schadevrije jaren blijven 10 jaar in Roy-data staan
- Negatieve schadevrije jaren blijven 5 jaar in Roy-data staan
Houdbaarheid van schadevrije jaren
Dat de schadevrije jaren 10 jaar in Roy-data blijven staan betekent niet dat ze 10 jaar geldig zijn!
Ze staan wel in Roy-data, maar verzekeraars accepteren schadevrije jaren die ouder dan drie jaar zijn vaak niet meer. Schadevrije jaren hebben namelijk een beperkte houdbaarheid, vaak van 1 tot 3 jaar.
Voorbeeld
Als je je autoverzekering vijf jaar geleden hebt beëindigd en nu een autoverzekering wilt afsluiten, dan staan de opgebouwde schadevrije jaren nog wel in Roy-data, maar de nieuwe verzekeraar wil deze waarschijnlijk niet meer in gebruik nemen.
Je moet dan dus opnieuw beginnen met 0 schadevrije jaren, omdat de schadevrije jaren vervallen zijn.
Verschillende houdbaarheid per verzekeraar
Bij sommige verzekeraars zijn schadevrije jaren één jaar houdbaar. Bij andere verzekeraars zijn schadevrije jaren drie jaar houdbaar.
Als je schadevrije jaren twee jaar oud zijn en een verzekeraar wil deze niet meer in gebruik nemen, dan zijn er dus genoeg andere verzekeraars die ze nog wél in gebruik willen nemen.
Van negatieve schadevrije jaren afkomen
Je kunt met negatieve schadevrije jaren moeilijker een nieuwe autoverzekering afsluiten.
Gelukkig zijn er andere manieren om van negatieve schadevrije jaren af te komen:
- Je kunt een malusregistratie afkopen, door de schade voor eigen rekening te nemen
- Je kunt huidige autoverzekering houden (dus niet opzeggen) en vervolgens schadevrij blijven rijden tot de negatieve schadevrije jaren weg zijn
- Je kunt 5 jaar wachten en geen autoverzekering op naam hebben (let op! Je mag een autoverzekering niet op naam van iemand anders afsluiten!)
Lees alles over negatieve schadevrije jaren
Leaseauto en auto van de zaak
Als je een leaseauto of auto van de zaak rijdt, dan staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of het bedrijf waarvoor je werkt.
Je bouwt hierdoor zelf geen schadevrije jaren op.
Je zou kunnen proberen om schadevrije jaren (of extra korting) te krijgen via een werkgeversverklaring of via een leaseverklaring.